Nadzorniki Pivovarne Laško bodo razpravljali o prodaji Mercatorja in Dela, pa tudi o poslovanju skupine in matične družbe v prvih devetih mesecih letošnjega leta. Foto: MMC RTV SLO
Nadzorniki Pivovarne Laško bodo razpravljali o prodaji Mercatorja in Dela, pa tudi o poslovanju skupine in matične družbe v prvih devetih mesecih letošnjega leta. Foto: MMC RTV SLO
Pivovarnna laško
Nadzorniki pogrešajo informacijo, koliko bi lahko iztržili, če bi Delo prodali po delih. Foto: BoBo

Uprava Mercatorja je namreč v sredo sporočila, da hrvaškemu Agrokorju, ki velja za najresnejšega kupca več kot polovičnega deleža "najboljšega soseda", ki ga imajo v lasti banke in družbe iz skupine Pivovarna Laško, ne bo dovolila skrbnega pregleda, saj konzorcij z mednarodnimi finančnimi institucijami sploh ne obstaja.

V tem so bili poleg Agrokorja na začetku še EBRD, IFC in sklad One Equity Partners, v torek pa je ING, svetovalec konzorcija prodajalcev pri prodaji deleža v Mercatorju, sporočil, da finančni igralci pri nakupu Mercatorjevih delnic ne bodo sodelovali. V Mercatorju so zato prepričani, da ni mogoče skleniti dogovorov za zaščito interesov skupine, kar je bil predpogoj, da bi v trgovcu podprli prodajni proces konzorciju kupcev.

Mercator: Nismo dolžni podpirati postopkov prodaje
V Mercatorju ob tem še pravijo, da ni dolžnost nobene javne družbe oz. njene uprave, da podprejo prodajne aktivnosti, "lahko pa uprava presodi, da je to v interesu družbe in se v takšnem primeru odloči za izvajanje tovrstnih podpornih aktivnosti". Ob tem so še zapisali, da je bila po mnenju uprave za zagotovitev finančne stabilnosti ključna prisotnost resnih mednarodnih finančnih institucij, kot sta EBRD in IFC pri prodaji. "V tej fazi postopka prodaje, tako da bi lahko družba z njima kot sopodpisnikoma sklenila omenjeni dogovor o zaščiti interesov Skupine Mercator. Če kot sopogodbena partnerja v tem trenutku ne nastopata, sklenitev takšnega dogovora tudi ni mogoča," še pravijo.

NLB bo pogovore nadaljeval
Kako se bodo na to odzvali prodajalci, združeni v konzorciju, ki ga vodi Nova Ljubljanska banka, še ni znano, v NLB-ju pa so že napovedali, da bodo pogajanja z Agrokorjem nadaljevali - čeprav se uprava Mercatorja ne odziva na prošnje lastnikov, naj sodeluje pri prodaji družbe.

Nadzorniki se bodo tako na seji seznanili s poročilom uprave o tem, kako poteka prodaja 23,34-odstotnega deleža Mercatorja, in se do njega opredelili. Kot je znano, so do 17. oktobra prispele štiri nezavezujoče ponudbe za nakup trgovca - tri so podali finančni vlagatelji, četrto pa hrvaško podjetje Agrokor. Prodajalci so se z Agrokorjem dogovorili za ekskluzivna pogajanja, ki bodo trajala do 31. decembra, to obdobje pa se lahko tudi podaljša.

Bi bilo bolje Delo prodati v enem kosu, dveh ali več delih?
Na seji bo nadzorni svet od uprave Pivovarne Laško zahteval tudi dodatna pojasnila glede izdelave študije o prodaji časopisa Delo. Uprava je izdelavo študije o smiselnosti delitve časopisne hiše Delo na dva dela, in sicer na časopisnega, ki bi vključeval Delo in Slovenske novice, ter na preostalo premoženje, v katerega bi bili vključeni distribucija, tiskarna in časopis Večer, zaupala družbi KPMG Slovenija.

Prvi nadzornik Vladimir Malenković je pojasnil, da so del študije že dobili, pogrešajo pa informacijo, koliko bi lahko iztržili, če bi Delo prodali po delih. Prav od te študije je odvisno, ali bo Pivovarna Laško ponovila razpis za prodajo Dela, kar bo predvidoma znano v naslednjih 30 dneh.

Nadzorni svet bo obravnaval tudi devetmesečno poslovanje skupine in matične družbe ter načrte do konca leta, seznanil pa se bo tudi z izhodišči in ugotovitvami za poslovanje v letu 2012.