Gospodarstvo
(5)

Poudarki

  • Iskan profil, nezaposleni naj bi kmalu dobili delo
Cimos
Cimos izvaja program presežnih delavcev. Foto: BoBo
VIDEO
Odpuščanje v Cimosu

Dodaj v

Cimos začel odpuščati

"Program presežnih delavcev"
8. januar 2018 ob 17:50
Koper - MMC RTV SLO, STA

V koprskem Cimosu so začeli izvajati program presežnih delavcev. Po zagotovilih sindikatov bo ukrep prizadel bistveno manj kot sto zaposlenih v družbah Cimos in Cimos Kinematika.

V Cimosu so tudi tokrat skrivnostni. Tako ne dajejo nobenih podatkov o številu presežnih delavcev in datumu vročanja odpovedi. Zato pa je sekretar regijskega odbora Sindikata kovinske in elektroindustrije Slovenije (SKEI) Sašo Ristič za STA potrdil, da naj bi prvi zaposleni iz seznama presežnih delavcev danes že dobili odpovedi.

Sindikalist ob tem niti danes ni želel razkriti številk, je pa že pred dnevi pojasnil, da bo brez službe ostalo precej manj kot sto Cimosovih delavcev. Poleg tega se je sindikati uspelo dogovoriti za merila, ki so za presežne delavce ugodnejša od tistih, ki jih predvidevata zakonodaja in kolektivna pogodba.

Tako bo izplačilo morebitnega neizrabljenega dopusta višje za 15 odstotkov, morebiten presežek ur bo plačan 45 odstotkov višje, za odhod pred iztekom odpovednega roka bo delavcem pripadala odškodnina. Če sta med presežnimi delavci oba zakonca, bo lahko odpuščen samo eden, in sicer tisti z nižjo plačo (razen če se sama ne bosta odločila drugače).

Dogovorjeno je tudi, da bodo morali podjetje obiskati predstavniki zavoda za zaposlovanje, ki bodo pomagali odpuščenim delavcem.

Med merili je tudi prezaposlitev k drugemu delodajalcu. Sporazum sicer predvideva, da mora družba v primeru povečanih potreb (zaradi povečanja obsega naročil) najprej nazaj povabiti odpuščene delavce.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
kapljač
# 08.01.2018 ob 20:31
Dogovor pri prodaji je bil drugačen. Kdo bo odgovarjal?
QUENDI
# 09.01.2018 ob 09:57
...dodano v Delu - predvsem v Kopru in Senožeč......kako je pa s hrvaškim delom......kaj poreče minister Počivalšek...... o eni svojih češenj na torti......
m72
# 09.01.2018 ob 10:54
"Dogovor pri prodaji je bil drugačen. Kdo bo odgovarjal?"

In komu?
Nihče in nikomur, kot je pri nas v navadi. Vsi se bodo delali, kot da je vse vredu. In dalje zganjali cirkus s to blesavo arbitražo. Taki so pač običaji v banana državah.
kingeston
# 09.01.2018 ob 14:10
lastnik naj sam določi s kom bo delal in koliko jih bo delalo, ne pa da dobiva za to dekrete iz ljubljane ali od sindikatov...
oziris.va
# 09.01.2018 ob 09:18
A ni to zdaj že privatno podjetje? Torej?
Kazalo