Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.1 od 15 glasov Ocenite to novico!
Mercator
Vsa podjetja v skupini Mercator poslujejo stabilno, je potrdila uprava. Dokaze bodo nadzornikom predstavili na izredni seji v petek. Foto: BoBo
Agrokor, Konzum
V javnost so pricurljale informacije, da naj bi Mercator izčrpavali v korist Konzuma. Foto: EPA
Mercator
V Mercatorju se velika kriza Agrokorja za zdaj še ni odrazila. Foto: BoBo

Dodaj v

Mercator trdi, da celoten sistem posluje stabilno

Na petkovi izredni seji o izčrpavanju družbe v korist Konzuma
10. april 2017 ob 16:40
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Nadzorni svet Mercatorja je za novo članico uprave največjega slovenskega trgovca imenoval Drago Cukjati, ki bo odgovorna za področje financ. Skupina Mercator posluje stabilno, je potrdila uprava.

Cukjatijeva bo v upravi nasledila Draga Kavška, ki je konec decembra odstopil s funkcije. Preteklo sredo pa je sporazumno s položaja prvega moža največjega slovenskega trgovca odstopil tudi Toni Balažič. Nadzorniki so na njegovo mesto za pet let imenovali Tomislava Čizmića.

Upravo družbe Poslovni sistem Mercator bodo tako po novem sestavljali predsednik Čizmić ter člana Igor Mamuza in Cukjatijeva, zdaj zaposlena v Unicredit Banki Slovenija.

Cukjatijeva, ki v Sloveniji živi od leta 2003, je diplomirana ekonomistka z več kot 20 leti izkušenj na vodilnih mestih v mednarodnih finančnih ustanovah. Ves čas svoje kariere je delovala na vodilnih mestih skupine Unicredit v Zagrebu, na Dunaju in v Ljubljani. Specializirana je za strukturirano financiranje, investicijsko bančništvo, vrednotenje podjetij ter za prevzeme, združitve in prodaje podjetij.

Ključne naloge članice uprave za finance bodo skrb za izpolnjevanje dogovorjenih obveznosti do partnerjev, nadaljevanje konstruktivnega sodelovanja z bankami, izboljšanje poslovanja, dobičkonosnosti in zmanjševanje zadolženosti.

Mercatorjeva podjetja poslujejo stabilno
Uprava Poslovnega sistema Mercator in direktorji njegovih odvisnih družb so na sestanku potrdili, da vsa podjetja v skupini v Sloveniji, Srbiji in Črni gori poslujejo stabilno. Dokaze za to pa bodo nadzornikom predstavili na petkovi izredni seji, ki so jo zaradi sumov glede nabavne politike in škodljivih pogodb zahtevali slovenski nadzorniki.

Skupina Mercator še vedno predstavlja enoten sistem, ki ima izrazito pomemben položaj v vsaki državi, v kateri deluje. Uprava in direktorji odvisnih družb pa naj bi še naprej skrbno načrtovali in izvajali politiko likvidnosti družb, uprava pa je še posebej poudarila zahtevo, da vse družbe tudi v prihodnje zagotavljajo transparentno poslovanje, so sporočili iz Mercatorja.
.


.
Izčrpavanje Mercatorja v korist Konzuma?
Izredno sejo so po nedavnem poročanju portala Siol zahtevali slovenski nadzorniki Matej Lahovnik, Matjaž Grošelj, Veljko Tatić in Vesna Stojanovič. Za to naj bi se odločili, da bi potrdili ali ovrgli sume, da je najboljši sosed v trenutku, ko je Agrokorjev trgovec Konzum zašel v težave z dobavitelji, blago za hrvaško trgovsko verigo nabavljal pri hrvaških in drugih tujih dobaviteljih.

Obstaja še več drugih sumov, med drugim da je Mercator v zadnjih mesecih, ko so vzvode upravljanja vse bolj prevzemali "ljudje iz Agrokorja", sklenil več domnevno škodljivih pogodb. Eno izmed njih naj bi podpisal tudi s hrvaškim podjetjem Talent Studio.

Uprava bo argumente, pogodbe in druge dokumente, da se ovržejo vsi dvomi na področju poslovanja in sklepanja pogodb, predstavila na petkovi izredni seji nadzornega sveta Mercatorja, so sporočili.

Reševanje finančno nasedlega Agrokorja
Mercator je del največjega hrvaškega gospodarskega sistema Agrokor, ki se je v zadnjem obdobju znašel v velikih težavah, zato je hrvaška vlada imenovala finančnega svetovalca Anteja Ramljaka za izrednega pooblaščenca v Agrokorju, kar je že potrdilo pristojno sodišče. Ramljakova naloga bo prestrukturiranje finančno nasedlega koncerna, prednostni nalogi pa sta zagotavljanje novih posojil in poplačilo dobaviteljem. Njegovo delo bo pomembno tudi za največjega slovenskega trgovca, kjer se velika kriza Agrokorja za zdaj še ni odrazila.

O vplivu krize v Agrokorju na Mercator in dobavitelje iz obeh držav naj bi se denimo slovenski premier Miro Cerar v nedeljo pogovarjal s srbskim premierjem Aleksandrom Vučićem. V Cerarjevem kabinetu sicer morebitnih pogovorov na to temo doslej niso komentirali.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
dibsi
# 10.04.2017 ob 17:21
Stabilno kot TEŠ 6.
mostnica
# 10.04.2017 ob 17:14
Stabilno ali nestabilno poslovanje Meratorja, mi že dolgo dolgo ne kupujemo tam.In tudi prodajalci Merkatorja bodo končali kot narodni izdajalci.
aka29
# 10.04.2017 ob 18:27
Če ste tako stabilni, si pa malo skrajšajte plačilne roke, ne pa da vas dobavitelji brezobrestno kreditirajo.
Srečni Luka
# 10.04.2017 ob 17:41
Toliko podjetij, ki so nekaj proizvajala je že šlo v stečaj, tko šljivi za en Mercator!
FolkloraS
# 10.04.2017 ob 18:13
Od kar je hrvaški ne hodim vanj!
Bolek
# 10.04.2017 ob 17:42
@allobl, # 10.04.2017 ob 17:24

To je v redu, kar si napisal. Pozabil pa si napisati, kdo je Mercator tako zadolžil in kdo je zavlačeval s prodajo, ter tako znižal vrednost delnice od preko 200 EUR na 80 EUR.
SKing
# 10.04.2017 ob 17:05
Igor B. se le sarkastično zasmeji. Agrokor on kupi z enodnevnimi obrestmi.
mb128
# 10.04.2017 ob 18:45
Klasičen demage control. Kaj ste slučajno pričakovali, da bodo izjavili, da so nestabilni?! Sicer pa kako stabilni oz. nestabilni so lahko oceni vsak sam ko opazi kaj je oz. česa ni na policah. Cene pa so tudi svojevrsten indikator!
FancyBoy
# 10.04.2017 ob 19:03
@SKing

Ne sam Igor, tudi Zoki ga gladko skešira.
blef
# 10.04.2017 ob 18:26
Še cigaret primankuje v Mercatorju.
džeko
# 10.04.2017 ob 17:57
dragi moji, tole bo vse potnilo, pa naj delajo kar hočejo.
6 milijard € je 6 milijard, to še država ne more vrniti.
Nikolaj
# 10.04.2017 ob 18:41
Kadar država zatrjuje, da se bencin ne bo podražil,
ljudje takoj navalijo na bencinske črpalke.
Mindmaster
# 10.04.2017 ob 17:09
Glede na kolicino clankov, ki strasijo z usodo Mercatorja, obstaja resna moznost, da bo leva vlada slovenskim davkoplacevalcem odredila resevanje Agrokorja in to volivcem prodala, kot da je naredila Mercator zopet slovenski.

Ce pridejo kaksne ideje o odkupu Mercatorja, o ustanovitvi zadruge z drzavnim porostvom, jih takoj odlocno zavrnite.
kotzi
# 10.04.2017 ob 19:23
pred kratkim je bila anketa v Delu kjer je bila vecina za to da drzava kupi Mercator...hmm..zanimivo...eno vprasanj je pa bilo tudi ali se naj drzava umakne iz gospodarstva..in spet je bila vecina za..torej..kaj zdaj
Branko3
# 11.04.2017 ob 05:14
Nobemnega dvoma ni, da bodo Hrvati sedaj čimbolj izčrpavali Merkator, še posebej če bodo naši le gledali in se sprenevedali. Kronski dokaz je seveda zamenjava direktorja, ki ima ndzor nad poslovanje,m in bi se temu eduni lahko učinkovito uprl. Jasno je, da do čistega denarja najlažje pridejo tako, da za neke storitve zaračunavajo več, kot je vredno ali pa so sploh nepotrebne ipd. . Spomnim se neke tovarne, ki so jo prevzeli Avstrijci. Izčrpavali so jo tako, da nikoli ni bilo dobička. V ta namen so npr. (kot eden od ukrepov za neobdavčeno črpanje denarja) od tega slovenskega podjetja najprej za drobiž odkupili vse plinske jekleneke (ki jih je podjetje potrebovalo zelo veliko in vsakodnevno), potem pa so jim jeklenke za tekoče poslovanje posojali, seveda po oderuški ceni. Potem so bile tukaj še računalniške storitve, ko so prišli "kao" posodabljati ali vnašati neke programe ali opremo, za kar so izstavili izredno visoke račune. Ipd., ipd.. Danes je to podjetje le še nepomembna podružnica dotične tuje firme.
allobl
# 10.04.2017 ob 17:24
Mercator kljub temu, da je v lasti Agrokorja ima dolg, a so ga sicer precej zmanjšali, verjetno je še vedno krepko nad 500 mio EUR. Zadnji podatek, ki sem ga videl online je bil okoli 784 mio EUR, konec leta 2016. Katere banke so izspostavljene v Mercatorju, Slovenske?

Če je dolg na Mercatorju in dolguje bankam v SLO, potem bi lahko bile tudi pri nas težave in če še dodamo dolg do kupcev ... zadeve niso enostavne in je verjetno tudi našim v vladi vroče. Lahko se zamaje tudi Mercator. Zato mogoče scenarij "Lessie se vrača" :) Je pa res, da bo mogoče Mercator kot eden od redkih delov Agrokorja preživel.

Vem da na primer v Bosni od kar so trgovine z napisom Konzum, ljudje manj kupujejo kot prej ko je bil Mercator., mogoče se zadeve vrnejo korak nazaj in Mercator obstane spet samostojno pod novim lastnikom.

Tudi odstop Balažica je sedaj jasen, sa bi očitno moral podpisovati dokumente, ki bi reševali Agrokor in nabave za njihove trgovine in bi ga seveda bremenili, naredil je logično potezo.
slovenecnb1
# 10.04.2017 ob 20:52
najbolj stabilno poslovanje je da ne plačuješ obveznosti in samo kasiraš.....ko pride inšpektor v firmo nas zasipa z zakonskimi predpisi vedno pa pozabi d aobstaja tudi zakon o plačevanju obveznosti kot temelj da deluje poslovni sistem..................ampak to seveda ni v njegovi pristojnosti in moraš najeti odvetnike, rubežnike d aprideš do vsaj nekaj???to mora vzeti vrag
amigo
# 10.04.2017 ob 20:35
Tega ne more razumeti živ krst. Merkator je bil pred tremi leti malovredna, zapufana firma. Komaj smo jo prodali edinemu kupcu, za katerega se je že takrat govorilo in pisalo, da je zapufan še bolj kot Mercator. Zdaj pa je naenkrat Merkator v redu in ga moramo braniti pred lastnikom, da ga ne izčrpaval. Kdaj ste lagali? Danes ali pred tremi leti?
pantto
# 11.04.2017 ob 22:10
Milijarda zakonov nas ovira pri razvoju opustošenega gospodarstva, bog ne daj, da bi že enkrat začeli kaj z avstrijske strani uspešno kopirati, ker očitno ne premoremo take uspešne miselnosti....ampak začenši najprej z državo naprej!!
pantto
# 11.04.2017 ob 21:51
Je pa dejstvo, da so purgerji na polno prevzeli vajeti v roke, pa so naši kravatarski janičarji v skbi za svoja relativno dobro plačana del. mesta brez del. vikendov, marsikdaj prikazali kakšno situacijo drugače. Počasi in zanesljivo so purgerji prevzemali položaje in pucali beli dvor Dunajske
Delavcev v trgovinah je številčno premalo, nabijajo ure zaradi nonstop prisotnosti, nadležni jih prikrajajo, itd.....in potem se najde heroj levanda in bemti nad to ubogo rajo, ajaj...
Pa cela država je polna takih nestrpnežev, ki potem hodijo jebaat v razne lidle hofre, mercatorje, spare, itd
pantto
# 11.04.2017 ob 21:37
To čakanje na salamo in sir ali pa stanje na blagajni ob vikendih, je najbolj stresno dejanje razvajenega slovenskega potrošnika v Mercatorju, ki pride vnovčiti 25% popust na salamo v vrednosti 2 evra.....hahaha bedniki potrošniški tipa levanda
levanda
# 11.04.2017 ob 08:01
Mercator bodo sedaj na polno izčrpovali. Poglejte samo te reklame, meni to zgleda, kot da so res obupani. Ironično je, da so prodajalke daaaaleč od tega, kar reklamirajo. Ko edini čakaš na 20 dag sira po 15 minut, se premisliš in greš drugam.
SKing
# 11.04.2017 ob 05:14
FancyBoy - ne primerjaj Zokija in Igorja B.

Igor B. lahko kupi vse slovenske firme, pa bo imel še zmeraj preveč denarja. On je najbogatejši človek na svetu in najvplivnejši tudi. Njega se je dejansko za bati.

Zoki je proti njemu ena čisto mičkena ribica. Bojmo se. Igor Grozni gre.
ms-360
# 10.04.2017 ob 22:54
No pa bo HRK le padla na realno vrednost.Če še kdo verjame,da bo Konzum preživel potem živi v drugem svetu.Hrvatje sami pravijo,da Agrokor potrebuje finančno injekcijo bank in tu je realnost,ki je neizvedljiva.Od Rusov denarja več ne bo,še manj je šans od kje drugje in potop je neizbežen.Tu je še turistična sezona kjer so Konzumove prodajalne po skoraj vseh kempih in za vsakim vogalom.Dobavitelji so zakon in le ti so ustavili dobavo dokler se ne dogovorijo o poplačilu.In to je največji haklc,banke denarja ne dajo več,trnutna ocena stabilnosti Agrokorja je na psu,HR vlada pa se boji,če vse kar se sedaj dogaja propade.Potem imajo nekaj tisoč nezaposlenih+nekaj tisoč nezaposlenih pri dobaviteljih,poleg tega pa v proračunski blagajni ogromno luknjo zaradi prihodkov.Torej je Agrok.tempirana bomba tik pred eksplozijo.Morda ima kanček upanja Mercator v kolikor ga posebej prodaji in ni bil že prej predmet kakšnega trgovanja pod mizo,sicer gre Mercator v globine z Agrokorjem.Žal je takšna realnost.Morda pa bodo nekateri na ta račun nekoliko ceneje letovavali pri južnih sosedih.
severnik
# 10.04.2017 ob 20:48
Pri nas verjeti takšnim besedam???? Niti pod razno.

Sploh pa gre za tuje podjetje.
darkwader
# 10.04.2017 ob 17:37
Kaj pa je Mindmaster, je poročanje o težavah zasebnega podjetja slab PR?
odzajcatč
# 10.04.2017 ob 21:04
...todorić se je svinjskega poslovanja naučil od ljubljanskega kavboja!!...pika!!!.....
odlekiran
# 10.04.2017 ob 20:04
Ne seri "tedy123". V našem kraju z 8000 prebivalci je v merkatorju točno 12 lokalnih drugje nezaposljivih žensk. V hipermarketih pa polovica preko servisa. Dobavitelji...če imajo dobro robo, jo ne bo težava prodat. Bodo dobili vsaj plačano. Mercator je enostavno pralnica denarja skozi sponzorstva in bankomat naše elite. Naj gre v tpm.
leonis
# 10.04.2017 ob 19:29
FolkloraS
# 10.04.2017 ob 18:13
Od kar je hrvaški ne hodim vanj!


@FolkloraS, a potem tud v drugih trgovinah ne kupuješ več artiklov kot so kava Barcaffe, Cockta,pašteta Argeta, čaji 1001 Cvet, Šumi bonboni,Gorenjka čokolade in rolade,Maestro začimbe,testenine Zlato polje,žitarice Natura,Donat Mg...
Oglasno sporočilo
link
Zdaj je čas za investicijo v stanovanjsko gradnjo
14. maj 2018 ob 08:29 Oživljen nepremičninski trg v Sloveniji ni omejen zgolj na Ljubljano, tudi Maribor se lahko pohvali z obuditvijo nepremičninskega trga - povpraševanje namreč presega ponudbo, zato cene nepremičnin ...
Več novic ...
Kazalo