Evropska unija
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.2 od 14 glasov Ocenite to novico!
Theresa May
Premierka Theresa May je na ključnih položajih v vladi ohranila iste ljudi. Foto: EPA
Brexit
Vlada tudi po slabem volilnem izidu in izgubi večine ne spreminja svojih prioritet pri pogajanjih o izstopu države iz EU-ja. Foto: EPA

Dodaj v

V novi britanski vladi na ključnih položajih isti ljudje

Pogajanja o brexitu naj bi potekala po načrtih
12. junij 2017 ob 15:34
London - MMC RTV SLO, STA

Britanska premierka Theresa May je po četrtkovih volitvah dokončala sestavljanje nove vladne ekipe, v kateri je na ključnih položajih ohranila iste ljudi. Tudi strategija glede brexita ostaja ista.

Zunanji minister ostaja Boris Johnson, finančni minister bo še naprej Philip Hammond, minister, pristojen za izstop države iz EU-ja, ostaja David Davis, notranja ministrica Amber Rudd, obrambno ministrstvo pa bo še naprej vodil Michael Fallon.

Na drugih položajih je bilo nekaj menjav, največje presenečenje pa je imenovanje Michaela Gova za ministra za okolje in kmetijstvo. Julija lani ga je namreč premierka v preoblikovanju vlade iz njenih vrst odslovila.

Konservativci so na predčasnih volitvah, ki jih je v želji po okrepitvi moči med pogajanji o brexitu oziroma izstopu Velike Britanje iz Unije sklicala Theresa May, utrpeli izgube in ostali brez absolutne večine. Minimalne spremembe v vladi naj bi po pisanju francoske tiskovne agencije AFP odražale šibak položaj premierke, ki se za podporo pri vladanju dogovarja s severnoirskim DUP-jem.

Zaradi slabega volilnega izida se bo premierka srečala tudi s poslanci in poslankami svoje stranke. Pričakuje se burna razprava in vprašanja tako glede njenega sloga vodenja kot nadaljnjih pogovorov z DUP-jem. BBC piše, da naj bi v stranki želeli pomiriti razburjene odzive, češ da si javnost trenutno ne želi novih volitev. Zaradi izgube 13 poslanskih sedežev (s 331 na 318) se vrstijo pozivi k odstopu premierke tako v opoziciji kot v sami konservativni stranki.

Theresa May je v nedeljo tovrstne pozive zavrnila in potrdila svojo pripravljenost, da še naprej vodi vlado. V pogovoru za televizijo Sky News je zanikala, da je po izidu v šoku. "Občutim, da obstaja delo, ki ga je treba opraviti, in menim, da javnost želi gotovost, da bo vlada še naprej opravljala to delo," je dejala.

Neposrednemu odgovoru na vprašanje, ali meni, da bo lahko do konca izpeljala svoj mandat, se je ogibala. "Med volilno kampanjo sem dejala, da imam ob morebitni ponovni izvolitvi namen odslužiti celoten mandat. A to, kar delam zdaj, je opravljanje dela, ki se trenutno kaže," je odgovorila.

Brexit: Strategija ostaja ista
Vlada po volitvah ne spreminja svojih prioritet glede pogajanj o brexitu, je zatrdil minister za brexit David Davis. Tako bodo po njegovih napovedih še naprej vztrajali pri izstopu z enotnega trga.

V pogovoru za televizijo ITV je dejal, da mora Velika Britanija na podlagi izida lanskega referenduma spet vzpostaviti nadzor nad svojimi mejami, kar pa pomeni tudi izstop iz skupnega trga EU-ja. Premierka že ves čas zagovarja, da država z izstopom iz Unije izstopi tudi iz skupnega trga in carinske unije.

Po slabem izidu konservativcev na predčasnih volitvah so se pojavila ugibanja, ali bo premierka omilila svoja stališča, a strategija bo očitno ostala ista. Ne spreminja se niti predviden urnik glede pogajanj in Davis je potrdil, da se bo udeležil začetka pogajanj 19. junija v Bruslju. Tako kot doslej vlada še vedno dopušča možnost, da zapusti pogajanja brez dogovora.

BBC medtem navaja bonitetni agenciji Moody's in Standard & Poor's, ki opozarjata, da bi se lahko zaradi izidov volitev oziroma izgube večine za konservativce pogajanja o brexitu zamaknila.

B. V.
Prijavi napako
Komentarji
NzA
# 12.06.2017 ob 15:53
Kaj postane vodja, ko neha skrbeti za interese ljudi?

Politik.
SF-SN
# 12.06.2017 ob 15:59
Torej bomo imeli kmalu nove volitve :P
G.Bruno
# 12.06.2017 ob 18:42
...je zapihal nov veter

WeeBay
# 12.06.2017 ob 16:20
Smeh kako so nategnili ljudi. Kako mi je žal da nimamo niti enega voditelja v EU-ju z jajci ki bi se upal pogajati z Thereso. Škoda ker ji bo Merklca vse skupaj spregledala in Evropo ponovno okradla za mastne denarce. Vidi se da je VB v velikih težavah in da nimajo niti najmanjše prednosti v pogajanjih. Namesto da bi jim pobrali vsaj 80-90 milijard bomo na koncu zaradi nesposobne Merklce ostali praznih rok.

Govorili so o Brexitu vendar obe strani želita obdržati trgovske sporazume itd. Kakšen Brexit je to? Sramota! Namesto da bi zdaj pritisnili na te prepotentneže naduvane mi razmišljamo ali bi vendarle popustili in dali UK še eno možnost lol. VB že 100 let ni več velesila in so izgubili stik z realnostjo.
neprilagojen
# 12.06.2017 ob 15:46
V novi britanski vladi na ključnih položajih isti ljudje

pomeni changes :D
G.Bruno
# 12.06.2017 ob 18:41
Po volitvah...

QUENDI
# 12.06.2017 ob 18:29
.......in za slabše stanje kot pred - status quo ante bellum - je porabila nekaj dest milijonov funtov - kot ponavadi jih ni na razpolago za zdravstvo, šolstvo in druge socialne projekte.......
Skippy
# 12.06.2017 ob 18:05
Vi pa vaš Trump. Da bi še tako bili obsedeni s problemi slovenskih ljudi. V Sloveniji seveda niste sposobni pomagati, lažje je vrteti jezik.
Ples
# 12.06.2017 ob 17:26
@WeeBay
Morda se res včasih obnaša čudno

Vidiš, kako se nežno izražaš o njem :o)
Ivo Lola
# 12.06.2017 ob 18:28
Brexit gre naprej.
Svit-1
# 12.06.2017 ob 18:23
Mater je nenačelna! Cameron je odstopil potem, ko referendum ni izpadel po njegovih željah. Ta pa še kar na oblasti...
bistvo
# 12.06.2017 ob 17:12
@WeeBay

Ko Trump Trumpa žali tako, da mu reče Trump.

(moj stavek je še boljši, če upoštevaš "piši košto govoriš")
mihael1
# 12.06.2017 ob 17:46
Ja , kaj pa naj ? Spremembe se delajo z istimi ljudmi, a ne.

Le še nekaj novih bo treba vključit, ki pa mogoče ne bodo delil popolnoma istih mnenj.
HOR
# 12.06.2017 ob 16:21
Kaj pa drugega: saj so volili za že dosedanjo stranko na vladi in isto premierko...
WeeBay
# 12.06.2017 ob 17:31
Ples

Ni res gre zgolj zato da je bila tvoja trditev napačna. V tem primeru je včasih kar pravilno kajti če nebi napisal včasih bi pomenilo da se vsak dan čudno obnaša kar pa bi bila ena velika laž oziroma #fakenews.
HOR
# 12.06.2017 ob 17:17
HOR
# 12.06.2017 ob 17:15
Niegel Fararge je tiskarski škrat, drugače pa - Nigel Farage...
HOR
# 12.06.2017 ob 17:15
Niegel Fararge se vrača na veliko skozi mala vrata DUP in bo tako imel v staro-novi vladi Therese May velik vpliv na pogajanja o Brexitu in klimatsko politiko...!?
LINK ali copy-paste v iskalnik
https://wattsupwiththat.com/2017/06/12/t
rump-supporter-and-climate-skeptic-nigel-farage-to-have-a-major-new-role-in-the-new-uk-government/
scissor
# 12.06.2017 ob 19:47
Js jo podpiram!
Kazalo