Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.6 od 10 glasov Ocenite to novico!
CIMOS
Notranjost tovarne Cimos v Kopru. Foto: BoBo

Dodaj v

Prodaja Cimosa "vendarle pri koncu"

Vleče se že dve leti
17. maj 2017 ob 18:22
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Predstavniki glavnih akterjev v zgodbi – DUTB, SDH, TCH Cogeme in Cimosa – za četrtek vabijo na konferenco ob koncu prodajnega postopka družbe Cimos.

Na novinarski konferenci bodo, kot so sporočili iz Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB), spregovorili glavni izvršni direktor DUTB-ja Imre Balogh, predsednica uprave Slovenskega državnega holdinga (SDH) Lidija Glavina, predsednik uprave TCH-ja Cogeme Gino Berti ter predsednik uprave Cimosa Gerd Rosenthal.

V zadnjih dneh je bilo več poročil o tem, da naj bi lastniki Cimosa kmalu izvedli skupščino, po kateri naj bi podjetje dobilo nove lastnike – sklad Palladio Finanziaria oz. njegovo družbo TCH Cogeme. Na skupščini naj bi potrdili nove nadzornike, ki bodo prišli iz vrst novih italijanskih lastnikov, nato pa naj bi sledila preknjižba delnic.

Prodajajo ga že dve leti
Prodaja proizvajalca avtomobilskih delov, ki je po agresivni širitvi poslovanja v letih debelih krav ob izbruhu zadnje finančne in gospodarske krize zapadel v resne finančne težave, a je kljub prestrukturiranju še vedno eno večjih podjetij v slovenski avtomobilski industriji, se je začela avgusta 2015.

Postopek je bil skrit pred očmi javnosti, med potencialnimi kupci so se poleg Palladia Finanziaria neuradno omenjali poslovni sistem bosanskega poslovneža Nijaza Hastorja, španski CIE Automotive in francoski Maike Automotive.

Ko se je zdelo, da utegne iskanje novih lastnikov pasti v vodo, se je konzorcij prodajalcev julija lani le odločil sprejeti zavezujočo ponudbo italijanskega sklada, oktobra lani pa je nato z njim podpisal tudi pogodbo o prodaji, pri čemer pa je imel dogovor več odložnih pogojev.

Sporne terjatve nekdanje Riječke banke
Prav pri izpolnjevanju teh se je v začetku tega leta zataknilo. Največji kamen spotike je bila tožba hrvaške slabe banke DAB zaradi neplačanega dolga do nekdanje Riječke banke. Čeprav sta Slovenija in Hrvaška na ravni vlad konec januarja dosegli dogovor o poravnavi te terjatve DAB-a, ki je vmes dosegla že skoraj 60 milijonov evrov, pa naj bi hrvaška stran v dogovor vnesla dodatne zahteve glede ohranjanja delovnih mest v Cimosovih tovarnah v hrvaški Istri.

Ker se je odpravljanje tega bremena iz preteklosti vleklo, je Palladio Finanziaria februarja uresničil grožnjo in odstopil od nakupa Cimosa. Državni lastniki so ob tem napovedali izvedbo alternativnega načrta, po katerem bi Cimos po načelu zasebnega vlagatelja dokončno prestrukturiral DUTB in ga potem pozneje prodala. Načrt so predstavili največjim Cimosovim poslovnim strankam, a ves čas je na mizi ostajal tudi prvotni scenarij prodaje italijanskemu skladu.

Ta se je marca res vrnil v igro in v nadaljnjih pogovorih z deležniki so bile ovire za izvedbo posla očitno vendarle odpravljene.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
samba
# 18.05.2017 ob 08:00
Ko sem videl naslov me je skoraj kap,Se temu lahko reče prodaja?Najprej so ga okradli in nato poklonili.Davkoplačevalski denar ni pomemben.Važno je da so si nekateri napolnili žepe.
Bo kdo zato odgovarjal? Mislim da ne dokler bo na oblasti Cerar in njegovi priskledniki.
freezbee
# 18.05.2017 ob 06:27
Celih 100.000 Eur so plačali. Cena da te kap.

To bi se ti placal a? Celo firmo dobis za sto tisocakov, potem pa samo se profit, $, € ...
odzajcatč
# 18.05.2017 ob 09:53
...a kdo ve, koliko denarja smo davkoplačevalcu "posodili" Cimosu?...in, kdaj nam ga bodo vrnili....
ApolonDioniz13
# 18.05.2017 ob 09:30
Čudi me, da niste top end kavč managerji prevzeli podjetje, 10mng bi se vas zbralo vsak po € 10k pa bi podjetje prevzeli. No seveda bi prevzeli €100M dolga in 4 tisoč zaploslenih, vložiti bi sicer morali tudi ene švoh €20M kapitala, pa vsako leto ene €20M za razvoj, skratka malenkosti. No to je še najmanj, verjamem, da bi zmogli! Potem je pa treba produkt razviti in prodati...

Ker ste taki strokovnjaki in imate znanje in reference v dotičini industriji bi seveda z lahkoto poostali razovjni! dobavitelji (za razliko od "štanc" dob.) za top end avto moto industrijo.

Tako enostavno je to! Oh, sveta preproščina:)
malikaliber
# 18.05.2017 ob 08:15
V Cimosu pa že na veliko odpuščajo, kot sem seznanjen...
AM
# 18.05.2017 ob 07:46
Pravega odgovora pa ni v članku.

Vprašanje se glasi: Kaj je morala Slovenija ponuditi, da se bodo delovna mesta na Hrvaškem ohranila ?
amigo
# 17.05.2017 ob 21:21
Celih 100.000 Eur so plačali. Cena da te kap.
sagoza
# 18.05.2017 ob 12:53
tako je to ko mali narod hoče biti velik. res da gre zasluga za to bivši jugi, da je z socialističnimi tovarnami ki zaposljujejo na tisoče delavcev dala Slovencem krila, a prav ta miselnost ostaja še danes v glavah politikov in raznih lobijev, da je ohranitev velikih podjetij prioriteta ker sicer izgubimo delavna mesta, politični vpliv in postranske posle polnjenja žepov iz državne blagajne.

Slovenija se mora znebiti velikih podjetij in začeti z reformo ki bo mikro in malim podjetjem ter obrtnikom zagotovila uztrezne pogoje za delovanje in razvoj. z velikimi podjetji bomo pod vse večjim pritiskom korporacij in vsem sranjem ki stoji za njihovim delovanjem. to da veliko podjetje ni več državno še ne pomeni da davkoplačevalci z njim ne bomo imeli več težav! ljudje je potrebno preusmeriti na mikro podjetništvo in na zemljo. Slovenija je vsa zaraščena, gozdovi gnijejo ker se nobenemu ne da počistit za žledolomom in izkoriščati potencjale biomase. ne rabi pohištva delat iz bio mase, dovolj je že če spraviš na kup ta les in ga pokriješ z zemljo, to so začetki permakulture ki je izjemen sistem za to slovensko mikro okolje. podjetniška mikro klima pri nas ne deluje, ni izvirnosti ni inovativnosti, tu se vse začne, vsi bi delali na veliko in postali tajkuni ali pa imeli sigurne službe. 2 miljona nas je pa kaj bi radi postali svetovna velesila? vsi se tresejo za delovna mesta a obenem tarnajo kako jih izkoriščajo, in kako so pod vse večjim stresom v službah. Večja kot so podjetja večji je stres bolj so ljudje bolni, predvsem v glavah, in nič ne kaže da gre na bolje, prej obratno. ajaj, beda od države, glavno da strici in pingvini imajo žurke in da imajo ovce službo.
uhek
# 18.05.2017 ob 08:58
poleg 100.000 kupnine bodo odplačali bodo tudi 100 milijonov dolga, tako da ni poceni nakup
aanton
# 18.05.2017 ob 22:36
Cimos bi bil, če ga ne bi zajedali gospodarsko nesposobni politični kriminalci toliko let, daleč najmočnejša in največja proizvodna firma v sloveniji......gorenje bi bil palček proti njemu........
mile952
# 18.05.2017 ob 10:54
Kupnine seveda ni, gre za ohranitev delovnih mest- Sem pa prepričan, da bodo Hrvati izsiljevali Slovenijo do onemoglosti. Kdor misli, da je z njimi dogovor res dogovor je totalno nor. On bodo tako dolgo rovarili, da se jih bodo še Italijani naveličali in bodo zaprli tovarno pri njih.
QUENDI
# 17.05.2017 ob 21:12
......a ne bi še kakšno živalco v zooju vprašali, kot pri športnih napovedih......ali pa kakšno šlogarco s fižolčki.......me pa zanima izjava gospe Lidije......zanimiv je grško-hebrejski izvor imena......prikupno.....
Oglasno sporočilo
link
Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev
21. maj 2018 ob 08:30 Perfektno grilan pišek brez dodatkov in e-jev Slastnega “piščanca po ptujsko” najbrž vsi poznamo, izvira iz našega najstarejšega mesta, kjer ptujsko perutninarsko podjetje z več kot 110- letno ...
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo