Zoran Thaler je med drugim tudi nekdanji slovenski zunanji minister. Foto: BoBo
Zoran Thaler je med drugim tudi nekdanji slovenski zunanji minister. Foto: BoBo

Preiskavo proti Zoranu Thalerju je evropski urad za boj proti goljufijam Olaf končal že 22. decembra lani. Z urada so sporočili, da je Thaler z uradom polno sodeloval in da pri njegovem ravnanju niso našli nepravilnosti, ki bi bile lahko podlaga za začetek disciplinskega ali kazenskega postopka.

Opozorili pa so, da Evropski parlament preiskavi ni nudil potrebne podpore. Urad od parlamenta ni dobil potrebnih elektronskih podatkov in ni mogel opraviti pogovorov s pričami. Posledično urad ni mogel opraviti celovite administrativne preiskave in ugotovitve temeljijo na omejenih informacijah, so zapisali v sporočilu za javnost.
Penko: To smo že ves čas trdili
Thalerjev odvetnik Boštjan Penko je izrazil zadovoljstvo z odločitvijo Olafa in jo pozdravlja. Kot je pojasnil, so že od vsega začetka trdili, da Thalerjevo ravnanje nima znakov kaznivega oziroma protipravnega dejanja, opozarjali pa so tudi na nezakonito delo novinarjev pod krinko na napeljevanje k protipravnemu oziroma koruptivnemu dejanju.

Penko je dejal, da je Olaf deloval povsem nepristransko, nevtralno in objektivno. Gre za organ, ki po njegovem mnenju deluje na mednarodni ravni in ki mu ni mogoče odvzeti verodostojnosti.
Preiskava v Sloveniji še poteka
Preiskavo v primeru Thaler vodijo tudi slovenski pravosodni organi, Olaf pa jim bo poslal poročilo z ugotovitvami preiskave, je sporočil njihov tiskovni predstavnik Johan Wullt. Kot je ob tem pojasnil Penko, je Thaler ob izbruhu afere opravil pogovor s protikorupcijsko komisijo in nacionalnemu preiskovalnemu uradu izrazil pripravljenost na polno sodelovanje ter dal na voljo vse dokaze, vendar od takrat z njihove strani ni bilo nobenega glasu. Kaj se trenutno dogaja s preiskavo, Penku ni znano.

V afero vpletenih več evropskih poslancev
Thaler se je s predstavniki Olafa sešel septembra lani. Takrat je preiskovalcem pojasnil svojo plat zgodbe korupcijskih obtožb britanskega časnika Sunday Times. Gre za korupcijsko afero, ki jo je časnik razkril marca lani. Vanjo naj bi bili poleg Thalerja vpleteni še trije evropski poslanci - Avstrijec Ernst Strasser, Romun Adrian Severin in Španec Pablo Zalba Bidegain. Thaler in Strasser sta, ko je zadeva prišla na dan, kot poslanca odstopila.

Sunday Times je poročal o tem, kako so se njegovi novinarji pod krinko lobistov z omenjenimi poslanci dogovorili, da bodo ti v zameno za denar poskrbeli za sprejetje določenih dopolnil k evropski zakonodaji na področju financ. Svoje navedbe je časnik podkrepil tudi z na skrivaj narejenimi videoposnetki.