GZS je v Cankarjevem domu podelil 45. nagrade za izjemne dosežke na področju gospodarstva in podjetništva. Foto: BoBo
GZS je v Cankarjevem domu podelil 45. nagrade za izjemne dosežke na področju gospodarstva in podjetništva. Foto: BoBo
Nagrajenke in nagrajenci GZS 2012
"Če bomo prisluhnili izkušnjam in pričakovanjem letošnjih nagrajencev, se nam za prihodnost ni treba bati," meni Hribar Milič. Foto: BoBo
Nagrade gospodarstvenikom

Nagrajenci Gospodarske zbornice Slovenije za leto 2012 so:
Andrej Gradišnik iz podjetja Metal Ravne, ki je v 100-odstotni lasti Slovenske industrije jekla, je tretji največji proizvajalec orodnih in specializiranih jekel v Evropi.

Marjana Lavrič Šulman
iz podjetja Futura DDB, ki že vrsto let niza domače in tuje nagrade s področja oblikovanja in oglaševanja. Družbo odlikuje v primerjavi s panogo skoraj enkrat višja dodana vrednost in čisti dobiček na zaposlenega.
Emil Marinšek iz podjetja Maremico, ki proizvaja, prodaja in distribuira vodne vzmetnice, modularna ležišča in vzglavnike. Poleg lastnega razvoja modularnega ležišča Leticia so razvili poslovni model množičnega izdelovanja personaliziranih ležišč.
Petra Malenšek iz družinskega podjetja Vivapen. Pisala in nalivna peresa, ki jih podjetje proizvaja, so rezultat lastnega znanja in so skoraj v celoti namenjena prodaji na tujih trgih, predvsem v EU-ju, vstopajo pa tudi na trga Indije in Kitajske.

Janez
Novak iz podjetja RLS merilna tehnika, ki je v polovični lasti Janeza Novaka in angleškega podjetja Renishaw International, proizvaja rotacijske in linearne senzorje pomika ter zasuka in je prvo na svetu razvilo rešitev za magnetni rotacijski dajalnik.

Andrej Repše
iz podjetja Armat Projekt, ki se ukvarja z načrtovanjem in izvedbo montažnih objektov, izdelavo jeklenih konstrukcij, fasadnih elementov, strešnih kritin in nadstreškov za avtomobile.
Dejan Turk, prvi mož Simobila, ki predstavlja enega vodilnih ponudnikov telekomunikacijskih storitev v Sloveniji.

Vojmir Urlep, predsednik uprave Leka, ki je bil ustanovljen leta 1946, pa je že deset let član skupine Sandoz, Novartisove generične divizije, drugega največjega proizvajalca generičnih zdravil na svetu in pionirja na področju podobnih bioloških zdravil. Lek je vodilni Sandozov razvojni center.

"Smo daleč od grške poti"
"V teh časih, ko se soočamo s številnimi izzivi in težavami krize, optimistične besede o stabilnosti, vzdržnosti mogoče niso povsem racionalne in razumljive, a jih prav zato ponavljamo. Ker imamo take gospodarske subjekte, ki so odgovorni, uspešni, zaposlujejo, so družbeno odgovorni, imajo ugled. Imamo močno gospodarstvo, ki pomembno vpliva k slovenski vzdržnosti," je prepričan Hribar Milič.

Poudaril je, da prav to gospodarstvo izvozi več kot 26 milijard evrov in da na prebivalca izvozimo šestkrat toliko kot Grčija. "Torej smo daleč od tega, da bi morali trepetati, da bi po naravni poti morali po poti te države," je dodal.

Zaželel je tudi razumevanje, če uspehi nagrajencev ne bodo vedno tako veliki ali če bi komu spodletelo. "Za vse tiste nagrajence, ki so napravili kaj nekoristnega ali celo nezakonitega, pa si želimo pravno okolje, ki bi znalo nagrajevati in tudi sankcionirati pozitivne in negativne izkušnje ter lastnosti slovenskih gospodarstvenikov," je opozoril.

Nagrade gospodarstvenikom