Delavci za stečaj obtožujejo direktorja MLM-ja Borisa Šlambergerja. Foto: TV Maribor
Delavci za stečaj obtožujejo direktorja MLM-ja Borisa Šlambergerja. Foto: TV Maribor
Delavci livarne na ulici
Audio: Protest delavcev mariborske livarne

Okoli 200 delavcev obeh podjetij od skupno okoli 250 tam zaposlenih se je v središču Maribora zbralo na protestnem shodu, da bi izrazili svoje ogorčenje in strah pred izgubo delovnih mest. V okiru shoda so obiskali NKBM, Probanko in Mestno občino Maribor. Tam se jim je pridružil tudi župan Andrej Fištravec, je poročala novinarka RTV Slovenija Ana Bučar.

Več posnetkov s protesta si lahko ogledate tukaj.

Fištravec se je sicer že včeraj sestal z vodstvom livarne in s predstavniki sindikata. Direktor MLM-ja Šlamberger je županu predstavil položaj, v katerem je podjetje, povedal je, da se dogovarja s predstavniki ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo, ministrstva za finance, ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in s predsednico vlade, da bi pridobili pomoč s strani vlade za uspešno izvedbo sanacije dela Mariborske livarne, je poročala Ana Bučar. Fištravec je zaposlenim v socialni stiski obljubil pomoč.

Kot je dejal predsednik uprave MLM-ja Šlamberger, se kljub napovedanemu stečaju programu Saniteca, ki združuje proizvodnjo sanitarnih in kuhinjskih armatur ter proizvodnjo odkovkov, ne odpovedujejo v celoti in iščejo rešitve.

MLM je konec marca izkazoval 2,44 milijona evrov čiste izgube in 11,61 milijona evrov čistih prihodkov od prodaje. Kapital družbe je negativen, in sicer v višini 19,91 milijona evrov. Konec marca je bilo v družbi 420 zaposlenih.

MLM v postopku prisilne poravnave
Nad MLM-jem pa je okrožno sodišče v Mariboru začelo postopek prisilne poravnave. Predlog za to je podal predsednik uprave Šlamberger. Prepričan je namreč, da bo MLM saniral z uspešno finančno reorganizacijo in ukrepi.

Uprava MLM-ja je predlog prisilne poravnave pripravila, ker ji ni uspelo zagotoviti soglasja družbenikov za podporo načrtovanim dokapitalizacijam in ker v načrtovanem roku ni prišlo do dezinvesticije sanitarnega programa.

Sodišče je za upravitelja imenovalo Blaža Štumpfla. Upniki imajo do 27. maja čas za prijavo terjatev. Konec marca je imel MLM sicer skupno za 74,16 milijona terjatev.

Šlamberger navadnim upnikom predlaga 50-odstotno poplačilo terjatev najpozneje v štirih letih po pravnomočno potrjeni prisilni poravnavi. Pravnomočni sklep o potrditvi prisilne poravnave naj bi bil po oceni uprave MLM-ja v veljavi v drugem polletju, skrajni rok poplačila pa bi bil v drugi polovici leta 2017.

Uprava želi s prisilno poravnavo zagotoviti kratkoročno in dolgoročno plačilno sposobnost družbe in zagotoviti upnikom ugodnejše pogoje poplačila njihovih terjatev, kot če bi bil nad družbo uveden stečajni postopek.

MLM bo potreboval do 5,1 milijona evrov sredstev za obratni kapital, vodstvo družbe pa si bo prizadevalo, da bo sredstva zagotovilo ali z bančnim posojilom, posojilom mogočih posojilodajalcev in/ali z blagovnimi krediti dobaviteljev.

Uprava MLM-ja tudi predvideva, da bi bilo mogoče pridobiti potrebni obratni kapital v morebitni dokapitalizaciji družbe z novimi denarnimi vložki v vrednosti 3,6 milijona evrov. Za družbo pa bi bilo najprimerneje, če bi likvidna sredstva pridobila v okviru zakonsko mogoče dokapitalizacije, je ocenila uprava.

MLM bo po navedbah Šlambergerja iskal pomoč države. Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Stanko Stepišnik je danes sicer povedal, da se podoben reševalni načrt kot pri Cimosu pripravlja tudi za MLM in Sveo.

Stečaj po 89 letih
Delavci sicer stavkajo že tretji dan, saj že dva meseca niso dobili plač, vodstvo pa zanje nima rešitve, je dejal nekdanji sindikalist in upokojeni delavec MLM-ja Branko Medik. Kot je dejal, je podjetje 89 let uspešno delalo, posodobilo proizvodnjo in ustvarilo dobre pogoje dela. Krivdo za nastale razmere je pripisal "nesposobnosti" vodstva. Delavci so na protestu Šlambergerja označili za tajkuna in dejali, da je MLM "spravil na kolena".

Delavci livarne na ulici
Audio: Protest delavcev mariborske livarne