Gospodarstvo
(9)

Poudarki

  • Razplet sodbe bo pomenil precedenčen primer za vse delavce, ki v Luki delo opravljajo preko "luških gazd"
Luka Koper
Odvetnik Luke Koper trdi, da gre pri pogodbi med podjetjem ST in Luko Koper za ustrezno normiran in dokazan podjem. Foto: BoBo

Dodaj v

Začetek obravnave prve tožbe delavca IPS-a proti Luki Koper

Zagovornik delavca v pogodbi vidi tudi znake oderuštva
29. marec 2018 ob 21:27
Koper - MMC RTV SLO, STA

Na koprskem delovnem sodišču se je začelo sojenje v prvi tožbi delavca IPS-a, ki toži tako izvajalca pristaniških storitev oziroma svojega "gazdo" kot tudi Luko Koper. S tožbo zahteva ničnost pogodb in ugotovitev delovnega razmerja z Luko Koper, njegov zagovornik Marko Blatnik pa v pogodbah vidi tudi znake oderuštva.

Renato Koršič, ki preko podjetja ST opravlja delo na avtomobilskem terminalu v Luki Koper, zahteva ugotovitev obstoja delovnega razmerja z Luko Koper, hkrati pa zahteva tudi nadomestilo za oškodovanje iz naslova razlike v plači, ki ga ocenjuje na 40 tisoč evrov. Blatnik je ob tem navedel, da družba ST "nima dovoljenja oz. izključne pristojnosti kot Luka Koper, da opravlja to dejavnost," in opozarja tudi, da Koršič pri Luki dejansko opravlja delo v organiziranem procesu.

Koršič je od leta 2011 do danes večkrat prosil za zaposlitev v Luki Koper, vendar je sistem IPS to onemogočil, še dodaja Blatnik: "Več kot 500 zaposlenih na avtomobilskem terminalu opravlja dela prek teh izvajalcev, za katere menimo, da nimajo vseh dovoljenj za opravljanje pristaniške dejavnosti, ker bi moralo pristojno ministrstvo podati soglasje k prenosu koncesije." Blatnik ob tem ocenjuje, da bi morali vse tiste, ki delo na tak način opravljajo dalj časa, zaposliti neposredno v Luki.

Luka je bila do Koršiča korektna
Zastopnik Luke Koper Martin Šafar je zavrnil navedbe tožeče strani in zatrdil, da gre pri pogodbi med ST in Luko za podjem, ki je ustrezno normiran in dokazan. Prav tako po njegovem mnenju ne drži, da bi bil sistem naročanja storitev pri IPS-u neprimeren, kar sicer ne pomeni, da v prihodnosti ne bo prišlo do določenih sprememb. Odvetnik je pri tem opozoril, da je treba ločiti med delom na različnih terminalih, saj se dela oz. storitve na njih med seboj razlikujejo. Prav tako po njegovem mnenju v konkretnem primeru ni mogoče govoriti o oderuški pogodbi, saj bi v tem primeru obe stranki morali izkoristiti stisko ali odvisnost delavca, do česar pa ni prišlo.

Kot je dodal Šafar, je Luka Koper do Koršiča ravnala več kot korektno in mu priznala vse pravice iz naslova delavca oz. izvajalca storitev. Zagovornica družbe ST Tamara Bandelj pa je dodala, da je Koršič pogodbo z njimi podpisal prostovoljno. Tako Šafar kot Bandljeva po zaključku obravnave nista dajala izjav.

Zaključni narok z zaslišanjem prič bo predvidoma 14. junija, razplet sodbe pa je pomemben za več sto delavcev IPS-a, ki delo v Luki opravljajo preko t. i. "luških gazd," teh v Luki Koper v povprečju delo opravlja 700 na dan. Sindikati že dalj časa pozivajo Luko Koper k ureditvi položaja pristaniških delavcev. Zato je tudi vodstvo družbe v začetku tedna pripravilo strategijo reševanja problematike IPS-a.

L. L.
Prijavi napako
Komentarji
eMZe
# 29.03.2018 ob 22:30
Za stanje duha v Sloveniji bi bilo precej bolje, če Koršič tožbo dobi.
Jouža
# 31.03.2018 ob 22:17
Pravilno je, da toži!
Za svoje pravice se je treba boriti! Bi pa dobljena tožba vsekakor prinesla velik preobrat v "zaposljevalnem vzorcu", ki je po Sloveniji precej v modi.
Zakoni so jasno napisani - bolj ali manj. Država si pred kršitvami zelo rada zatiska oči, zaradi določenih interesov. Ker si določeni mislijio, da jim pripada več, kakor si zaslužijo; na račun tistih, ki žal niso na pravem bregu.
In če drugače res ne gre, moramo spoštovanje zakonov doseči tudi s pomočjo odvetnikov preko sodišč. Pa naj bo to doma, v Strasburgu ali Bruslju.
Režimek
# 30.03.2018 ob 08:45
Sm pa mislu, da bosta Top duo, Ilko in Glavina zrihtala to mimogrede...

sicer pa ok, mejmo vsi 2x večje plače .... za 1 mesec pol pa v bankrot...
Homer.
# 31.03.2018 ob 13:53
Super!
Komaj čakam kaj bo sodišče odločilo....
In če bo tako kot si nekateri domišljate, potem bo treba zaposliti vse snažilke po podjetjih, vse varnostnike, v bolj nevarnih objektih še gasilsko brigado, .......
Pa še RTV bo moral zaposliti vse do zadnjega pogodbenika.

In živeli bomo srečno do bankrota ........

PS: Večino tega smo že imeli v socializmu, pa smo rekli da to ni OK in racionalno........
KunteKinte
# 30.03.2018 ob 23:56
V osnovi ta tožba bi lahko šla skozi.. odvetnik mora dokazati elemente delovnega razmerja.. bilo je že par podobnih sodb že iz leta 2005, 2007.. mogoče tudi prej.. bistveno je tukaj dokazati elemente del razmerja..da so ti delavci delali pod nadzorom zaposlenih v luki koper.. treba je pridobiti vso komunikacino med luko koper in temi Ips-ji.. odvetnik lahko preko informacijskeg pooblaščenke zahteva dostop do večine videoposnetkov iz luke.. Luka se bo prej ali slej zapletla.. to je dober primer da si odvetnik naredi ime.. druga opcija je pritisk na Luko z tožbami v primeru delivnih nezgod.. ostaneš invalid.. v vozičku dobiš cca 300 000 EUR.. luka ima veliko delovnih nezgode.. tudi tukaj je priložnost na evropskih sodiščih izterjati tudi cez 600 000.. primerjava standarda pri nas in v Nemčiji.. za nas davkoplacevalce bi bilo idealno da se čimprej rešimo luke koper.. prodamo zadober denar.. potem da vidite kako Nemci to spucajo v roku enega leta hehe.. prvo bi resetirali in spustili na realna tla zerjavisti
VZMD
# 30.03.2018 ob 09:26
LUKA KOPER – tajni poravnalni narok v izpodbojni tožbi VZMD zoper imenovanje nadzornikov po spornem predlogu SDH – sodni postopek ni končan, a obstaja interes za sporazumno rešitev:
www.vzmd.si/novice/sporocilo-javnostim-21-3-2018#ZkFJD5TL5L8a9slB.99

VIDEO REPORTAŽA – 29. skupščina Luke Koper – kljub rekordnim rezultatom SDH stopnjuje kadrovski cunami še z izglasovanjem nezaupnice Upravi:
www.youtube.com/watch?time_continue=1&am
p;v=fgp_XFM0KUk

VIDEO REPORTAŽA – Zbor delavcev Luke Koper, d.d., pred - ponovno(!) - prelomno skupščino: www.youtube.com/watch?v=08ZWXLu0IiM
Bolek
# 31.03.2018 ob 13:12
To, kar se dogaja v Luki Koper in IPS-ih, je pravi socializem.
Homer.
# 30.03.2018 ob 06:31
Točno tako....
Navadno izsiljevanje!
odzajcatč
# 29.03.2018 ob 22:22
..kaj ima luka z njim..pa saj ni pri niih zaposlen..navadno izsiljevanje butkota...
Kazalo