Športnemu centru Pohorje grozi stečaj, potem ko so se v DUTB-ju prejšnji teden odločili, da podjetja ne bodo dokapitalizirali s 3,7 milijona evri, kar je predlagala uprava. Foto: Ana Svenšek
Športnemu centru Pohorje grozi stečaj, potem ko so se v DUTB-ju prejšnji teden odločili, da podjetja ne bodo dokapitalizirali s 3,7 milijona evri, kar je predlagala uprava. Foto: Ana Svenšek

Okoli 110 zaposlenih v propadajočem mariborskem ponudniku hotelskih in smučarskih zmogljivosti ŠC Pohorje nasprotuje stečaju. Predstavniki sindikata so se v petek že sestali z direktorico Barbaro Vtič Vraničar, od katere so želeli slišati, v kakšnem stanju je trenutno družba, kaj se bo zgodilo z zaposlenimi in ali bo do četrtka izplačana plača za avgust.

Vtič Vraničarjeva je povedala, da se v vodstvu podjetja trudijo, da bi zagotovili sredstva za izplačilo plač v tem tednu, če to ne bo mogoče, bodo poskušali vsaj delno izplačati mesečne dohodke. "Odločitev glede nadaljnje usode družbe pa bo, kot smo že povedali, znana do konca meseca," je poudarila.

Sindikat nasprotuje stečaju
Predsednik sindikata v podjetju Marko Kundid, sekretarka omenjenega sindikata za Podravje Breda Črnčec ter predsednik sindikata gostincev Kristijan Lasbaher pa so v skupni izjavi zapisali, da je sindikat "absolutno proti" stečaju podjetja. Tudi zato so se v petek in nedeljo sestali z mariborskim županom Andrejem Fištravcem, ki je predstavil nekaj mogočih rešitev, a hkrati povedal, da Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB) njihovih predlogov reševanja Športnega centra Pohorje ne sprejela.

"Vsaka stran ostaja pri svojem, zaposleni in naprave pa čakajo. Vse se vrti le okoli denarja, nihče pa ne razmišlja o tem, da brez dela ne bo ostalo le več kot 100 zaposlenih, temveč bi stečaj imel katastrofalne posledice za celoten turizem v regiji," med drugim opozarjajo v sindikatu.

Prihodnjega predsednika vlade Mira Cerarja so že pozvali, naj se takoj odzove povabilu župana, pride v Maribor ter takoj začne reševati razmere, zaradi katerih se že od aprila vrtijo v začaranem krogu, izhoda pa ni videti.

V Sindikatu gostinstva in turizma Slovenije pa so se ob tem odločili, da bodo počakali do četrtka, ko mora biti izplačana avgustovska plača, sicer so napovedali stavko. Če se država ne bo zganila in ne bo znakov pripravljenosti za rešitev mariborskega turizma, bodo delavci razmislili tudi o vsesplošnih protestih.

O usodi ŠC Pohorje nič novega
Športnemu centru Pohorje grozi stečaj, potem ko so se v DUTB-ju prejšnji teden odločili, da podjetja ne bodo dokapitalizirali s 3,7 milijona evri, kar je predlagala uprava. Kot so pojasnili, dokapitalizacija ni ekonomsko upravičena. Nedavno je propadel poskus najema, za katerega je bila preko družbe Nipa zainteresirana mariborska občina, še vedno pa poteka postopek prodaje, v katerega je poleg Nipe vključen še en interesent.