Delavci podjetja SCT bodo dobili nadomestila. Foto: MMC RTV SLO
Delavci podjetja SCT bodo dobili nadomestila. Foto: MMC RTV SLO

Na ljubljanski območni službi zavoda se je prijavilo okoli 600 delavcev, do konca julija pa jih je okoli 30 že našlo novo zaposlitev.

Višina nadomestila: 80 oz. 60 odstokov osnove
Nekdanji delavci podjetja SCT bodo, kot so na zavodu napovedali julija, ko so za delavce nekdanjega gradbenega velikana pripravili posebne termine za prijavo v evidenco brezposelnih, prejeli prvo nadomestilo, in sicer sorazmerni del denarnega nadomestila za julij.

Višina nadomestila za brezposelnost sicer prve tri mesece znaša 80 odstotkov osnove - povprečna mesečna plača, prejeta v obdobju osmih mesecev pred mesecem nastanka brezposelnosti - v naslednjih mesecih pa 60 odstotkov osnove. Delavci bodo nadomestilo glede na dobo zaposlitve prejemali od treh do 25 mesecev.

30 delavcev že našlo novo zaposlitev
Med delavci, ki so se prijavili na zavodu, jih je okoli do konca julija okoli 30 že našlo novo zaposlitev. Na zavodu so pojasnili, da imajo ti delavci v večini srednje- ali osnovnošolsko izobrazbo, stari so okoli 40 let in več, zaposlili pa so se večinoma v gradbeništvu, nekateri tudi v predelovalnih dejavnostih. S stečajem SCT-ja, ki se je začel 15. junija, je odpoved pogodbe o zaposlitvi dobilo 740 zaposlenih.

Po podatkih zavoda so delodajalci julija prijavili 3.221 prostih delovnih mest v gradbeništvu, kar je bilo tudi največ med posameznimi panogami. Sledile so predelovalne dejavnosti (2.623) in izobraževanje (2.269).

Največ povpraševanja po delavcih v gradbeništvu
Gradbeništvo je v prvih sedmih mesecih doseglo najvišjo rast povpraševanja po delovni sili. Delodajalci v tej panogi so prijavili 20.628 prostih delovnih mest oz. 44,2 odstotka več kot v enakem obdobju lani. V sedemmesečju je bilo sicer prijavljenih največ delovnih mest v predelovalnih dejavnosti, 23.166 oz. 25,7 odstotka več kot v enakem lanskem obdobju.