Ajdovsko podjetje Pipistrel je dobilo dovoljenje za prodajo letal na Kitajskem. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Ajdovsko podjetje Pipistrel je dobilo dovoljenje za prodajo letal na Kitajskem. Foto: BoBo/Srdjan Živulović
Pipistrel bo sodeloval s kitajsko družbo Sina

Pipistrel in Sino vidita veliko možnosti za sodelovanje, saj je Pipistrel pridobil dovoljenje za prodajo letal na Kitajskem. Družbi sta se ob tem zavezali k dolgoročnemu partnerstvu, katerega cilj je tudi krepitev raziskav in razvoja v družbah, pa tudi izmenjava tehnologij.

Da bi dosegli boljše poslovne povezave med družbama, bosta ti v času sodelovanja izmenjali tudi lastniške deleže. Medsebojni učinki sodelovanja bodo v sedmih letih, kot ocenjujejo v družbah, presegli 500 milijonov evrov. Direktor Pipistrela Ivo Boscarol je za Dnevnik TV Slovenija dejal, da se s tem največjim poslom v zgodovini Pipistrela končujejo prizadevanja za vstop na kitajski trg, ki potekajo že od leta 2007.

Sodelovanje bosta družbi podrobneje predstavili prihodnji teden v okviru največjega letalskega sejma na Kitajskem, podpis pogodbe pa bo sledil 5. novembra na srečanju predsednikov vlad Kitajske ter srednje in vzhodne Evrope v Rigi.

Pipistrel bo sredstva namenil za razvoj
Kitajski Sino bo imel v okviru sodelovanja ekskluzivne pravice do uporabe Pipistrelove tehnologije in izdelave dveh modelov letal Alpha Electro in Panthera Hybrid na Kitajskem. Poleg tega bo Sino lahko omenjeni letali prodajal na Kitajskem in v Mjanmaru, Laosu, na Tajskem, v Kambodži, Tajvanu, Filipinih, Indoneziji, Maleziji in Mongoliji.

Pogodba vključuje tudi dobavo stotih primerkov Pipistrelovih letal in usposabljanje zaposlenih v Sloveniji ter implementacijo procesov v kitajskih tovarnah, da bodo tam izdelana letala enako kakovostna kot tista, ki jih izdeluje Pipistrel pri nas. Boscarol je še dodal, da je denarja v poslu dovolj, da ga bodo del lahko namenili za razvoj novih letal brez izpustov, ki bodo imela 19 sedežev in bodo namenjena prevozu potnikov na Kitajskem, "kar je največji projekt Pipistrela do zdaj", je sklenil Boscarol.

Pipistrel bo sodeloval s kitajsko družbo Sina