Nadzorniki TEŠ-a so na mesto Uroša Rotnika postavili Simona Tota. Foto: MMC RTV SLO
Nadzorniki TEŠ-a so na mesto Uroša Rotnika postavili Simona Tota. Foto: MMC RTV SLO
Borut Meh (razrešen iz HSE-ja) o razrešitvi Uroša Rotnika

Danes sem bil na agenciji za upravljanje kapitalskih naložb države, kje sem predstavljal prav projekt TEŠ 6. Med to predstavitvijo pa so me nadzorniki odstranili.

Uroš Rotnik o odstavitvi z mesta prvega moža TEŠ-a
Darja Radič
Gospodarska ministrica Darja Radič je nadzornike HSE-ja zamenjala dva dni po tem, ko so nadzorniki razrešili prvega moža HSE-ja Boruta Meha. Foto: MMC RTV SLO
TEŠ: Razrešili Rotnika
Razrešitev Rotnika

Srečko Meh (velenjski podžupan in član predsedstva SD-ja) je dejal, da bo SD zaradi Rotnikove razrešitve zagotovo sprejel določene ukrepe. Kakšni bodo, ni želel povedati, a je dodal, da "s takšno politiko ne more iti več naprej". Mehovo ogorčenje je upravičeno, pa je dejal vodja SD-jeve poslanske skupine Bojan Kontič, saj je "Meh predsednik SD-ja Velenje, kamor sodi tudi Šoštanj". Dodaja, da gre za kadrovanje, ki mu je SD v preteklosti nasprotoval.

O morebitni interpelaciji Radićeve so spregovorili tudi v oddaji Pogledi Slovenije, kjer je podpredsednik stranke SD Patrick Vlačič povedal, da napoved težko komentira, predsednik Zaresa Gregor Golobič pa je povedal, da gre pri tem za "nerazumevanje korporacijskega upravljanja, saj je Rotnika zamenjal nadzorni svet, in ne ministrica". "Vlada želi vedeti samo, koliko bo stala investicija in ali je dobro vodena," je še dodal.

Delavci napovedali opozorilno stavko
RTV-jeva dopisnica Duška Lah je v Odmevih povedala, da so delavci Termoelektrarne Šoštanj za petek napovedali opozorilno stavko, ki naj bi se začela ob 8. uri zjutraj. Branko Sevčnikar, predstavnik sindikata TEŠ-a, je zagotovil, da oskrba z električno energijo med stavko ne bo motena, ob tem pa je pojasnil, da so sindikati in svet delavcev TEŠ-a odločeni, da se bodo zaradi razrešitve Rotnika borili.

Prepričani so, da je bila narejena velika gospodarska škoda in da je bil Rotnik razrešen proti zakonu. "On je za nas še vedno direktor, saj so ti sklepi nelegitimni," je povedal Sevčnikar in dodal, da se po njihovem mnenju politika preveč vmešava v energetiko in da je prišel čas, da svoje povedo tudi delavci, kar bodo v obliki sindikalnega boja tudi naredili.

Pahor in Radićeva sta bila presenečena
Tako premier Borut Pahor kot ministrica Darja Radić sta dejala, da sta nad Rotnikovo razrešitvijo presenečena. Rotnik je prepričan, da je razrešen zaradi TEŠ-a 6. Rotnik pa je dejal, da je njegova razrešitev posledica tega, da ni sledil navodilom tistih, ki bi radi imeli netransparenten projekt gradnje TEŠ-a 6.

Rotnik je še dejal, da so ga nadzorniki "odstranili", medtem ko je predstavljal projekt TEŠ 6 na agenciji za upravljanje kapitalskih naložb. Dodal je, da se o njegovi razrešitvi govori že od leta 2008, ko je vodenje direktorata za energijo na ministrstvu za gospodarstvo prevzel Janez Kopač.

Premier Borut Pahor je dejal, da je za Rotnikovo zamenjavo izvedel tik pred redno novinarsko konferenco po seji vlade, zato zamenjave konkretneje ni komentiral. Dejal pa je, da se bo čez čas pokazalo, ali je bila odločitev o zamenjavi Rotnika pravilna ali ne, in da odločitev pomeni, da nadzorniki samostojno opravljajo svojo funkcijo in za to prevzemajo odgovornost. Nadzorniki TEŠ-a so na Rotnikovo mesto imenovali dozdajšnjega izvršnega direktorja proizvodnje v HSE-ju Simona Tota.

Premier Borut Pahor se je odzval tudi na informacije o morebitni razrešitvi direktorja direktorata za energijo Janeza Kopača. Odločitev o morebitni razrešitvi je v pristojnosti ministrice Darje Radić, je dejal premier in dodal, da ve, da imata Kopač in Radićeva različne poglede na energetsko politiko.

Radićevo zanimajo razlogi za razrešitev
Presenečena je bila tudi gospodarska ministrica Darja Radić, ki je dejala, da ni vedela za nadzorni svet TEŠ-a in namero nadzornikov o razrešitvi Rotnika. Dejala je, da jo zanimajo razlogi za razrešitev in da pričakuje, da je bila ta utemeljena. Dodala je še, da vlada z začetkom delovanja agencije za upravljanje kapitalskih naložb nima več pristojnosti za kadrovske menjave v nadzornih svetih in upravah družb.

Uroša Rotnika so nadzorniki razrešili dober mesec po zamenjavi nadzornega sveta HSE-ja, kar se je zgodilo na predlog ministrice za gospodarstvo Darje Radić. Ministrica je kot razlog navedla, da je želela pojasnila o gospodarnosti projekta šestega bloka TEŠ-a, a se je pri tem odprlo več vprašanj, na katera ni dobila odgovora. Dejala je, da se ji je zato zdelo primerno, da na najodgovornejša mesta postavi ljudi, ki jim zaupa in ki se bodo znali s projektom spoprijeti gospodarno in strokovno, ne pa politično.

Pahor razrešitve ni izključeval
Morebitna zamenjava Uroša Rotnika je bila sicer že dalj časa predmet ugibanj, posebej ko so se v javnosti pojavili namigi o korupciji in je vlada na predlog takratnega gospodarskega ministra Mateja Lahovnika sklenila zahtevati celovito informacijo o projektu TEŠ 6. Rotnik je namige o korupciji odločno zavrnil.

Najprej je 'odletel' Meh
Premier je sredi julija, ko je prejel poročilo o TEŠ-u, dejal, da zamenjav ne izključuje, a se vlada zanje takrat ni odločila. Sindikati so isti mesec zahtevali odstop takratnega prvega moža Holdinga Slovenskih elektrarn Boruta Meha in kot razlog navedli dileme pri vodenju projekta TEŠ 6. Meh je vse očitke zavrnil, a so ga le nekaj dni, preden je ministrica Radićeva zahtevala njihovo zamenjavo, razrešili. Vlada je nadzornike zamenjala dva dni po Mehovi razrešitvi.

Borut Meh (razrešen iz HSE-ja) o razrešitvi Uroša Rotnika

Danes sem bil na agenciji za upravljanje kapitalskih naložb države, kje sem predstavljal prav projekt TEŠ 6. Med to predstavitvijo pa so me nadzorniki odstranili.

Uroš Rotnik o odstavitvi z mesta prvega moža TEŠ-a
TEŠ: Razrešili Rotnika
Razrešitev Rotnika