Gospodarstvo

Poudarki

  • Spremembo poslovnega modela v Luki Koper je napovedal tudi predsednik vlade, a začetnih korakov v to smer še ni
Luka Koper
Položaj delavcev, ki delo v Luki opravljajo preko drugih družb oziroma IPS-ov je poleg organov nadzora pritegnil pozornost tudi politike. Foto: BoBo
Luka Koper
Predsednik uprave Luke Koper je na skupščini poudaril, da bi neposredna zaposlitev delavcev za Luko pomenila dodatnih 23 milijonov evrov stroškov. Luka Koper je lansko leto sicer zaključila s 40,6 milijona dobička. Foto: BoBo
SDH
Pri SDH poudarjajo, da so pri določanju meril za poslovanje državnih podjetij zavezani ciljem strategije upravljanja kapitalskih naložb, ki jo sprejema vlada. Foto: BoBo
Miro Cerar
Predsednik vlade Miro Cerar je v odgovoru na poslansko vprašanje izrazil naklonjenost neposredni zaposlitvi delavcev v Luki Koper in napovedal tudi spremembo strategije, če bo to potrebno. Foto: BoBo

Dodaj v

Se bo država po razkritju nepravilnosti poslovanja luških "gazd" odločila za zaposlovanje delavcev v Luki?

Nepravilnosti luških "gazd" so postale predmet političnih razprav
1. avgust 2017 ob 09:13
Koper - MMC RTV SLO

Sistem izvajalcev pristaniških storitev v Luki Koper, torej delavcev, ki delo v Luki opravljajo kot zaposleni pri zunanjih podjetjih oziroma "gazdah", kot jih imenujejo, je ob nedavni zamenjavi nadzornikov Luke pristal pod drobnogledom tudi vrha politike. A kljub številnim pozivom k neposredni zaposlitvi delavcev njihova realnost ostajajo "gazde".

Da trenutni sistem izvajalcev pristaniških storitev omogoča številne zlorabe in da v praksi tudi prihaja do številnih nepravilnosti, je v poročilu o delovanju IPS-podjetij, kjer so med drugim ugotovili, da podjetja poslujejo z verigami podizvajalcev, pri čemer eno podjetje v verigi odigra vlogo t. i. "missing traderja," namenjenega utaji davkov, zadnje podjetje pa dviguje nedokumentirano gotovino.

V poročilu, ki ga je predstavila parlamentarni komisiji za nadzor javnih financ, je finančna uprava med drugim predlagala ali neposredno zaposlitev teh delavcev v Luki Koper ali najemanje delavcev prek agencij. Sicer je že inšpektorat za delo lani pri enem izmed IPS-podjetij ugotovil elemente posredovanja delovne sile oziroma agencijskega dela. V Luki Koper so z omenjenim podjetjem prekinili sodelovanje, odločbo inšpektorata pa izpodbijali na upravnem sodišču, ki v zadevi še ni odločilo.

A inšpektorat za delo je v preteklem letu opravil nadzore tudi pri štirinajstih izvajalcih pristaniških storitev od skupno 42 družb, s katerimi je Luka lani sodelovala. Nekateri nadzori še niso končani, pri večini drugih pa so pri inšpektoratu odkrili, da so za družbe opravljali delo samostojni podjetniki ali pa delavci prek podjemnih pogodb, čeprav so bili izkazani vsi elementi delovnega razmerja.

Inšpektorat: Spremembe le za oteževanje dokazovanja
Nepravilnosti tako le dopolnjujejo širok seznam preostalih nepravilnosti, ki jih je inšpektorat za delo v preteklosti že odkril pri izvajalcih pristaniških storitev. Zato so v svojem poročilu o nadzorih nad IPS-podjetji, ki so ga posredovali državnemu zboru, zapisali tudi, da v praksi opažajo "formalno spreminjanje dejanskega stanja, ki še dodatno otežuje dokazovanje, da gre pri izvajanju pristaniških storitev večinoma za posredovanje delovne sile". Med drugim inšpektorat navaja, da se cene za opravljene storitve zdaj poskušajo določiti na posel, in ne več na uro.

Na inšpektoratu so ob tem zapisali, da Luka Koper z IPS-i posluje že vrsto let na enak način in odpoved pogodbe enemu podjetju ne "bo rešila problematike v zvezi s posredovanjem delavcev v Luki Koper, zato je nujno najti trajno rešitev". Kot trajno rešitev pa inšpektorat, tako kot finančna uprava, predlaga zaposlitev ali pa vsaj najemanje delavcev prek agencij.

Tudi premier vidi rešitev v zaposlovanju
Nepravilnosti, ki sta jih v svojih poročilih državnemu zboru ugotovila inšpektorat za delo in finančna uprava, so bile tudi tema poslanskega vprašanja poslanca Levice Mateja Tašnerja Vatovca, ki ga je postavil predsedniku vlade Miru Cerarju. Cerar je v odgovoru med drugim dejal, da je nastalo problematiko mogoče rešiti na več načinov, "predvsem s spremembo poslovnega modela poslovanja Luke Koper, in sicer tako, da Luka Koper v bistveno večji meri sama zaposli pristaniške delavce, ki jih potrebuje".

Na vprašanje, kako bo ukrepala vlada, je premier med drugim poudaril krepitev dela nadzornih organov, ki morajo ugotoviti nepravilnosti in jih ustrezno sankcionirati. Glede morebitne spremembe poslovnega modela pa je premier poudaril vlogo Slovenskega državnega holdinga (SDH), "Če se ugotovi, da je to mogoče z ukrepi na podlagi sedanje strategije ukrepati bolje, učinkoviteje, potem pa pričakujemo, da bo to na podlagi odločitev SDH-ja storjeno v sami Luki Koper in kje drugje," je junija dejal Cerar in dodal, da bodo ob morebitni strokovni ugotovitvi, da je predtem treba spremeniti strategijo upravljanja kapitalskih naložb, v vladi to tudi storili.

SDH čaka na izsledke revizije
Medtem ko premier odgovornost za ureditev razmer in morebitno spremembo poslovnega modela vidi v SDH-ju, pa tam poudarjajo, da v Luki Koper, ki je javna delniška družba, nimajo korporativnih pravic dajanja zavezujočih navodil, "ima pa SDH seveda pravico, poleg odločanja o imenovanju članov nadzornega sveta, tudi neposredno izraziti pričakovanje takojšnjega odgovornega ravnanja in ukrepanja pristojnih organov družbe, z namenom, da se skladno z zakonodajo in upoštevajoč cilj poslovne uspešnosti Luke Koper kot gospodarske družbe nemudoma pristopi k potrebnim sistemskim in operativnim spremembam procesov in modela poslovanja".

Prav nepravilnosti, ki so jih organi nadzora ugotovili pri poslovnem modelu IPS, so bili na zadnji skupščini izpostavljeni kot razlog za izgubo zaupanja v prejšnjo sestavo nadzornega sveta Luke in posledično zamenjavo nadzornikov. Pri SDH-ju pa ob tem poudarjajo, da je bila na tej skupščini izglasovana tudi posebna revizija poslovanja Luke Koper. V okviru revizije bodo preverili naročanje storitev pri posameznih IPS-ih, te ugotovitve pa bodo, tako SDH, "izhodišče za vzpostavitev ustreznega stanja na tem področju".

Matič: Zaposlitev bi pomenila 23 milijonov višje stroške
Odprto je namreč vprašanje, koliko delavcev bi morala Luka Koper ob spremembi poslovnega modela dejansko zaposliti. V Luki je zdaj izdanih 1.237 dovolilnic za delo v pristanišču, dnevno pa v povprečju na delo v Luko prihaja 700 delavcev. Mesečni strošek za delavce, ki delajo prek IPS-podjetij, se giblje med 1,6 in 2 milijona evrov.

Na zadnji skupščini družbe je predsednik uprave Luke Dragomir Matič poudaril, da bi v primeru neposredne zaposlitve delavcev pri enakem obsegu dela, kot so ga opravili lani, morala Luka zaposliti od 1.200 do 1.250 delavcev, kar bi stroškovno pomenilo skupno 44 milijonov evrov oziroma 23 milijonov evrov več, kot je Luka Koper lani plačala IPS-podjetjem za opravljene storitve. Ob tem velja navesti, da je Luka Koper lansko leto končala s 40,6 milijona evrov dobička.

Na vprašanje delničarja, zakaj bi potrebovali 1.200 ljudi, če pa v pristanišče dnevno vstopa v povprečju 700 delavcev, ki delajo prek IPS-podjetij, je Matič odgovoril, da so razlog bolniške odsotnosti in dopusti. Ob tem velja spomniti, da nekateri delavci, ki v Luki Koper delajo prek svojega "gazde", mesečno opravijo tudi do 300 delovnih ur, o čemer smo že poročali.

Dividende ali drugi prihodki za državo?
Glede na to, da je Luka Koper v večinski lasti države, je seveda tudi odprto vprašanje, ali so ekonomski interes države zgolj dividende ali pa tudi redne zaposlitve in posledično prihodki državi z naslova prispevkov, in ne nazadnje tudi prihranek pri socialnih transferjih za delavce, ki so formalno na minimalni plači, razliko pa prejemajo v gotovini. A pri SDH-ju odgovarjajo, da je njihova pristojnost "upravljanje premoženja v skladu s sprejeto strategijo, in ne opredeljevanje do fiskalnih vprašanj".

Podobno zadržani so pri SDH-ju na naše vprašanje, ali imajo na voljo ocene morebitnih multiplikativnih učinkov, ki bi jih neposredna zaposlitev delavcev v Luki imela na njihovo kupno moč in posledično lokalno gospodarstvo, saj so nam odgovorili, da "bi takšne ocene morale temeljiti na točnih vhodnih podatkih in celi vrsti subjektivnih predpostavk, kar pa ne spada v domeno korporativnega upravljanja družb".

Levica poziva vlado k odgovorom
Ob tem v SDH navajajo, da je "najpomembnejši cilj delovanja SDH-ja na področju upravljanja kapitalskih naložb doseganje boljših poslovnih rezultatov družb, v katerih imata RS in SDH kapitalsko naložbo, ter posledično povečanje njunega premoženja, tako z vidika prihodkov iz naslova dividend kakor tudi z vidika vrednosti kapitalske naložbe". Merila uspešnosti, po katerih SDH spremlja uspešnost družb, pa temeljijo na strategiji upravljanja kapitalskih naložb, ki SDH-ju določa usmeritve za nadaljne delo in jo sprejema vlada.

Končni odgovor na vprašanje, ali je za podjetje v državni lasti bistvenega pomena zgolj dobiček ali pa se država zadovolji tudi z drugimi prihodki, ki so posledica uspešnega poslovanja in posledično višje zaposlitve, je torej odvisen od vlade. V Levici so zato vlado nedavno pozvali k spremembi strategije, tako da bo vsebovala zaposlitev delavcev IPS v Luki Koper, in tudi k prepovedi zunanjega izvajanja osnovne dejavnosti v vseh podjetjih s prevladujočim vplivom države. Ob tem so v Levici vlado pozvali še, naj državnemu zboru poroča o tem, koliko je državnih podjetij, kjer delavci delo opravljajo prek franšiz, izvajalcev storitev ali agencij za posredovanje dela.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
mb128
# 01.08.2017 ob 09:19
Eh ja ko bi bile samo te famozne gazde problem! Žal niso. Problem so vse agencije za zaposlovanje, ki niso nič drugega kot pijavke. Mislim a še niste ugotovili, da naša država temelji na pijavkah?!
Sicer pa gazda, gospodar po naše. Le kako je sploh možno, da imamo v demokraciji gazde, gospodarje?! No, evo pa imamo še eno demonstracijo realnosti v kateri živimo!
JBT
# 01.08.2017 ob 09:25
Agencije za posredovanje delavcev bi bilo treba prepovedati oziroma zelo, zelo omejiti, saj gre samo za izkoriščanje delavcev in bogatenje lastnikov podjetij, ki posredujejo delavce, in za korupcijo vodilnih v podjetjih, ki najemajo delavce.
džeko
# 01.08.2017 ob 09:21
Haha v svojih firmah?? Propadejo v 5 minutah.
rdečinavijač
# 01.08.2017 ob 09:20
Naj bodo razne "gazde", vendar v svojih firmah in ne v državni!
semaino
# 01.08.2017 ob 09:26
Se bo država po razkritju nepravilnosti poslovanja luških "gazd" odločila za zaposlovanje delavcev v Luki?

Dobro jutro Luka Koper.

To je leonba uprave in nadzornega sveta. Lazje je delati z 5-7 gazdami, ki vracajo tem barabinom na desetisoce Eur provizij, kot pa zaposlovati, negovati, vzgajati, izobrazevati in dobro oz posteno placati delavce, ki delajo tezko delo v Luki KP.
boro007
# 01.08.2017 ob 09:34
44 milijonov evrov oziroma 23 milijonov evrov več, kot je Luka Koper lani plačala IPS-podjetjem za opravljene storitve. Ob tem velja navesti, da je Luka Koper lansko leto končala s 40,6 milijona evrov dobička.

Ustrahovalna taktika... Plačaš gazde in delavce= 21mio, plačaš samo delavce = 44mio????

Pa saj niso delali v upravi, premetavali so žakle kave...
as55
# 01.08.2017 ob 09:54
Komaj čakam, da začnemo graditi 2. tir in, da nam uvedejo še en davek za financiranje državnih diamantov.
Prismuknjen
# 01.08.2017 ob 09:34
Dobiček Luke in ostale bonitete kot je gospodarnost, temeljijo na delavcih IPS.
Brez njih je Luka Koper čisto povprečna firma.
kapljač
# 01.08.2017 ob 09:39
Matič: Zaposlitev bi pomenila 23 milijonov višje stroške
...................................
V socializmu Matič so bili vsi zaposleni. Pa ne da je zato trenutno v zatišju? "Ker je bil človeški"?
Kako pa misliš da bodo delavci prišli do pokojnine, če ne bodo zaposleni. Oziroma kako mislite, da bodo ljudje preživeli, če ne bodo imeli dela?
23 miljonov stroškov , je kaplja v morje, kar tako pokrade managment.
zozozo
# 01.08.2017 ob 09:45
Kako je lahko plača delavca plus profit "agencije" manjši strošek kot samo plača delavca? Samo tako, da je delavec izkoriščan.
Zorkey
# 01.08.2017 ob 09:48
Država naj bo zgled ostalim podjetjem in se znebi raznih agencij ipd. izkoriščevalskih metod posameznikov. Več kot očitno je v kapitalizmu denar pred človekom, kar je iskreno žalostno.
Danes ljudje bistveno bolj životarijo kot so v prejšnjem sistemu.
Bivši uporabnik
# 01.08.2017 ob 09:31
Slovenija je neoliberalna obljubljena dežela, kjer se privatniki in ostale barabe lahko bogatijo brez omejitev na račun prebivalstva. Sramota da država to dovoli!!!

Potrebujemo bolj dodelano zakonodajo in poostren nadzor.
elim36
# 01.08.2017 ob 10:09
Bojda imajo v Luki močan sindikat. Žal za podporo direktorjem, ne pa tem delavcem.
Bivši uporabnik
# 01.08.2017 ob 09:35
kdaj bo narod dojel da so državne, javne , nacionalne firme v resnici privat podjetja tistega ki vlada (pri nas pač narod hoče da sta to 20let lds=smc in sd)?
in tudi njih vodi izključno ekonomski interes, drugače te firme nebi bile državne, če bi jih vodil človeški interes bi bila cela slovenija zaposlena v državnih firmah ali pa imela vsaj zastonj njihove storitve...
theone
# 01.08.2017 ob 09:33
država se bo odločila tako da bo uprava služila osebnim interesom vladujočih (smc in sd). ste res pričakovali da razmišljajo tako daleč, vlado vodi čista ekonomska logika
zozozo
# 01.08.2017 ob 09:50
Cerar pa spet nima nič s tem, enako kot nima nič z ničemer drugim. Čudna je ta izvršna oblast, ki ničesar ne izvršuje, ampak samo naklada.
margu50
# 01.08.2017 ob 11:34
Te gazde uvažajo ljudi s Kosova, Bosne in drugod. Slovenija je raj za vse vrste mafij. Zadnjič TV pokazala vrste pred vsemi veleposlaništvi v ex republikah, ki čakajo na vize za Slovenijo. Veliko teh gre potem na delo v Nemčijo, Avstrijo, družine pa vlečejo socialne transferje v Sloveniji. Pa se gremo lepo naprej socializem, a ne.
boro007
# 01.08.2017 ob 10:21
@Nikec3

potem se pa naj drža loti teh gazd in ne Luke direktno.


No težave bi se morala lotit sistemsko... Luka ni bilo edino tako podjetje, sem siguren da so se take prakse uporabljale v vseh gradbenih podjetjih... Za takle ples sta pa potrebna dva, tako da se morajo lotit podjetja ki to dovoljuje zaradi večjega dobička in "gazd" ki to delajo zgolj in samo zaradi dobička... Edino kar je tukaj smešno je to, da se take igrice špila državno podjetje.
cinik
# 01.08.2017 ob 10:19
@ semaino 01.08.2017 ob 09:26
Tudi ti nimaš pojma kaj se dogaja v Luki Kp. Bodo tudi v DZ in na ministrstvih zaposlili čistilke
ali bodo še naprej najemali preko čistilnih servisov = gazde ali IPS ??? Bo Gorenje Velenje
prekinilo vse pogodbe s kooperanti in jih zaposlilo ???
Pa da ne širim z razlagami dela IPS.ov in odnosa med Luko in IPS, Ne obstojajo nobene provizije s strani Luke.
Obstoja pa model rešitve. Ima ga Luka v Trstu in še kje. V Trstu imajo tudi IPS - samo eden in
ta je v državni lasti kot Luka. Na spisku imajo delavce ki delajo na občasnih delih .Ko ne delajo
ali so na "čakanju" imajo od 60 - 80% dohodek.plačilo prispevkov, teče jim delovna doba.
Toda te stroške plača država. Ko delajo v Luki pa so plačani po luški tarifi.
Na žalost je početje SDH , dveh ministrov in Cerarja vse kaj drugega ko reševanje problema
IPS-ov. V gozdovih imamo lubadarja v politiki in gospodarstvu pa imenovane.
25kur
# 01.08.2017 ob 11:19
Politične gazde na stolčkih v luki imajo svoja privat podjetja, ki poslujejo samo z luko in sami sebi izdajo in odobrijo fakture
mikitr
# 01.08.2017 ob 10:51
Če država sama v imenu dobička,podpira in uporablja nezdrave poslovne prakse,kjer se ve da je izkoriščanje delavcev na prvem mestu,guljufanje pri prispevkih in denarni obtoki za provizije ba drugem,potem to ni država.Kje hudiča pa so sindikati in Semolič,da bi se potegnil za ljudi.
Lovec
# 01.08.2017 ob 09:46
Tisti, ki obvladuje pomol obvladuje posel. Veliko filmov je bilo posneto na to temo. Tudi v LK ni drugače. Vse ostalo je predstava za javnost. Zabrneli bodo telefoni in novinarji bodo nehali poročati o LK.

Preprosto.
zamudnik
# 01.08.2017 ob 09:40
Na koncu verige poizvajalcev je pa nepismeni Suljo z osnovno kvalifikacijo postavljalca kamnitih pašniških ograj, ki pa v "razvitem svetu" zadostuje tako za upravljanje motorne žage kot žerjava ali pa za pripravo operacijskih miz, vse po potrebi.
pripet
# 01.08.2017 ob 11:06
Se bo država po razkritju nepravilnosti poslovanja luških "gazd" odločila za zaposlovanje delavcev v Luki?
------------------
Ne morejo biti posebna pravila samo za Luko. Zakoni in pravilniki na področju zaposlovanja naj bodo za vse enaki.
visoki
# 01.08.2017 ob 10:11
v vseh državnih podjetjih so pijavke in provizije zato to ni nič novega
boro007
# 01.08.2017 ob 09:36
da podjetja poslujejo z verigami podizvajalcev, pri čemer eno podjetje v verigi odigra vlogo t. i. "missing traderja," namenjenega utaji davkov, zadnje podjetje pa dviguje nedokumentirano gotovino.

Nikec3... Če zgornje ni kaznjivo, bi pa moralo biti.

Jaz bi skoraj postal delavec v Nemčiji z gazdo nad sabo in enakim poslovnim modelom dveh srbskih podjetij registriranih v sloveniji.
samogledam
# 01.08.2017 ob 17:25
zame je tole posojanje pravzaprav prodajanje ljudi oziroma trgovina z ljudmi.
Nikec3
# 01.08.2017 ob 09:40
@boro007, potem se pa naj drža loti teh gazd in ne Luke direktno.
Homer.
# 02.08.2017 ob 06:48
Zanimivo je to "reševanje" IPS.
Enostavno te delavce naprtiš Luki in zadeva je rešena.

Ampak, oprostite gospodje, IPS so samostojna podjetja, ki morajo spoštovati zakonodajo te države, vključno z delavno pravno. Če je karkoli narobe imajo ta podjetja odgovorne osebe in ukrepajte.
To kar sedaj poskušate je zgolj prelaganje odgovornosti na drugega, oziroma kot pravijo na Balkanu:"Brigo moja predji na drugoga "
HOR
# 01.08.2017 ob 18:53
To je izkoriščanje ljudi na račun delavskih pravic ljudi s strani države.
Tak dobiček potem ne služi v skupno dobro in je dobiček z minusem na drugi strani.
Dobiček državnih podjetij se meri tudi z nivojem pravic in standarda zaposlenih državljanov in prebivalcev ter tudi z okoljsko ekološko vzdržnostjo...
paver
# 01.08.2017 ob 18:41
23 milijonov pokrade menadžment na mesec.
Homer.
# 01.08.2017 ob 12:25
To je sprenevedanje in zamegljevanje
Celotna država temelji na takih oblikah dela. Državna podjetja niso nikakršne izjeme.
Pa poglejmo samo institucije države. Npr državni zbor in vse kar tam spada.
Kdo čisti te prostore? Ja, čistilke seveda. Koliko teh pa je zaposlenih v DZ? "Nula, komma josef!"
Delo opravljajo čistilni servisi. In kaj so ti servisi? Gazde in podplačane delavke (običajno)
Ko bo država redno zaposlila te delavke, lahko soli pamet drugim.
Do takrat pa je navadno farizejstvo!

Tudi avtorja bi napotil po hodnikih RTVja naj pogleda kdo čisti in prazni koše ......
adamus
# 01.08.2017 ob 11:25
#Ima ga Luka v Trstu in še kje.

seveda pa SDH, nadzorniki LK, vse ostale instit. o tem nočejo niti slišati,
ker ne bo provizij.
alkum
# 01.08.2017 ob 10:58
To je sistemski problem v vseh večjih podjetjih,kjer ima delež država!!
Tu tisti,ki so pri koritu perejo dnar in ga bašejo v žepe, zato nekih sprememb ni za pričakovati,ker je v ozadju premočan lobij,ki ga podpira politika oz država!!
novi_xy
# 01.08.2017 ob 09:58
Oh, kako se tem neoliberalnim, novodobnim kapitalistom kolca po suženjstvu. Takrat je bila delavna sila zastonj in dobički veliki. Kako lepo bi bilo, če bi se ta doba vrnila, kajne?
In državi to tudi ustreza, kajne? Edini način, kako se upreti vračanju v suženjstvo ali pa v fevdalno dobo, ko velike korporacije postajajo sodobni fevdalci, ki jih država podpira, je močno sindikalno gibanje. Potrebno ga je potrebno podpirati, ne pa kritizirati, če sindikatom ne uspeva vedno proti močnim, od države podprtim kapitalistom.
zozozo
# 01.08.2017 ob 09:48
@nikec3 - Mi lahko nekdo razloži katero zakonodajo krši Luka Koper? In če jo, zakaj ne dobi kazni?

Članka nisi bral?

Nekateri nadzori še niso končani, pri večini drugih pa so pri inšpektoratu odkrili, da so za družbe opravljali delo samostojni podjetniki ali pa delavci prek podjemnih pogodb, čeprav so bili izkazani vsi elementi delovnega razmerja.
tore
# 02.08.2017 ob 15:09
@mile
Lani je na RTV bivša predsednica nadzornega sveta dr.AŽK dejala, da so 2015 prejeli anonimno pismo o nepravilnostih pri IPS. Poizvedovali so v Luki in nič našli, zato so prijavo poslali na policijo. Tudi ta ni nič našla. Za odgovore delovne inšpekcije in finančne uprave pa vemo.
Glede na to, da se mora vsak delavec IPSa elektronsko evidentirat pri vstopu in izstopu, ima tako finančna uprava podatek o delovnih urah za vsakega delavca dnevno in mesečno. Kako potem lahko rečejo, da se izplačujejo minimalne plače za 176 ur, ostalo do 250 ali 300 ur pa na roke brez dajatev. Saj to ne gre, razen če FURS tega noče videt.
Sicer pa kako ob 90000 brezposelnih lahko država da dovoljenje za uvoz delavcev iz tujine. Butale.
veza
# 01.08.2017 ob 21:17
Se bo država po razkritju nepravilnosti poslovanja luških "gazd" odločila za zaposlovanje delavcev v Luki?

država ni oseba, zato ne more ničesar narediti, lahko pa naredijo pristojne državne službe, kjer so zaposleni ljudje s priimki in imeni!
Jasno je, da je treba ladjo nemudoma raztovorit, moraš imeti poleg redno zaposlenih tudi ekipe s fleksibilnim urnikom, a tudi za te delavce bi morali upoštevati splošne normative!
Dobristric
# 01.08.2017 ob 19:27
Že nekaj let pišem, da bi država morala to lopovsko združbo v luki razgnati in zaposliti naše ljudi ne pa neke tujce.
paver
# 01.08.2017 ob 18:47
Vsaka država ima mafijo, je naša mafija ima svojo državo.
tore
# 01.08.2017 ob 11:36
Ko pa berem ugotovitve Inšpekcije za delo in Finančne uprave, dobim občutek kot da to niso državne službe, ki bi redno delale nadzor v podjetjih, ampak da so to kot neki privatni revizorji, ki so prišli narest pregled v LK.
Če inšpekcija ugotavlja da so nepravilnosti pri podizvajalcih IPSov, naj to rešuje tam, kaj ima s tem Luka.
Sicer imajo pa menda vstop v Luko samo registrirani delavci, za katere morajo IPSi sproti dokazovati, da so redno plačani. Tako da so podatki inšpekcije najbrž že zastareli in ne prikazujejo stvarnega stanja.
mj
# 01.08.2017 ob 10:57
@kapljač
V socializmu Matič so bili vsi zaposleni.


A se ti hecaš ?
forhand
# 01.08.2017 ob 10:32
Ko se je zaposlovalo samo preko zavodov za zaposlovanje kršitev ni bilo. Problem Gazd je preko inšpekcij rešljiv, problem pa nastaja ko kot Luka ne potrebuje vseh delavcev za stalno.Tu pa bi se morala vključiti država in če bi bila volja ni bil problem hitro rešen.
mb128
# 01.08.2017 ob 10:29
cinik
Od kdaj pa je posredovanje delovne sile kooperacija?! Kaj ljudje, vsaj nekateri s (m)o postali že neke vrste produkti?!
Mislim, vsaka ti čast, res si vreden svojega nicka!
Grešnica
# 01.08.2017 ob 10:22
Ko bo država dopustila normalno fleksibilnost delovne sile in z vzpostavljenim skladom zavarovala odpravnine, bodo agencije nepotrebne (beri: prosti trg jih ne bo potreboval), prav tako vsi s.p.-ji, ki to v resnici niso. Tega pa L. Lukič ne bo nikoli napisal, ker tuli v isti rog državnimi vladnimi kapitalisti/sindikalisti.
Homer.
# 03.08.2017 ob 13:42
Direktna informacija od osebe, ki dela preko IPS:
1) Vsa plačila so preko TRR in niti centa "na roko"
2) Vse dajatve so odvedene (preverjeno)
3) Nihče ga ne sili da dela preko polnega delovnega časa, pač pa to počne na lastno željo zaradi večjega zaslužka.
Ne trdim, da to velja za vse IPS, ni pa možno posploševati, da vsi IPS kršijo zakonodajo.

Tisto da uprava dobiva plačilo od IPS, pa prosim dokažite. Brez dokazov je pač zgolj obrekovanje in nič več. Mislim, da uprava ima dovolj dobre plače in nagrade, tako da nimajo nobene potrebe "po mazanju rok" s podkupninami.
Sandalovina
# 03.08.2017 ob 12:47
Samo eno vprašanje je na mestu: zakaj to država leta in leta tolerira?
Zato, ker ji takšno stanje ustreza.
veza
# 02.08.2017 ob 13:02
REsnica
# 02.08.2017 ob 09:44

Bravo Luka!!!

Dvomim da bodo kdaj pozitivne ideje premagale kapital dokler s svojo udeležbo na volitvah podpiramo ta sistem,


malo si pomešal pojme, tu služi samo nekaj posrednikov, z malo truda bi vse lahko uredili...
mile952
# 02.08.2017 ob 12:01
@tore

# 01.08.2017 ob 11:20
Prijavi neprimerno vsebino Gazda = lastnik IPSa, torej šef. Saj to je normalno, samo nam se mal čudno sliši.
Če jih ta izkorišča (slabo plačuje), mu lahko rečejo "evo ti ga na" in grejo k drugemu ki plača bolje. Če so pa vsi oderuhi, si pa lahko delavci sami ustanovijo svoj IPS in bodo potem sami gazde in izkoriščali sami sebe, če se mal pohecam. Vendar si bodo zopet morali izbrati nekoga ki bo šef in vodil evidenco, razporejal na delo, obračunaval plače.


Da nisi ti malo naiven. Če bi se delavci sami organizirali, bi gazde nabavile nove delavce (teh je na jugu kolikor hočeš in ki bi bili za delovno vizo v Sloveniji dali vse od sebe), dosedanji delavci pa bi izviseli. Zakaj? ja zato, ker delavci nimajo pravih "vezi" z menedžmentom v Luki! Ti morajo mazati, če hočejo obstati. Tu sploh ni dileme. Sicer je pa najslabše pri tem, da bi za to delo poprijel marsikateri Slovenec, če bi bil ustrezno plačan, tako pa so, stavim, tako "gazde" kot delavci pri njih izključno tujci. V to niti pod razno ne dvomim, pa ne vem kakšna je struktura teh zaposlenih. V Trstu so se zavedli problema, zato so to področje uredili, ker če ne bi, bi bili gazde v njihovem pristanišču sicilski mafijci. Tako kot pri nas kjer ti sicer niso iz Sicilije, pa vendarle mafijci, morda ne z nihovimi metodami, pač pa princip delovanja je vsekakor po mafijskem kopitu. Kaj je pa drugega to kar delajo? Ne plačujejo davkov, plačevanje zaposlenih je z gotovino, nihče od državnih organov ne ve dobro kdo pije in kdo plača... Očitno tole nekomu zelo odgovarja.
Na tem primeru je jasno, da bi bilo treba SDH ukiniti. Ti delajo v vsem, česarkoli se dotaknejo, samo škodo.
tore
# 02.08.2017 ob 11:58
@shoter
Saj ti ki delajo 250 in več ur tudi več zaslužijo, saj drugače nebi delali. Niso nič ubogi ampak zadovoljni ker so dobro zaslužili.
Kazalo