Po padcu na 28 dolarjev so se cene nafte konec tedna močno zvišale. Foto: EPA
Po padcu na 28 dolarjev so se cene nafte konec tedna močno zvišale. Foto: EPA
false
Tudi indeksi na svetovnih borzah so se povišali. Foto: EPA

"Preveč pesimistična pričakovanja trgov so ob novici o nizkih temperaturah in snežni nevihti v ZDA ter ob manjših zalogah od pričakovanj povzročila hiter odboj od najnižjih cen v zadnjih 13 letih," je glede cen nafte dejal analitik pri družbi Finančni trgi Luka Gubo. Cena severnomorske nafte brent je teden končala pri 32,08 dolarja za 159-litrski sod, kar predstavlja 10,2-odstotno tedensko rast.

Ta teden objavljeni podatki o kitajski gospodarski rasti v lanskem letu kažejo, da je bila ta najpočasnejša v zadnjih 25 letih. Rast kitajskega bruto domačega proizvoda (BDP) na letni ravni je bila 6,8-odstotna, kar je malenkost pod pričakovanji analitikov. Rast industrijske proizvodnje je bila 5,9-odstotna, s čimer je prav tako malce skazila pričakovanja.

Tudi evropsko gospodarstvo počasneje raste
Gubo ugotavlja, da se gospodarska aktivnost očitno upočasnjuje tudi v Evropi, ki je še pred kratkim bila edina regija, kjer je gospodarstvo pospešeno raslo.

Pozornost borznih trgovcev bo v prihodnjem tednu usmerjena v Evropo. Objavljeni bodo podatki o stopnji inflacije, govor bo imel tudi predsednik Evropske centralne banke (ECB) Mario Draghi. Stopnje rasti BDP-ja bodo objavile ZDA in Velika Britanija. Za prvo se pričakuje 0,8-odstotna, za drugo pa 0,5-odstotna rast na četrtletni ravni.

Kot meni Gubo, bo na trge zagotovo vplivala tudi konferenca ameriške centralne banke, ki bo takoj po objavi temeljne obrestne mere. "Tokrat se ne pričakuje ponovni dvig, če pa bo ta sledil, bo volatilnost trgov močno povišana," je ocenil.

Svetovni borzni indeksi navzgor
V ZDA je v preteklem tednu širši indeks Standard & Poor's 500 pridobil 1,41 odstotka, industrijski indeks Dow Jones je narasel za 0,66 odstotka, tehnološki indeks Nasdaq pa je končal 2,87 odstotka višje.

Frankfurtski indeks DAX je teden končal 2,3 odstotka višje, londonski FTSE je pridobil 1,65 odstotka, pariški indeks CAC 40 pa je dosegel 3,01-odstotno rast.

V Aziji je šanghajski osrednji indeks narasel za 0,54 odstotka, hongkonški Hang Seng pa je teden sklenil 2,26 odstotka nižje. Tokijski Nikkei je končal 1,1 odstotka višje.

Na Balkanu mešano
Medtem ko je zagrebški indeks Crobex pridobil 1,01 odstotka vrednosti, je beograjski indeks Belex trgovanje končal 4,13 odstotka nižje. Ljubljanska borza je teden končala v pozitivnem območju, indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP je pridobil 0,85 odstotka vrednosti.

Zahtevana donosnost slovenske državne 10-letne obveznice z dospetjem v marcu 2026 je po podatkih elektronske borze MTS končala pri 1,63 odstotka.

Na valutnih trgih je evro teden končal 1,11 odstotka nižje. Zdaj je vreden 1,0796 ameriškega dolarja. Proti švicarskemu franku pa je evro pridobil vrednost. Trenutno je vreden 1,0970 franka.