Gospodarstvo

Poudarki

  • V Delavski svetovalnici opozarjajo, da ima poslovni model zunanjega izvajanja osnovne dejavnosti tudi za delodajalce številne pasti.
Goran Lukić
Goran Lukić iz Delavske svetovalnice opozarja, da so IPS podjetja prikrite agnecije za posredovanje dela. Foto: Dani Modrej

Dodaj v

Se v Luki Koper obeta preobrat glede zaposlovanja delavcev IPS?

Pri Delavski svetovalnici zadovoljni, da se je v Luki Koper začelo premikati
13. oktober 2017 ob 13:03
Ljubljana - MMC RTV SLO

V Delavski svetovalnici so pridobili informacijo, da namerava Luka Koper pristopiti k neposrednemu zaposlovanju delavcev, ki trenutno delo v Luki opravljajo prek IPS-podjetij, med delavci bolj znanimi kot luški "gazde." Ob tem v Delavski svetovalnici upajo, da bo sistem IPS kmalu postal "preteklost".

"Informacija, ki smo jo pridobili, je sicer neuradna, a prihaja iz Luke," je poudaril Goran Lukić iz Delavske svetovalnice in dodal, da namerava Luka Koper zaposliti več 100 delavcev IPS-ov, "kar vsekakor pozdravljamo, glede na to, da smo tudi sami k temu večkrat pozvali." Lukić je ob tem dejal, da so pričakovanja Delavske svetovalnice tudi v tem, da ne bo ostalo le pri tej številki, saj je lani v Luki Koper dnevno v povprečju delalo okoli 740 delavcev IPS na dan.

"Verjamemo, da se to ne bo ustavilo pri neki konkretni številki, ampak, da bodo vse delavce, ki so trenutno pri IPS-ih, tudi ustrezno zaposlili in pri tem upoštevali tudi njihove dosedanje izkušnje v Luki in jih tako ustrezno obravnavali." Lukić je ob tem poudaril, da so to delavci, ki že več kot desetletje delajo v Luki Koper z vso strokovnostjo in kompetenco, "zato morebitni izgovori okoli neustreznih znanj in izkušenj za zaposlitev ne zdržijo".

"Delodajalci opažajo pasti zunanjega izvajanja"
Očitno je, tako pravi Lukić, da tudi drugi delodajalci opažajo pasti zunanjega izvajanja osnovne dejavnosti, saj imamo v Ljubljani primer podjetja, ki je ugotovilo, da se jim zunanje izvajanje ne izplača, in so zdaj v postopku zaposlovanja delavcev, ki so delali prek zunanjih izvajalcev. "Preprosto se ugotavlja, da outsourcing ni dober poslovni model tudi za delodajalca, če je njegov cilj kakovostno in uspešno opravljeno delo." Lukić zato upa, da se bo podoben preobrat zgodil tudi v Luki.

"Mi smo pri tem pripravljeni tudi sodelovati in pomagati z našimi izkušnjami," je še dejal Lukić in poudaril, da so se v Delavski svetovalnici že srečevali s primeri, ko so se delodajalci po njihovi spodbudi odločili za neposredno zaposlitev "outsourcanih" delavcev, kar je v nekaterih primerih za delodajalce bilo tudi ceneje.

Delavci IPS-ov v izrazito slabšem položaju
Sicer pa je še dodal, da ga ob tem zelo presenečajo navedbe Luke Koper v primeru 55 delavcev IPS-podjetja Konteso s katerim so v Luki Koper nedavno prekinili sodelovanje. "Stališče Luke Koper, da bi bilo diskriminatorno zaposlovanje teh delavcev, ki tam delajo že več kot deset let, je nerazumljivo. Nasprotno diskriminatorno je to, da ti delavci delajo tam po dvotirnem sistemu, kjer so delavci IPS-ov v izrazito slabšem položaju," meni Lukić.

Lukić ob tem opozarja, da je delo prek IPS-podjetij pravno sporno, kar je ugotovil tudi inšpektorat za delo, ko je v primeru enega izmed IPS-podjetij opozoril na elemente posredovanja delovne sile. Luka Koper je zoper odločbo inšpektorata sprožila upravni spor, ki pa še ni končan.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
Binder Dandet
# 13.10.2017 ob 13:15
Bravo Goran Lukić. Guraj naprej. Upam, da mu uspe ta sistem izkoriščanja v Luki Koper ukiniti. Bolno pa je, da se o tem piše že lep čas na naslovnicah, pa noben organ v državi ne urgira.
Bahami
# 13.10.2017 ob 17:09
Zanimivo, da je Lukič v koliko...pol leta, enem letu naredil več kot vsi ostali "kvazi sindikati kanalje" v 20-ih.
conanbarbarian
# 13.10.2017 ob 13:10
Začnite zaposlovati Slovence, ki so na zavodu in ne uvoženo delovno silo !
m72
# 13.10.2017 ob 21:19
Vsa čast, gospod Goran Lukić! Za srčnost, pokončnost in prodornost, ki je sindikati ne zmorejo.
Alchemist
# 13.10.2017 ob 17:43
Končno!
Bivši uporabnik
# 13.10.2017 ob 16:41
Binder Dandet, sistem izkoriščanja, kot ga ti imenuješ, zelo lepo deluje po celi državi, v vrsti državnih in privatnih podjetij, v državni upravi, celo v parlamentu.

Mednarodni denarni sklad v nedavnem poročilu navaja, da ima outsourcing nekaj izrazito slabih posledic, npr. drobljenje in razpad preskrbne oz. dobavne verige in posledično kakovosti izdelkov in storitev. Negativno so ocenili vpliv na podjetja oz. organizacije in družbo kot celoto, ker spodkopava odnose v podjetju z delavci, kupci in uničuje lokalne skupnosti. Povedano drugače, tam kjer je kratkoročno v bilanci odločevalca plus, je dolgoročno v bilanci družbe minus. Kaj več si lahko prebereš na spletiščih Mednarodnega denarnega sklada, Svetovne banke in na različnih spletnih mestih z vsebinami o menedžmentu.
Uomo Tigre
# 13.10.2017 ob 15:29
Lukić je zares dober. Hvala bogu je odšel stran od ZSSS, tam bi se šel samo politiko.
N001
# 13.10.2017 ob 23:45
@conanbarbarian: Žal ga ni slovenca ki bi bil pripravljen metati vreče vsak dan.
elim36
# 15.10.2017 ob 11:09
Ej Homer, če bi Jovičić bil res sindikat in ne le "sindikat", bi se boril za ljudi, ki poleg njega delajo v brezpravnem položaju in z mizernimi plačami. Prmendunej živiš v popolni temi, o sindikalizmu pa pojma nimaš. Jovičić to sicer lahko počenja, vendar naj se ne imenuje sindikat, da ne bo skrunil tega pojma, ker mu dol visijo ljudje, ki se jim že dolga leta kratijo delavske pravice, če seveda niso v njegovem interesnem krogu. In Lukić je pravo nasprotje tega, ki ne deluje več v sindikatu prav zato, ker so znotraj njega tipi, kot je tvoj Žerjavist.
elim36
# 14.10.2017 ob 18:51
Lukić dela to, česar sindikat v Luki ne zmore oz. noče. Ker Jovićiči in podobni "sindikalisti" sedijo v nadzornem svetu Luke in podpirajo vsakokratno upravo za velike denarne nagrade.
pajadeja
# 14.10.2017 ob 13:40
In naj se ve, prvi je uvedel IPSe Bruno Korelič!

Mogoče jih je res uvedel v Luki, verjetno pa mu ne moremo očitati, da si je izmislil outsourcing, ali pač?
Da smo si na jasnem, ne podpiram outsourcinga za vsako ceno, samo bi si rad prišel na čisto, zakaj vas vse moti outsourcing v luki, vsepovsod drugje v SLO pa se vam zdi sprejemljiv.

Vse svinjarije, ki se govorijo o Luki, prihajajo iz dveh izvorov. Eden je MOK, ker Luka noče plačati nekaj milijonov NK Koper oziroma direktno županu v žep. Drugi je vlada, ker se Luka upira prodaji iz katere si politična elita namerava napolniti lastne žepe. Čigavim interesom torej služite, pljuvalci?
veza
# 13.10.2017 ob 20:56
Končno, kaj so čakali?
In naj se ve, prvi je uvedel IPSe Bruno Korelič!
pajadeja
# 13.10.2017 ob 13:31
Binder Dandet, sistem izkoriščanja, kot ga ti imenuješ, zelo lepo deluje po celi državi, v vrsti državnih in privatnih podjetij, v državni upravi, celo v parlamentu. Ali ga je torej potrebno ukinit tudi povsod drugje ali samo v Luki Koper?
Homer.
# 17.10.2017 ob 08:18
@elim36
Pa dobro, kaj pišem kitajsko ali kaj?
Jovičič ne zastopa IPS, ker ni njihov sindikalist!
Bo šlo?
In ni njihov sindikalist, ker ti delavci niso zaposleni v Luki Koper, ampak pri IPS.
mmeeddoo
# 16.10.2017 ob 15:43
Pozdravljam delo Delavske svetovalnice in g. Lukića, vendar ...
Delavska svetovalnica je na razpolago zgolj tuji delovni sili, ki se jo izkorišča v Sloveniji in je kot taka tudi financirana iz proračuna.

Tako, da ... še enkrat - Pozdravljam delo Delavske svetovalnice in delo g. Lukšića ... vendar s kislim priokusom, ker vem da za tiste, katerih starši in tudi sami so plačevali v to blagajno ter pomagali graditi to državo in gospodarstvo ... niso deležni takega servisa. Sploh, če iz tega ali onega razloga ne smejo ali ne morejo biti včlanjeni v sindikat. Za njih so pravice samo na papirju.
Homer.
# 14.10.2017 ob 17:34
In medijski linč Luke se nadaljuje.......
Še malo počakajmo pa bomo videli kdo stoji v ozadju.
Nenadoma bo kakšna novica o nakupu Luke koper za drobiž.......
marcus_aurelius
# 14.10.2017 ob 15:25
Zakaj se glede IPSov napada izključno Luko Koper in ne tudi vseh ostalih podjetji?

Zakaj se ne kritizira neučinkovitosti države pri preganjanju izkoriščevalcev sistema (recimo tistih IPS podjetji, ki izkoriščajo delavce)?

Zakaj država prenaša breme preganjanja nezakonitih praks na državno gospodarsko družbo, namesto, da bi sama kaznovala tista IPS podjetja katera si to zaslužijo?

Odgovor je precej jasen... Luka Koper je na udaru in težava IPSov je detonator, s katerim se želi Luko narediti za prodajo sprejemljivo... Vsaj tako izgleda...
marcus_aurelius
# 14.10.2017 ob 15:16
Medijsko obleganje Luke Koper ne pojenja. Danes je postalo izredno težko ločiti resnico od fikcije, saj smo oblegani z novicami non stop in prepoznati resnico je postalo, za nekoga ki ne pozna stvari od blizu, praktično nemogoče.
Kako naj bilokdo razume kaj se dogaja v Luki, če ni neposredno prisoten v podjetju in vidi stvari v pravi luči?
Dajmo se vprašat kako bi nekdo, ki želi Luko razkosat, prodat po delih in pri tem zaslužit, postopal? Ena varijanta je, da bi nekdo z dovolj vpliva, spodbujal na takšne in drugačne načine, medijsko gonjo proti podjetju, kjer bi se skoncentriral na eno področje, ki je zelo občutljivo. Recimo pravice delavcev, s katerimi se vsi na hitro poistovetimo in pri tem čustveno odreagiramo. Ljudje, ki zadeve ne poznajo dovolj dobro, v dobri veri začnejo braniti pravice delavcev, kar je seveda pravilno. Težava je v tem, da je resnica običajno zelo enostransko prikazana in ljudje nimamo dovolj informacij, da bi si ustavrili pravi vtis o tem kar se zares dogaja! Posledično se javno mnenje obrne proti "hudobni" upravi in zahteva zamenjavo! To je točno tisto kar je človek, ki vse skupaj podpihuje, želel! Ustavril je pogoje za zamenjavo uprave in posledično potencijalno prodajo podjetja kjer ima lastno korist.
V tej zgodbi ne zagovarjam ne uprave, ne IPS podjetij, temveč bi želel samo spodbuditi malo več kritičnega razmišljanja s strani bralcev! Vsaka zgodba ima običajno dve plati in v medijih poslušamo samo eno.
Homer.
# 14.10.2017 ob 19:04
Tebi marsikaj ni jasno.
Kaj je Lukič?
"Delavska svetovalnica"
Prmendunej da ne vem kaj je to in koga predstavlja...
Jovičič predstavlja sindikat žerjavistov.
Kaj ima skupnega z IPS?
NIČ!
Oglasno sporočilo
link
Fasada ni le strošek, je vaša investicija
15. oktober 2018 ob 08:10 Vgradnja toplotnoizolacijskega sistema JUBIZOL je naložba, ki vam zagotavlja učinkovito in dolgotrajno zaščito vašega objekta.
Več oglasnih sporočil ...
Kazalo