Volivec na predčasnem glasovanju lahko glasuje samo na okrajni volilni komisiji, na območju katere ima prijavljeno stalno prebivališče. Foto: MMC RTV SLO
Volivec na predčasnem glasovanju lahko glasuje samo na okrajni volilni komisiji, na območju katere ima prijavljeno stalno prebivališče. Foto: MMC RTV SLO
Predčasno glasovanje se je že začelo

Predčasno glasovanje, na katerega morajo volivci s seboj prinesti osebni dokument in obvestilo okrajne volilne komisije o matičnem volišču, poteka na posebnih voliščih na sedežih okrajnih volilnih komisij v vseh upravnih enotah, v Ljubljani pa še na izpostavah Vič, Moste Polje, Šiška in Bežigrad.

Do četrtka pa lahko volivci vložijo še zahtevke za druge posebne oblike glasovanja. Volivci, ki se zaradi bolezni v nedeljo ne bodo mogli zglasiti na volišču, v katerem so vpisani v volilni imenik, lahko okrajno volilno komisijo obvestijo, da želijo glasovati na domu. Takšne volivce bo na dan glasovanja na domu obiskal t. i. leteči odbor.

V Sloveniji ima na tokratnih volitvah volilno pravico 1.651.781 državljanov, še dodatnih 48.674 pa lahko svoj glas odda v tujini.



Glas lahko oddate tudi v drugem kraju
Ker je mnogo volivcev na dan glasovanja iz različnih razlogov zunaj kraja stalnega prebivališča, je vsaka okrajna volilna komisija določila tudi posebna volišča, imenovana OMNIA, na katerem bodo glasovali volivci, ki so iz drugega kraja. Takih volišč je 62.
Tudi ti volivci morajo svojo namero okrajni komisiji, kjer imajo stalno prebivališče, sporočiti do četrtka. Volivec, ki se je pravočasno prijavil pri svoji okrajni volilni komisiji, bo v nedeljo lahko glasoval na posebnem volišču v kraju, ki si ga je izbral.

Do četrtka pa morajo zahtevek vložiti tudi volivci, ki bi želeli v nedeljo glasovati na posebnem volišču za invalide. Na dan volitev bo sicer odprtih 56 volišč za invalide, od tega jih bo 21 opremljenih s posebnimi glasovalnimi napravami.

V nedeljo več kot 3.400 volišč
Za volitve v Evropski parlament je tudi sicer vse pripravljeno. Za predčasno glasovanje bo tako odprtih 88 volišč, v nedeljo pa jih bo več kot 3.400. Voliti bo mogoče tudi na 34 diplomatsko-konzularnih predstavništvih. Volišča bodo odprta kot po navadi, med 7. in 19. uro.

Prvi neuradni izidi volitev bodo objavljeni v nedeljo ob 22. uri, saj je treba počakati na zaprtje vseh volišč po EU-ju, na uradne pa bo treba počakati do 19. junija.

A. Me./S. Z.

Predčasno glasovanje se je že začelo