Theresa May je v spremstvu moža Phillipa odšla h kraljici. Pogovarjali sta se 15 minut, kar je manj, kot je običajno v takih okoliščinah, poročajo britanski mediji. Foto: Reuters
Theresa May je v spremstvu moža Phillipa odšla h kraljici. Pogovarjali sta se 15 minut, kar je manj, kot je običajno v takih okoliščinah, poročajo britanski mediji. Foto: Reuters
Theresa May
Theresa May po objavi prvih izidov ni mogla skrivati razočaranja. Foto: Reuters
Jeremy Corbyn
Vodja laburistov Corbyn je dejal, da je ponosen na Britance, ki so oddali glas za upanje za prihodnost. Foto: Reuters
Britanske volitve
Po objavi izidov je vrednost funta padla. Foto: Reuters
Theresa May želi oblikovati manjšinsko vlado
Negotovost po izidu britanskih volitev

Pred vrati sedeža vlade na Downing Streetu 10 je vodja konservativcev dodala, da se bo lahko v parlamentu zanesla na "svoje prijatelje" iz Severnoirske demokratske unionistične stranke (DUP), potem ko so konservativci na predčasnih parlamentarnih volitvah v četrtek izgubili večino.

"Naši dve stranki imata že vrsto let trden odnos, kar mi daje zaupanje, da bomo lahko delovali skupaj v interesu celotne Velike Britanije," je dodala nova-stara premierka.

Konservativci so si namreč po zelo slabem volilnem izidu zagotovili deset glasov Severnoirske demokratske unionistične stranke (DUP), s katerimi so zbrali potrebnih 326 glasov za oblikovanje vlade. Natančneje imajo torijci in DUP skupaj 329 glasov od 650.

Iz DUP-a so potrdili, da so začeli pogovore z Mayevo o sodelovanju z njeno manjšinsko vlado. Kot je v Belfastu dejala predsednica stranke Arlene Foster, se je davi pogovarjala z ministrsko predsednico, DUP pa se namerava s konservativci pogovarjati o možnostih za "vrnitev stabilnosti našemu narodu v časih velikih izzivov". DUP si bo po besedah Fosterjeve sicer vedno prizadeval za najboljši dogovor za Severno Irsko in njene ljudi, a hkrati si želi tudi najboljše za vse v Veliki Britaniji.

Konservativcem zmanjkalo sedem sedežev
Prešteti so glasovi v vseh 650 okrožjih. Konservativci so dobili 319 sedežev, za večino bi potrebovali 326 sedežev v 650-članskem parlamentu. Laburisti imajo zagotovljenih 261 sedežev, liberalni demokrati 12, Severnoirska demokratska unionistična stranka (DUP) 10, Škotska nacionalna stranka 35. Evroskeptična stranka Ukip in Zeleni so ostali brez poslancev, 12 pa so jih dobile druge, manjše stranke. Konservativci so imeli do zdaj v poslanski zbornici 330 glasov.

Zaradi volilnega neuspeha je odstopil vodja UKIP-a Paul Nuttall.

Na Otoku je v uporabi enokrožni večinski volilni sistem in stolčke v poslanski zbornici zasedejo tisti, ki dobijo večino glasov svojem okrožju.

May: Država potrebuje stabilnost
Mayeva, ki je predčasne volitve sklicala zato, da bi okrepila moč svoje stranke v pogajanjih o brexitu z Evropsko unijo, je v odzivu na prve izide volivcem obljubila stabilnost. "Država potrebuje obdobje stabilnosti, in kakršni koli že so izidi, bo Konservativna stranka storila vse, da zagotovi to stabilnost," je dejala, potem ko je postalo znano, da je bila izvoljena v svojem okrožju Maidenhead v Londonu. V petek uradnih izjav ni dajala.

Corbyn: Pripravljeni smo vladati
Vodja laburistov Jeremy Corbyn je Mayevo že v četrtek pozval k odstopu, v petek pa dejal, da so laburisti pripravljeni oblikovati manjšinsko vlado. "Pripravljeni smo služiti ljudstvu, ki nam je izkazalo zaupanje. Izpostavili smo svoje politike - močne in upanje vzbujajoče politike - ter dobili odličen odziv javnosti. Mislim, da je dokaj jasno, kdo je zmagal na teh volitvah," je dejal za BBC. Za televizijo Sky News pa je izpostavil, da nihče nima parlamentarne večine ter da so konservativci poraženci volitev. "Mislim da potrebujemo spremembo," je poudaril Corbyn.

T. I. VISEČI PARLAMENT
Če v spodnjem domu britanskega parlamenta nobena stranka ne dobi večine, Britanci to imenujejo "viseči parlament" (hung parliament). Do takšnega izida pride redko, v novejši zgodovini v letih 1974 in 2010. V tem primeru vodja najmočnejše stranke, torej Theresa May, prvi dobi priložnost, da sestavi koalicijsko vlado z manjšimi strankami, lahko pa oblikuje manjšinsko vlado, a mora pri glasovanju o zaupnici dobiti dovolj glasov podpore manjših strank. Če Theresi May do 13. junija, ko bo parlament prvič zasedal v novi sestavi, vlade ne bo uspelo oblikovati, bo priložnost za sestavo vlade dobil vodja laburistov Jeremy Corbyn, ki prav tako lahko oblikuje manjšinsko ali koalicijsko vlado. Poganja med strankami lahko trajajo precej dolgo, če se bodo končala brez uspeha, lahko dve tretjini poslancev zahtevata razpis novih volitev. Politik, ki je prepričan, da je zbral večino, mora o tem obvestiti kraljico Elizabeto II., nato pa ga kraljica pooblasti za sestavo vlade. Kraljica sama nikoli ne izbere mandatarja. Kraljica naj bi imela govor v parlamentu 19. junija.


Začetek pogajanj o brexitu pred vrati
Mayeva je predčasne volitve sklicala prav zato, da bi pred začetkom poganj o brexitu poenotila vrste in okrepila svoj položaj, a s temi izidi je državo pahnila v politično negotovost. Pogajanja z Brusljem o odhodu iz Unije se bodo začela že čez deset dni. Ko je pred sedmimi tedni objavila datum volitev, so imeli konservativci udobno večino, ki so jo podedovali še od prejšnjega premierja Davida Camerona, a po slabi volilni kampanji se je njihova prednost vse bolj topila.

Farage: "Theresa May je 'pečena'"
Takoj po objavi izidov vzporednih volitev je vrednost britanskega funta v primerjavi z dolarjem močno padla. Iz hiše JP Morgan so sporočili: "Morda najbolj jasen sklep teh volitev je, da bo morala Velika Britanija zaprositi za odlog začetka pogajanj o brexitu." V svojem slogu je izide komentiral tudi Nigel Farage, nekdanji vodja evroskeptične stranke UKIP, ki je bil kratek: "Theresa May je 'pečena'."

Da je nejasen izid najslabša stvar, ki se je lahko zgodila državi v tem obdobju, se strinjajo tako rekoč vsi strokovnjaki, na nestabilnost opozarjajo tudi gospodarstveniki. "Dejstvo, da nobena stranka nima večine, je za trge najslabše sporočilo, saj je s tem nastala še dodatna plast nestabilnosti pred začetkom pogajanj o brexitu," je dejal borzni strokovnjak Craig Erlam.

V EU-ju čakajo na London
V odzivu na volitve je evropski komisar za proračun Günther Oettinger izjavil, da "ni prepričan, da se bodo pogajanja lahko začela po predvidevanjih". Kot je na Twitterju zapisal predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, se pogajanja o brexitu ne bi smela končati brez dogovora, saj se bodo pogovori zaradi izida britanskih parlamentarnih volitev najverjetneje začeli z zamudo. "Ne vemo, kdaj se bodo pogovori o brexitu začeli. Vemo, kdaj se morajo končati. Naredite vse, kar je v vaši moči, da se izognete, da ne bo dogovora kot rezultat 'nepogajanj'," je zapisal Tusk.

Glavni pogajalec EU-ja za brexit Michel Barnier je glede pogajanj o brexitu dejal, da bi se ta morala začeti, ko bo Velika Britanija pripravljena. "Pogajanja o brexitu bi se morala začeti, ko bo pripravljena Velika Britanija; časovnica in stališča EU so jasna. Prizadevajmo si, da dosežemo dogovor."

Podobno je dejal tudi predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker, ki je trenutno v Pragi. "Zdaj so na potezi Britanci," je dejal in dodal, da bi lahko to trajalo nekaj časa. "Prah v Veliki Britaniji se mora najprej poleči. EU lahko začne takoj pogajanja. Že več mesecev smo pripravljeni. Začnemo lahko že jutri zjutraj," je še dejal predsednik Evropske komisije.

Theresa May želi oblikovati manjšinsko vlado
Negotovost po izidu britanskih volitev