Se bodo z novim vodstvom razmere v družbi dokončno umirile? Foto: MMC RTV SLO
Se bodo z novim vodstvom razmere v družbi dokončno umirile? Foto: MMC RTV SLO
Oderlap prevzel vodenje ACH-ja
Gole odhaja z vrha ACH-ja

Novi nadzorni svet ACH-ja, ki ga je v sredo imenovalo sodišče, vodi pa ga Janko Šemrov, je za predsednika uprave ACH-ja danes imenoval Rasta Oderlapa, ki bo še naprej vodil tudi Autocommerce. Novo vodstvo ACH-ja bo osredotočeno na povrnitev zaupanja bank upnic in drugih deležnikov ter na uspešen zaključek postopka preventivnega prestrukturiranja, je novinarjem dejal Oderlap.

Sodišče je v sredo namreč odločilo v sporu, ki je nastal na seji nadzornikov ACH-ja 13. maja, ko naj bi nadzorni svet namesto Sonje Gole na čelo ACH-ja začasno imenoval Vero Mihatovič. Goletova je razrešitev izpodbijala na sodišču, ker da je bil sklep nadzornikov nezakonit. Oderlap je glede tega povedal, da je Mihatovičevi že sporočil, da "spremembe, kot se dogajajo, zahtevajo svoje žrtve" in da je ne vidi v svoji ekipi.

Z lahkoto odhaja
Goletova je ob imenovanju novega vodstva napovedala, da je zdaj "z lahkoto" odstopila kot predsednica uprave ACH-ja. Dodala je, da bo skupščina družbe Protej, v lasti menedžerjev ACH-ja, 18. junija odločala tudi o predlogu, da se lastniški delež v družbi Adria Mobil - katere 65,7-odstotni delež je bil po decembrski skupščini Proteja in sklepu o izplačilu dividend iz ACH-ja prenesen na Protej - prenese nazaj na ACH. Goletova pričakuje, da za to ne bo ovir, in je dodala, da prenos ni pomenil oškodovanja upnikov.

Na vprašanje o dogovarjanju o morebitni dokapitalizaciji Adrie Mobil, ki naj bi jo izvedla švedska družba Kabe AB, o čemer je danes poročal časopis Dnevnik, je odgovorila, da "konkretno nihče še ni bil v igri". "Vemo, da je zanimanja za Adrio Mobil veliko, vendar moje osebno stališče je, da želim, da Adria Mobil ostane sestavni del skupine ACH, če je to ne bo oviralo pri njenem razvoju," je dejala.

O petodstotnem deležu Proteja v lasti goriške družbe KB 1909 in 5,6 milijona evrov vrednem posojilu Adrie Mobil družbi KB 1990, o čemer pa je danes pisal časopis Finance, je Goletova dejala, da bi "glede na provokacije, ki so se pojavljale v javnosti" prosila, da javnost na konkreten odgovor počaka še nekaj časa, ker so dali izdelati pravno mnenje, ki naj bi pojasnilo ozadje prenosa deleža. Prav tako ni pojasnila podrobnosti o posojilu; dejala je le, da posojilo še ni bilo vrnjeno, ker pogodba zapade letos.

Oderlap privolil v pooblaščenca DUTB-ja
ACH je sicer od 20. marca v postopku preventivnega prestrukturiranja in mora s finančnimi upniki v petih mesecih od začetka postopka skleniti sporazum o finančnem prestrukturiranju. Kakšna bo vsebina prestrukturiranja, še ni znano.

Goletova je povedala, da pogovori z bankami tečejo naprej in da po dogovoru, sklenjenem 12. maja, proces usklajuje Družba za upravljanje terjatev bank (DUTB). Po njenih besedah je v pripravi dogovor o okvirnih pogojih. Goletova verjame, da bo novo vodstvo te pogoje z DUTB-jem v kratkem uskladilo.

DUTB je ACH-ju predlagal imenovanje svojega pooblaščenca, nekdanjega predsednika uprave Istrabenza Rudija Grbca, ki bo deloval v vodstvu družbe, v kar je Oderlap privolil. ACH bo imel tudi prokurista, Primoža Raktelja, ki ga bo s soglasjem nadzornega sveta imenoval Oderlap.

Oderlap prevzel vodenje ACH-ja
Gole odhaja z vrha ACH-ja