Podjetje ministra Omerzela tudi uradno ne more biti več vzdrževalec Darsovih vremenskih postaj. Foto: BoBo
Podjetje ministra Omerzela tudi uradno ne more biti več vzdrževalec Darsovih vremenskih postaj. Foto: BoBo

Na infrastrukturnem ministrstvu (MIP) pojasnjujejo, da je po odločitvi ministra Omerzela podjetje Lastinski uradno zaprosilo za takojšnjo prekinitev ekskluzivne licenčne pogodbe za Slovenijo, ki je bila odobrena v torek.

Nov ekskluzivni zastopnik za Slovenijo bo po navedbah Lastinskega podjetje Svet strojev, ki je bilo že do zdaj Boshungov partner.

"Naj ob tem poudarimo, da ne gre zgolj za formalni prenos licence, temveč tudi za korekten prenos znanja in tehničnih informacij o sistemu," pojasnili podjetju ministra Omerzela.

Pogodba je bila vredna okoli 150.000 evrov
Družba za avtoceste (DARS) je nameravala obnoviti eno izmed pogodb z zasebnim podjetjem infrastrukturnega ministra Lastinski, ki je za Dars od leta 2008 vzdrževalo cestne vremenske postaje.

Minister Omerzel pa je 2. aprila ob prisegi v DZ-ju predsedniku stranke DL Gregorju Virantu in 90 poslancem obljubil, da novih poslov z državo, potem ko mu potečejo obstoječi, s položaja ministra ne bo sklepal.

Minister Omerzel je nato izjavil, da se odpoveduje pogodbi v vrednosti okoli 150.000 evrov, in ob tem dodal, da je njegovo podjetje že leta ekskluzivni zastopnik za švicarsko podjetje Boschung in da se ta licenca ni obnavljala, temveč je bila vedno v lasti podjetja.

Podjetje Lastinski, ki je v ministrovi stoodstotni lasti, je z Darsom med letoma 2008 in 2011 podpisalo pet pogodb, vrednih skupaj dobrih 900.000 evrov, eno pogodbo za obnovo vremenskih postaj ter štiri pogodbe za njihovo vzdrževanje.

Ministru Omerzelu grozi interpelacija
Čeprav se je minister Omerzel odpovedal sporni pogodbi, v največji opozicijski stranki SDS-zahtevajo njegov odstop, sicer nameravajo vložiti interpelacijo zoper njega.

"Pogodba med ministrovim podjetjem Lastinski in Darsom ni bila podpisana samo zato, ker je zadeva prišla v javnost, in ne zato, ker bi se minister odločil, da se je "odpovedal 150.000 evrom", kot to razlaga javnosti, " so v SDS-u zapisali v sporočilu za javnost.

Morebitno interpelacijo pa naj bi po nekaterih izjavah utegnili podpreti celo v koalicijskem SD-ju. Čeprav naj bi v skladu s koalicijsko pogodbo koalicijski partnerji podprli ministre ob morebitni interpelaciji, je namreč vodja poslancev SD-ja Matjaž Han izjavil, da je lahko tudi drugače, če obstajajo argumenti.

Tudi v PS-ju glede Omerzela opozarjajo, da so z odstopom ministra Stanka Stepišnika postavljeni visoki standardi, ki jasno kažejo, kako bi moral ravnati Omerzel. Premierka Alenka Bratušek se bo z Omerzelom srečala predvidoma v petek popoldne.