Evropska unija

Poudarki

  • Kako preprečiti zlorabe azilnih sistemov
  • Za povečano vlogo Frontexa
Ni ograje, ki bi zadržala 100.000 ljudi, je povedal Šefic. Prizor je izpred let v Šentilju. Foto: BoBo
Boštjan Šefic
Šefic opozarja na odpiranje nove poti čez Balkan. Foto: BoBo/Borut Živulović
       Zato moramo najti skupen pristop in vzpostaviti skupne mehanizme za boj proti nezakonitim migracijam, saj drugače obstaja velika verjetnost, da bo celotna regija postala nekakšen 'hot spot' (žariščna točka), kot so vzpostavljeni v Grčiji in Italiji. To pa lahko na koncu predstavlja tudi veliko varnostno tveganje.       
 Boštjan Šefic, državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve
Predstavniki ministrstev so se zavzeli za okrepljeno vlogo Frontexa. Foto: Tarča RTV SLO
VIDEO
Nova prebežniška pot: Nuj...

Dodaj v

Šefic: Slovenijo izjemno skrbi dnevno slabšanje migracijske situacije na Zahodnem Balkanu

Konferenca ministrstev držav balkanske poti
7. junij 2018 ob 19:47
Sarajevo - MMC RTV SLO, STA

Države balkanske migracijske poti so se sešle v Sarajevu in dosegle soglasje o potrebnih skupnih mehanizmih za boj proti nezakonitim migracijam in njihov nadzor.


Konference se je kot slovenski predstavnik udeležil državni sekretar na notranjem ministrstvu Boštjan Šefic. Spomnil je, da so vodje policij že poprej na Brdu na podlagi predlogov Slovenije sprejeli več konkretnih ukrepov. Med drugim tiste, ki jih morajo izvajati države same. "To je predvsem dosledna natančna registracija vseh nezakonitih prebežnikov v državi, izmenjava informacij in preprečevanje zlorab," je povedal. Pa tudi ukrepe v okviru regije in v razmerju do partnerjev v Evropski uniji.


Preprečiti zlorabe azilnih sistemov

V nastopu na konferenci je Šefic poudaril ključne dogovore generalnih direktorjev policij, ki naj bi prispevali k boljšemu upravljanju migracij v regiji. Med drugimi tudi predlog Slovenije za uporabo koncepta varne tretje države, ki lahko prispeva k hitrejši obravnavi prošenj in s tem skrajša azilni postopek, so sporočili z notranjega ministrstva. Kot je povedal za Slovensko tiskovno agencijo, je cilj preprečiti zlorabe azilnih sistemov.

Dogovorili so se tudi o stalni in odprti komunikaciji med policijami v regiji ter okrepljenem operativnem sodelovanju, pa tudi, da bodo države dosledno izvajale dvostranske sporazume o vračanju in okrepile vračanje zavrnjenih prosilcev za mednarodno zaščito v tretje države.

Sklepe so na današnji konferenci v Sarajevu udeleženci v razpravi soglasno podprli in jih vključili v sklepe srečanja.

Šefic je izrazil zadovoljstvo, da je Slovenija dobila podporo za ukrepe. Vse ministre, namestnike ministrov in državne sekretarje notranjih ministrstev držav udeleženk pa je pozval k zagotovitvi uresničevanja sklepov na operativni ravni.

Sekretar je na konferenci poudaril, da Slovenijo izjemno skrbi dnevno slabšanje migracijske situacije na Zahodnem Balkanu, saj se je posledično občutno povečalo tudi število prošenj za mednarodno zaščito v Sloveniji, so sporočili z MNZ-ja.

Odprtje jadranske obalne poti
Slovenijo še posebej skrbi odprtje nove, t. i. jadranske obalne poti, ki vodi iz Grčije v Albanijo, Črno goro, BiH, Hrvaško in nato v Slovenijo. Dejavna, a manj, je tudi stara migracijska pot skozi Makedonijo in Srbijo ter naprej na Hrvaško in Slovenijo. "To kaže na izjemno dobro organiziranost tihotapcev," je dejal.

Prav tako se uveljavljajo novi načini nezakonitih prehodov, ki postajajo tudi nevarni za življenje prebežnikov. Poudaril je, da je treba migracije ustaviti in nadzorovati pri izvoru in tem državam tudi vsestransko pomagati, saj bodo "sicer morali z maksimalno zaostrenimi ukrepi migracije ustaviti na zunanji meji EU-ja". Vsako zaostrovanje nadzora na schengenskih zunanjih mejah pa bo imelo vpliv na regijo, česar nikakor ne želimo, je dejal.

"Zato moramo najti skupen pristop in vzpostaviti skupne mehanizme za boj proti nezakonitim migracijam, saj drugače obstaja velika verjetnost, da bo celotna regija postala nekakšen 'hot spot' (žariščna točka), kot so vzpostavljeni v Grčiji in Italiji. To pa lahko na koncu predstavlja tudi veliko varnostno tveganje," je opozoril. Pozval je tudi k takojšnjemu ukrepanju držav, institucij EU-ja in agencij ter mednarodne skupnosti.

Vključitev Frontexa v učinkovitejši nadzor
Udeleženci srečanja so sprejeli deklaracijo, v kateri so z varnostnega vidika poudarili predvsem potrebo po sistematični registraciji prebežnikov v vseh državah, doslednem spoštovanju dvostranskih sporazumov o ponovnem sprejemu, izmenjavi operativnih podatkov, skupnih operacijah proti tihotapcem in vključitvi Frontexa pri učinkovitejšem nadzoru meje med Grčijo in Albanijo.

Poleg tega so opozorili na humanitarni vidik migracij, še zlasti na posebno občutljivost in human odnos do prebežnikov ob spoštovanju človekovih pravic, pa tudi kulturnih, tradicionalnih, verskih in drugih posebnosti. Pri spoprijemanju z migracijami pa še posebej v BiH-u pričakujejo finančno in materialno podporo predvsem od agencij EU-ja in ZN-a, so sporočili z MNZ-ja.

Konferenca o varnostnih in humanitarnih vidikih migracij v regiji je potekala v organizaciji ministrstva BiH-a za varnost in Mednarodne organizacije za migracije (IOM). Udeležili so se je predstavniki držav regije in Slovenije, Hrvaške, Avstrije, Grčije ter Madžarske.

Šefic: Pričakujemo zavarovanje zunanjih mej EU-ja
Šefic je za STA še zanikal poročanje hrvaških časopisov, da Dunaj in Ljubljana od Zagreba zahtevata, naj v okviru nadzora migracij razporedi vojsko ob meji z BiH-om. "Slovenija ni nikoli od nobene države – niti od Hrvaške – nič zahtevala," saj je stvar države članice in Frontexa, da skupaj ocenijo, ali še kaj potrebuje. Že večkrat pa je upravičeno izrazila pričakovanje, da se zavarujejo zunanje meje EU-ja, je dodal. O potrebi po varovanju te meje sta danes v Sarajevu govorila tudi s hrvaško kolegico.

Vodja avstrijske kriminalistične policije Franz Lang pa je po poročanju tamkajšnjih medijev v Sarajevu potrdil, da znotraj EU-ja že skoraj tri leta razmišljajo o vzpostavitvi centrov zunaj EU-ja za prebežnike "bliže izvoru migracij", kjer bi jih registrirali in nastanili. Tam bi tudi počakali na odgovore na svoje prošnje za mednarodno zaščito v državah EU-ja. Dodal je, da se mu zdi, da sta bila med mogočimi državami za te centre omenjena Ukrajina in Egipt, da pa ne ve, kako daleč je predlog in katere države so zdaj v igri.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
severnik
# 07.06.2018 ob 20:00
Šefic: Slovenijo izjemno skrbi dnevno slabšanje migracijske situacije na Zahodnem Balkanu

Kakšne migracije?

Takrat ste nas tako brisali za kakršen koli komentar. Hoteli ste prikazat, da se nič ne dogaja.
robantus
# 07.06.2018 ob 20:00
V predvolilnih soočenjih smo lahko poslušali da je problematika ekonomskih migracij ceneni populizem. Populizem, ki ga imamo spet pred vrati, nekateri politiki si pa še kar zatiskajo oči.

Orionstar
# 07.06.2018 ob 20:09
Šefic: Slovenijo izjemno skrbi dnevno slabšanje migracijske situacije

Še 1 teden nazaj je bila ta tematika:
• ustrahovanje
• izključevanje
• ksenofobija
• populizem
• nabiranje političnih točk...

Begunec potrebuje sočutje, migrant pa dokument!
ronzi
# 07.06.2018 ob 20:02
Ni ograje, ki bi zadržala 100.000 ljudi, je povedal Šefic.
seveda je ni,če ste ljudi z vlaki in avtobusi za naš denar vozili po državi.....
če bi majster pogledal na vzhodno sosedo madžarsko bi ugotovil,da pa tam stvar deluje.....
tega kekca bi nova vlada morala takoj zamenjat....
severnik
# 07.06.2018 ob 20:01
Vabljeni! Samo z ljubeznjo se lahko borimo proti sovraštvu. Če bo drugačen gledan po defoltu kot slabši, potem ne moramo pričakovat, da bo on na nas gledal z ljubeznijo. Rad vas imam

Vuaaa...kako lepo. Samo realen pa ravno nisi.
Henrik
# 07.06.2018 ob 20:10
Zakaj ta teden vsak dan beremo o migrantih in nezakonitih prestopih meje, v tednih predvolitvami pa smo kvečjemu enkrat na teden dobili notico, da so tu ali tam dobili par nezakonitih prebeznikov? In ce je kdo kaj vprasal, so te takoj označili za paničarja, rasista in desnega skrajneža?
Celt
# 07.06.2018 ob 20:16
Namesto da jih Triglav pobira po Sredozemskem morju naj jih raje iz Kopra vozi nazaj.
cairns
# 07.06.2018 ob 20:28
Šefic: Slovenijo izjemno skrbi dnevno slabšanje migracijske situacije na Zahodnem Balkanu

Nova Ablast mora takoj spremeniti zakonodajo. Tu mislim predvsem na uveljavitev načela da ilegalni migrant ne more zaprositi za azil ko je prepotoval že nekaj varnih držav. Bivša ministrica za notranje zadeve je to predlagala pa so jo povozili ker naj ne bi bilo humano. Sedaj pa panika.
patriot1970
# 07.06.2018 ob 20:34
Iz Madzarske ne porocajo o podobnih problemih.
Zlobni škrat
# 07.06.2018 ob 20:40
Aja 1 teden nazaj so bole migracije tabu zdaj jih pa skrbi,
MitjaM
# 07.06.2018 ob 20:09
Če bi te migrante propagandno zastrašili, češ, kaj jih čaka v Sloveniji,
ne bi rili sem.
Preprosto.
Veverica
# 07.06.2018 ob 20:28
Ja, zdaj tako govori. Dve leti nazaj, ko pa so določeni opozarjali na situacijo, pa čisto druga pesem.
bubo bubo
# 07.06.2018 ob 20:37
nazaj, policija ima pooblastila za to, ni dokumentov ni vstopa!!!
patriot1970
# 07.06.2018 ob 21:08
"Sekretar je na konferenci poudaril, da Slovenijo izjemno skrbi dnevno slabšanje migracijske situacije na Zahodnem Balkanu,"

Takšna skrb se je pred volitvami imenovala populizem! Je takšna retorika sedaj sprejemljiva,....brez da bi bil označen za ksenofoba, fašista, populista,.....?
Bivši uporabnik
# 07.06.2018 ob 22:49
Neverjetno, celo Delo je začelo "strašiti".
Še pred par tedni bi tak prispevek lahk prebral samo v kakem Reporterju ali Nova24 …
Govorijo o velikih cifrah (samo v zadnjih par dnevih samo na območju NM PU več kot 100), o vlamljanju v objekte in požarih …
cairns
# 07.06.2018 ob 21:09
Preprečiti zlorabe azilnih sistemov

To pa je res smešna izjava. Azilni sistem je bil zlorabljen najbolj 2015 ko se ga je zlorabilo okrog 2 milijona krat. V Sloveniji najmanj petsto tisoč krat.
paver
# 07.06.2018 ob 22:26
Pred volitvami nisi zasledil nobenega članka o migrantih ki vdirajo v Slovenijo. Sedaj pa nas pripravljajo na naval! IZDAJA!
cairns
# 07.06.2018 ob 21:21
Vključitev Frontexa v učinkovitejši nadzor

Kakšen nadzor neki. To kar govorijo je popolnoma prazno nakladanje. Tudi če na mejo postavijo policaja na vsakih 5 metrov bo ilegalec prestopil mejno črto in ob prijetju izrekel magično besedo: AZIL.
In tu se ves poostreni nadzor klavrno konča.

Ko bo spremenjena zakonodaja in bo lahko policija ilegalnega migranta vrnila od koder je prišel, čeprav se bo ta drl azil, azil, se bo tudi število ilegalnih migrantov zmanjšalo, ker bodo vedeli da se azila v Evropi ne da več dobiti.
s5er
# 07.06.2018 ob 21:43
Vidim da nas je večina premalo bogatih da bi lahko bili "levičarji" in da nismo vsi na varnem v elitnih ljubljanskih stanovanjih in da nimamamo časa 24/7 viset na MMC in igrati humaniste ampak se zavedamo, da je potrebno ustavit ilegalno migracijo.
Zlobni škrat
# 07.06.2018 ob 21:12
Jaz verjamem, da bo komik Serpentinšek rešil to težavo
Ples
# 07.06.2018 ob 20:04
Države balkanske migracijske poti so se sestale v Sarajevu in dosegle soglasje o potrebnih skupnih mehanizmih za boj proti nezakonitim migracijam in njihov nadzor.

Pohvale za sodelovanje.
Ves čas se ukvarjajo z migracijami, tu v Sloveniji pa se hoče prodajati vtis, da se nič ne dogaja in da naši sedijo križem rok.

Mimogrede, a ste opazili, tudi Avstrija in Madžarska sta bili zraven.
Zlobni škrat
# 07.06.2018 ob 21:58
Spet veliko govoričenja na koncu ne bo nič narejeno. Tako kot leta 2015 smo jih raje prevažali masovno kot da bi zavarovali mejo. No ja saj zdaj se isto dogaja policisti jih vozijo v LJ kjer lepo izrabijo azilni sistem. Nič novega edino davkoplačevalski denar gre v nič.
Tetameta
# 07.06.2018 ob 21:12
Preprečiti zlorabe azilnih sistemov
A to mislite tisto, ko ilegalci, ki jih dobi policija, čivknejo azil in dobijo nastanitev v azilnem domu in prosto sprehajanje po državi?
Zlobni škrat
# 07.06.2018 ob 21:06
Varna tretja država
Alžirija
maroko
Pakistan
Indija
Bangladesh
Afganistan
Nigerija
Kosovo
Bivši uporabnik
# 07.06.2018 ob 20:22
Ne zganjajte panike, ni več volitev. Vse je pod nadzorom.

Reči to ti Šeficu :-)
Drugače pa: vedno je 'vse pod kontrolo', potem pa naenkrat ni več ...
patriot1970
# 07.06.2018 ob 21:05
"Dejavna, a manj, je tudi stara migracijska pot skozi Makedonijo in Srbijo ter naprej na Hrvaško in Slovenijo."

Stara migracijska pot je vodila čez Srbijo in Madžarsko! Le zakaj ni več dejavna???
ZETAC
# 07.06.2018 ob 22:38
Slovenijo še posebej skrbi odprtje nove, t. i. jadranske obalne poti,..
Kako, skrbi, saj vendar vladajoči levičarji menda ja niste neki ksenofobi, meje je potrebno odpret, žico odstranit, strah pred begunci if Afrike je vendar čisto odveč, kaj pa je to tistih nekaj miljonov, ki bi se samo sprehodili čez naša polja, Avstrijci, Italijani in Madžari jih že komaj čakajo...???
patriot1970
# 07.06.2018 ob 22:10
"Zato moramo najti skupen pristop in vzpostaviti skupne mehanizme za boj proti nezakonitim migracijam, saj drugače obstaja velika verjetnost, da bo celotna regija postala nekakšen 'hot spot' (žariščna točka), kot so vzpostavljeni v Grčiji in Italiji. To pa lahko na koncu predstavlja tudi veliko varnostno tveganje," je opozoril.

Kaj Šefic je res prestopil v SDS?
taprauslovenc
# 07.06.2018 ob 22:01
Vajgla pa Fajonovo pošjilte živet na južno mejo,bosta že ona poskrbela da ne bomo grdi izpadli v Bruslju. Mi smo pa populisti ,pa ksenofobi pa ne vem še kaj ko že dve leti opozarjamo. Če smo pustili da so pokradli milijone na avtocestnem križu,TEŠ,NLB pa dajmo še milijone in postavm oreng ograjo na južno mejo in vojsko,policijo,ker če ne bomo sami poskrbeli za svojo deželo ne bo nihče drug. Ampak ene skrbi kako si bodo o nas mislili v Bruslju,kjer Vajgl prijateljuje. Pred dvema letoma smo nekateri predlagali da se beguncem pomaga v njihovi bližini, in sedaj ti predlogi prihajajo od raznih eu voditeljev. Madonca,kje pa ste prej bili? Nikogar nam ni treb sprejet,nikogar.
cairns
# 07.06.2018 ob 21:29
Vodja avstrijske kriminalistične policije Franz Lang pa je po poročanju tamkajšnjih medijev v Sarajevu potrdil, da znotraj EU-ja že skoraj tri leta razmišljajo o vzpostavitvi centrov zunaj EU-ja za prebežnike "bliže izvoru migracij", kjer bi jih registrirali in nastanili.

Edino pravilno. Avstralski model. Oni so učinkovito zajezili ilegalne migracije. V Avstralijo samo z dokumenti.
bubo bubo
# 07.06.2018 ob 20:38
pa je ograja, ki bo zdržala 100 000 ljudi, madžari imajo,, usa na meji z mehiko imajo
taprauslovenc
# 07.06.2018 ob 22:03
Madžarska je pokazala Evropi kako se zavaruje meje. Ampak za to je potrebno imeti hrbtenico ne pa samo jezika in hoditi na sestanke in samo govoriti.
pa Vajgla nimajo:)
patriot1970
# 07.06.2018 ob 21:58
No,...kot vse kaže se bo Šefic lahko v kratkem odpočil od napornih sestankov,.....saj je pri nas na vidiku koalicija, ki vključuje "neradikalno" stranko, ki pravi, da nihče ni ilegalen.
Violeta letos ne bo imela časa dopustovat na Visu,....(bo preveč dela z namestitvami in oskrbo novih sodržavljanov),..včasih je pač potrebno nekaj malega žrtvovati, .....za dobrobit človeštva!
Zlobni škrat
# 07.06.2018 ob 21:14
Kaj ima veze koncept 3 varne države če stori prekršek reče azil in ga peljete v LJ.
HNa meji naj pokaže dokument če je iz 3 varne države se ga vrne hrvaškim organom če nima dokumentov instant zavrnitev.
Zlobni škrat
# 07.06.2018 ob 22:01
Madžarska je pokazala Evropi kako se zavaruje meje. Ampak za to je potrebno imeti hrbtenico ne pa samo jezika in hoditi na sestanke in samo govoriti.
Robiland
# 07.06.2018 ob 21:12
Madzarska se ne potrebuje udelezevati tovrstnih konferenc. Imajo namrec OGRAJO!
foxhunt
# 07.06.2018 ob 20:06
po domace: Seficu se vec ne da. saj ne bo vec dolgo jamral, kako se ne da.

btw. pogresam clanek o drzavnih sekretarjih na ministrstvih, kam so se potuhnili trenutno?
kralj matjaž
# 08.06.2018 ob 08:26
Sovražni govor

Kje so borci proti sovraštvu.

NE čakaj to je bilo prejšni teden, danes je to pomembno poltično, ekonomsko, družbeno in varnostno vprašanje.
taprav gorenc
# 07.06.2018 ob 21:58
Ni problema bo Luka Mesec vse uredil!

Vsaka družina sprejme eno družino!
HOR
# 07.06.2018 ob 22:14
"...Šefic: Slovenijo izjemno skrbi dnevno slabšanje migracijske situacije na Zahodnem Balkanu..."

Pa glih zdaj ga javno skrbi, ko se bo sestavljala vlada in vemo koga bolj "skrbijo" migranti...
pace
# 07.06.2018 ob 21:10
Ministrica je dejala tudi, da so migracije razkrile nerazvitost slovenskega političnega prostora, kar sovpada v enem delu tudi z dogajanjem na ravni EU. “Veliko je kratkovidnosti in taktiziranja, parcialnih, individualnih interesov in nerazumevanja državnega interesa. To je splošen problem slovenske politike, ki se pri tako zahtevnih vprašanjih, kot so migracije, še bolj kaže,” je prepričana ministrica, ki dodaja: “Politične volje dejansko ni bilo, le zapiranje v ideološke miselne vzorce strank. Čakajo nas veliki izzivi – varnostni, politični, gospodarski, ki jih je treba obravnavati z vso odgovornostjo, veliko poguma in odločnosti. Migracije potrebujejo sistematično, poglobljeno obravnavo na vseh ravneh, politično-strateško in tudi konkretno izvedbeno.”

Ministrica se je v intervjuju za Delo strinjala tudi, da je ograja glede na kadrovsko problematiko policije del učinkovitega varovanja zunanje schengenske meje. “Odstranitev bi bila znak, da je meja odprta, kar je nesprejemljivo in bi gotovo povzročilo množični pritisk nanjo. Sledimo strokovnim ocenam policije, ki ugotavlja, da se je tam, kjer ni ovir, predvsem zaradi nasprotovanja lokalnega prebivalstva, obseg nedovoljenih migracij zelo povečal,” še dodaja.

https://www.domovina.je/vesna-gyorkos-znidar-za-delo-migracije-so-razkrile-nerazvitost-slovenskega-politicnega-prostora/
patriot ena
# 07.06.2018 ob 21:16
nemčija ne potrebuje več delovne sile,kaj pa zdaj angelca?!
Binder Dandet
# 08.06.2018 ob 08:00
V enem tednu je od poti pod nadzorom prislo do dnevnega slabsanja, ki skrbi.:)
Hmeljar
# 08.06.2018 ob 10:29
SLOVENIJO pravi Šefic, da skrbi.
Mislim, da njega skdbi sajj bi ga utegnil počas kdo prašati kaj je naredil ves ta čas skupaj z ostalimi od ustanove za lepo vreme dalje. Ne bom o Madžarih, Avstrijcih, to presega njegovo obzorje. On raje sprašuje Hrvate in Makedonce kaj da naj naredi če pride Janša do mandata. Res sirota.
veza
# 07.06.2018 ob 22:58
Šefic: Slovenijo izjemno skrbi dnevno slabšanje migracijske situacije na Zahodnem Balkanu

do volitev je bilo vse v redu, glej ga zlomka, takoj po volitvah so nastali problemi
pobrisan
# 08.06.2018 ob 08:11
Ni ograje, ki bi zadržala 100.000 ljudi, je povedal Šefic.
----------------

V Izraelu je ograja zadržala 50.000 ljudi.
BatmaN
# 08.06.2018 ob 00:32
A lahko ugibam kaj se bo zgodilo?
Imigracijski val se bo vil skozi Balkan proti Nemčiji. Šefič in njemu podobni bojo cincali in navajali kaj bi morali in kaj ne. Avstrija bo hitro zaprla meje mi pa bomo čakali da pri nas nastane humanitarna katastrofa. Razseljevali jih bomo po državi, lokalno ljudstvo se bo upravičeno pritoževalo. Politiki seveda ne bodo našli rešitve in druge pomenbne teme se bodo umikale s političnega prizorišča.

Majhni smo, noben se ne briga za Slovenijo. Nismo povzročili te krize in nočemo jo reševat, ker jo tudi ne moremo. Ohranimo narod tak kot je. V prihodnosti bo to zelo cenjeno.
no72
# 08.06.2018 ob 09:28
šefic in Šarec bosta vse rešila, nič bat....
pietetnik
# 08.06.2018 ob 08:26
A bo Šarec na meji rešil Slovenijo?
brehme
# 08.06.2018 ob 06:42
KO je Janša govoril o tem, so kar tekmovali po medijih, kdo ga bo bolj sesul. Pa gostje idealno izbrani po vseh oddajah, da so isto govorili...no sedaj pa imamo v praksi problem.
Kazalo