Po izračunih ministrstva bi bile na boljšem skoraj štiri petine pavšalistov, saj bi lahko upoštevali tudi vse olajšave iz dohodnine. Foto: Reuters
Po izračunih ministrstva bi bile na boljšem skoraj štiri petine pavšalistov, saj bi lahko upoštevali tudi vse olajšave iz dohodnine. Foto: Reuters

Samostojni podjetniki imajo zdaj samodejno priznanih 80 odstotkov stroškov od ustvarjenih prihodkov, preostanek je obdavčen z 20 odstotki.

Po novem bi priznane stroške znižali na 60 odstotkov, razliko pa obdavčili z dohodninsko lestvico. "Hkrati bi upoštevali vse osebne olajšave, ki jih zavezanec glede na osebne okoliščine lahko uveljavlja, a jih v trenutnem režimu v bistvu ne more," pojasnjuje ministrica za finance Mateja Vraničar Erman.

Gre predvsem za splošno olajšavo ter za vzdrževane člane. Od dobrih 30.000 t. i. normirancev bo večina plačevala manj davka. "77 odstotkov teh, ki danes plačujejo davke z normiranimi odhodki, bo plačalo manj," dodaja ministrica.

Pravičnejša obdavčitev
Pri katerem znesku prihodkov bo novi predlog pomenil tudi višje plačilo davka? Po izračunih finančnega ministrstva bo to med 35.000 in 40.000 prihodkov na leto. Pod tem zneskom bo obdavčitev nižja kot zdaj, nad njim pa višja.

Ministrica pravi, da predlog pomeni pravičnejšo obdavčitev: "Zavezanci, ki so zdaj t. i. pavšalisti, ugotavljajo, da je njihovo davčno breme nesorazmerno visoko v primerjavi z njihovo ekonomsko močjo."

Vraničar Ermanova ima načelno soglasje koalicije, zdaj so na vrsti še pogovori s socialnimi partnerji, jeseni pa naj bi spremembe obravnaval že državni zbor.