Gospodarstveniki zahtevajo, da vlada hitro in učinkovito uredi najbolj pereča vprašanja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Gospodarstveniki zahtevajo, da vlada hitro in učinkovito uredi najbolj pereča vprašanja. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten

Po besedah predsednika zbornice (GZS) Sama Hribarja Miliča se mora nova koalicija opredeliti do sanacije bančnega sistema in posojilnega krča v podjetjih, sanacije javnih financ, upravljanja z državnim premoženjem, bremena davkov, pravne države, ukrepov za rast ...
"Potrebujemo hitro neko kompetentno vlado s kompetentnimi strokovnjaki in z zelo jasno strategijo, kaj bodo njihovi glavni cilji in kako jih bodo dosegli," je novinarjem povedal Hribar Milič.
Gospodarske težave po njegovi oceni ne morejo biti razrešene brez vlade, ki drži skupaj, ima jasno strategijo in učinkovito upravlja in vodi državne in javne uslužbence. Podjetja pa morajo odločneje izvažati, pri čemer potrebujejo okrepljeno slovensko gospodarsko diplomacijo in pomoč pri reševanju vizumske problematike.

Prezadolženi in podhranjeni
Nova vlada se mora jasno opredeliti tudi do sanacije bančnega sistema, s ciljem, da se odpravi posojilni krč. "Hkrati opozarjamo, da vsaj tako velika luknja obstoji v gospodarstvu," je poudaril Hribar Milič.
Gospodarstvo je namreč po njegovih pojasnilih večinoma prezadolženo in podkapitalizirano - pri tem jim niti ozdravljene banke ne morejo in ne smejo pomagati. Tu bo potrebna strateška odločitev o reševanju podjetij ob ustreznem kaznovanju njihovih lastnikov in menedžerjev, če bo to potrebno.

Novi davki = novi brezposelni
Vlado opozarjajo tudi na sanacijo javnih financ in vzdržnost pred novimi davki, ki bodo še povečali število brezposelnih. Vlada se mora po besedah predsednika GZS-ja opredeliti, kako bo porabila sredstva od prodaje državnega premoženja in pričakuje konkretne cilje. Skrbi ga tudi prepočasna, neučinkovita in nepregledna pravna država.

Od vlade si želijo tudi ukrepov za novo rast. GZS podpira varčevanje, a meni, da večja javna poraba ne bo prispevala k rasti bruto domačega proizvoda. "Učinek varčevanja bi morali preliti v zagon novih strateških investicij in tistih gospodarskih projektov, ki bodo neposredno prinašali delovna mesta v Sloveniji," je poudaril Hribar Milič. Omenjene predloge bodo poslali tudi pripravljavcem nove koalicijske pogodbe.