Bo DZ lahko ugotovil politično odgovornost za izgradnjo Teša 6? Foto: BoBo
Bo DZ lahko ugotovil politično odgovornost za izgradnjo Teša 6? Foto: BoBo
Teš 6: politiki bodo preiskovali politike



Iz Združene levice (ZL) so sporočili, da so se zahtevi pridružili poslanke in poslanci petih poslanskih skupin iz opozicije in pozicije: SMC, DeSUS, SD, NSi in ZaAB. ZL zahtevo utemeljuje s tem, da želijo razkriti in opredeliti postopke in tudi kanale, "s katerimi in po katerih so zasebni interesi obvladali oziroma ugrabili eno od ključnih državnih gospodarskih in javnih služb, to je energetike".

Pri tem v stranki opozarjajo, da bo naložba v Teš 6 po zadnji oceni stala 1,42 milijarde evrov in bo poleg električne energije zagotovo proizvajala tudi izgubo. "Nerentabilnost naložbe bo povzročila unovčitev državnih poroštev v višini 400 milijonov evrov," so zapisali.

Delijo poglede na težavo
Poslanci SMC-ja pa so po pojasnilih Bojana Dobovška podpise prispevali, ker so na volitvah obljubili, da se bodo borili proti vsem vrstam finančne kriminalitete, proti vsem oblikam korupcije in proti negativnemu vplivu neformalnih mrež. "Spodbujali bomo kazenske preiskave, prav tako vse finančne preiskave. Prav pa je, da ugotovimo tudi politično odgovornost," je dodal. Ugotavljanje politične odgovornosti je edini resen način, da se zadeve enkrat presekajo, je pristavil Primož Hainz (DeSUS).

V NSi-ju so se pridružili, ker delijo prepričanje, da pri Tešu 6 mnogo stvari ni bilo v skladu z zakonodajo, je pojasnil Jernej Vrtovec (NSi). "Teš 6 je simbol korupcije in klientalizma v Sloveniji. Je dejansko spomenik slovenski korupciji," je dejal.

"Prepričani smo, da mora v tej državi vsak opraviti svojo nalogo. Če jo morajo tožilstvo, policija in sodstvo, ga mora tudi politika na svojem bazenu - to pa je politična odgovornost," pa je poudaril Jani Möderndorfer (ZaAB). Po njegovem mnenju je za poslance tega sklica parlamenta pomembno tudi ravnanje poslancev v prejšnjem sklicu, ko se je sprejemalo državno poroštvo za projekt.

Teš 6: politiki bodo preiskovali politike