Poslovni sistem Mercator je lani ustvaril za 5,5 milijarde tolarjev čistega dobička. Foto: RTV SLO
Poslovni sistem Mercator je lani ustvaril za 5,5 milijarde tolarjev čistega dobička. Foto: RTV SLO
Javna ponudba Altime
Vse bolj glasna so vprašanja, kaj bo naslednja poteza Altime. Bo več znanega že danes? Foto: RTV SLO

Predstavniki Altime, ki so objavili javno ponudbo za odkup četrtine delnic najboljšega soseda, so sicer na britanskem veleposlaništvu predstavili svoj pogled na kupovanje delnic Mercatorja, obiskati pa bojda nameravajo tudi Iliriko, ki za sklad odkupuje Mercatorjeve delnice. Zanikali so tudi kakršno koli povezavo z nekdanjim prvim prvim možem Mercatorja Zoranom Jankovićem ali s srbsko družbo Delta.

Dolgoročna prisotnost v Mercatorju
Altima je med svojim obiskom med drugim napovedala dolgoročno prisotnost v najboljšem sosedu. Če ji bo uspelo kupiti napovedano količino delnic, se bo kot velik delničar pripravljena sestati s Pivovarno Laško in Istrabenzom, pa tudi z drugimi delničarji Mercatorja.

Kaj o prodaji delnic Mercatorja menijo mali delničarji? Preberite klepet z njihovim predstavnikom.
Nadzorniki Mercatorja pa so v torek obravnavali podatke o uspešnosti poslovanja in načrte za letos. Ali so na seji govorili tudi o Altimi, ni znano.

V Mercatorju pojasnjujejo, da je ponudba za nakup delnic stvar lastnikov, ne vodstva družbe. Ponudba Altime, ki za delnico ponuja 41.000 tolarjev, medtem ko je njena cena na borzi presegla 45.000, se bo iztekla 28. aprila. Pojavljajo se že ugibanja, ali bo Altima ponudbo zvišala.

Odstop podpredsednika NS-ja
Na seji pa je z mesta podpredsednika nadzornega sveta odstopil Gorazd Čuk, do pred kratkim tesen sodelavec predsednika uprave Istrabenza Igorja Bavčarja. Za odstop naj bi odločil, ker se ne želi več ukvarjati s posli, povezanimi s prehrano in trgovino.

Še eno uspešno leto
Poslovanje skupine Mercator v preteklem letu je bilo sicer uspešno, po nerevidiranih podatkih so ustvarili 419 milijard tolarjev prihodkov od prodaje, kar je 11,2 odstotka več kot leto prej.

V LDS-u so računskemu sodišču, ljubljanskemu okrožnemu državnemu tožilstvu in Agenciji za trg vrednostnih papirjev poslali magnetogram oddaje Trenja.
Kljub temu se je čisti dobiček skupine v primerjavi z letom prej zmanjšal za 16,5 odstotka in za 8,7 odstotka zaostal za načrti. Čisti dobiček celotnega poslovnega sistema Mercator pa se je povečal za 8 odstotkov in za 25,7 odstotka presegel pričakovanja. Znaša 5,5 milijarde tolarjev.