AUKN poziva Banko Slovenije, da v primeru domnevnih kršitev ukrepa. Foto: BoBo
AUKN poziva Banko Slovenije, da v primeru domnevnih kršitev ukrepa. Foto: BoBo
Nova Kreditna banka Maribor (NKBM)
V devetčlanski nadzorni svet so bili po nasprotnem predlogu Soda imenovani Keith Miles, Andrej Fatur, Peter Kukavica, Egon Žižmond, Peter Kavčič, Niko Samec, Karmen Dvorjak, Miha Glavič in nekdanja vodja kabineta mariborskega župana Franca Kanglerja Duška Jurenec. Foto: BoBo

"Banko Slovenije obveščamo, da je v primeru skupščine delničarjev z dne 8. 6. 2012 prišlo do kršitve Zakona o gospodarskih družbah, Zakona o upravljanju kapitalskih naložb, Kodeksa upravljanja družb s kapitalsko naložbo države, Kodeksa javnih delniških družb ter nespoštovanja predpisanih postopkov oblikovanja strokovnih in heterogenih nadzornih svetov," so med drugim zapisali na Agenciji za upravljanje kapitalskih naložb.

AUKN je guvernerja Banke Slovenije Marka Kranjca kot regulatorja bančnega trga pozval, naj ugotovi, ali posamezni člani novega nadzornega sveta NKBM-a in tudi SID banke ustrezajo zakonskim in drugim merilom. V AUKN-ju o tem dvomijo.

Na agenciji so tako v pismu Kranjcu zapisali, da ob listi novih nadzornikov Nove Kreditne banke Maribor (NKBM) ni bilo mogoče brez dvoma sklepati, da kandidati, imenovani na skupščini pretekli teden, izpolnjujejo minimalne pogoje po zakonu o bančništvu. AUKN zato Banko Slovenije poziva, naj nemudoma pristopi k ugotavljanju, ali posamezni novi nadzorniki druge največje slovenske banke ustrezajo zahtevam iz zakona o bančništvu, kot tudi smernicam Evropske bančne agencije (Eba), ki jih je ta po pojasnilih agencije objavila aprila in bodo kmalu začele veljati, poleg tega pa tudi drugim bančnim predpisom in strokovnim merilom Banke Slovenije.

Na agenciji jih še posebej skrbi, če novi člani izpolnjujejo zahteve 72. člena zakona o bančništvu, ki za izvolitev člana nadzornega sveta banke zahteva ustrezno strokovno usposobljenost in lastnosti ter izkušnje, potrebne za nadzor banke.


Petkova skupščina
Delničarji druge največje slovenske banke na petkovi skupščini nekdanji upravi in večjemu delu nadzornikov niso podelili razrešnice, potrdili pa so začetek dokapitalizacije.

Razrešnico za preteklo poslovno leto so sicer prejeli le Vida Lebar in Darjan Petrič, ki se vseeno poslavljata od nadzornega sveta, in Ivan Simič, ki je iz njega izstopil že pred časom.

V devetčlanski nadzorni svet so bili po nasprotnem predlogu Soda imenovani Keith Miles, Andrej Fatur, Peter Kukavica, Egon Žižmond, Peter Kavčič, Niko Samec, Karmen Dvorjak, Miha Glavič in nekdanja vodja kabineta mariborskega župana Franca Kanglerja Duška Jurenec.

Skupščina je upravo tudi pooblastila, da v petih letih po vpisu sprememb statuta banke poveča osnovni kapital banke za največ 20,4 milijona evrov z izdajo delnic, ob soglasju nadzornega sveta. Vse potrebno za dokapitalizacijo pa mora biti končano do konca leta. Kolikšna bo dokapitalizacijska cena delnic novi predsednik uprave banke Aleš Hauc še ni mogel povedati.

NKBM je v letu 2011 izposloval izgubo v višini 83,7 milijona evrov. Razloga za optimizem pa ne vlivajo niti napovedi prihodnjega poslovanja.