Mednarodni dvom o sposobnosti Slovenije, da se reši sama, je po mnenju Šušteršiča povezan s tem, da v zraku visi vprašanje, ali bo Slovenija podprla reforme. Foto: BoBo
Mednarodni dvom o sposobnosti Slovenije, da se reši sama, je po mnenju Šušteršiča povezan s tem, da v zraku visi vprašanje, ali bo Slovenija podprla reforme. Foto: BoBo
Mojmir Mrak o morebitni pomoči
Bo Slovenija potrebovala pomoč novega sklada?

Slovenijo je kot kandidatko za pomoč javno omenila avstrijska ministrica Maria Fekter, a je slovenski finančni minister Janez Šušteršič prepričan, da Slovenija lahko poskrbi sama zase, pri čemer upa na čimprejšnjo implementacijo zakonov o državnem holdingu in upravljanju slabih bančnih terjatev.

Šušteršič sicer opozarja, da bo z reševanjem slabih bančnih terjatev na začetku nastal javni dolg, toda po njegovem mnenju je smiselno, da Slovenija, dokler se lahko zadolžuje na trgih, na ta način tudi financira dokapitalizacijo bank.

Razloge za to, da se Slovenija pojavlja v družbi držav, ki utegnejo potrebovati pomoč, Šušteršič vidi v obrestnih merah, ki jih Slovenija plačuje in so še nekoliko višje od španskih, pa tudi zato, ker v zraku visi vprašanje, ali bo Slovenija podprla vladne reforme. Ob tem je dejal, da v območju evra pozorno spremljajo tudi napovedi o referendumih.

Slovenija sicer ni na dnevnem redu evroskupine, ki bo razpravljala o državah v programu pomoči, kljub temu pa po navedbah Šušteršiča potekajo neformalna pogajanja o razmerah v posamezni državi. Šušteršič je tako avstrijski ministrici povedal, da je Slovenija prejšnji teden sprejela zakon, ki poskuša reševati vprašanje slabih terjatev.

Obenem je Šušteršič dejal, da je Slovenija na področju javnih financ naredila, kar se je od nje pričakovalo, pozitivne odzive na vladne ukrepe pa so prejeli tudi iz Evropske centralne banke (ECB) in Mednarodnega denarnega sklada (IMF).

Šušteršič se zavzema za to, da bi lahko ECB odkupoval državne obveznice brez pogoja, da mora ta država najprej zaprositi za pomoč, oziroma meni, da bi ECB potreboval več takih instrumentov, kot jih imajo ameriške centralne banke.

Mrak: Slovenija je bližje pomoči, kot bi si želeli
Ekonomist Mojmir Mrak je ob izjavi avstrijske finančne ministrice dejal, da kaže na to, da se o slovenskih težavah začenja govoriti o uradnih institucijah, česar do zdaj nismo bili vajeni. Taki pogovori niso nič nenavadnega, opozarja Mrak, obenem pa dodaja, da je Slovenija danes v tisti skupini, ki je bližje iskanju pomoči, kot bi si želeli.

Mojmir Mrak o morebitni pomoči
Bo Slovenija potrebovala pomoč novega sklada?