Steinmeier se je srečal s turškim kolegom Cavusoglujem. Foto: Reuters
Steinmeier se je srečal s turškim kolegom Cavusoglujem. Foto: Reuters
Zastava Turčije in EU-ja
Turčija je pristopna pogajanja z EU-jem začela že v 60. letih prejšnjega stoletja. Foto: Reuters

Steinmeier se je sešel s turškim kolegom Mevlütom Cavusoglujem, na programu pa ima tudi pogovore s predsednikom Recepom Tayyipom Erdoganom.

V poslopju nemškega veleposlaništva se je sešel s turškimi aktivisti za človekove pravice in svobodo govora, pred odhodom v domovino pa namerava spregovoriti tudi z opozicijskimi politiki. To je njegov prvi obisk v Turčije po lanskem septembru.

Že pred odhodom je bilo jasno, da bodo pogovori s turškimi sogovorniki težavni, kar je Steinmeier po srečanju s Cavusoglujem tudi priznal. Pogovori "niso bili lahki", je namreč dejal in razkril, da sta z vodjo turške diplomacije izrazila različne poglede glede ukrepov po neuspelem državnem udaru 15. julija.

V Turčiji so od takrat aretirali več kot 35.000 ljudi, med njimi tudi novinarje in poslance, kar je odprlo vprašanje prihodnosti turških pristopnih pogajanj z EU-jem, ki jih je država sicer začela že v 60. letih preteklega stoletja.

Steinmeier je poudaril, da sam ne podpira ustavitve pristopnih pogajanj. "Vprašanje, ali se bo Turčija približala ali oddaljila od Evrope, ni za Evropo ali evropske prestolnice, temveč bi morala nanj odgovoriti Turčija," je novinarjem povedal zunanji minister, ki bo po vsej verjetnosti postal prihodnji predsednik Nemčije. "Sem za boljše odnose," je dodal.

Poudaril je tudi, da Ankara v kritikah, ki na račun ukrepov po spodletelem puču prihajajo iz Berlina, ne bi smela videti "dajanja lekcij ali nespoštovanja njene suverenosti". To je v interesu dolgoročnih odnosov med stranema, je pojasnil.

Erdogan postavil rok
Turški predsednik je sicer v ponedeljek posvaril, da se mora EU do konca leta odločiti o prošnji Turčije za članstvo. V nasprotnem primeru namerava sam sklicati referendum o pristopnem procesu. Cavusoglu pa je danes dejal, da je sit "dvoličnosti in dvojnih standardov" EU-ja. "Dovolj nam je, res nam je dovolj te pokroviteljske drže," je dejal.

Steinmeier je na drugi strani izjavil, da je "najmanj razdražen" zaradi Erdoganovega ponavljanja obtožb, da Nemčija daje zatočišče kurdskim skrajnežem.

Aktivisti za človekove pravice so Steinmeierja pred odhodom v Turčijo zaprosili, naj pozove k izpustitvi aretiranih vodij prokurdske opozicijske Ljudske demokratske stranke (HDP) Salahattina Demirtasa in Figen Yuksekdag.

Sicer pa večina večjih turških televizijskih postaj, med njimi javna TRT in zasebni CNN Türk in NTV, Steinmeirjeve novinarske konference ni predvajala. Namesto tega so predvajale nagovor turškega premierja Binalija Yildirima poslanski skupini vladajoče Stranke za pravičnost in razvoj (AKP), kar je vsakotedenski dogodek.