Prihoda Delte na slovenski trg ne bo mogel preprečiti nihče. Foto: RTV SLO
Prihoda Delte na slovenski trg ne bo mogel preprečiti nihče. Foto: RTV SLO
Borzni analitiki pričakujejo novo ponudbo Altime. Foto: RTV SLO

Šlo naj bi za usklajeno akcijo, katere namen je prevzem najboljšega soseda. Podpredsednica Delta holdinga, katerega večinski lastnik je Miškovič, je dejala, da je težko priti do večinskega svežnja delnic Mercatorja, saj je njegov precejšen del v netržni posesti Istrabenza in Pivovarne Laško.

Delta pa naj bi slej ko prej zanesljivo prišla na slovenski trg in tega ne bodo mogli preprečiti medijski ali politični pritiski. Prek Infond holdinga naj bi delež v Mercatorju večalo tudi Laško.

Nestrpno čakanje na naslednji korak Altime
Na Gorenjski borznoposredniški družbi so nam povedali, da bi bila racionalna odločitev malega delničarja, da bi namesto Altimi delnico prodal na borzi, saj je njena cena v petek dosegla 45 tisočakov.

V GBD-ju menijo, da je ta cena primerna za prodajo, ob morebitni novi ponudbi Altime pričakujejo še višjo, a menijo, da se jim čas izteka, ker delnic zmanjkuje.

Čas za novo ponudbo se izteka
V ozadju naj bi bila prava tekma za delnice, saj so imeli v petek prometa kar za 4 odstotke deleža Mercatorja, Istrabenz in Pivovarna Laško pa naj bi neuradno imela že 52 odstotkov deleža v Mercatorju. Borzni posrednik Jani Javornik je za MMC zatrdil, da če mine še kakšen dan ali dva, Altima ne bo imela več kaj kupiti. Javornik še meni, da bi morala Altima novo ponudbo dati še ta teden.

Sveža rast, čeprav brez Mercatorja - vabimo vas, da si preberete današnji borzni komentar.
Neracionalno obnašanje?
Javorniku se zanimivo zdi tudi obnašanje Altime, saj naj bi bilo precej neracionalno. Ta je najprej nakup deleža oglaševala, kar je ceno dvignilo, nato pa objavila ceno, ki je bila na borzi kmalu presežena. Tudi nakup 25-odstotnega deleža ne zagotavlja kontrolnega deleža, ampak lahko imajo besedo le pri spreminjanju statuta družbe, kjer je potrebno 75-odstotno soglasje.

Ponudba sicer ni omejena, saj bo uspela, tudi če Altima pridobi manj delnic, kot jih želi. Izidi bodo znani 28. aprila. V Iliriki, ki kupuje delnice za Altimo, so bili redkobesedni in so povedali le, da ni bila sprejeta še nobena odločitev o dvigu cene.