Kriminalisti preiskujejo 12 naslovov na območju Maribora, tako poslovnih kot zasebnih. Foto: BoBo
Kriminalisti preiskujejo 12 naslovov na območju Maribora, tako poslovnih kot zasebnih. Foto: BoBo
Nova KBM
Nekdanji predsednik uprave Matjaž Kovačič zanika obtožbe o korupciji. Foto: BoBo
Matjaž Kovačič
Kriminalisti naj bi bili tudi na domu nekdanjega predsednika uprave Matjaža Kovačiča in nekaterih članov takratnega upravnega sveta ter takratnih nadzornikih. Foto: BoBo
V NKBM-ju policisti preiskujejo sume kriminala
V NKBM prispeli policisti

Po besedah vodje preiskave, kriminalista Roberta Slodeja z NPU-ja, preiskujejo sum gospodarske kriminalitete v NKBM-u, pri čemer naj bi po prvih ocenah nastalo več kot 30 milijonov evrov škode. Ob tem ni izključil novih hišnih preiskav.
Osumljeni so tako člani nekdanje uprave kot nadzornega sveta, je dodal. V akciji sodeluje 85 kriminalistov in policistov. Tri ljudi so pridržali, a so jih že izpustili. Neuradno naj bi bili pridržani nekdanji predsednik uprave Matjaž Kovačič, nekdanja članica uprave Manja Skernišak in nekdanji nadzornik Ivan Vizjak.

Preiskave so potekale pri pravnih in fizičnih osebah, preiskovalci pa zbirajo dokaze o domnevnih nepravilnostih pri "kreditiranju tako finančnih družb kot kreditiranju za nakup poslovnih subjektov z njihovimi deleži", je dejal Slodej. Preiskava se je po njegovih besedah začela na začetku letošnjega leta, časovno pa sega na začetek leta 2006.
Preiskave tudi na Hrvaškem
Preiskovali so tudi sedež podjetja Pom Invest v Mariboru, ki ga vodi Vizjak, obiskali pa naj bi še dom nekdanjega prvega nadzornika NKBM-ja Dušana Jovanoviča na Teznem, je v spletni izdaji poročal časnik Večer.
Prav tako slovenski in hrvaški preiskovalci na območju Zagreba in Zadra opravljajo šest hišnih preiskav, eno pa so že končali. Na Hrvaškem je po Slodejevih besedah pet osumljenih, ali je kdo pridržan, ni znano.
Že od zgodnjih jutranjih ur
Kriminalisti so na sedež Nove kreditne banke Maribor (NKBM) prišli že nekaj minut pred šesto uro zjutraj.
Sporni nepremičninski posli na Hrvaškem
Preiskava naj bi bila usmerjena predvsem v posle NKBM-a na Hrvaškem in posle povezane s financiranjem nakupa delnic Večera. Pod drobnogledom so nepremičninski posli na Hrvaškem, v katerih naj bi NKBM-ova hrvaška družba KBM Projekt izgubila veliko denarja.
Po pisanju Večera je NKBM-ova hrvaška družba med letoma 2006 in 2009 60 milijonov evrov vložila v nakupe slamnatih podjetij, ki so nekaj mesecev pred tem s posojili NKBM-a kupila zemljišča v vrednosti 30 milijonov evrov v okolici Zagreba, v Slavoniji in Dalmaciji.

Revizija v banki in nadzor Banke Slovenija naj bi potrdila, da so novoustanovljena slamnata podjetja zemljišča kupila s krediti NKBM-a in jih nato za nekajkrat višjo vsoto prodala KBM Projektu. V tem obdobju je bil prvi nadzornik NKBM-a Dušan Jovanovič, nadzornik KBM Projekta pa Matjaž Kovačič.

NKBM: Preiskujejo poslovanje prejšnje uprave

Preiskava v banki se nanaša na delo prejšnje uprave, so v sporočilu za javnost zapisali v NKBM-u. Zdajšnja uprava banke, od aprila letos jo vodi Aleš Hauc, skupaj s sodelavci konstruktivno sodeluje s predstavniki Nacionalnega preiskovalnega urada, so še zapisali in poudarili, da banka posluje normalno, poslovanje s strankami pa je nemoteno. Banka še napoveduje revizijo, "ki bo v določenem delu obsegala tudi izvedbo forenzične revizije poslovanja banke in hčerinskih družb v Skupini Nove KBM v času prejšnje uprave banke". Če bodo ugotovljene nepravilnosti, v banki napovedujejo uporabo vseh razpoložljivih pravnih sredstev za zaščito interesov banke.

Korupcija pri posojilu 3Lanu
Koruptivna dejanja NKBM-a, sicer v zvezi s posli prodaje delnic Večera oziroma odobritve posojila družbi 3Lan za nakup delnic medijske hiše, je pred kratkim že ugotovila protikorupcijska komisija. Kovačič je očitke o korupciji zanikal in dejal, da je "le opravljal posle".

V NKBM-ju policisti preiskujejo sume kriminala
V NKBM prispeli policisti