Gospodarstvo

Poudarki

  • Agrokor bo v soboto na police dobil le še sveža mleko in kruh
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 1.8 od 20 glasov Ocenite to novico!
Agrokor
Todorić bo vodstvo Agrokorja prepustil izredni upravi. Foto: EPA
       Odločitev sem sprejel v prepričanju, da je to v najboljšem interesu zaposlenih, partnerjev, dobaviteljev in celotnega gospodarstva.       
 Todorić ob zahtevi za aktivacijo
Ivica Todorić
Todorić je še leta 2012 napovedoval, da bo "za primerno ceno" Konzum prodal Mercatorju. Foto: MMC RTV SLO/Televizija Slovenija
       Nimamo poslovnega odnosa z družino Todorić, temveč izključno s koncernom Agrokor. Proizvajalci in dobavitelji se nimajo s kom pogovarjati v koncernu, ker izredni pooblaščenec še ni stopil na položaj.       
 Koordinacija proizvajalcev in dobaviteljev koncerna Agrokor
Mercator
Mercator sporoča, da težav z dobavitelji, s kakršnimi se spopada Konzum, nima. Foto: MMC RTV SLO
       Če bodo hrvaški dobavitelji ustavili dobavo, bo to pomenilo zlom vsega skupaj in potem bomo tudi mi seveda takoj prenehali.       
 Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin
VIDEO
Ivica Todorić zapušča Agrokor

Dodaj v

Agrokor zahteva aktivacijo zakona o izredni upravi, dobavitelji se umikajo

Sabor v četrtek sprejel t. i. Lex Agrokor
7. april 2017 ob 09:15,
zadnji poseg: 7. april 2017 ob 18:01
Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Na Hrvaškem je začel veljati zakon o izredni upravi oz. Lex Agrokor in uprava podjetja je že zahtevala aktivacijo. Medtem je dobaviteljem prekipelo in bodo koncernu ustavili dobavo.

Koordinacija proizvajalcev in dobaviteljev Agrokorja (v njej so med drugim največji dobavitelji Franck, Podravka, Kraš, Dukat in Vindija) je sporočila, da bodo s soboto koncernu prenehali dobavljati vse živilske izdelke razen mleka in kruha. Prekinitev bo trajala, dokler se banke ne srečajo z njimi in dorečejo nadaljnje korake za poplačilo obveznosti, ki jih ima Agrokor do njih.

Na zbornici kmetijskih in živilskih podjetij, ki spadajo pod okrilje Gospodarske zbornice Slovenije, sicer menijo, da po zelo grobi oceni slovenska živilska in predelovalna industrija v sistem Agrokorja v Sloveniji in drugih državah Balkana letno proda za več kot 500 milijonov evrov.

Slovenski dobavitelji Konzuma so sporočili, da za zdaj dobave ne bodo ustavili. Se pa lahko zgodi, da jih bodo v to prisilile razmere. "Če bodo hrvaški dobavitelji ustavili dobavo, bo to pomenilo zlom vsega skupaj in potem bomo tudi mi seveda takoj prenehali," je za Radio Slovenija dejal Izidor Krivec, direktor Celjskih mesnin.

Med slovenskimi dobavitelji, ki prodajajo določen delež blaga v Agrokorjevo trgovsko mrežo Konzum, je večina živilskih podjetij, med njimi Panvita, Mlinotest, Perutnina Ptuj in omenjene Celjske Mesnine. Kako bodo ravnala slovenska podjetja Žito, ki je v lasti Podravke, Droga Kolinska v skupini Atlantic Grupe in Ljubljanske mlekarne v upravljanju Dukata, ki je v lasti Lactalisa, v tem trenutku še ni jasno.

Slovenski dobavitelji, ki prodajajo na Hrvaško, se sicer še niso povezali, se bodo pa po besedah Krivca sešli v prihodnje. "Naša želja je, da poslujemo naprej, vendar moramo bedeti tudi nad tem, da bomo v prihodnje enako obravnavani kot drugi dobavitelji," je poudaril.

Kaj to pomeni za Mercator, smo vprašali tudi njihove predstavnike. "Mercator ima s svojimi dobavitelji podpisane pogodbe, izpolnjuje svoje obveznosti in ne pričakuje težav z dobavami blaga," so sporočili.

Uprava zahteva aktivacijo
Uprava na čelu z Ivico Todorićem je na trgovinsko sodišče v Zagrebu vložila zahtevo za uvedbo izredne uprave na podlagi vladnega zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, znan kot Lex Agrokor. Ob tem je Todorić v sporočilu za javnost pozval vse, ki lahko zagotovijo nemoteno delo koncerna, naj to tudi storijo.

Javnost želim obvestiti, da je uprava Agrokorja z menoj na čelu sprožila proces za uvedbo izredne uprave na podlagi vladnega zakona o izredni upravi v sistemsko pomembnih podjetjih, je v sporočilu, ki so ga objavili hrvaški mediji, zapisal Todorić. "Odločitev sem sprejel v prepričanju, da je to v najboljšem interesu zaposlenih, partnerjev, dobaviteljev in celotnega gospodarstva," je dodal.

Pri tem se je Todorič zahvalil zaposlenim in partnerjem, s katerim je zgradil najmočnejše podjetje v hrvaški zgodovini. "V vseh teh letih sem dal svoj maksimum, da bi zagotovili stabilnost družbe in ohranili več kot 60.000 delovnih mest ter zagotovili obstoj in perspektivo koncerna Agrokor," je zapisal.

Tiste, ki lahko pripomorejo, da Agrokor nemoteno nadaljuje delo, pa je Todorić pozval, naj naredijo največ, kar je v njihovi moči, da se tudi uresniči. Sporočilo je obenem prvi uradni odziv Todorića po izbruhu krize v Agrokorju.

V skladu z zakonom o izredni upravi mora trgovinsko sodišče isti dan po sprejetju zahteve obvestiti hrvaško vlado in ministrstvo za gospodarstvo o zahtevi Agrokorja. Zagrebško trgovinsko sodišče je prejetje zahteve potrdilo in tudi posredovanje obvestila.

Dva dni časa za vlado
Zdaj ima vlada dva delovna dni časa, da imenuje izrednega pooblaščenca, ki bo prevzel vodenje koncerna. Njegova naloga bo zagotoviti redno poslovanje družbe, omogočiti svežo likvidnost in začeti postopke prestrukturiranja.

Z imenovanjem bodo nemudoma seznanili trgovinsko sodišče, ki bo najpozneje v dveh delovnih dneh sprejelo odločitev o pooblaščencu in odprlo postopek izredne uprave, določa zakon, ki so ga v četrtek sprejeli v hrvaškem saboru po nujnem postopku. Pomembna določba zakona je, da v času delovanja izredne uprave ni dovoljeno sprožiti prisilne poravnave, stečaja ali likvidacije podjetja.

Poleg pooblaščenca so ključni organi, svetovalno telo in upniški odbor, nad vsem pa bi ob morebitni sprožitvi izredne uprave bedelo trgovinsko sodišče.

Ugibanja o imenu
V hrvaških medijih ugibajo, ali bo izredni pooblaščenec za Agrokor nekdanji predsednik uprave nemške družbe Siemens na Hrvaškem Uwe Gregorius, ki naj bi imel več priložnosti kot hrvaški svetovalec Ante Ramljak, ki so ga prvega omenjali. Ramljak je bil na več vodilnih položajih v hrvaških energetskih družbah in investicijskih skladih.

Delavci prvi na vrsti za poplačilo
Zakon vsebuje tudi dopolnilo vladajočega HDZ-ja, da so banke upnice sistemsko pomembnega podjetja za poplačilo terjatev v primeru stečaja na vrsti takoj za delavci, ki lahko edini sprožijo izvršbo. Dobavitelji pa lahko svoj dolg pretvorijo v lastniški delež v podjetjih sistemsko pomembne skupine. Dopolnilo je v zakonu znova po tem, ko se je glavni direktor za prestrukturiranje Agrokorja Antonio Alvarez III. v sredo zvečer srečal s hrvaškim premierjem Andrejem Plenkovićem.

V sredo sprejeti zakon določa, da lahko državno pomoč zahteva podjetje z vsaj 5.000 zaposlenimi in najmanj 7,5 milijarde kun (okoli milijardo evrov) obveznosti, ki jih ne more izpolniti.

Ta merila trenutno izpolnjuje deset podjetij, ki skupaj zaposlujejo več kot 11 odstotkov vseh delavcev na Hrvaškem in imajo 34,6-odstotni delež v hrvaškem bruto domačem proizvodu. Največji med njimi je Agrokor, ki zaposluje približno 60.000 ljudi, od tega 10.500 v Sloveniji.

Sa. J., A. Č., Al. Ma.
Prijavi napako
Komentarji
karlo6
# 07.04.2017 ob 10:58
Hrvaškega gospodarstva ne reši nobeden zakon za razliko od našega , ki bi ga lahko rešila zdrava pamet, vendar kot vidimo,je pri nas ni.
antitrust
# 07.04.2017 ob 11:14
Kje bo pa rvacka država dobila peneze ?
kolnkista
# 07.04.2017 ob 14:49
DJ-a Alvareza je neki hrvaški odvetnik prijavil davčni, da dela na črno, brez delovnega dovoljenja. Haha, kakšna farsa je že to...
nuLanuLa
# 07.04.2017 ob 15:03
Komu smo mi to prodali Merkator ? A bo kdo obsojen za to katastrofalno odločitev? Ni nas nihče drugi pahnil v to, kot naši "biseri" od odločevalcev. Res ne razumem. Najbolje, da se da (g.) Tušu denar, da to kupi pa porihta zadeve. Če je preživel invazijo tujih trgovcev in grosistov, očitno ve, kako se stvari streže.
mb128
# 07.04.2017 ob 14:16
Mimogrede Konzum je ostal brez dobave vsega razen kruha in mleka! Obstaja pa tudi možnost da bo Alvarez v ponedeljek preprosto spaka kufre.
povratnik12
# 07.04.2017 ob 15:27
HRVATSKA ZAHVALIO SVIM ZAPOSLENICIMA
Todorić zatražio aktivaciju lex Agrokora: "Danas sam ponosan čovjek"
vir: Dnevnik.hr

evo Todorič bo nazadnje za to postal narodni heroj ker je omogočil aktivcijo zakona
krawica
# 07.04.2017 ob 15:10
Dodaten bonus je še to, da smo Hrvate obrali za denar, ki so si ga sposodili od Rusov, vračali ga bodo pa iz proračuna.
povratnik12
# 07.04.2017 ob 15:03
Hrvatje bodo nekako rešili svoja podjetja. Naši capki pa bi rekli, da se v gospodarstvo ne bodo vmešavali in bi to pustili
krawica
# 07.04.2017 ob 15:09
V čem vi vsi vidite problem? Če mene vprašate, še dobro, da smo prodali. Naše svinje se ne drenjajo več okoli korita, državi končno enkrat celo ne bo treba krit tajkunskih lukenj, Merkator kot firma pa ostaja profitabilna in polno delujoča samostojna entiteta, ki bo najbrž ob prvi šansi prodana nekemu bolj sposobnemu lastniku iz kake Avstrije ali Nemčije.

A win-win
Shaka Zulu
# 07.04.2017 ob 15:08
Počasi se kuhamo ( nas kuhajo ). Želel bi povedati eno hrvaško besedo, ki mi leži na duši zadnji mesec.
"Gotovo".
Hvala za pozornost.
rebelrebel
# 07.04.2017 ob 15:14
Jah, nič, očitno je bil Jan Cvitkovič vizionar......
pikam_dopust
# 07.04.2017 ob 15:05
če lahko kaj pozitivnega zvlečemeo iz te tragikomedije: mogoče priložnost za naše dobavitelje? aja, bi morali stat na meji, da zgnije vse, lol.

Pod Lex Agrokor bi bil dobavitelj nor, če bi na slepo dobavljal robo. Pa je vseeno, čigav je (slovenski, hrvaški, bananistanski...). V tem je tudi bistvo tega izsiljevanja (dobaviteljem se je odvzela zakonska zaščita).
pikam_dopust
# 07.04.2017 ob 15:19
Edino, kar se strinjam, je to, da je prodaja odgnala slovenske svinje s korita. Je pa v zameno dobila hrvaške svinje, ki Mercator še bolj čistijo kot so jo slovenske (poglej si revščino na policah). Ni čudno, da se je predsednik uprave odločil, da ima zdaj pa res že vsega dovolj.
pikam_dopust
# 07.04.2017 ob 15:06
Vsaka odločitev je za nekaj dobra - očitno se bodo slovenske trgovine ob meji utapljale v poplavi hrvaških kupcev. Upam, da se bodo pripravili.

Ko bodo prišli čez mejo, bodo trgovine že zaprte.
kingestone
# 07.04.2017 ob 11:11
znova obujajo socializem.
znova bodo šli na to pot bede in razočaranja, ki so in bodo zaznamovale še generacije za nami...
žalostno, ko te lastna zgodovina nič ne nauči. krivdo valim seveda na komuniste, ki so se šli socialni inžiniring, in izvajali negativno selekcijo, in zdaj ta bebasta raja dominira v vseh ex socialističnih republikah.
zares žalostno.
izo
# 07.04.2017 ob 15:18
samostojna entiteta,

lol, kakšne naivčine..
manrose.
# 07.04.2017 ob 11:49
Zakona sicer brez privoljenja močno zadolženega hrvaškega koncerna Ivice Todorića ni mogoče aktivirati.

Todorić je predsednik uprave, ne koncern.
bilzerian
# 07.04.2017 ob 11:21
@ kingestone

a so tudi američani, angleži, francozi, nemci, ki so z državni denarjem reševali banke, avtomobilsko industrijo in zavarovalnice, potomci komunističnih in socialističnih sistemov?

glumiš brezveze, kot papiga ponavljaš neke floskule, ki si se jih naučil od velikega vodje, pri tem pa se ne zavedaš, da se samo smešiš
nuLanuLa
# 07.04.2017 ob 15:55
Razne EU komisije ne bodo ravno navdušene nad temi protekcionističnimi ukrepi.
pikam_dopust
# 07.04.2017 ob 15:17
Dodaten bonus je še to, da smo Hrvate obrali za denar, ki so si ga sposodili od Rusov, vračali ga bodo pa iz proračuna.

Kdo je to, "smo"?

Zakaj bi kdor koli kril "luknje iz proračuna", če pa sam trdiš, da "Mercator ostaja profitabilna in popolno delujoča samostojna entiteta"? Ali se splača tako firmo prodajat, če je pa odlična? Sicer bomo pa hitro videli - že pri Heliosu je bila noro zanimiva zgodba in ne dvomim, da bo tudi tu.
pikam_dopust
# 07.04.2017 ob 15:03
Hrvaškega gospodarstva ne reši nobeden zakon za razliko od našega , ki bi ga lahko rešila zdrava pamet, vendar kot vidimo,je pri nas ni.

Mi imamo NLB ki je podoben pravni produkt.
Oni so pri bankah veliko bolj pametno ravnali.
Mogoče imajo težave, ampak to lahko čez noč "rešijo" na podoben način, kot smo mi "reševali" svoje probleme: razprodajo svoja podjetja. Ampak nekak nočejo tega narediti, zato pa imajo malo več cirkusa.. Na koncu se bodo vseeno zadnji smejali (mi se nimamo kaj smejati, ker nimamo več ničesar).
johann
# 07.04.2017 ob 21:19
a so tudi američani, angleži, francozi, nemci, ki so z državni denarjem reševali banke, avtomobilsko industrijo in zavarovalnice, potomci komunističnih in socialističnih sistemov?


Ameriške firme, ki so dobile državno pomoč, so vso morale vrniti, ko so imele dobičke. Malo se pozanimaj, preden pišeš te stvari....
nuLanuLa
# 07.04.2017 ob 15:04
Vsaka odločitev je za nekaj dobra - očitno se bodo slovenske trgovine ob meji utapljale v poplavi hrvaških kupcev. Upam, da se bodo pripravili.
pikam_dopust
# 07.04.2017 ob 23:26
Mercator je imel/še ima milijardo dolga. To odštej od dobička in dobiš realno vrednost firme. Pol pa se sam odloči če je Mercator dobra firma.

LOL!
Zakaj bi pa dolg odšteval od dobička?!
Kdo ti je pa rekel, da se dolg odšteva od dobička? Si to v Financah prebral? :)


"Mercator se bo prodajal v to ni dvoma. In bo čez pol leta še več vreden kot je zdaj. Prodali ga bodo, ker je tisti, ki ga je kupill propadel. Imenovanje Tomislava Čizmića za novega direktorja Mercatorja je logično, če je cilj prodaja podjetja. Najprej dvig vrednosti, potem pa prodaja.."


Vrednost firme se ne da kar tako "gor-dol" spreminjat, ko bi nekdo po gumi-tvistu skakal. Drugo je, kaj kdo čečka po bilancah. Res moraš konkretno zaribat, da tako veliko firmo zase**** v zgolj letu dni (tudi če to načrtno počneš, je to težko), in če je firma recimo danes zasr*****, njene vrednosti tudi ne moreš nabiti v nebo v zgolj letu dni. Ekonomska realnost (to pomeni realen tok blaga, storitev,...prodaja, nabava itd) tega preprosto ne dovoli. Drugo je, kakšne bučke ti rišeš v medijih (in PR materialu) naivnim ovčkam, ki ne ločijo niti evra od kune....

Mercatorjeva vrednost je v zadnjih dveh letih seveda nižja, kot bi pa bila, če podjetja Todorič ne bi izčrpaval. Boste pa veselo presenečeni (enako kot ob Heliosu), kakšna je prava vrednost. Ker Rusi pa nimajo čisto nobenega interesa, da bi denar kar "po domače" metali skozi okno (kot je to storila naša politika, ko je "zrihtala" prodajo Todoriču), ker gre to pa vseeno direkt iz njihovega žepa in jih osebno boli (našim politikom je vseeno - na nekem stolu bodo že vedno sedeli).
Srečni Luka
# 07.04.2017 ob 18:13
Sicer malo pozno, vendar zadnji čas za dobavitelje, da ustavijo dobavo in izterjajo vsaj del dolga.
pikam_dopust
# 07.04.2017 ob 17:46
Pa še prevod za neuke: to, da neka družba med lastniki nima napisane "Republike Slovenije", še ne pomeni, da ni državna (beri: da je ne upravljajo politične svinje, ki so prišle tja izključno zato, ker je korito pač veliko). In velja tudi obratno: to da ima ena družba med lastniki zapisano "Republika Slovenija", še ne pomeni, da ne more dobro delati.

Ali še drugače: Imaš dve firmi in eno vodi Janez Novak drugo pa Marija Novak. Samo zato, ker sta to fizični osebi (in seveda je to zasebna lastnina) še ne pomeni, da bosta enako uspešno delali in da bosta enako pošteno poslovali.

Ker vam otrokom ni jasno, kje je problem, pa četudi cele dneve visite polinkani na netu in bi se že na osnovi tega lahko naučili, da svet ni tako preprost, kot ga nekateri ves čas prodajajo (verjetno zato, ker kaj bolj kompliciranega niti niso zmožni doumeti).

BTW Ko neka firma postane tako velika, da postane praktično infrastruktura, je ni države, ki se ne bi vmešavala v njeno poslovanje na tak ali drugačen način. In z Mercatorjem ni bilo nič drugače (in - ironija - navkljub t.i. slabemu državnemu lastništvu, je podjetje še danes zanimivo, četudi spominja na oskubljeno kuro v primerjavi s 4 leta nazaj). Petrol je ista zgodba....
tupamaross
# 07.04.2017 ob 17:39
Gre za dejstvo, da je hrvaška vlada sprejela zakon o prednostnem
poplačilu bank upnic,če pride do stečaja, do katerega zagotovo bo
prišlo. Banke bodo poskrbele še samo za izplačilo ene ali največ
dve plače in ničesar več.

Dobavitelji so se zgrozili zaradi tega zakona, ker banke bodo dobile
skoraj vse, kar so vložile v Agrokor, dobavitelji pa nič.
milkra
# 07.04.2017 ob 17:00
V sredo sprejeti zakon določa, da lahko državno pomoč zahteva podjetje z vsaj 5.000 zaposlenimi in najmanj 7,5 milijarde kun (okoli milijardo evrov) obveznosti, ki jih ne more izpolniti.
Ta merila trenutno izpolnjuje deset podjetij, ki skupaj zaposlujejo več kot 11 odstotkov vseh delavcev na Hrvaškem in imajo 34,6-odstotni delež v hrvaškem bruto domačem proizvodu.

Zanima me, katera so ta podjetja.
izo
# 07.04.2017 ob 14:31
Hrvaškim dobaviteljem Agrokorja je prekipelo in bodo ustavili dobavo koncernu Agrokor.

če lahko kaj pozitivnega zvlečemeo iz te tragikomedije: mogoče priložnost za naše dobavitelje? aja, bi morali stat na meji, da zgnije vse, lol.

bravo, bravo!! čestitke vladam združenega balkana in vrhovnega ck komiteja v bruslju in v washingtonu.
sagoza
# 08.04.2017 ob 21:26
tako na pogled bi rekel da todorič poje preveč kuhanih jastogov
dolfek1
# 08.04.2017 ob 18:18
Srb nas je okradel, Hrvat nas bo sedaj nategnil, Slovenčeki pa kaj smo res za en ku*** narod, da se pustimo igri hlapcev?
izo
# 08.04.2017 ob 18:17
Ameriške firme, ki so dobile državno pomoč, so vso morale vrniti, ko so imele dobičke. Malo se pozanimaj, preden pišeš te stvari....

prosim? lol..
amigo
# 08.04.2017 ob 13:51
Ameriške firme, ki so dobile državno pomoč, so vso morale vrniti, ko so imele dobičke. Malo se pozanimaj, preden pišeš te stvari....

A ti verjameš kroničnim lažnivcem kot so američani?
johann
# 08.04.2017 ob 10:36
Dobavitelji pa lahko svoj dolg pretvorijo v lastniški delež v podjetjih sistemsko pomembne skupine.

Po domače povedano: namesto poplačila bodo dobili kup ničvrednih papirjev...
galoper
# 08.04.2017 ob 09:15
Kdo se smatra za Agrokor, ki zahteva izredno upravo?
hubertfast
# 08.04.2017 ob 08:49
Dobavitelji bodo zopet potegnili ta kratko. To je jasno kot beli dan.
kroksi
# 08.04.2017 ob 03:56
Dobavitelji pa lahko svoj dolg pretvorijo v lastniški delež v podjetjih sistemsko pomembne skupine,

ki bo šlo v maloro... res super poplačilo dobaviteljev... čisti balkan sistem
Amarena
# 07.04.2017 ob 21:37
Mercator se bo prodajal v to ni dvoma. In bo čez pol leta še več vreden kot je zdaj. Prodali ga bodo, ker je tisti, ki ga je kupill propadel. Imenovanje Tomislava Čizmića za novega direktorja Mercatorja je logično, če je cilj prodaja podjetja. Najprej dvig vrednosti, potem pa prodaja..
pikam_dopust
# 07.04.2017 ob 20:40
Ja, sorry - a je bil Mercator zanič firma? A je bil Helios zanič firma?
Kot rečeno, super me zanima, za koliko ga bodo Rusi - ki jih zanima izključno denar - prodali naprej (po tistem, ko ga je Agrokor dve leti izčrpaval). Tu se bo jasno videlo, koliko je zadeva resnično vredna oz. ali smo res za državo naredili tako odličen biznis, ko smo ga "privatizirali".
krawica
# 07.04.2017 ob 18:15
pikam_dopust: Tako da ne mi tule teoretizirat z nekimi študentsko-naivnimi teoretičnimi pamfleti o neki "državno-zasebni" lastnini (in češ kaj je eno in kaj je drugo in kako je eno dobro, drugo slabo), ker če bi brati te neumnosti, bi si odprl Finance.

Ne seri klamf. Nisem jaz začela z nekimi popreproščenimi "zakua zaboga prodajamo super duper odlične firme".

Zato.
krawica
# 07.04.2017 ob 16:27
pikam_dopust: Ali se splača tako firmo prodajat, če je pa odlična?

Najprej razloži, kaj za vraga je dobrega v tem, da ima država v lasti firme iz tako običajne panoge, kot je štacuna? Da lahko pijavke vsakič nastavijo svoje? Da lahko iz proračuna krijemo njene pufe? Da posredno dušimo konkurenco zaradi neenakovrednih pogojev?

Mislim, daleč od tega da kdorkoli tule trdi da je treba vse privatizirat. Vedno bom proti privatizaciji strateških panog, kot so elektrogeneracija, zdravstvo, narodni parki, pa policija. Ampak da pa jokcate zarad enih štacun ko je konkurence kolikor češ in negativni učinki državnega lastništva jasni, teoretično podkrepljeni in večkrat praktično dokazani je pa svetovna neumnost. 30 let "kapitalizma", pa vam niti osnove niso jasne...ni čudno, da potem dajemo pol države v upravljanje raznim "stricem".
vidaest
# 07.04.2017 ob 20:53
Mercator zanič firma?

Mercator je imel/še ima milijardo dolga. To odštej od dobička in dobiš realno vrednost firme. Pol pa se sam odloči če je Mercator dobra firma.
pikam_dopust
# 07.04.2017 ob 17:39
Najprej razloži, kaj za vraga je dobrega v tem, da ima država v lasti firme iz tako običajne panoge, kot je štacuna? Da lahko pijavke vsakič nastavijo svoje? Da lahko iz proračuna krijemo njene pufe? Da posredno dušimo konkurenco zaradi neenakovrednih pogojev?

Mislim, daleč od tega da kdorkoli tule trdi da je treba vse privatizirat. Vedno bom proti privatizaciji strateških panog, kot so elektrogeneracija, zdravstvo, narodni parki, pa policija. Ampak da pa jokcate zarad enih štacun ko je konkurence kolikor češ in negativni učinki državnega lastništva jasni, teoretično podkrepljeni in večkrat praktično dokazani je pa svetovna neumnost. 30 let "kapitalizma", pa vam niti osnove niso jasne...ni čudno, da potem dajemo pol države v upravljanje raznim "stricem".


Mercatorja ni imela v lasti Republika Slovenija.
Enako kot Krke nima v lasti Republika Slovenija.
Pravno gledano.

Če vsebinsko gledaš, je pa resnica taka, da večje kot je korito (kar vključuje tudi Petrol in Krko), več bo okoli politično-državnih svinj, še posebej če lastništvo ni koncentrirano (pa tudi če je koncentrirano so okoli politiki, ker oni so pač tisti, ki sprejemajo zakonodajo, da je "ustrezna" določeni firmi). Če ne verjameš, si pa poglej sestavo nadzornih svetov in posledično določanje uprave.

Tako da ne mi tule teoretizirat z nekimi študentsko-naivnimi teoretičnimi pamfleti o neki "državno-zasebni" lastnini (in češ kaj je eno in kaj je drugo in kako je eno dobro, drugo slabo), ker če bi brati te neumnosti, bi si odprl Finance.
nuLanuLa
# 07.04.2017 ob 10:41
Mi pa hitro prodati vse, kar nosi denar.

Nacionalna ekonomija je zaradi zgodovine osnovna enota makroekonomije, v okviru katere se odloča o naši ekonomski usodi in svobodi. O naših šolah, sociali in penzijah. Neoliberalne pravljice o privatizaciji pa so napisane le korporacije, večje kot so, večje hočejo postati. Temu se reče PROTEKCIONIZEM in do ene mere je nujen in zdrav. Če seveda spet ne poslušamo neoliberalnega evangelija, pisanega na kožo velikim korporacijam, da postanejo še večje, tako da bodo na koncu nacionalne ekonomije prek dolgov popolni ujetniki interesov kapitala.

Upam, da se tudi naši politični biseri zbudijo in ne razprodajo vsega, kar smo desetletja ustvarjali skupaj.
Kazalo