Agroind je ponovno v težavah. Foto: Mojca Dumančič
Agroind je ponovno v težavah. Foto: Mojca Dumančič

Ukrajinski lastniki Agroinda so 50 zaposlenim obljubljali, da bodo do konca marca izplačali razliko med minimalno in dejansko plačo za december, do konca tega tedna pa naj bi delavcem izplačali tudi januarsko plačo. Vendar dogovora niso izpolnili, tako kot tudi ne predložitve bančne garancije za lani odkupljeno grozdje vinogradnikov Kmetijske zadruge Vipava (KZV).

Sekretar Območne organizacije ZSSS-ja Primorska in Notranjska Bojan Kramar je povedal, da so se sešli z vodstvom Agroinda, vendar direktor Dmitri Leščenko obljublja le podaljšanje roka za izplačilo plač do 15. aprila. V to delavci niso privolili, zato se bodo jutri zjutraj sešli na zboru delavcev in po vsej verjetnosti nadaljevali stavko.

O predlogu za stečaj so razmišljali tudi v KZV-ju, vendar se pozneje zanj niso odločili. Vodstvo KZV-ja je namreč prepričano, da jim bo s pogovori vendarle uspelo najti rešitev za plačilo grozdja, medtem ko stečaj Agroinda te težave ne bi rešil.

Vino in žgane pijače
Ko so ukrajinski lastniki prevzeli podjetje, je bilo v kleteh Agroinda še okoli dva milijona litrov vina. Lastniki so načrtovali, da bi v vipavskem podjetju začeli tudi proizvodnjo žganih pijač, ki so jih želeli izvažati predvsem na poljski in nemški trg. Tako so želeli dvigniti prihodke in s tem pomagati pri sanaciji podjetja.

Novi lastniki Agroinda so ob prevzemu napovedovali tudi novo zaposlovanje po povečanju proizvodnje in obnovo vinogradov, ki so v lasti vipavskega podjetja.

Dolg Agroinda do KZV-ja, ki bi ga po dogovoru morali poravnati do oktobra, je visok 1,8 milijona evrov - poleg grozdja lanskega letnika še delno letnik 2014 ter 300.000 evrov, ki jih je KZV plačal vinogradnikom in jih mora Agroind vrniti. Pretekli dolgovi Agroinda zajemajo še dolg do dobaviteljev v znesku milijona evrov, 200.000 evrov za plače delavcev ter 50.000 evrov za plačilo davčnih obveznosti.