Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 7 glasov Ocenite to novico!
Abanka se je na sodbo že pritožila. Foto: BoBo
Gre za prvo tako sodbo po izbrisu podrejenih finančnih instrumentov saniranih bank v letih 2013 in 2014. Foto: BoBo
Evro
Z ukrepi Banke Slovenije je v letih 2013 in 2014 prenehalo za nominalno 963,2 milijona evrov kvalificiranih obveznosti bank. Od tega je bilo za 381,7 milijona evrov delnic, 166,1 milijona evrov hibridnih instrumentov in 415,5 milijona evrov drugih podrejenih obveznosti. Foto: Reuters

Abanka mora kupcema podrejenih obveznic vrniti denar

Sodba še ni pravnomočna
29. september 2018 ob 12:48
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Celjsko okrožno sodišče je odločilo, da mora Abanka razlaščenima kupcema podrejenih obveznic Banke Celje vrniti vplačan znesek skupaj z obrestmi. Sodba zaradi pritožbe Abanke še ni pravnomočna.

Razlaščena vlagatelja, ki sta kot fizični osebi leta 2007 kupila za več sto tisoč evrov podrejenih obveznic Banke Celje, sta lansko pomlad po navedbah časopisa Delo vložila tožbo proti Abanki kot pravni naslednici Banke Celje.

V tožbi sta od banke terjala povrnitev naložbe, ki jima je bila leta 2014 na podlagi odločbe Banke Slovenije o izrednih ukrepih v Banki Celje izbrisana. Banki sta očitala, da ju ni poučila o vseh lastnostih posla in tveganjih, povezanih s podrejenimi obveznicami.

Na celjskem sodišču so za časopis Delo potrdili, da so junija letos tožbenemu zahtevku ugodili. Po neuradnih informacijah je sodišče nakupno pogodbo razglasilo za nično, kar pomeni, da bi morala Abanka oškodovanima vlagateljema vrniti vplačano glavnico vključno z zapadlimi pogodbenimi obrestmi in zamudnimi obrestmi.

Sodba še ni pravnomočna, saj se je Abanka nanjo pritožila. V Abanki, ki se je združila z Banko Celje, zadeve za časnik niso želeli komentirati, prav tako ne tožnika.

Izbris podrejenih obveznic
Gre za prvo tako sodbo po izbrisu podrejenih finančnih instrumentov saniranih bank v letih 2013 in 2014. Razlaščena imetnika podrejenih obveznic Banke Celje sta se v tožbi sklicevala na primer sanacije nizozemske banke SNS Reaal, kjer so bili lastniki podrejenih obveznic prav tako razlaščeni, a je banka nato priznala napako in nepoučene vlagatelje poplačala.

Banke zaradi izbrisa v Sloveniji toži večina razlaščenih vlagateljev, ki se je odločila za iskanje pravice po sodni poti. Teh primerov je več kot 500, a večina postopkov očitno trenutno miruje, tudi zaradi različnih praks sodišč.

Odvetnik Miha Kunič je za časopis Delo pojasnil, da so sodišča postopke v tej zadevi na njegov predlog prekinila, ker so čakali na zakon o sodnem varstvu razlaščenih bančnih vlagateljev. Kdaj bo ta sprejet, ni znano.

Mali delničarji pozdravljajo odločitev
V društvu Mali delničarji Slovenije so odločitev sodišča pozdravili. Kot so zapisali v sporočilu, upajo, da bodo tej odločitvi sledila tudi druga sodišča. Vlado in DZ so ob tem pozvali, naj nemudoma izpolnita zahtevo ustavnega sodišča glede učinkovitega pravnega varstva, Banko Slovenije pa, naj nemudoma izroči vso dokumentacijo, ki je bila podlaga za izbrise.

Banko Slovenije so pozvali tudi, naj Računskemu sodišču preneha preprečevati neodvisen pregled njenega delovanja, "saj je več kot jasno, da Banka Slovenije v času izbrisov ni bila del enotnega sistema ECB-ja, na katerega se vsi ves čas sklicujejo in s tem zavajajo slovensko javnost".

Poravnalna shema
V društvu so znova izrazili tudi prepričanje, da bi bilo mogoče skleniti poravnalno shemo, s katero ne bi obremenjevali sodišč. Na ta način bi lahko učinkovito in precej ceneje končali zadevo v zvezi z izbrisom delničarjev in obvezničarjev, so še zapisali.

Z ukrepi banke Slovenije je v letih 2013 in 2014 prenehalo za nominalno 963,2 milijona evrov kvalificiranih obveznosti bank. Od tega je bilo za 381,7 milijona evrov delnic, 166,1 milijona evrov hibridnih instrumentov in 415,5 milijona evrov drugih podrejenih obveznosti.

V NLB je bilo izbrisanih 1.991 delničarjev in 949 imetnikov podrejene obveznice, v Novi KBM 96.769 delničarjev in 40 imetnikov podrejene obveznice, v Abanki 1.058 delničarjev, v Factor banki 53 delničarjev in skupno 164 imetnikov podrejenih obveznic petih izdaj, v Probanki 464 imetnikov prednostnih delnic in 584 imetnikov rednih delnic ter skupno 165 imetnikov podrejenih obveznic treh izdaj, v Banki Celje pa 685 delničarjev in skupno 225 imetnikov podrejenih obveznic štirih izdaj.

VIDEO
Abanka mora vrniti denar kupcema podrejenih obveznic
G. K.
Prijavi napako
Komentarji
kislec
# 29.09.2018 ob 13:52
A bojo Alenka, Čufar in Jazbec tudi fasali kak pozdravček?
velenjcan
# 29.09.2018 ob 13:22
Banko Slovenije so pozvali tudi, naj računskemu sodišču preneha preprečevati neodvisen pregled njenega delovanja, "saj je več kot jasno, da Banka Slovenije v času izbrisov ni bila del enotnega sistema ECB, na katerega se vsi ves čas sklicujejo in s tem zavajajo slovensko javnost".

Pred jazbečji brlog pa lovca.
Skippy
# 29.09.2018 ob 14:09
Dobičke naj namenijo, da ljudem vrnejo zaplenjeni denar. Kakšna gnila država je to, da ljudem zapleni prihranke, da ti končajo v nekih čudnih žepih. In to samo s strani državnih bank ...
Skippy
# 29.09.2018 ob 14:06
Te državne banke so ljudem odnesle toliko denarja pod pretvezo nekih odločb, zdaj pa jim ga naj vrnejo.
fiston
# 29.09.2018 ob 17:06
Banki sta očitala, da ju ni poučila o vseh lastnostih posla in tveganjih, povezanih s podrejenimi obveznicami.

Vložila sta pa za več sto tisoč.....

Nujno da dokažeta izvor premoženja, ker če sta tako nepučena, vprašanje kako sta prišla do toliko denarja.

Tem ne moreš reči mali vlagatelji in ni opcije da so nepoučeni, tako da definitivno napačna odločitev sodišča.

Res pa bi morala banka vrniti, oziroma vrniti bi morala država, ker so napačno vrednotili, tako da je bil kapital negativen. In to je bila tudi namera, da je bil kapital negativen, so ravno toliko znižali vredost, da so s tem lahko razlastili lastnike podrejenih obveznic in tudi delničarje. Ker so jih morali, da so lahko dokapitalizirali banko.
No ta denar je sedaj na slabi banki, če ni že pri stricih, tako da ne vem zakaj bi morala vračati banka, naj vrne slaba banka ali pa država.
No še bolje če bi vrnili odgovorni, ampak toliko itak ne premorejo. Najbolj odgovorna je tigrasta premierka Alenka, edina v Sloveniji, ki je neposredno pokradla ljudi.
Fuk-U
# 29.09.2018 ob 14:53
Kdo bo pa kril stroske, Jazbec, Bratusek ali ECB... kdo je odgovoren za fiasko, ECB in Junk-er?
Ce tu ne gre noben v zapor, potem pa res nimamo sodstava in policije ampak, vrtec.

Zanima pa me ce lahko mali delnicarji razlastninimo ECB in KKM in jih iztisnemo iz NKBM? Isto kot so naredili oni nam?
pepipepi
# 29.09.2018 ob 20:02
Že spet izgovor o nepodučenosti. Podobno kot pri kreditih v švicarjih.
Kakšni bedni izgovori. Se pravi bo sedaj vsak delničar, kateremu bodo padle delnice na borzi, lahko tožil, češ da ga ni nobeden podučil, da se to lahko zgodi?
K_ris
# 29.09.2018 ob 19:04
Saj ne vem, če ste vsi dobro razumeli sodbo. Sodišče ni reklo, da je bilo kaj narobe z izbrisom subordiniranih obveznic. Kar je bila podlaga za sodbo sodišča, je to, da banka kupcem podrejenih obveznic ni dovolj jasno obrazložila, da se jim to lahko zgodi.

Drugače povedano. Na podlagi te sodbe ne bo kar avtomatično sledilo povračilo vrednosti vseh izbrisanih obveznic, ampak se bo presojalo, ali so imeli kupci obveznic dovolj informacij. Vsi posamezniki se bodo lahko najverjetneje enako kot ta dva izgovarjali na nevednost, institucionalni kupci obveznic (npr. skladi) pa ne.
fiston
# 29.09.2018 ob 17:17
No če je bil kdo nepodučen tukaj, potem so bili to mali delničarji, ki so kupili delnice NLB na oni javni prodaji, ko jih je mojster Bajuk finančni minister leta v EU podučil, kako je to dobra dolgoročna naložba.
QUENDI
# 29.09.2018 ob 16:40
.....ki sta kot fizični osebi leta 2007 kupila za več sto tisoč evrov podrejenih obveznic Banke Celje.....zanimivo,.....za koga pa....sicer pa kako bi se izšlo.....če bii tožbo vložilo več tisoč kupcev podrejenih obveznic - beri masa nepomembnih po 100 €......
REsnica
# 30.09.2018 ob 09:30
Kdor vloži par 100 tisocakov € revež ne ve v kaj se je spustil...in sodišce mu pritrdi. Kdor vloži en evro pa bi moral vedet ...
fiston
# 29.09.2018 ob 23:54
@K-ris Vsi posamezniki se bodo lahko najverjetneje enako kot ta dva izgovarjali na nevednost, institucionalni kupci obveznic (npr. skladi) pa ne.

No za enega vem, ki je izgubil, je doktor ekonomskih znanosti, pa članke piše v finance pa še kam. Sicer ta je kupil podrejene obveznice NLB. Me zanima, če bo ta tudi nepodučen.

He, he jaz sem nepodučen davkoplačevalec, me država ni podučila. A se lahko slučajno na to izgovarjam, če ne plačam davka ?

Se ne moreš, sam si si kriv če nisi šel po nasvet k davčnemu svetovalcu. No tukaj pa nekdo ki vrže nekam čez 100.000 evrov kdo mu je kriv, če ni šel do kakega finančnega svetovalca prej.
Springbok
# 29.09.2018 ob 23:04
@ 21.12.2012 - ne nujno. Je razlika med imetniki obveznic, podrejenih obveznic, hibridnih inštrumentov in delnic. Višji obljubljen donos, višje tveganje. Tudi prospekti so različni.

Nekako pa ne kupim raulaga, da nekdo ki je vložil nakupil obveznice za nekaj stotisoč EUR, verjetno celo z nekaj desetodstotnim popustom, "nepodučeni vlagatelj".
Hrk hrk
# 29.09.2018 ob 20:10
Kaj pa denar,ki ga je država pokradla na podlagi janšističnega populističnega zakona o obdavčitvi nepremičnin večje vrednosti in je bil na ustavnem sodišču spoznan za protizakonitega.
Plačali smo samo tisti,ki nismo imeli denarja za pritoževanje,"tajkuni",ki jim je bil davek namenjen so se pritožili na Upravno sodišče in dobili denar povrnjen.
Darko Končan,kot nekakšen "davčni strokovnjak" je pa ob odločitvi US na TV krulil,da je to davek in da se davek ne vrača.
Meni je občina spreminjala namembnost gozdne parcele sredi gozda,ne da bi me kaj vprašala in je vrednost narasla iz deset tisoč,na milijon dvesto tisoč.No,zdaj so spet spreminjali nazaj in je spet vredna deset tisoč.
Država krade.
REsnica
# 30.09.2018 ob 09:31
Bo slovenija sprejela zakone in omogočila skupinske tožbe malih proti dinozavrom?
fiston
# 29.09.2018 ob 23:58
No problem je kako so kapitalsko ustreznost ocenjevali, če ne bi na tak način potem ti ne bi izgubili ničesar.
Recimo delnice so ocenili tako, da si jih isti dan na borzi lahko prodal še enkrat dražje. Ker so jih pač ocenjevali tako, da bo predvidoma gospodarska rast letno minus 5% v naslednjih petih ali koliko letih in so zato vredne toliko manj.

Ocenjevali so na način, kot bi ti ocenjevali recimo hišo in rekli, da predpostavljajo da jo bo čez 5 let porušil plaz in je vredna nič. In potem bi ti hišo zarubili po vrednosti nič.
Epafrodit
# 29.09.2018 ob 21:00
...ki sta kot fizični osebi leta 2007 kupila za več sto tisoč evrov podrejenih obveznic Banke Celje

To sta gotovokakšni medicinski sestri ali pa delavca v koprski luki ali pa natakarja ali pa....
21.12.2012
# 29.09.2018 ob 19:05
za izbrisane delničarje bo tudi pravica?
pripravlja kdo kakšno skupinsko tožbo?
Insider No. 1
# 29.09.2018 ob 15:45
Hitro skriti novico, ker so ta "naši" kradli. Kje so zdaj vsi tisti, ki pravijo, da kapitalist samo pobira in nima rizika?
Oglasno sporočilo
link
Fasada ni le strošek, je vaša investicija
15. oktober 2018 ob 08:10 Vgradnja toplotnoizolacijskega sistema JUBIZOL je naložba, ki vam zagotavlja učinkovito in dolgotrajno zaščito vašega objekta.
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo