Tako Merkur kot Mersteel sta primorana v prisilno poravnavo. Foto: MMC RTV SLO
Tako Merkur kot Mersteel sta primorana v prisilno poravnavo. Foto: MMC RTV SLO

Mersteel, ki ima v Sloveniji 125 zaposlenih in odvisne družbe na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini ter Makedoniji, je vodilni trgovec z metalurškimi izdelki v jugovzhodni Evropi, ki pa ima v zadnjih letih težave zaradi zaostrenih svetovnih gospodarskih razmer in zmanjšane dejavnosti v gradbeništvu.

Prva prisilna poravnava že leta 2010
Mersteel je že jeseni 2010, skoraj sočasno z matičnim Merkurjem, predlagal prisilno poravnavo. Ta je predvidevala 55-odstotno poplačilo navadnih upnikov in je bila potrjena spomladi 2011. Mersteel se je lotil sanacije, ki je vključevala preusmeritev v donosnejše programe in racionalizacijo stroškov, vključno z zmanjšanjem števila zaposlenih.

Prihodki - leta 2011 je Mersteel ustvaril 36,9 milijona evrov, predlani 44,8, lani pa 40,8 milijona evrov - so dosegli le dobro polovico načrtovanih v načrtu finančnega prestrukturiranja, kar je tudi posledica težav pri pridobivanju obratnega kapitala za povečanja obsega prodaje.

Ko je Merkur vložil ponovni predlog za prisilno poravnavo, je bil tudi Mersteel primoran prevrednotiti svojih šest milijonov evrov v lastništvu matične družbe, kar ga je pahnilo v negativen kapital in nevarnost nezmožnosti plačevanja obveznosti iz prisilne poravnave in servisiranja finančnega dolga.

Podobna rešitev kot za Merkur
Direktor Mersteela Darko Gregorič je povedal, da so se odločili za podobno rešitev kot Merkur, torej za ponovno prisilno poravnavo z izčlenitvijo osnovne dejavnosti in pripadajočega dela nepremičninske dejavnosti. Na zdrava jedra družbe bodo prenesena le poslovno potrebna sredstva, preostanek sredstev in obveznosti pa bodo ostali na prenosni družbi, ki bo šla v stečaj.

Bistvo predlagane prisilne poravnave z izčlenitvijo je, da se v celoti poplačajo poslovni upniki, s katerimi želi podjetje ohranjati sodelovanje in vzdrževati zdajšnje plačilne pogoje. Novonastalo podjetje pa bo zdravo in bo lahko normalno poslovalo, je poudaril Gregorič.

Medtem ko bodo novi upniki v postopku poplačani v celoti, bodo stari upniki iz prve prisilne poravnave poplačani iz premoženja, ki ga bo s prodajo hčerinskih družb uspelo unovčiti stečajnemu upravitelju starega Mersteela. Predvidoma pa naj bi poplačilo za upnike, ki so lani dobili le prvi obrok iz pretekle prisilne poravnave, znašalo okoli 35 odstotkov.