Javnofinančni primanjkljaj se je glede na lansko leto povečal za odstotek in pol. Foto: MMC RTV SLO
Javnofinančni primanjkljaj se je glede na lansko leto povečal za odstotek in pol. Foto: MMC RTV SLO
Cene
Blago se je junija pocenilo za odstotek, storitve pa so se za 0,5 odstotka podražile. Foto: RTV SLO

Se je pa sezona deflacije, ki jo še pričakujemo, pojavila en mesec prej. Torej imamo močno znižanje cen že v juniju, lani je bilo to v juliju. Podobna gibanja pričakujemo še v naslednjem mesecu.

Irena Križman, generalna direktorica Sursa
NLB spet potrebuje dokapitalizacijo

Lani v začetku leta je primanjkljaj v slovenskih javnih financah znašal 722 milijonov evrov, kar je 8,8 odstotka bruto domačega proizvoda, v enakem obdobju letos pa znaša že 879 milijonov evrov.

Na državnem statističnem uradu pravijo, da bi brez dokapitalizacije Nove Ljubljanske banke javnofinančni primanjkljaj v prvih treh mesecih znašal 636 milijonov evrov oz. 7,5 odstotka BDP-ja. Primanjkljaj bi bil tako bil v primerjavi s prvim lanskim četrtletjem manjši za 1,3 odstotne točke, a se je vlada odločila, da dokapitalizira NLB s skoraj 250 milijoni evrov.

To je zvišalo tudi napoved ocene javnofinančnega primanjkljaja za celotno letošnje leto, ki jo je statistični urad postavil na nekaj več kot dve milijardi evrov oz. 5,5 odstotka BDP-ja.

Junija deflacija
Sicer pa so s Sursa sporočili gibanje cen junija. V tem mesecu so se cene življenjskih potrebščin v povprečju znižale za 0,5 odstotka. Nižje so bile cene sadja in zelenjave, zaradi sezonskih znižanj pa tudi cene obutve in oblačil.

Blago se je junija pocenilo za odstotek, storitve pa so se za 0,5 odstotka podražile. Najbolj so se znižale cene obleke in obutve (za 2,5 %), komunikacije (za 1,5 %) hrane in brezalkoholne pijače (za 1,4 %), stanovanj (za 1,2 %) ter prevoza (za 0,6 %).

Nižje cene zelenjave in sadja
Na znižanje cen hrane so najbolj vplivale nižje cene sadja in zelenjave (za 16,2 oz. 2,3 %). Izdelki v podskupinah drugi prehrambeni izdelki ter sveže in predelano meso pa so se med izdelki v tej skupini najbolj podražili (za 2,9 oz. 1,1 %), kažejo podatki statističnega urada. Zaradi začetka počitniške sezone pa so se dvignile tudi cene v skupini rekreacija in kultura - najbolj so se povišale cene počitnic v paketu (za 7,9 %).

V prvi polovici letošnjega leta je bila sicer inflacija 1,9-odstotna, medtem ko je bila prejšnje leto v enakem obdobju 2,4-odstotna.

Umar: Deflacija za junij ni običajna
V Uradu RS za makroekonomske analize in razvoj so ob tem poudarili, da deflacija za junij ni običajna, saj so se junija cene znižale le v letih 2002 in 2006. Ključni razlog za znižanje cen je pocenitev svežega sadja. "Ta je za ta mesec sicer značilna in pričakovana, vendar običajno veliko manjša kot letos, ko je znašala 16,2 odstotka," je povedal direktor Umarja Boštjan Vasle. Poleg znižanja cen sadja so na junijsko deflacijo ugodno vplivali tudi preostali sezonski dejavniki: bolj kot običajno so se znižale cene oblačil in obutve, manj kot običajno pa zvišale cene počitnic.

V letu podražitve alkohola in tobaka
V enem letu so se cene najbolj povišale v skupini alkoholne pijače in tobak (za 6,2 %). Sledile so skupine hrana in brezalkoholne pijače (za 4,6 %), stanovanjska oprema ter stanovanje (v vsaki za 3,9 %), zdravje (za 2,8 %), raznovrstno blago in storitve (za 2,2 %), izobraževanje (za 1,6 %), komunikacije (za 0,5 %) ter prevoz (za 0,4 %). Cene pa so se v povprečju znižale za gostinske in nastanitvene storitve (za 10,5 %), obleko in obutev (za 3,0 %) ter rekreacijo in kulturo (za 1,3 %).

Se je pa sezona deflacije, ki jo še pričakujemo, pojavila en mesec prej. Torej imamo močno znižanje cen že v juniju, lani je bilo to v juliju. Podobna gibanja pričakujemo še v naslednjem mesecu.

Irena Križman, generalna direktorica Sursa
NLB spet potrebuje dokapitalizacijo