Po mnenju Rotnika je razrešitev posledica njegovega vztrajanja pri transparentni gradnji šestega bloka elektrarne. Foto: MMC RTV SLO
Po mnenju Rotnika je razrešitev posledica njegovega vztrajanja pri transparentni gradnji šestega bloka elektrarne. Foto: MMC RTV SLO
Srečko Meh
SD-jev velenjski podžupan napoveduje ukrepe zaradi Rotnikove razrešitve, omenja se tudi interpelacija Radićeve. Foto: MMC RTV SLO

Zaradi četrtkove razrešitve direktorja družbe Uroša Rotnika je Podjetniški sindikat Termoelektrarne Šoštanj izvedel dveurno opozorilno stavko. Predsednik sindikata Branko Sevčnikar je predstavil stavkovne zahteve in napovedal popolno zaustavitev proizvodnje električne energije, če stavkovni zahtevi ne bosta izpolnjeni.

Kot je dejal Sevčnikar, je Rotnikova razrešitev nezakonita in nelegitimna. Sklep o njegovi razrešitvi, ki ga je v četrtek sprejel nadzorni svet Teša, po njegovem mnenju ogroža delo zaposlenih v Tešu in poslabšuje socialni in ekonomski položaj zaposlenih v družbi. Nadzorni svet Teša naj bi Rotnika razrešil zaradi zagotavljanja boljše komunikacije s Holdingom Slovenske elektrarne (HSE), ki je lastnik Teša.

Prva zahteva: Sestanek z vlado
"Od pristojnih organov - od predsednika slovenske vlade Boruta Pahorja, ministrice za gospodarstvo Darje Radić, nadzornega sveta Teša, nadzornega sveta HSE in vodstva HSE - zahtevamo, naj takoj odpravijo vzroke za nastale razmere. Sestanek z vsemi odgovornimi zahtevamo najpozneje do 16. novembra in to je naša prva stavkovna zahteva," je pojasnil Sevčnikar.

30 odstotkov manj energije
Druga stavkovna zahteva se nanaša na dobavo električne energije, kar pomeni, če prva stavkovna zahteva ne bo izpolnjena, bodo s 17. novembrom začeli za 30 odstotkov zmanjševati dobavo električne energije iz Teša, ki v slovensko elektroenergetsko omrežje prispeva tretjino elektrike. Če stavkovnim zahtevam ne bo ugodeno, pa Sevčnikar napoveduje popolno zaustavitev proizvodnje električne energije v Tešu.

Sevčnikar je dejal, da je njihov direktor še vedno odstavljeni Rotnik. Novoimenovanemu direktorju Simonu Totu pa predstavniki podjetniškega sindikata Teša sporočajo, da nima vstopa v Teš do preklica oz. dokler stavkovni odbor ne bo odločil drugače.