Po Kovačičevem mnenju je nepravnomočna sodba nerazumljiva, saj naj bi bila dva od domnevno petih spornih kreditov že 100-odstotno poplačana v času sojenja, krivega se ne počuti niti za preostale tri. Foto: BoBo
Po Kovačičevem mnenju je nepravnomočna sodba nerazumljiva, saj naj bi bila dva od domnevno petih spornih kreditov že 100-odstotno poplačana v času sojenja, krivega se ne počuti niti za preostale tri. Foto: BoBo
Kovačič: Nepravnomočna sodba nerazumljiva

Gre za tožbeni zahtevek, v katerem NKBM od nekdanjega predsednika uprave Kovačiča in nekdanje članice uprave Manje Skernišak terja dobrih 23 milijonov evrov odškodnine.

Po Kovačičevem mnenju je nepravnomočna sodba nerazumljiva, saj naj bi bila dva od domnevno petih spornih kreditov že 100-odstotno poplačana v času sojenja, krivega se ne počuti niti za preostale tri.

"Odgovornost odškodnine tudi za te tri kredite ne obstaja, to smo v samem postopku dokazali," je dejal.

Revizija pokazala še več nepravilnosti
Gre za posojila, ki jih je banka v obdobju Kovačičevega vodenja v letih od 2005 do 2010 odobrila ali reprogramirala dvema gradbincema - Stavbarju Gradnjam in Gradisu Celje - ter trem finančnim posrednikom - Pomu Investu, Celjski borzni hiši in Centru Naložbe. Vseh pet je danes v stečaju. Tožbe pa je vložila uprava pod vodstvom Aleša Hauca na osnovi forenzične revizije, ki naj bi pokazala še več nepravilnosti.

"Forenzična revizija je te stvari izredno dobro pregledala, mi smo vključili še določene odvetniške hiše, da so še v pravni vidik te revizije pogledale, in na osnovi teh rezultatov smo se odločili za vložitev te odškodninske tožbe," je pojasnil Hauc.

Hišo prepisal na prijatelja
Na banki vsebine sodbe, dokler ni pravnomočna, ne želijo komentirati. Skopo odgovarjajo le, da vlagajo odškodninske tožbe zato, da si čim bolj povrnejo škodo in da še pred vložitvijo podrobno preučijo možnosti za uspešnost tožbe in njeno ekonomsko upravičenost.

V oči pa bode, da so doslej za revizije in vlaganje tožb na banki porabili več kot milijon evrov, iztržili pa bodo bore malo, kar priznava tudi Kovačič, ki naj bi lastništvo hiše s pogodbo o preužitku že prepisal na prijatelja.

Ste zavestno poskrbeli za svoje premoženje, da ga danes nimate, smo vprašali Kovačiča. "Ne, glejte, tudi premoženje, ki je ... Zanj še obstajajo krediti. V nobenem primeru pa ni moje premoženje nikoli dosegalo niti približnega zneska stroškov, ki jih je banka do zdaj porabila, kaj šele potencialnih odškodninskih zahtevkov," je odgovoril ta.

Ob tem pa poudaril, da ne razume, zakaj Hauc ni unovčil zavarovalne police, kjer je bila uprava za takšne primere zavarovana za 10 milijonov evrov. Sicer pa na epilog čaka še deveterica na delovnem sodišču. Gre za člane kreditnih odborov, direktorjev sektorjev in vodij oddelkov.

Kovačič: Nepravnomočna sodba nerazumljiva