Gospodarstvo

Poudarki

  • Zadel vodil OMV v času njegovega prestrukturiranja
  • "IPS-i pravno in ne stroškovno vprašanje"
  • Kršitev zaradi neukrepanja po smrti delavca
  • Svet delavcev bo novi upravi nudil "celotno podporo"
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 2.4 od 33 glasov Ocenite to novico!
BoBo/Novi člani uprave: Metod Podkrižnik, Dimitrij Zadel in Irma Gubanec|Metod Podkrižnik, Dimitrij Zadel in Irma Gubanec.
Novi člani uprave: Metod Podkrižnik, Dimitrij Zadel in Irma Gubanec. Foto: BoBo
BoBo|Novi prvi nadzornik Uroš Ilić in novi predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel.
Novi prvi nadzornik Uroš Ilić in novi predsednik uprave Luke Koper Dimitrij Zadel. Foto: BoBo
Luka Koper
Delavci Luke z napovedano menjavo uprave niso zadovoljni. Foto: MMC RTV SLO/Elen Batista Štader
VIDEO
Dragomir Matić krivdno ra...
VIDEO
Uprava Luke Koper zamenjana
VIDEO
Na čelo Luke Dimitrij Zadel

Dodaj v

Nadzorniki zamenjali vrh Luke Koper: nov predsednik uprave je Dimitrij Zadel

Ob upravni stavbi se je zbrala skupina delavcev
29. december 2017 ob 09:35,
zadnji poseg: 29. december 2017 ob 17:53
Koper - MMC RTV SLO, STA, Radio Slovenija

Nadzorni svet Luke Koper je po četrtkovi nezaupnici, ki so jo upravi Dragomirja Matića izglasovali delničarji, to zamenjal in za novega predsednika uprave imenoval Dimitrija Zadela.

Nadzorniki so se za odpoklic odločili tako zaradi četrtkove nezaupnice delničarjev kot tudi zaradi hujše kršitve delovne obveznosti in nesposobnosti vodenja poslov, je pojasnil Uroš Ilić, ki je z današnjim dnem postal tudi predsednik nadzornega sveta. Več podrobnosti ni želel povedati, saj se "umazanega perila v javnosti ne pere", je pa poudaril, da je bil sklep o odpoklicu Matićeve uprave sprejet soglasno, pri čemer sta se dva nadzornika iz vrst zaposlenih glasovanja vzdržala.

Zadel vodil OMV v času njegovega prestrukturiranja
Zadel, ki je 12 let vodil OMV Slovenija, se je zadnje dni večkrat omenjal kot mogoči kandidat za Matićevega naslednika. Po poročanju Radia Slovenija je Zadel v preteklosti vodil podjetje Trgoavto Koper, med 2003 in 2015 pa je bil generalni direktor OMV-ja, ki je ob njegovem prevzemu še imel dva lastnika: OMV in Istrabenz. Leta 2004 je lastnica družbe v celoti postala avstrijska skupina OMV. Zadel je vodil prestrukturiranje po standardih tujega matičnega podjetja, zaradi česar ga vidijo kot človeka oziroma menedžerja, ki zna uspešno izpolnjevati naloge.

Za člana uprave so nadzorniki imenovali Metoda Podkrižnika, ki je do zdaj dobro leto vodil mednarodnega špediterja Fersped v lasti Slovenskih železnic, od aprila je tudi nadzornik Petrola, in Irmo Gubanec, ki pa je bila do novembra direktorica časopisa Delo v času velikih odpuščanj. Kot strokovnjakinja za finance, računovodstvo in kontroling bo verjetno nadomestila dozdajšnjo članico uprave Luke Ireno Vincek.

Zadel: IPS-i pravno in ne stroškovno vprašanje
Zadel je ob imenovanju poudaril, da novo funkcijo razume kot izziv, podrobneje pa o svojih naslednjih korakih in oceni stanja ni želel govoriti, dokler ne opravi primopredaje. Zgolj na načelni ravni je komentiral problematiko zaposlovanja delavcev IPS-ov, o čemer meni, da gre najprej za pravno in ne stroškovno vprašanje. Glede možnosti oddaje zemljišč neposredno ob Luki Koper pa je dejal, da mora Luka ostati slovenska.

Nova uprava je že začela delovati s polnimi pooblastili, med samo predstavitvijo in po njej pa je potekala primopredaja s prejšnjo upravo. Kot je pojasnil Ilić, je nadzorni svet na podlagi zunanjega pravnega mnenja ugotovil, da so pogodbe o zaposlitvi, ki nekdanjim članom uprave dajejo možnost, da kljub krivdnemu odpoklicu nadaljujejo delovno razmerje v Luki, nične. "Zato so vsi trije nekdanji člani uprave z današnjim dnem prejeli tudi obvestilo o prenehanju delovnega razmerja. S tem se njihova karierna pot v Luki Koper končuje," je povzel Ilić.

Nadzorni svet je tako moral odpoklicati tudi Gašparja Gašparja Mišiča, ki je Luko Koper vodil med avgustom 2013 in aprilom 2014, ko so ga nadzorniki razrešili, nato pa je uspel s tožbo na sodišču. Ilić je povedal, da so ga odpoklicali iz poslovno-ekonomskih razlogov, saj ne moreta obstajati dva predsednika uprave, kot tudi zaradi nesposobnosti, saj ne izpolnjuje statutarnih pogojev.

Skrhani odnosi med nadzorniki in upravo
Odnosi med nadzornim svetom, ki ga je do zdaj vodil Rado Antolovič - ta se je predsedovanju nadzornikom odpovedal zaradi številnih obveznosti in tudi osebnih razlogov, tako da zdaj ostaja zgolj član nadzornega sveta -, in Matićevo upravo so se skrhali že pred časom, zato je tudi nadzorni svet delničarjem na izredni skupščini predlagal nezaupnico upravi. Med najbolj izpostavljenimi očitki Matićevi upravi naj bi bila neučinkovitost pri reševanju problematike delavcev IPS-ov, ki v Luki delo opravljajo prek drugih podjetij.

Tovrstni sistem dela v Luki Koper obstaja že več kot 20 let, a so izsledki posebne revizije poslov Luke z IPS-i pokazali, da Luka Koper omenjenega poslovnega modela na strateški ravni ne upravlja aktivno, poleg tega obstajajo tveganja s področja kršenja delovne zakonodaje, nadzora nad IPS-i in korupcijskih tveganj. Sicer pa naj bi bili razlogi za načrtovano menjavo uprave širši. Nadzorniki naj bi tako obravnavali kar 25 očitkov upravi, a nadzorniki pred sejo niso govorili o vsebini očitkov.

Kršitev zaradi neukrepanja po smrti delavca
Med kršitvami delovnih obveznosti odpoklicanih članov uprave je Ilić konkretno navedel neizvedbo postopka izredne odpovedi pogodbe o zaposlitvi delavcu, ki je sicer član nadzornega sveta in ki je povzročil delovno nesrečo s smrtnim izidom. Nadzorni svet pa je ugotavljal tudi kršitve, povezane z negospodarnim poslovanjem: "V tem trenutku poteka postopek zunanje forenzične preiskave, ki bo ugotovil višino eventualnega oškodovanja družbe," je dodal novi prvi nadzornik.

Nadzorniki na tokratni seji sicer niso obravnavali poslovnega načrta za leto 2018, saj bi bilo, kot je navedel Ilić, odločanje o tej točki v trenutku, ko je delo nastopila nova uprava, nekorektno, zato bodo poslovni načrt obravnavali na naslednji seji.

Med sejo nadzornega sveta so se na strehi garažne hiše za upravno stavbo zbrali delavci Luke Koper, prav pod oknom sejne sobe, kjer je potekala seja nadzornega sveta, je poročala novinarka TV Slovenija Elen Batista Štader.

Svet delavcev bo novi upravi nudil "celotno podporo"
Predsednik sveta delavcev v Luki Koper Mirko Slosar je glede menjave uprave za STA povedal, da se je zgodilo to, kar se je moralo, glede nove uprave pa dodal, da je težko vnaprej podajati neke ocene. V sredo je že sklicana seja sveta delavcev, na katero bodo povabili tudi novo upravo. "Kot soupravljavski organ jim bomo nudili celotno podporo, da se prilagodijo in uvedejo v naš sistem," je dodal.

L. L., T. K. B.
Prijavi napako
Komentarji
penzl
# 29.12.2017 ob 10:07
Če kdo verjame, da politika ruši upravo, ker jih tako zelo skrbi za IPS delavce, je pa res naiven.

Kot je bilo pred meseci napovedano, bo z 2TDK dobro zaslužil Kolektor. In zdaj si upam trditi, da se z menjavo uprave LK pripravlja teren za Madžare, kot predvideva sicer tajni dogovor z njimi.
veza
# 29.12.2017 ob 10:15
Prav, če so problem IPSi, zakaj niso te uprave zamenjali že leta 2014, 2105, 2016, če imamo v mislih sedanjo vlado.
In zakaj vse to tolerirajo že od leta 1992, vsi so gledali stran, sindikati, delovni inšpektorji, nadzorniki...
svabo
# 29.12.2017 ob 15:43
A se še komu zdi, da Cerar ni več čist gladek?
Homer.
# 29.12.2017 ob 12:24
IPS?
IPS so zgolj pesek narodu v oči!
Če bi država v zvezi s tem resno mislila, potem bi že zdavnaj tako obliko dela ukinila.
In to bi morala začeti prvo pri sebi (snažilke, varnostniki in podobno)!
Pa ni tega naredila!
In če smo že pri "čudnih" oblikah dela je to tudi študentsko delo, katerega država tudi podpira in s tem več ali manj delo na črno.

Torej, če so IPS vzrok za zamenjavo Matiča, potem pričakujem takojšno zamenjavo ministrov in državnih sekretarjev, kjer imajo kakršnokoli pogodbo sklenjeno za čistilke, varnostnike, in študente.
Mislim, da po teh kriterijih odletijo vsi!
Homer.
# 29.12.2017 ob 12:09
Zanimivi "nasledniki" Matiča:
bencinar, špediter in časopisarka
Vsi trije z "znanjem" za vodenje LKP..........
Saj bi se smejal, pa je to tragikomedija!
forhand
# 29.12.2017 ob 13:01
Etika in morala sta glavni vodili Cerarja zadnjih štirih let.Vlada je skupščina SDH na čelu katere je italijanka, po koreninah zamejska slovenka, ki jo je nastavila ta ista vlada, pravno formalno pa NS Luke Koper na čelu katerega je Antolović, ki že štiri leta sedi v NS. Na seje se vozi iz Dubaja v najvišjem cenovnem razredu. V zadnjih nekaj letih je to stalo Luko Koper že 250.000 Eur. In sedaj si je Antolović (formalno NS ki ga vodi ), povišal letno plačo iz 12.000 na 15000 na račun rekordnega poslovanja Luke Koper, predsednica SDH Lidija Glavina, pa bo na isti podlagi od NS SDH (predsednik Belić) prejela plačo kar 15.500 Eur, predsednik republike in vlade pa nekaj več kot 6.000 Eur. Narobe svet. In še če se povrnemo k predsedniku NS Antoloviću, ki po nareku politike odstavlja uspešnega dir. uprave Luke Koper Dragomirja Matiča, je zaradi rubeža države, ker ta vrhunski strokovnjak za pomorstvo iz Dubaja ni plačeval preživnine za otroka, le to tožil???? vse do evropskega sodišča za človekove pravice in povsod pogorel. Res moralna in tudi sicer neoporečnost predsednika NS Antolovića. V ozadju vsega pa seveda stoji , ker mu tako ustreza najbolj etični premier dosedaj Cerar.Torej tako nam prodajajo in uničujejo nekoč družbeno lastnino, ki smo jo vsi ustvarjali in ki jo sedaj SDH na čelu z Lidijo Glavina prodajajo v nasprotju z vsako logiko.
In tako jim je prišlo prav način poslovanja Luke Koper z IPS, ki traja vse od leta 1992 vse kot veliko skrb za te delavce. Mislim, da je to labodji spev Cerarjeve SMC in da bo naslednja vlada pozvala vse akterje da bodo za to tudi odgovarjali.
penzl
# 29.12.2017 ob 10:27
@veza če ne bi bil tajen, potem bi bilo že zdaj točno jasno kaj dobimo od Madžarov in kaj damo v zameno. Tako pa vemo samo, da bodo oni dali zraven par 100 milijonov, kaj hočejo v zameno pa politika vztrajno skriva.

Tako da lahko pričakujemo zavajanja, obračanje besed, sprenevedanje, itn.
pajcan
# 29.12.2017 ob 15:41
Žal mi je za Matića, ker je bil mož s hrbtenico in se ni pustil hebat koruptivni vladni sodrgi, ki Slovenijo prodaja tujcem. Rad bi doživel čas, ko bo ljudstvo tem osebkom sodilo. Cerar je prvi med njimi.
Jouža
# 29.12.2017 ob 10:22
Prav mastno so jim ga prtisnili iz SDH in državnih vrhov. Ob pravem trenutku so pokazali pravo karto.

Brez dvoma bi morali luški gospodje IPS problematiko rešiti že zdavnaj, ker biti v "španoviji s kriminalci" ni ravno dolgoročni plan na katerega je lahko državno podjetje ponosno.
Miner
# 29.12.2017 ob 14:14
Obstajajo kokoši, plačane kokoši, dobro plačane kokoši, enormno preplačane kokoši, obstaja pa še nekaj več. Kokoš nad vsemi kokoši.
m72
# 29.12.2017 ob 12:01
"Brez dvoma bi morali luški gospodje IPS problematiko rešiti že zdavnaj, ker biti v "španoviji s kriminalci" ni ravno dolgoročni plan na katerega je lahko državno podjetje ponosno."

Razrešit in zahtevat kazensko odgovornost od nadzornikov, ki so vse do sedaj to dopuščali.
darkwader
# 29.12.2017 ob 16:36
Luka Koper je postala maskota podjetja v državni lasti, kjer se država obnaša kot katastrofalni lastnik. Zamenjati celoten nadzorni svet samo zato da zamenja upravo z najboljšimi rezultati do zdaj, je politikantstvo najhujše vrste, brez kakršnekoli vizije za prihodnost podjetja. Izgovor neobvladovanja razmer v ti. IPS-ih je tako prozoren da je žaljiv. Pričakujem da bodo rezultati podjetja stagnirali, za to bo pa dežurni krivec nekaj deset na novo zaposlenih delavcev iz IPS-ov, s tem pa odprli vrata prisklednikom ( brez dodane vrednosti ), s katerimi bivša uprava ni hotela imeti nič.
TIGR
# 29.12.2017 ob 15:50
Scenarij spisan že pred meseci....tole svinjarijo so hoteli zaviti v celofan, pa jim je žal celofana zmanjkalo.

Važno, da Miro palamudi o integriteti...
Prudi
# 29.12.2017 ob 14:09
Sporočilo na uradni strani LK
""Še nikoli toliko. Le nekaj dni pred vstopom v novo leto smo na Kontejnerskem terminalu ponovno dosegli rekord – pretovorili smo 900.000 kontejnerskih enot (TEU). Danes pa še enega: 23 milijonov ton skupnega ladijskega pretovora.""

Čimprej menjat vodstvo, ker če ne bo drugo leto še boljše....
Miki Mause
# 29.12.2017 ob 18:51
Če se pa Glavinova Lidija, čuti tako ambicijozna, pomembna in da bi obvladala razmere, bi pa ona odstopila od SDH pa sebe predlagala za predsednico uprave LK. Ampak Glavinova punčica je itak samo NASTAVLJENA na SDH, punčka ni sposobna niti ENEGA STAVKA iz svojih ust skupaj spraviti brez, da bi se ji jezik zapletal od laži in neumnosti.

DO leta 2017 niso NIKOGAR zanimali IPSi. Sedaj pa čudežno samo še IPS, IPS, IPS......

Zakaj pa prvi mož Slovenskih Železnic ne odstopi z položaja gledenato, da so na tovorni postaji Koper in še drugje po sloveniji KRADLI tovor iz kontejnerjev ter gorivo za lokomotive?
generacija56
# 29.12.2017 ob 13:09
Seveda bodo.
Samo zato so plačani.
Kdaj pa je nadzornik premogel pamet, če med njimi lahko sedi frizerka?
veza
# 29.12.2017 ob 15:58
Sedaj je, kar je, Matić bo tožil, pravilno, novi bodo delali dalje, upajmo, da so ostale tiste mravljice srednjega menedžmenta, ki obvladajo poslovanje luke in kljub vsemu, morajo vsi, tudi delavci, delati tako, kot znajo in kot da na vrhu ni prišlo do tega kažina.
Odgovornost so sprejeli tisti, ki so izpeljali ta postopek, čas bo pokazal, kdo je imel prav.
m72
# 29.12.2017 ob 14:35
"So jim zastonj povišali sejnine pred kratkim? Scenarij za tole farso je bil napisan že dolgo nazaj, to kar gledamo je samo predstava za javnost.

Cerar in njegova "integriteta" v vsem svojem blišču..."


"Integriteta" in "moralnost" sta bili njegova glavna deviza za zmago na prejšnjih volitvah, zato bo na naslednjih največji luzer. Zdaj narod ve, s kom ima opravka. Njegovi SMrkCi se bodo razbežali po ostalih združbah, večina "glasovalnega telesa" pa bo končala na odpadu zgodovine.

O bistvu Cerarja največ pove naslednji zapis.
TIGR
# 29.12.2017 ob 12:58
Bodo nadzorniki Luke Koper razrešili upravo Dragomirja Matića?

So jim zastonj povišali sejnine pred kratkim? Scenarij za tole farso je bil napisan že dolgo nazaj, to kar gledamo je samo predstava za javnost.

Cerar in njegova "integriteta" v vsem svojem blišču...
m72
# 29.12.2017 ob 17:30
"A se še komu zdi, da Cerar ni več čist gladek?"

Odkar sem prebral, kdo je Mr 500€, sem prepričan o tem. Sicer mu že prej ne bi dal ovc čuvat, mi ni deloval toliko zanesljivo. Nisem pa ga imel za klasičnega lopova, bolj za loleka. Zmotil sem se.

Upam, da ga po naslednjih volitvah ne bo več potrebno prenašati. Verjetno je tudi v očeh naroda pokuril bonus, ki sta mu ga prinesla oče in mati.
forhand
# 29.12.2017 ob 17:27
Inovativne akrobacije še bolj inovativne menadžerke SDH Lidije Glavine, ki je zamenjala dosedanjega predsednika NS, ki je tožil državo a je kljub temu ostal član NS in bo še naprej prihajal na seja NS iz oddaljenega Dubaja, prav gotovo naj bi bil velik poznavalec ladjarstva.
Novi predsednik NS pa je postal Uroš Ilić, ki je svojo aroganco pokazal že v Tarči. Tudi sedaj se je izstrelil in kot vzrok za zamenjavo dosedanje uprave na čelu z Dragom Matićem navedel kar 25 kršitev uprave ter HUJŠE KRŠITVE delovnih obveznosti in NESPOSOBNOSTI vodenja poslov.
Te očitke je podal ILIĆ po 6 mesecih članstva v NS. Res vrhunska kreativnost. Uprava, ki je v treh in pol letih podirala rekorde ni bila sposobna vodenja poslov. Na račun teh rekordov so si Belić, Glavina, Ilić,Antolović in drugi ndvignili sejnine,nagrade in plače. Kakšna debilnost in pokvarjenost. To velja tudi za naročevalce in vse tiste iz planilce iz ozadja, ki delujejo za lastno korist in korist tujcev iz Madžarske.Upam le da bodo zamenjani člani uprave na čelu z Dragom Matićem pa tudi ostalimi delavci znali ovreči nesmiselne izrečene obtožbe in svoj prav če bo treba svojo pravico poiskati tudi na sodišču. V vsakem primeru pa je potrebno obvarovati Luko Koper pred plenilci in razkosanjem in jim preprečiti še nadaljno razprodajo nekoč skupnega premoženja. Upam da bo novo izvoljena vlada prihodnje leto tem barabijam naredila konec.
Miner
# 29.12.2017 ob 16:16
Se opravičujem za slovnično napako v prejšnjem postu, vendar, Dimitrij Zadel, ponavljm še enkrat DIMITRIJ ZADEL. Pa ne me basat. Poden od podna. Cerar, zate sem volil, sedaj pa me je sram za moja lastna ravnanja in odločitve. A ne mene, tebe bi bilo moralo biti sram. Jaz imam vsaj toliko morale, da svojo napako spoznavam. Ti....?
mcHudurra
# 29.12.2017 ob 20:48
Želodec se mi obrača, Cerar največje razočaranje od kar imam volilno pravico. Človek samo gleda in ne more verjet, da je res kaj se dogaja. Upam, da na naslednjih volitvah ne bo niti v opoziciji.
amigo
# 29.12.2017 ob 17:37
Bolek

Državna podjetja NISO last državljanov, niti vlade. Zapomnite si to enkrat za vselej.

V Sloveniji so državna podjetja last paradržavne mafije, izhajajoče iz bivšega režima. Dobiček gre mafiji, ljudstvu pa ostanejo dokapitalizacije, pokrivanje izgub, sanacije in podobno. Pa kdo za božjo voljo je v LK začel s temi lopovskimi IPS? Nihče drug kot Bruno Korelič, eden izmed Kučanovih direktorjev in osebnih prijateljev.
TIGR
# 29.12.2017 ob 16:53
Dimitrij Zadel...T.I. LADRO!!!
https://mononeuronico.files.wordpress.com/2012/05/ladro-mannagg.jpg
svetovnipopotnik
# 29.12.2017 ob 13:16
Celo delovno dobo sem ustvaril v ali v zvezi s tržaškim pristaniščem. Kako je bilo tam pred desetletji? Kadre za upravo luke je dobavljala krščanska demokracja, Praktična dela so v monopolnem režimu opravljali delavci >kompanije<. Njihove kadre je nastavljala komunistična partija. Obe enoti sta med seboj tekmovali, katera bo delala manj, oziroma, katera bo drugi povzročila več škode. Rezultat je bil seveda predvidljiv. To, da so imeli v upravi mastne plače je bilo jasno. Kako so odgovorili >na levici<? >Izborili< (izsilili) so pravila, ki so skrajno ščitila nedelo. Kljub v zadnjih letih skoraj popolni mehanizaciji, so imeli >fakini< omejeno tonažo. Primer: ko si natovoril dva kamiona južnega sadja (44 ton), si za tisti dan končal. Kar je pomenilo, da si ob 10.30 lahko šel v >lokando< na pivo ali malico in nato po svojih. Potrebne delavce so poklicali (včasih kar iz domače postelje) po telefonu. V povprečju so v Trstu delali 11,2 dni na mesec. Zagotovljena plača je bila (ob samo 11 dni dela) občutno višja od tiste skoraj vodilnega kadra v kakem spediterskem podjetju. Ob upoštevanju dejanske prisotnosti na delovnem mestu in ur dejanskega dela (največ 3 ure za 11 dni = 33 ur na MESEC!) so ti ljudje dobivali 8-10krat višjo plačo kot drugi v tem pristaniškem gospodarstvu. Nekaj mi smrdi, da je v Luki Koper (zaposleni-gazde-IPS) nekaj podobnega.
Rugess Nome
# 29.12.2017 ob 12:40
js ne verjamem nobenemu. noben v tej zgodbi nima čiste vesti
škovacin
# 29.12.2017 ob 22:31
Koga bi ta Ilič nadziral, sej nima pojma o logistiki, Luki... Kako on lahko ocenjuje delo uprave, govori o nesposobnosti... Kaj ima on za pokazat.
amigo
# 29.12.2017 ob 19:21
Izgleda, da je padla komanda REŠI SE, KDOR SE MORE. Tako se prodaja tudi polovica tovornega prometa. Kandidati za nakup ruske in francoske železnice. Mogoče se res bojijo, da bo izvoljen Janša, zato hočejo za vsak slučaj vse pokrasti in zapraviti. Pravi cunami, na državno premoženje. Novi predsednik uprave, je priznal da nima pojma kaj bo naredil in da pozna Luko Koper samo iz medijev. Matiča pa so dobesedno vrgli na cesti, saj so z njim prekinili pogodbo o zaposlitvi. Ladja norcev!
pajadeja
# 29.12.2017 ob 17:08
Bolek, si se pa kar rasp...u. Vem, da si resnično prepričan, da če bi bil tvoj idol JJ šef vlade, takih svinjarij ne bi bilo. Saj drugače v totalitarnem režimu JJ niti ne more biti. Žal pa se motiš v svojem prepričanju, da lahko Republika Slovenija z državno lastnino počne točno to, kar se ji zljubi. Če bi namreč veljalo to, potem najkasneje takrat, ko je z vlade sestopila ljubljena JJ verzija, ne bi bilo enostavno nobenega državnega premoženja več. Kolikor niso pokradli LDSovci pa bi SDSovci. Kdo pa je ta tvoj famozni pravni subjekt Republika Slovenija? Ima ta pravni subjekt vodstvo, ki odgovarja za svoja dejanja? Odgovarja to vodstvo državljanom Slovenije ali samo JJ? Zapomni si eno: za vse Slovence, ki si pri tem ne bodo umazali rok in nabasali žepov, je podarjanje ali prodajanje državnega ozemlja navaden kriminal oziroma celo veleizdaja. Pa je lahko tvoj JJ še tako velik prijatelj navadnega fašista z Madžarske.
Semedelčan
# 29.12.2017 ob 16:40
NAGRADNO vprašanje ... Kakšen ji nickname oz. vzdevek iz mladih let novega predsednika uprave Luke Koper ??? Dajmo koprčani !
QUENDI
# 29.12.2017 ob 11:13
...... Med najbolj izpostavljenimi očitki Matićevi upravi naj bi bila neučinkovitost pri reševanju problematike delavcev IPS-ov, ki v Luki delo opravljajo prek drugih podjetij.......ljudske modrosti:
Vsak izogovor je dober, ce ga pes na repu prinese.....Laže ko pes teče.....pa še nekaj latinskih primernit za politiko ta hip: A cane non magno saepe tenetur aper. - pogosto tudi mali pes zaustavi vepra......Cum mentior et mentiri me dico, mentior an verum dico? -- Kadar lažem in povem, da lažem, ali takrat lažem ali govorim resnico?..........etc
TIGR
# 29.12.2017 ob 23:08
Tako nadutega bitja kot je ta Ilić že dolgo časa nisem videl...

On bo nadziral Luko Koper, verjetno ima o ladjarstvu toliko pojma, kot ga je pridobil, ko je enkrat plul z Jadrolinijo na kakšen hrvaški otok.

Obup!
Miki Mause
# 29.12.2017 ob 18:37
glej, IPSe je uvedel Korelič, kaj tu mešaš državo zraven, razumem, da potrebuješ včasih določeno število pogodbenih delavcev, a to bi moralo biti urejeno preko zavoda in zakonito, kdo je za to kriv, sedanja vlada najmanj, so krivi le za zadnja 3-4 leta, kaj pa vsi ostali?
Kje so bili sndikati, delovni inšpektorji?


Točno tako!

IPSi že dolgo let obstajajo pa do sedaj niso popolnoma nikogar motili, nobenih sindikatov, inšpektorjev, dosedanjih nadzornikov in uprav LK. So se pač od leta 2008 ukvarjali z gradbenimi delavci in propadlimi gradbenimi podjetji.

Je pa res, da kar so včasih bili IPSi, danes to niso več, ker so se razmnožili, kot podgane. Nad njimi pa ni nobenega nadzora niti s strani raznoraznih državnih inšpektorjev.

Zakaj dosedanje uprave niso letele zaradi IPSov, ker ni nikogar to brigalo. Sedaj pa ena uprava, ki dela odlično in beleži nove in nove rekorde mora pa odleteti izključno zaradi IPSov. Ampak zaradi IPSov bi brez problema lahko iz državne službe še marsikdo odletel z prvimi v vrsti pa inšpektorji.

In še tako....Luka Koper plačuje pošteno IPSjem. KAJ se pa dogaja na relaciji gazda IPSa in njegovim zaposlenim, je pa tukaj Luka Koper tazadnja, ampak so inšpektorji za delo in tako naprej odgovorni. Kakšni lenuhi in nesposobneži so pa inšpektorji pa mislim, da vsi prekleto dobro vemo.

In teh IPSjev JE POVSOD ogromno, tako v javni upravi, kot v drugih državnih podjetjih.

za IPSe LAHKO enačimo tudi vse zaposlitvene agencije v sloveniji, posojajo delavce. In je zopet isto relacija podjetje- zaposlitvena agencija vse OK. Kaj se pa dogaja na relaciji zaposlitvena agencija- delavec je pa zopet marsikaj spornega.
VZMD
# 29.12.2017 ob 15:24
VIDEO s skupščine Luke Koper - kljub rekordnim rezultatom SDH stopnjuje kadrovski cunami še z izglasovanjem nezaupnice Upravi

www.youtube.com/watch?v=fgp_XFM0KUk

VIDEO z Zbora delavcev Luke Koper pred - ponovno(!) - prelomno skupščino

www.youtube.com/watch?v=08ZWXLu0IiM
samogledam
# 29.12.2017 ob 13:22
Jaz sem proti, da sploh še obstaja kakršna koli državna firma, banka, institucija, ki jo plačujejo vsi državljani. Slovenski politiki nikoli v zgodovini niso bili pošteni gospodarji družbenemu premoženju.V diktaturi so se vsaj bali krast, danes špekulirajo in goljufajo vsi od vratarja do nadzornika.Ko se hlapec obleče v gospoda in piše zakone je demokracija izgubila dostojnost.
Murpek
# 29.12.2017 ob 23:14
Kjer je Ilko zraven že diši po nekih državnih poslih kjer si bojo on in še kakšen politični privesek malo porazdelili
HOR
# 29.12.2017 ob 23:08
Mutna motna posla strokovno nekvalificiranih vsem pred očmi...
generacija56
# 29.12.2017 ob 13:27
Da ne pozabimo, informacijaki mediji so 3. veja oblasti.
Mediji bi naj varovali javni interes. Obstaja celo pojem "raziskovalno novinarstvo".
Bilo nekoč.... Preden so so 571 slovenskih novinarjev javno skopili...
Sedaj Vodilni slovenski medij poroča, kot napovedovalec, Luka Koper odhaja v tuje roke, na pomolu 1, 2, in 3,,,,
Slovenci, pridite, pomahajte v slovo, lahko se boste udinjali za službo pri tej in tej multinacionalki...
Ob tem pozabite, da je bila Luka VAŠA, in so jo tile politični povzpetniki po osamosvojitvi enostavno "odtujili", kot se po novem reče kraji....
veza
# 29.12.2017 ob 10:48
Jouža
# 29.12.2017 ob 10:29

@veza[/i
ker je imelo kar nekaj ljudi velik interes, da tako stanje kar traja in traja.

Zadnja leta se dejstva, da država skriva suženjski imperij v Luki, ni dalo več skrivati.
In ko je postala zadeva dovolj zrela in medijsko obelodanjena, je na sceno v obleki pravičneža stopila gospa Politika.


glej, IPSe je uvedel Korelič, kaj tu mešaš državo zraven, razumem, da potrebuješ včasih določeno število pogodbenih delavcev, a to bi moralo biti urejeno preko zavoda in zakonito, kdo je za to kriv, sedanja vlada najmanj, so krivi le za zadnja 3-4 leta, kaj pa vsi ostali?
Kje so bili sndikati, delovni inšpektorji?
amigo
# 30.12.2017 ob 21:41
Kot lahko razberemo iz sočnih zapisov političnega insajderja na levici, odpadniškega poslanca Socialnih demokratov Janka Vebra, vidimo, da je na tej državni kravi prišlo zgolj do zamenjave molznega stroja. Denar se bo zdaj pač pretakal v druge kanale.

Dvorni odvetnik Mira Cerarja Uroš Ilić je delal za Fersped. Metod Podkrižnik, ki ga je imenoval Uroš Ilić v upravo Luke Koper, mu je kot direktor Ferspeda dal za 48.987 evrov poslov.”

Uroš Ilić je sicer novi predsednik nadzornega odbora Luke Koper, ki, kot opozarja Veber, pred nastopom vlade Mira Cerarja z državo skoraj ni posloval. Sedaj pa je dobil za 645 tisoč evrov poslov.

Tako piše Janko Weber, poslanec SD, ki je izstopil iz poslabske skupine. Zeko zanimivo.
stalin
# 29.12.2017 ob 22:10
pokvarjenost politike
zakaj menjati uspešno upravo?
amigo
# 29.12.2017 ob 21:03
Želodec se mi obrača, Cerar največje razočaranje od kar imam volilno pravico. Človek samo gleda in ne more verjet, da je res kaj se dogaja. Upam, da na naslednjih volitvah ne bo niti v opoziciji.

Cerar je svojo nalogo opravil. Drugo leto pa boš volil Šarca-Serpentinška. Novi obraz za nove naivneže.
breypameti
# 29.12.2017 ob 18:16
Zdaj ko so to naredili pričakujem 0 IPS ov v državnih podjetjih s podobno zaposlitvijo,kot v Luki Koper + spreminjajnje delovne zakonodaje v zasebnem sektoju,kjer se tudi kratijo pravice. Če tega ne naredijo potem pokažejo nespososobnost. Bomo videli kako uspešni bodo v tem in tudi v dobičkonosnosti.
amigo
# 29.12.2017 ob 18:01
Novi predsednik NS pa je postal Uroš Ilić, ki je svojo aroganco pokazal že v Tarči. Tudi sedaj se je izstrelil in kot vzrok za zamenjavo dosedanje uprave na čelu z Dragom Matićem navedel kar 25 kršitev uprave ter HUJŠE KRŠITVE delovnih obveznosti in NESPOSOBNOSTI vodenja poslov.

Bo ta meni nepoznani gospod Ilić iz svojega žepa povrnil denar, ki ga bo Matić iztožil na sodišču. Da je vodja uprave pokazal nesposobnost pri vodenju poslov, ko je Luka dosegla rekordne poslovne rezultate. To si lahko izmislijo samo idioti. Po tretjem golu, ki ga je Messi dal Real Madridu, ga je trener zaradi slabe igre zamenjal.
Miki Mause
# 29.12.2017 ob 18:40
V letu 2017 se govori, tuli, cmizdi, repenči o teh luških IPSih, kot da so 1leto na sceni, ne pa že 20let. Ma, kot da ste odkrili ameriko in se sedaj na vse pretege hvalijo in čudijo ter se ne morejo načuditi.
Quatro
# 29.12.2017 ob 18:28
Če so zamenjali že 8 direktorjev v zadnjih 10 letih, Luka pa ima ob tem vedno boljše rezultate, potem je jasno, da je isti q, kdo je direktor, lahko je tudi 2gm, saj ti fantje le jadrajo na krilih konjunkture prometnih tokov. Dokaz? Morajo celo zavračati npr. avtomobile ...
A to ni pohvala za nadzornike in ne za njihovega prvega pogoltneža in ne za bolano sdh, je le nemočen bes ob spoznanju, kaj vse bi se dalo bolje narediti v slo, da bi živeli kot normalni ljudje, vključno z izkoriščevano delovno rajo v luki in drugod.
Homer.
# 29.12.2017 ob 18:27
Od nove uprave, ki naj bi bila nadvse sposobna, lahko pričakujemo, da bodo:
- do maja zaposlili vse ex IPS delavce v LKP
- do konca leta podvojili pretovor in dobiček
- najbrž bi tudi mali delničarji lahko pričakovali rast delnice in dividend
- do turistične sezone bo narejen tudi novi vhod v LKP in s tem odpade tovorni promet v Kopru.
- ker je ta nova uprava sploh oh in ah, tudi ne bo več natovarjanja in iztovarjanja ladij na prvem pomolu, tako da bo lahko Popovič v miru opravljal svoje delo.
- seveda da ne pozabim ..... Ker bo denarja kot pečka, bo NK koper spet financiran z luškim denarjem in bo kmalu spet v prvi ligi......

temu Homerju se je zmešalo .........
Bivši uporabnik
# 29.12.2017 ob 16:45
Tile levičarji takoj ko ima neko podjetje dobiček je potrebno direktorja umaknit in nastavit svoje da lahko spraznijo vse.
breypameti
# 29.12.2017 ob 14:42
Saj je prav,da se nepravilnosti odpravljajo a kar delajo je norčevanje iz pameti državljanov z nastavljanjen nesposobnih kadrov in potem prelaganjem odgovornosti do zastaranja ali do založitve spornih pogodb... Če že zahtevajo odstop potem morajo tudi sami odstopiti,ker ips niso samo v Luki Koper.
Kazalo