Vrste na zavodu za zaposlovanje bodo v prihodnosti daljše. Foto: MMC RTV SLO
Vrste na zavodu za zaposlovanje bodo v prihodnosti daljše. Foto: MMC RTV SLO
Število brezposelnih se hitro povečuje

Na zavodu upajo, da bodo v prihodnosti še vedno potrebe po delavcih v deficitarnih poklicih, predvsem v malih in srednje velikih podjetjih.

Do konca leta več kot 65 tisoč ljudi brez dela
Ob koncu novembra je bilo v Sloveniji 63.363 brezposelnih oseb, kar je za 1,2 odstotka več kot v oktobru, na današnji dan, 15. december, pa se je ta številka povzpela na 65 tisoč ljudi, je povedala direktorica zavoda za zaposlovanje Marija Poglajen.

Število brezposelnih se je sezonsko zmanjševalo v prvi polovici leta, v juliju, oktobru in novembru pa se je glede na mesec prej povišalo, predvsem zaradi izteka dela za določen čas in presežnih delavcev.

Pogodb za določen čas ne bodo podaljšali
Na zavodu tako do konca leta pričakujejo skupaj več kot 65 tisoč prijavljenih brezposelnih, prav tako zaradi izteka pogodb za določen čas in presežnih delavcev. Nov val prijav pričakujejo v prvih dveh mesecih novega leta, "ker se je v 75 odstotkih delavce zaposlovalo za določen čas", je dejala Poglajenova. Na zavodu pričakujejo, da se bo večina teh delavcev prijavila na zavod.

2009: Več kot osemodstotna brezposelnost
Stopnja brezposelnosti bo po oceni zavoda letos pod sedmimi odstotki (6,8- ali 6,9-odstotna), v letu 2009 pa naj bi bila med 8- in 8,2-odstotna.

A. K. K.

Število brezposelnih se hitro povečuje