Ljubljanske mlekarne so največji predelovalec v Sloveniji. Foto: STA
Ljubljanske mlekarne so največji predelovalec v Sloveniji. Foto: STA

Lactalis se je oktobra lani za prevzem omenjenega deleža dogovoril z NFD Holdingom, Factor banko, skladom KD Delniški Dohodkovni, KD Banko in Savo. Skladno z zakonom bodo morali Francozi oz. Hrvati zdaj objaviti prevzemno ponudbo še za preostali delež.

Vrednost posla sicer ni bila razkrita, a mediji so navajali številko nekaj manj kot 20 milijonov evrov. V skupini so februarja razkrili le, da je bila cena za delnico višja kot 6,5 evra, kolikor so predtem v prevzemni ponudbi za mlekarne ponujali Mlekodel, Deželna banka Slovenije, Zadružna zveza Slovenije ter 33 zadrug.
Škodljiva zahrbtnost?
Prodaja družbe iz Ljubljane, ki zaposluje 550 zaposlenih in letno predela več kot 200 milijonov litrov mleka, je sprožila oster odziv neuspešnih slovenskih prevzemnikov, ki so lastniki 36,41 odstotka Ljubljanskih mlekarn.

Ti so Lactalisov prevzem ocenili kot zahrbtno dejanje, njihov namen pa za neprijazen, ki bo prinesel negativne posledice za slovensko prirejo in predelavo mleka. Dukat je pod okrilje Lactalisa prešel leta 2007, ko so Francozi za približno dobri dve milijardi kun odkupili 91,49 odstotka delnic v lasti Luke Rajića.

Skupina Lactalis zaposluje približno 56.000 ljudi v 61 državah. Lani je ustvarila za 15,7 milijarde evrov prihodkov, od tega približno 75 odstotkov na trgih zunaj Francije. 64 proizvodnih obratov ima v Franciji, 192 pa v 34 državah sveta.