Evropska unija
EPA
Sigmar Gabriel pravi, da Turčije in Ukrajine v kratkem še ne vidi v Evropski uniji. Foto: EPA

Dodaj v

"Sporazum glede brexita kot model za Turčijo in Ukrajino"

Druga faza pogajanj med Brusljem in Londonom
26. december 2017 ob 17:51
Berlin - MMC RTV SLO

"Pameten sporazum" glede brexita bi po mnenju nemškega zunanjega ministra Sigmarja Gabriela lahko služil kot model za prihodnje odnose Evropske unije z drugimi državami, ki niso članice povezave.

Od predloge, ki bi bila plod uspešnih pogajanj pri brexitu, bi lahko države, ki niso članice EU-ja, imele koristi. "Če z Veliko Britanijo dosežemo pameten sporazum, ki bi opisal in zajel odnose z Unijo po brexitu, bi ta lahko služil kot model za druge države," je dejal Gabriel in kot taki državi navedel Turčijo in Ukrajino, piše BBC. Poudaril je, da v bližnji prihodnosti ne vidi nobene izmed teh dveh držav kot članice Unije, zato so potrebne druge oblike tesnejšega sodelovanja.

Turčija je že dolgo časa kandidatka za članstvo v EU-ju, z Brusljem pa je že v carinski uniji. Gabriel je poudaril, da bi bili lahko odnosi tesnejši, če bi se razmere v Turčiji spremenile. Nemčija je večkrat izrazila zaskrbljenost zaradi varstva človekovih pravic v Turčiji, zlasti po nedavnih aretacijah več nemško-turških državljanov. Kot je poudaril nemški zunanji minister, je izpustitev več zaprtih nemških državljanov pozitiven znak, a dodal, da je še vedno zaprt novinar Deniz Yucel. "Ankara ve, kako pomembna je njegova usoda za nas," je povedal.

Septembra je začel veljati pridružitveni sporazum med Ukrajino in EU-jem, ki je namenjen spodbujanju tesnejših političnih stikov, močnejših gospodarskih vezi in spoštovanju skupnih vrednot. Že pred tem so odpravili tudi vizume za Ukrajince. Kijev želi do leta 2020 vložiti prošnjo za pridružitev Uniji.

Druga faza pogajanj med Brusljem in Londonom
Medtem so pogajanja med Brusljem in Londonom glede brexita prešla v drugo fazo, ki vključuje pogajanja o prehodnem obdobju, ki naj bi se začelo januarja, in o novem partnerskem sporazumu, ki naj bi se začel pomladi. Velika Britanija bo EU zapustila 29. marca 2019.

Ta mesec sta se strani dogovorili o treh prednostnih ločitvenih vprašanjih. Kakšna bo finančna poravnava, kakšne bodo pravice državljanov – kaj bo z britanskimi državljani, ki živijo po državah EU-ja in državljani članic, ki živijo v Veliki Britaniji – in kaj bo z mejo na irskem otoku, to so ta tri vprašanja, zadosten napredek pa je omogočil prehod v drugo fazo.

T. J.
Prijavi napako
Komentarji
Pac-Man
# 26.12.2017 ob 18:46
Brezcarinske unije ne moreš imeti brez skupnega trga.

Skupnega trga ne moreš imeti brez skupnih regulacij.

Pa smo tam.
Skippy
# 27.12.2017 ob 00:39
Drzi kot pribito. Zato sem sam proti TTIP sporazumu, pa se kaksnemu.

Zato te na srečo ne bodo nič vprašali. Nam delovnim pa pusti, da poslujemo ceneje in imamo cenejše dostope na tuje trge.

No, ali si že našel tistih 50 izgubljenih delovnih mest zaradi sporazuma s Kanado?
Pac-Man
# 26.12.2017 ob 19:28
BKn
# 26.12.2017 ob 19:11

Drzi kot pribito. Zato sem sam proti TTIP sporazumu, pa se kaksnemu.
------------------------------------

Belorusija vabi.
BKn
# 26.12.2017 ob 19:11
@Pac-Man

Drzi kot pribito. Zato sem sam proti TTIP sporazumu, pa se kaksnemu.
Titomir
# 26.12.2017 ob 19:23
Koga briga kaj pravi ta Sorošev plačanec.
DrKult
# 26.12.2017 ob 21:12
moj komentar "EU Ukrajine ne bo sprejela v unijo, zato pa ji zelo rada prodaja orožje, ob vedenju, da ga bo uporabila v vojni proti Rusom z vzhoda države:"

Nasprotno. EU Ukrajine ne bo sprejela v Ukrajino zato, ker bi to do amena razkurilo Rusijo in bi verjetno vodilo v oborožene konflikte, ki bi se razvili v ogromno vojno. Evropska unija si te vojne ne more privoščiti, poleg tega bi jo izgubila. Posledično bodo z Ukrajino sklenili drugačne vrste dogovor - takega, ki bo vključeval vse prednosti in dolžnosti članstva, razen izrecno tistih, ki bi preveč sprovocirali Rusijo.

Ti očitaš Evropski uniji dvoličnost, vendar si v resnici dvoličen ti. To ti tudi dokažem. Sam pri sebi se vprašaj, kaj bi komentiral v primeru, da bi si Evropska unija izrazito prizadevala za sprejetje Ukrajine v EU. Grem stavit, da bi bil tvoj komentar v stilu "EU išče vojno."
Če se EU sploh ne bi vtikala, potem bi pa rekel "Evo, poglej si, kake prijatelje imate v EUju, k takim ste rinili."

Če nimam prav, te pozivam, da napiši, kaj bi Evropska unija morala narediti v odnosu do Ukrajine, da bi se ti s potezo Evropske unije strinjal. Argumentacija tega me bo zelo zanimala.
DrKult
# 26.12.2017 ob 20:13
Miham: "naj naredijo EU zgolj v brezcarinsko unijo in vsak prevzame odgovornost zase!"

Ne, hvala. Namesto, da trobiš v tri krasne, vzami v roke kako knjigo o Evropski uniji, pa ti bo morda jasno, zakaj tvoja ideja ni niti pametna, niti izvedljiva.
Dober začetek je recimo knjiga z naslovom Ekonomika Evropske unije, avtorji so Nevenka Hrovatin, Črt Kostevc, Andrej Kumar, Mojmir Mrak, Vasja Rant, Sonja Šlander Wostner, Katja Zajc Kejžar.

V življenju se držim načela, da ne komentiram zadev, o katerih nimam pojma. To svetujem tudi tebi in drugim pajdašem tipa Titomir. Če stvar kritiziraš, je fino, če o njej nekaj veš.
Mare_4
# 26.12.2017 ob 20:06
EGS je čisto v redu funkcionirala. Takrat je bil višek standarda; sedaj vse v razsulu.
Takrat je bil Italijan, Italijan, Francoz je bil Francoz, sedaj je vse skupaj ena žalost, brez neke samozavesti, zagona, radosti.

Večina EU politikov je medlih, neodločnih ali pa so čudaki. Razen nekaj zeko redkih izjem (Kurz, Orban), sploh ne čutiš, da bi ta folk kakorkoli delal v korist državljanov. Večina je sociopatov, ki sploh ne zna oz. zmore pokazati nekih osnovnih, nezlaganih čustev. Mnogi so alkoholiki, brez otrok in niti ne ali redko pokažejo zakonske partnerje in dali državljanom zgled urejene, srečne družine.

30 - 40 let nazaj se spomnim močnega kulturnega izročila na področju glasbe (npr. fr. šanson, it. kancone, razni bandi abba, etc.), filma (anti-hollywoodski filmi z veliko vsebine), književnosti, slikarstva, mode...

Razen 2 - 3 državam, je preostalim namenjena vloga statistov, ki bodo morali igrati tako kot režiser reče. Če bodo hoteli notri Turčijo ali Ukrajino pridruženo na nek poseben način, se bo to najbrž tudi zgodilo. In potem najbrž posledično prost pretok ljudi brez omejitev iz teh držav.
moonylink
# 28.12.2017 ob 00:52
ne pa globalisticni projekt z vsiljeno kolonizacijo z neevropejci proti volji evropejcev

a bit shrill there, mate?
vojnaslo91
# 27.12.2017 ob 14:58
DrKult # 26.12.2017 ob 21:12
Prav imaš. Vprašati se je potrebno: Zakaj destruktivna kritika?
tupamaross
# 05.01.2018 ob 10:57
Enkraten nasvet. Zahodna Ukrajina naj se kar sama loči od
Vzhodne Ukrajine. Natanko tako, kot se je Anglija od EU.
molodec
# 28.12.2017 ob 12:45
EU se bo razpadla
Miham
# 26.12.2017 ob 18:40
naj naredijo EU zgolj v brezcarinsko unijo in vsak prevzame odgovornost zase!

bi bila VB lahko ravno tako notri, kot Ukrajina ali Turcija

ne pa globalisticni projekt z vsiljeno kolonizacijo z neevropejci proti volji evropejcev
cairns
# 27.12.2017 ob 17:13
Turčija NE, Ukrajina mogoče.
moj komentar
# 26.12.2017 ob 20:39
EU Ukrajine ne bo sprejela v unijo, zato pa ji zelo rada prodaja orožje, ob vedenju, da ga bo uporabila v vojni proti Rusom z vzhoda države:
https://www.logicno.com/politika/pet-europskih-zemalja-kijevu-prodaje-ofenzivno-oruzje.html
Kazalo