Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 3.2 od 40 glasov Ocenite to novico!
Gorazd Marinček
Predstavnik Slovenskega E-foruma Gorazd Marinček je poudaril, da je organizacija dosegla nekaj zavez pri Magni. Foto: BoBo/Žiga Živulović ml.
Hoče-Slivnica
Kmetijska zemljišča, kjer bo predvidoma nastalo industrijsko območje. Foto: BoBo/Miloš Vujinović
       Žalostno je, da ima premier Miro Cerar Magno za razvojni projekt, kajti gre za industrijo prve polovice 20. stoletja, in da tehnične strokovnjake ovrednoti kot stare politične sile.       
 Gorazd Marinček, Slovenski E-forum
Irena Majcen
AAG zahteva odstop ministrice za okolje Irene Majcen. Foto: Dani Modrej
VIDEO
Brez pritožb na okoljevar...

Dodaj v

Marinček: Ustvarjajo vzporeden pravni red za prodajo virov, kot sta pitna voda in zemlja

Lakirnica in 400 delovnih mest
11. september 2017 ob 16:34
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

V torek bo okoljevarstveno soglasje Arsa za Magnin projekt v Sloveniji pravnomočno. Slovenski E-forum medtem opozarja na nenavadnosti v postopku pridobivanja soglasja in zatrjuje, da se v Sloveniji vzpostavlja "vzporeden pravni red" za prodajo virov.

Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je po zeleni luči okoljevarstvenih organizacij optimist. Do zdaj namreč nihče ni vložil pritožbe na okoljevarstveno soglasje Arsa za projekt Magne v Sloveniji, kar je potrdilo upravno sodišče. S tem bo v torek opolnoči postalo pravnomočno in avstrijsko-kanadsko podjetje bo lahko pridobilo gradbeno dovoljenje ter začelo prvo fazo gradnje, ki naj bi naposled pripeljala do lakirnice in 400 delovnih mest. A minister je bil v izjavi za medije ob robu obiska v podjetju FerroČrtalič vseeno nekoliko previden. "V tem trenutku se igra sodnikov podaljšek. Vsaka tekma pa se mora igrati do konca in dokler sodnik ne odpiska, ne moremo reči, da smo zmagali," je poudaril.

Podobno je ob robu obiska v Brežicah v povezavi z gradnjo hidroelektrarne Mokrice menila okoljska ministrica Irena Majcen. Z izjavami bo počakala do pravnomočnosti.

Da se ne bosta pritožili, sta nedavno potrdili okoljevarstveni organizaciji Alpe Adria Green (AAG) ter Slovenski E-forum. Morebitna pritožba bi lahko, kot so večkrat zatrdili predstavniki vlade, ogrozila napovedano naložbo, saj bi to začetek gradnje odložilo do te mere, da bi se Magna raje odločila za drugo državo.

Marinček opozarja
V Slovenskem E-forumu so na medijski konferenci pojasnili, čemu so se odpovedali pritožbi, čeravno so jo bili napovedovali. Vodja E-foruma Gorazd Marinček je dosegel zavezo Magne, da bo omogočila neposredni monitoring okoljevarstvenih podatkov. Na vprašanje, ali je Magna dolžna upoštevati zaveze iz protokola, je Marinček pojasnil, da je zato med podpisniki protokola tudi vlada, ki bo morala zagotoviti upoštevanje dogovorjenega. Dogovor se nanaša na poročanje o izpustih v zrak, odpadnih vodah, tleh, odpadkih in hrupu.

Obenem je izrazil nekaj kritik. Opozoril je na "ustvarjanje vzporednega pravnega reda" za prodajo narodnega gospodarstva in virov, kot so pitna voda in rodovitna zemlja. "Žalostno je, da ima premier Miro Cerar Magno za razvojni projekt, kajti gre za industrijo prve polovice 20. stoletja, in da tehnične strokovnjake ovrednoti kot stare politične sile," je dejal Marinček. Od agronomov in ministrov je sicer pričakoval večjo zavzetost za varovanje strateških naravnih virov.

Nepovezani poslanec Matjaž Hanžek pa je dodal, da ga jezi ravnanje slovenske oblasti, ki se po njegovem mnenju obnaša, kot da je v lasti korporacij. Vse, kar so dosegle okoljevarstvene organizacije pri investiciji v lakirnico v Hočah, bi po njegovem mnenju pravzaprav moralo storiti okoljsko ministrstvo.

AAG zahteva odstop Majcnove
Pritožbi se je, kot rečeno, v nedeljo odpovedal tudi AAG. "V neposrednem dogovoru z Magno Steyr smo uspeli dobiti to, česar nesposobno uradništvo agencije za okolje ni hotelo vstaviti v okoljevarstveno soglasje, s čimer je ogrozilo nameravano investicijo," so sporočili danes. Zato v AAG vnovič zahtevajo odstop Majcnove.

Pojasnili so, da so s protokolom dosegli, da bo Magna spoštovala vse relevantne okoljske standarde, poskrbela za 24-urno fizično protipožarno varnostno službo, za protiukrepe za preprečitev onesnaženja podtalnice, omejevala uporabo pitne vode in obremenjevanje kanalizacijskega sistema s krožnim procesom recikliranja.

Obsodba pritiskov na okoljevarstvenike
Oglasil se je še svet vlade za spodbujanje razvoja prostovoljstva, prostovoljskih in nevladnih organizacij, ki v primeru Magne obsoja nedopustne pritiske na okoljevarstvene organizacije. Vlado in pristojne državne organe je pozval, naj naredijo vse, da se javni diskurz normalizira in da se tudi v prihodnje ob podobnih dogodkih odzovejo preventivno in zaščitijo uresničevanje zakonskih pravic nevladnih organizacij.

Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
bob7
# 11.09.2017 ob 16:49
Obojni so dosegli svoje, kar je pohvalno. Delovna mesta so pa tudi potrebna.
Fritz.si
# 11.09.2017 ob 16:48
Tole je bistvo in nič drugega:
Nepovezani poslanec Matjaž Hanžek pa je dodal, da ga jezi ravnanje slovenske oblasti, ki se po njegovem mnenju obnaša, kot da je v lasti korporacij. Vse, kar so dosegle okoljevarstvene organizacije pri investiciji v lakirnico v Hočah, bi po njegovem mnenju pravzaprav moralo storiti okoljsko ministrstvo.
Ples
# 11.09.2017 ob 16:46
@dante123
Razen ce je gospod Marincek izumil kaksen sistem teleportiranja.

Ne vem, zakaj se mi zdi, da tale gospod ne hodi veliko peš ...
štajerc64
# 11.09.2017 ob 17:27
Ka te dela avijon na najboljši kmetijski zemlji ?

Kaj jo gnoji s kerozinom ?
MYX8
# 11.09.2017 ob 16:50
Dobro je, Magna bo kot kaže le prišla. Ne vem kako so jih uspeli prepričat, da se ne pritožijo, ampak vsa čast, ker nekomu očitno je. Podjetje Magna je izjemno dober delodajalec v Avstriji in takšne delodajalce rabimo tudi pri nas.
JJstyle
# 11.09.2017 ob 17:36
@Binder Dandet

In veš kakšen je nadzor državnih agencij nad črpanjem vodnih virov s strani Heineken Internationala? Teksas, de facto nikakršen. Sami povedo koliko so načrpali. Ob takšnem nadzoru koncesionarjev je prav vseeno ali si jim podelil koncesijo ali prodal vrtino.
JJstyle
# 11.09.2017 ob 18:45
@Binder Dandet

Poznam tematiko od blizu. Vem da ne bom žejen, ker se pri padcu vodostaja koncesionarju prepove črpanje v komercialne namene, ampak do takrat bodo pa tuje korporacije kasirale na naši vodi. Tujim multinacionalkam smo omogočili enake pogoje kot so jim jih Arabci glede fosilnih goriv na arabskem polotoku. Kdo črpa in še pomembnejše kdo rafinira črno zlato? Zahodne in po novem tudi kitajske multinacionalke, lokalno prebivalstvo pa od tega nima nič. No ima neko uboštvo, da ne požgejo vsega skupaj. Enako se nam dogaja z italijanskimi koncesijami na lesu (Avstrijcem ga škofije kar same vozijo). Edina naravna vira, les in vodo, smo zaradi lastne nesposobnosti za džabe prepustili tujcem, od njih pa uvažamo delovna mesta, ki jih oni nočejo opravljat. Če je to razvojna politika Slovenije, potem bomo ostali na balkanski stopnji razvitosti.
zink
# 11.09.2017 ob 17:46
Evo, tukaj so plače Magne v Avstriji. Vajenec 13-14 € bruto na uro, kvalificirani delavec od 2 do 3 tisoč € bruto na mesec. Če bodo plačali v Sloveniji po teh tarifah, sprejmem Cerarjevo trditev o kvalitetnih delovnih mestih. Če pa mislijo vajence plačevat po 4,5 € na uro in delavce 800-1.200 € bruto, kot je navada v Revozu, pa naj si takšna kvalitetna delovna mesta nekam zatakne.

https://www.glassdoor.at/Gehalt/Magna-International-Geh%C3%A4lter-E5767.htm
MYX8
# 11.09.2017 ob 17:02
@samburin Ja, Magna definitivno prihaja v Slovenijo, da nam bo pokradla vodne vire in njihov skrit načrt je pakiranje ustekleničene vode. Skoraj, pa bi naši "okoljevarstveniki" razkrili njihov "master plan".
JJstyle
# 11.09.2017 ob 17:28
"... zatrjuje, da se v Sloveniji vzpostavlja "vzporeden pravni red" za prodajo virov."

Končno nekdo, ki reče bobu bob. Zanimivo kako smo tuji, korporacijam in skladom prodali industrijo pijač in podelili dolgoletne koncesije na vodnih vrtinah, pa tega nihče ne problematizira. Geostrateške študije Nata opozarjajo, da bodo vojne za vodo že po letu 2030 postale naš vsakdan (Pakistan-Indija, Indija-Kitajska, Turčija-Iran, Egipt-Sudan...). Mi pa za džabe "razprodajamo" najboljše vodne vrtine, iz katerih vodo, bi lahko v prihodnosti tržili po vsem svetu. Miselnost iz danes na jutri, kaj bo čez 10 let nas pa ne briga, nas bo pokopala.
Figeto
# 11.09.2017 ob 16:59
Kdo je tale?
conanbarbarian
# 11.09.2017 ob 16:58
Kaj pljuvate g.Marincka ? Raje se enkrat preberite kaj je povedal ! Kar se tice moralneza in eticnega je povedal cisto resnico ! Isto je z drugim tirom, Cerar ne dela v korist drzavljanov temvec za svoj mafijski lobij !
dante123
# 11.09.2017 ob 16:41
Žalostno je, da ima premier Miro Cerar Magno za razvojni projekt, ker gre za industrijo prve polovice 20. stoletja, in da tehnične strokovnjake ovrednoti kot stare politične sile.

Prevozna sredstva bomo potrebovali pa ce bodo ta na bencinski, baterijski, ali reaktivni pogon in kot taka bodo tudi morala biti prebarvana.
Razen ce je gospod Marincek izumil kaksen sistem teleportiranja. Potem ga naj ze obelodani, ne pa da lovi svojih 5 minut slave na taksne nacine da blokira projekte.
oleander
# 11.09.2017 ob 18:41
Vse, kar so dosegle okoljevarstvene organizacije pri investiciji v lakirnico v Hočah, bi po njegovem mnenju pravzaprav moralo storiti okoljsko ministrstvo.

Se strinjam.
Drncl
# 11.09.2017 ob 17:42
Še zdaj mi ni jasno, zakaj ta Magna mora biti na sredi njiv, medtem ko je v Mariboru in okolici toliko zapuščenih objektov v nekdanjih industrijskih conah...
copcop
# 11.09.2017 ob 21:14
Evo, tukaj so plače Magne v Avstriji. Vajenec 13-14 € bruto na uro, kvalificirani delavec od 2 do 3 tisoč € bruto na mesec. Če bodo plačali v Sloveniji po teh tarifah, sprejmem Cerarjevo trditev o kvalitetnih delovnih mestih. Če pa mislijo vajence plačevat po 4,5 € na uro in delavce 800-1.200 € bruto, kot je navada v Revozu, pa naj si takšna kvalitetna delovna mesta nekam zatakne.

Tukaj se v celoti strinjam z vami in vam predlagam, da v vašem podjetju že naslednji mesec pričnete izplačevati avstrijske plače. Za vzgled! Če ne, pa si takšna kvalitetna delovna mesta nekam zataknite in zaprite vse skupaj.
vnk
# 11.09.2017 ob 18:38
Marinček naj raje kak sendvič manj poje, pa bo v Sloveniji takoj več virov za ostale.
Zadeti Derviš
# 11.09.2017 ob 17:11
Slovenija ne potrebuje novega auspuharja, ki se bo mastil z delavskimi žulji medtem ko v sosednji Avstriji za enako delo plačujejo 3000, na Nizozemskem pa 5000 EUR. Neto!
@twwwter
# 11.09.2017 ob 21:49
"Marinček: Ustvarjajo vzporeden pravni red za prodajo virov, kot sta pitna voda in zemlja..."

Pravo in pravniki, ki imajo vse več politične moči in vse manj strokovne pameti, bodo ugonobili ta svet, s tem se strinja celo vse več osveščenih predstavnikov iz njihovih lastnih vrst. Prej ko se upremo tej dominaciji, manj škode bo storjeno nam in našim zanamcem.
Da naivnega podleganja pritisku vsezveličavnega kapitala sploh ne omenjam.
Grob
# 11.09.2017 ob 17:57
Meni se tudi ze ves cas zdi da je drzava preprosto slekla hlace pred velekorporacijo(pa toliko veliko je ze bilo napisanega o njih da so celo mocnejse od drzav )....nasi politiki so ji pa se prostovoljno asistirali pri tem kot kaksne prodane duse in sle celo v frontalni napad na lastne ljudi...kot da bi gledal kaksen film o boliviji...najrevnejsi drzavi juzne amerike...
ZVONKO
# 11.09.2017 ob 17:32
Vprašanje je pri tem vsaj tole: kaj počno mediji in novinarji, pravniki in podobni "strokovnjaki"..., na celi črti so odpovedali. Brez te odpovedi bi to, kar je, ne bilo možno.
samburin
# 11.09.2017 ob 16:55
Nekateri še niste dojeli, da je več kot polovica najkakovojstnejših slovenskih izvirov vode v lasti tujih korporacij naslednja je Magna. Enostavno ne razumem te zaostalosti in opranih možganov, da potrebujemo delovna mesta. Ko boste ostali brez čiste pitne vode boste kupovali plastično iluzijo.
Voda je bodoče zlato, tujci to vedo v Butalah pa je to težko dojemljivo!
matejagr
# 11.09.2017 ob 23:06
Naj te opomnim Derviš. Če hočeš nizozemske plače, boš pa tudi vrtec in najemnine plačeval po nizozemsko.

Pa mogoce se kaj drugega, recimo avstrijski mesecni prispevek za pokojnino :D.
firtoh
# 11.09.2017 ob 22:43
Marinček: Ustvarjajo vzporeden pravni red za prodajo virov, kot sta pitna voda in zemlja
Ga nisem videl protestirat,ko so Arabci kupili Kostello
Radoveden
# 11.09.2017 ob 19:40
Imaš 2 opciji. Iskanje ralogov za neizvedbo projekta ali iskanje rešitev za izvedbo projekta. Na koncu so pritiski prinesli to, da se je iskalo rešitev in ta se je našla. Če bi prisesancem na državne jasli pustili da delajo po svoje bi ti z lahkoto uspeli najti razlog zakaj se nekaj ne da. Ko jih prisiliš da začnejo delati konstruktivno se lahko na koncu najde rezultat, ki zadovolji.

Stvar je samo v tem ali hočeš imet delovna mesta in potem poiščeš rešitve, ali pa tiščiš z glavo skozi zid da bi desegel svoje birokratsko poslanstvo ne glede na vse. Očitno je tukaj bil interes države tako velik da so morali birokratom pokazati kako se stvari streže če želiš naprej in kako k razvoju in podjetjem, torej gospodarstvu pristopajo Avstrijci.

V Avstriji ti bodo zrihtali kar potrebuješ da bi le začel s poslom, pri nas pa želijo od tebe da zrihtaš vse za karkoli se jim dvigne velepomembni birokratski nos, ker drugače ne znajo delati.

Okoljevartsvena soglasja so pri nas rak rana.

Lahko bi naštevali tudi druge primere dobre prakse pri sosedih a kaj ko ima slovenski birokrat tako pomembno vlogo da bo tole imel prej za poraz kot karkoli drugega.

Mogoče se pa iz tega zadrte strukture kaj naučijo? Dvomim. Navsezadnje smo le država, ki se kleno oklepa predpisov pa naj bodo še tako togi in nečloveški. Da se ja kaj ne bi naredilo.
Bivši uporabnik
# 11.09.2017 ob 19:25
V Sloveniji lahko kradejo in bogatijo samo domači kapitalisti in tajkuni, ne pa neki tujci.

Temu se reče nacionalni interes.
infostriker
# 11.09.2017 ob 19:25
Če bo 1x voda plačljiva ...ne vem s čim boste gasili parlament!
Binder Dandet
# 11.09.2017 ob 17:22
@samburin:
"Nekateri še niste dojeli, da je več kot polovica najkakovojstnejših slovenskih izvirov vode v lasti tujih korporacij naslednja je Magna. "

Enostavno ne razumem te zaostalosti in opranih možganov nekaterih v Butalah, da ne ločijo lastništva od koncesije.:)

http://www.dv.gov.si/si/delovna_podrocja
/raba_vode/koncesije/
http://www.dv.gov.si/si/delovna_podrocja
/raba_vode/vodna_dovoljenja/
Treblinko
# 12.09.2017 ob 13:18
Ojoj, nekateri forumaši sores hecni..Gorazda od daleč ne poznajo, vedo pa da je dobil "kuverto"..ker sami tako operirajo oz podpirajo take prakse, knede?

Ne vem zakaj je Magna na koncu pristala na zahteve Marinčka, če so te zahteve bile nesmiselne po mnenju slo forum strokovnjakov in ostale kvazi stokovnjaške srenje? Poleg tega je na fbju javno objavil mail kjer mu ponujajo $ (fejk/nefejk)..in da bi potem res prejel kuverto? kakšna teleta smo Slovenci, na konu vedno popušimo ampak še vedno so drugi krivi, knede?

Kar pa lahko v tem trenutku storimo je pa da počakamo..nekaj let pa da vidimo koliko % slovenskih delavcev bo zaposlenih v Magni, kateri je država (vlada) radodarno namenila 28 miljonov davkoplačevalskega denarja ki ga je očitno na pretek..not!

Hint - kdo in za koliko bo gradil Magnino tovarno oz lakirnico in s kom je v povezavi?
pobrisan
# 12.09.2017 ob 08:54
samburin

Nekateri še niste dojeli, da je več kot polovica najkakovojstnejših slovenskih izvirov vode v lasti tujih korporacij
--------------

To po naši zakonodaji ni možno, zato ne piši neresnic. Tuje firme lahko pridobijo le koncesijo za uporabo vode.
@twwwter
# 11.09.2017 ob 21:56
... družboslovci in obramboslovci pa glede omenjenega niso nić boljši
vnk
# 11.09.2017 ob 21:28
Magna je res prisla narodu dati nova dela. Kaj vse preberem na tem forumu. Ce je dala komu dela je to najbrz dala nasim juznjim sosedom, oz. balkanskim drzavam

Hja, tu je drzava kriva, ker to dopusca. To mi je najbolj smesno, v eni sapi bodo ene stranke ful zagovarjale delavce in visje place, po drugi strani pa jim bo nerodno in bodo kricale nacionalizem, ce bi se priprlo pipco poceni delavcev iz Balkana, ko bi Slovenec rad morda malce visjo placo... pac juhu multikultura.
vranek
# 11.09.2017 ob 20:52
Marincek, ne kupim te tvoje teorije zarote! Enostavno ne. In nekdo kot ti, mi enostavno ne more prodajati ekologije. Ne delujes eko in prijazno do okolja. Ne kupim in zahtevam spremembo zakonov o financiranju NVO in preprecitev le tem vpletanje v postopke. Eno je sodelovati v javni razpravi, drugo je pa oviranje in izsiljevanje s pogojevanjem kupovanja NVO resitev in projektov.
In taki kot ti, me ne morejo nikjer predstavljati in biti moje mnenje. Ne dovolim!
los-t
# 11.09.2017 ob 20:41
Pa vseen, mačku na rep cviloče vprašanje, zakaj, zakaj sredi gozda in njiv in ne tm kjer je že vse golo in je cesta in komunala narejena zato, da se fabrke zidajo? Nekdo si bo ojačal svoj račun na Cipru....
firtoh
# 11.09.2017 ob 20:36
Marinček ima rad eko-ocvirke in špeh.O industriji prve polovice 20.stoletja lahko velja za večino slovenskih podjetij.Hi-tech firme lahko preštejemo.
Sam delam na CT mašini,ki je predpotopna in katere stroški servisa, bodo kmalu presegli ceno najcenejšga modela.Najboljša mašina stane okoli 2,5 milijona,najslabša oz uporabna pa od 250 000 dalje
miss_theory
# 11.09.2017 ob 20:21
Naj mi nekdo razloži naslednji Marinčnok stavek: " Žalostno je, da ima premier Miro Cerar Magno za razvojni projekt, kajti gre za industrijo prve polovice 20. stoletja"

Ne razumem, kaj je želel s tem povedati. Magna postavlja moderno lakirnico, od prve polovice 20. stoletja se je način lakiranja spremenil. Čemu toliko okoljevarstvenega zavajanja?

Zame je umestitev lakirnice v Hoče strateška poteza Magne. Bolj bi me skrbelo, če bi v Hočah postavljali linijo dizelskih motorjev. Kdo ve, kaj bo z njimi čez 10 let. Za pleh je pa še zmeraj jasno, da bo moral biti pobarvan in polakiran.
mile952
# 11.09.2017 ob 20:19
Angelca nas bo rešila, jebenti...
pepar
# 11.09.2017 ob 20:17
Vse kar se je in se še dogaja okoli te lakirnice,pa kaže kako imajo multinacionalke v lasti lokalne politike.
Mislim,da je našim jasno da so na evropski,da ne govorimo o svetovni sceni le lokalci.
BACK
# 11.09.2017 ob 20:10
minus sem dobil ;) ...ta otrok je že "odrasel" v preračunljivca :p
BACK
# 11.09.2017 ob 20:03
Zdravo, bitja_v_materijalni_obliki iz planeta Zemlja :) .. zakaj se tolk ukvarjate z vsem tem, ko pa boste v relativno kratkem času ( 80-90 let) to obliko zapustili :) .. ko ste bili dojencki/otroci, so vas vsi ljubili, potem pa ste se kar na1x se spremenili v
"nergače/teroriste/aktiviste/liderje/po
litike/blabla.." .. uzivajte v tem času tukaj in se ne ukvarjajte z ničemer, razen z ljubeznijo, kot ste jo bili deležni kot otroc ;) ... simple as that ;)..e, potem pa bodo nastopile tudi spremembe tukaj v tej obliki ;)
janko2
# 11.09.2017 ob 18:55
Ko bodo cene eko-bio zelenjave zrasle nad 30 eur kilo, in bo taka zelenjava zelo iskana, si boste priznali da ste butci. Se vedno boste delali za 600 eur na mesec.
izo
# 11.09.2017 ob 16:54
Predstavnik Slovenskega E-foruma Gorazd Marinček je poudaril, da je organizacija dosegla nekaj zavez pri Magni.

še vedno ne razumem: zakaj zaveze magne in tudi državne obljube, če so se držali zakonodaje oz če je s soglasjem vse štimalo že prej? te obljube nimajo nobene pravne podlage, če niso implementirane v obliki pogodbe in so jasno tudi začrtne v planiranju, dokumentaciji ipd.
kaj je s tisto obljubo dograditve žel. infrastrukture v prvi fazi, če to potem samo okoljevarstveno soglasje ne obravnava, prav tako ni definirano v do zdej izdani projektni dokumentaciji ali kaj podobnega (ne glede, ali je investitor magna ali država, kar spet odpira še par zelo resnih vprašanj).
tole je kr neko mešanje megle, če se mene vpraša. naj bodo zarat mene fabrike (bi pa rajš videl, da je kakšno domača firma zraven), samo neke pravni red in zakonodaja in vse, kar pride zraven pa tudi naj bi še imeli, ali pač?
elGoyc
# 12.09.2017 ob 11:38
Slovenija ima, kot so izpostavili določeni komentatorji slabo okoljsko politiko in ni bila redkost, ko so se določene firme delale norca iz predpisov, inšpektorjev okolja in prebivalcev. Lep primer je bilo kurjenje odpadkov v cementarnah in še marsi kje.

Po drugi strani je Magna precej neposrečena tarča, ker ima industrijska lakirnica procentualno precej manjše izpuste, kot domača avtoličarska delavnica, ki jih je v Sloveniji precej. Po drugi strani imamo nekaj Heliosovih oz. Belinkinih obratov s katerimi ni težav in imajo požarno stražo, recirkulacijo vode itd.

Kar se tiče orne zemlje ima Slovenija prvič povsem zgrešeno kmetijsko politiko, ki se v večji meri usmerja na mlečno živinorejo in za povrh nato dobršen del surovega mleka prodamo v tujino. To je model, ki prinaša izjemno majhen hektarski donos in visoko onesnaževanje prvič zaradi monokulture koruze, ki zahteva ogromno pesticidov, in drugič zaradi metana in amonjaka, ki se sprošča od živali in iz gnojevke. Za povrh vsega imamo poščico namakalnih površin in izjemno veliko zaraščenih travnikov, ki so primerni za pašo.
Ko se bo naše kmetistvo usmerilo v kulture z visokim hektarskim donosom, v izrabo nekoč že obdelovane oz. uporabljene zemlje, v zagotavljanje namakanja, zaščite pred vremenskimi nesrečami, predvsem pa zagotvaljalo solidno samooskrbo, takrat bo kdo upravičeno kazal na pozidavo njiv, kot ključni problem.
kislec
# 12.09.2017 ob 09:16
Tokrat se strinjam s Hanžkom /kot je povzel Fritz/

Predvsem pa je žalostno, da kljub desetletjem slabih izkušenj po celi državi nimamo v sami zakonodaji predpisanega neodvisnega merjenja vsakršnega onesnaževanja, ampak je to "kakor" prepuščeno samemu onesnaževalcu.
Najbanalnejši primer: če je treba za zunanje meritve (pa naj bo za izpuste ali hrup) vnaprej obvestiti povzročitelja, je menda vsem - razen pripravljalcem predpisov!!! - kristalno jasno, da bo takrat zmanjšal proizvodnjo, utišal glasbo v oštariji itd...
firtoh
# 11.09.2017 ob 22:44
Costello
gozdar1
# 11.09.2017 ob 20:43
Vsako leto se v podtalnico zlije čuda pesticidov, gnojevke,... pa se nihče ne vznemerja.
zniranc
# 11.09.2017 ob 20:36
Kako zanimivo... celi cas je bila tezava vsepovsod drugje, zdaj pa kar naenkrat vodni viri?! In vsi eko-bio-zeleni-zavestni naravoljubci sedaj v en glas kricijo voda, voda, voda... se predvceraj pa nihce od njih o vodi se pisnil ni... res zanimiv credni nagon, ko vsi naenkrat v istem trenutku pridejo do enake ugotovitve :-D
mile952
# 11.09.2017 ob 20:18
Pa naj ustavijo te tepce na oddaji, ko berejo s plonklistkov. Ni za poslušat, posebej te babe, ki nekaj prepeva, zastopi jo pa nobeden ne.
Radoveden
# 11.09.2017 ob 19:52
Pa še nekaj za Dervišarje: glede na to po koliko se plačuje v Sloveniji in koliko bo plačevala Magna bi bilo za take bolje da se enostavno ukine gospodarstvo tako kot je in vsi skupaj počakamo na sociali, dokler ne bo nekdo prišel k nam in začel talat avstrijske plače.

Imeli bi peneze, ko je pa treba za to kaj naredit, pa pričakujete da bodo neki drugi to nekako uredili, ker kar vi znate je jamrat.

Pričakujem da bodo tile Derviši vzeli stvar v svoje roke in ustvarili delovna mesta z avstrijskimi plačami.

Le zakaj se to ne dogaja?
Radoveden
# 11.09.2017 ob 19:46
@Zadeti Derviš,

po tvoje slovenija potrebuje našega lokalnega auspuharja, ki bo plačeval toliko kot ostali v Sloveniji. Aja, to tudi ni dobro. Slovenija potrebuje Zadete Derviše, ki bodo pričarali delovna mesta, ki so plačana toliko kot si namislijo takile Derviši. Naj te opomnim Derviš. Če hočeš nizozemske plače, boš pa tudi vrtec in najemnine plačeval po nizozemsko. Pol boš pa na istem. Pri nas človek lahko otroka več ali manj brezskrbno vpiše v vrtec, na nizozemskem pa je samoumevno da to nikakor ni samoumevno in da tam ženske velikokrat ostanejo doma, ker so vrtci enostavno predragi.

Takile Derviši vidijo samo eno plat medalje.
Kazalo