DUTB je moral upoštevati odredbo okrajnega sodišča in delnice Sava Turizem vrniti družbi Sava. Foto: BoBo
DUTB je moral upoštevati odredbo okrajnega sodišča in delnice Sava Turizem vrniti družbi Sava. Foto: BoBo
slaba banka vodstvo Torbjörn Mansson
Glavni izvršni direktor DUTB-ja Torbjörn Mansson je dejal, da s postopki, ki jih je sprožil DUTB, ni nič narobe. Foto: BoBo

Ob tem so v DUTB sporočili, da začasna odredba sodišča ne pomeni, da je bila unovčitev finančnih zavarovanj kakor koli sporna ali nezakonita, kar bodo dokazali v nadaljnjih sodnih postopkih. V DUTB-ju nameravajo začasno odredbo izpodbijati z vsemi možnimi pravnimi sredstvi.

Glavni izvršni direktor DUTB Torbjörn Mansson je v petek pojasnil, da je sodišče začasno odredbo izdalo za zaščito starih lastnikov, saj bi bil stečaj nepovraten. Tega strahu pa s predlogom za prisilno poravnavo ni več, je dejal Mansson in presodil, da s postopki, ki jih je sprožil DUTB, ni nič narobe.

Iz Save so medtem že v petek sporočili, da bodo za postopek prisilne poravnave v sodelovanju z upniki pripravili dolgoročni program prestrukturiranja, usmerjen v razvoj turistične divizije. Ta bo vseboval tudi dejavnosti za finančni steber Save, v katerem sta naložbi v Gorenjsko banko in sklad Alpen.si.

Nadzorni svet Save: Družbe ne izčrpavamo
Sicer pa je o prenosu delnic Save Turizem na DUTB na izredni seji razpravljal tudi nadzorni svet Save, ki je upravi naložil, da z vsemi sredstvi zaščiti ugled Save in zagotovi stabilnost poslovanja tako družbe kot poslovne skupine ter enakopravno obravnavo vseh upnikov.

Nadzorniki Save so se na izredni seji seznanili s poročilom uprave o dejavnostih in ukrepih v zvezi z nedavnimi postopki in ukrepi Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB). Soglašali so z ugotovitvijo uprave, da večkrat poudarjena ugotovitev o izčrpavanju družbe Sava Turizem, ki jo DUTB pripisuje mandatu te uprave, ne drži.

DUTB zasegel 99,05 delnic Save Turizem
DUTB je skupaj s svojo novoustanovljeno družbo DUP1 zasegel 99,05 odstotka delnic družbe Sava Turizem, ki predstavljajo pomembno premoženje Save. V tej so takoj opozorili, da takšno ravnanje ni skladno z zakonodajo. In medtem ko so v DUTB-ju pojasnjevali, da so do Save Turizma prišli z unovčitvijo svojih zapadlih terjatev, so v Savi opozorili, da sama terjatev DUTB-ja sploh še ni dospela.

Že dan pred zasegom Save Turizem je DUTB umaknil soglasje za vodenje decembra lani uvedenega postopka preventivnega prestrukturiranja Save, pred tednom dni pa vložil tudi predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave. Sredi prejšnjega tedna so predlog za uvedbo postopka prisilne poravnave Save vložile tudi Gorenjska banka, Zavarovalnica Triglav, Unicredit banka Slovenija, Pokojninska družba A, Skupna in Skupna pokojninska družba.

Ljubljansko okrožno sodišče je nato v petek z začasno odredbo DUTB-ju in njeni družbi DUP1 naložilo, da Savi vrneta vse zasežene delnice njene turistične družbe Sava Turizem.