Gospodarstvo

Poudarki

  • Vlada ocenjuje, da prepoved zunanjega izvajanja osnovne dejavnosti pri podjetjih v državni lasti ne more biti del strategije za upravljanje kapitalskih naložb.
  • Zavzemanje za zaposlitev v Luki ostaja skromno
Luka Koper
Za delavce, ki delajo v Luki Koper prek podjetij IPS oziroma luških gazd, se v letu dni razmere niso bistveno spremenile. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Pogled iz koprskega pristanišča.
Zavzemanje za zaposlitev delavcev, ki v Luki delajo že več let prek "gazd", je omejeno, tako vlada kot tudi SDH pa s prstom kažeta na nadzorni svet. Foto: BoBo

Dodaj v

Delavci znova od "gazde" do "gazde." V Luki Koper zadržani do neposrednega zaposlovanja.

SDH in vlada kažeta na nadzornike, nadzorniki čakajo revizijo
12. oktober 2017 ob 06:22
Ljubljana - MMC RTV SLO

Leto dni po tem, ko je Luka Koper prekinila sodelovanje s podjetjema Meol in Encon, je približno 55 delavcev spet v procesu menjave svojega "gazde", saj so v Luki Koper nedavno prenehali sodelovati tudi z družbo Konteso. Neposredna zaposlitev v Luki pa zanje, četudi delajo že več let izključno v koprskem pristanišču, ostaja nedosegljiv cilj.

Okoli 55 delavcev, ki je še pred dobrim letom delo v Luki Koper opravljalo prek družb Encon in Meol, se te dni znova srečuje s ponudbami drugih IPS-podjetij oziroma luških "gazd", ki zdaj novačijo delavce, zaposlene pri družbi Konteso, za katero je v Luki Koper začel teči enomesečni odpovedni rok. V Luki Koper ob tem poudarjajo, da jim pogodbe, sklenjene z IPS-podjetji, omogočajo prekinitev sodelovanja kadar koli, poslovna praksa pa jim narekuje, da "pogodbenih odnosov ne komentirajo".

Odpoved pogodbe o sodelovanju z družbo Konteso časovno sovpada z ugotovitvami inšpektorata za delo po nedavni delovni nesreči v Luki Koper, pri kateri se je smrtno ponesrečil delavec družbe Konteso. Inšpektorat je med drugim ugotovil, da Konteso pokojnega delavca pred "zaposlitvijo ni napotil na zdravstveni pregled in ga tudi ni usposabljal za varno opravljanje dela. Delodajalec tudi ne usposablja odgovornih oseb v smislu zagotavljanja varnosti delavcev na skupnem delovišču." Pri inšpektoratu so družbi Konteso odredili odpravo nepravilnosti in odločbo o prekršku, ki pa še ni pravnomočna, saj so v družbi Konteso napovedali zahtevo za sodno varstvo.

Nepravilnosti tudi pri Luki
Pregled inšpektorata je tudi pokazal nepravilnosti pri Luki Koper, saj so ugotovili, da se je delo pri pretovoru soje, pri katerem se je zgodila nesreča, opravljalo brez predpisanega delovodje, žerjavist pa je delo opravljal brez pomoči signalista. Luki Koper so izdali upravno odločbo, s katero so ji odredili odpravo nepravilnosti, a odločba še ni pravnomočna. Obenem pri inšpektoratu opozarjajo, da vsi postopki še niso končani in da ugotovljenih kršitev ni mogoče neposredno povezati s samo nesrečo.

Delavci družbe Konteso, med njimi je precejšen del delavcev, ki so pred letom dni h Kontesu prišli iz družbe Meol, ki so se ji v Luki Koper zaradi ugotovljenih nepravilnosti zahvalili za sodelovanje, so zdaj ponovno pred iskanjem novega "gazde". V dveh podjetjih so jim tako že prvi dan, ko se je izvedelo za odpoved pogodbe družbi Konteso, ponudili delo, vendar pod slabšimi pogoji kot do zdaj. "Ponudba vključuje 12-urni delovnik, pri čemer so nadure enako plačane kot običajne ure." Nove ponudbe pa sledijo poslovnemu modelu, ki smo ga že podrobno opisali in vključuje izplačilo minimalne plače, preostanek prihodka, ki se obračuna po urni postavki, pa je izplačan prek nadomestila za prehrano in stroškov prevoza, četudi delavci živijo v neposredni bližini Luke.

Iskanje novega "gazde"
"Trenutno smo z eno nogo na cesti," pripoveduje eden izmed delavcev o svoji negotovem položaju, zaradi katere je v svoji družini že aktiviral varčevalne ukrepe in otroka izpisal iz športne dejavnosti. "Nekaj je bilo govora, da bi se vsi zaposlili pri drugem gazdi, ampak za zdaj še ne vemo nič. Sicer pa je vse strah in zdaj vsak gleda samo na to, da bo poskrbel zase," pripoveduje delavec, ki v Luki delo opravlja že več kot desetletje in je tako kot velik del njegovih sodelavcev po letu dni spet v procesu menjave gazde. Tako kot večina njegovih sodelavcev si želi neposredne zaposlitve v Luki, če jo bo "Bog dal".

Velja sicer spomniti, da je tudi odpoved pogodbe o sodelovanju z družbama Meol in Encon časovno sovpadala z ugotovitvijo inšpektorata, da je šlo pri poslovnem odnosu med družbo Encon in Luko Koper za posredovanje delovne sile, za kar pa Encon ni imel ustreznih dovoljenj. V Luki Koper so sodelovanje z obema lastniško povezanima podjetjema prekinili, zoper odločbo inšpektorata pa uporabili tudi izredno pravno sredstvo upravnega spora. Upravno sodišče pa v zadevi po dobrem letu dni še ni odločilo.

Luka Koper: Zaposlitev IPS-ov bi bila diskriminatorna
Prav od odločitve upravnega sodišča bodo odvisni tudi nadaljnji koraki inšpektorata, ki zdaj lahko zgolj opazuje, kako se je položaj Enconovih delavcev kljub ugotovljenim nepravilnostim dejansko spremenil le z menjavo "gazde" in s tem povezanimi morebitnimi spremembami poslovnega modela, ki kot smo že poročali, med gazdami variirajo od urne postavke 4,5 evra do postavke 30 centov za tono pretovorjene kave. Na vprašanje, ali so v Luki Koper razmišljali o zaposlitvi vsaj teh 55 delavcev, ki bodo zdaj že tretjič zamenjali "gazdo", preden bodo nadaljevali delo v Luki, pa so nam odgovorili: "Neposredna zaposlitev delavcev, ki so zaposleni pri IPS-ih, bi bila diskriminatorna do drugih, kar je v nasprotju z ustavo in zakonodajo. Luka Koper izvaja postopke zaposlitve po predpisanih zakonskih postopkih, skladno z zahtevanimi pogoji za določeno delovno mesto."

Delavci, med njimi tudi taki z deset- ali večletnimi delovnimi izkušnjami v Luki, bodo tako delo prek "gazd" najverjetneje nadaljevali tudi v prihodnje, saj kljub neuradnim informacijam, ki so zaokrožile okoli Luke, država kot največji lastnik družbe ne kaže pretiranega interesa za ureditev te problematike. V SDH-ju so sicer po nesreči postali pozorni na delovne razmere v Luki Koper, a kot so nam že pred časom odgovorili, neposredno zavezujočih navodil organom družbe ne morejo podajati, lahko pa prek nadzornikov izrazi pričakovanje po odgovornem ravnanju in spremembi poslovnega modela. V SDH-ju so sicer mnenja, da sta tako uprava kot tudi prejšnji nadzorni svet storila premalo, da bi se odpravile kršitve, ki so jih pri IPS-ih ugotovile inšpekcije in vključujejo kršitve tako delovne zakonodaje kot tudi utajevanje davkov preko t. i. missing-traderjev in dvigovanja nedokumentirane gotovine.

Vlada s prstom kaže na nadzornike
A glede poziva k neposredni zaposlitvi delavcev, ki delajo pretežno v Luki Koper, so pri SDH-ju bolj zadržani, saj pri upravljanju želijo predvsem poslovno uspešnost podjetji, merila uspešnosti pa temeljijo na strategiji upravljanja kapitalskih naložb, ki SDH-ju določa usmeritve za nadaljnje delo in jo sprejema vlada. Poslanec Levice Matej Tašner Vatovec je zato pred časom pozval vlado, naj spremeni strategijo, tako da bo vsebovala obvezo, zaposliti zunanje izvajalce osnovne dejavnosti v Luki Koper, in tudi prepovedala prakse zunanjega izvajanja osnovne dejavnosti v preostalih družbah v državni lasti.

Vlada pa je v svojem odgovoru poudarila, da se tovrstna vprašanja delovnopravnih razmerij ne nanašajo na vprašanja, ki so po zakonu lahko opredeljena v strategiji. Ta je, tako vlada, politični, in ne pravni akt in kot taka ne more ustvarjati pravnih učinkov. Vlada je obenem poudarila, da tovrstna vprašanja lahko rešujejo le organi družbe, in obenem opomnila, da je SDH pred časom že dosegel zamenjavo štirih nadzornikov. Poročali pa smo že, da bo odločitev nadzornikov temeljila na reviziji poslovanja Luke Koper z IPS-i, katere izsledki naj bi bili znani še v oktobru.

Se namesto zaposlitev obetajo javna naročila?
V tem kontekstu pa velja izpostaviti tudi mnenje ministrstva za javno upravo, ki ga je podalo maja in v katerem na ministrstvu ocenjujejo, da so naložbe v Luki Koper tako v smislu naložb v pristaniško infrastrukturo kot tudi opreme za opravljanje pristaniške dejavnosti in ne nazadnje tudi storitve pretovarjanja relevantne za zagotavljanje pristaniške infrastrukture, zato njihova oddaja zapade pod pravila javnega naročanja. Čeprav bi uporaba javnega naročanja pri IPS-ih privedla do bolj preglednega sklepanja pogodb, pa zaradi merila najnižje cene ostaja bojazen, da bi delavci pri "gazdah" delali za nižje prihodke kot doslej. Izkušnje z določenimi čistilnimi servisi, ki so posle sklenili prek javnih naročil, pa pričajo, da samo javno naročilo ne vpliva na varstvo pravic delavcev, zaposlenih pri posameznem izvajalcu.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
new_fire
# 12.10.2017 ob 06:36
Kdo so ti "gazde"? Imena in priimke.
veza
# 12.10.2017 ob 06:47
Potem tudi uslužbence na ministrstvih lahko dobimo preko enega IPSa, zakaj bi jih morali zaposlovati za nedoločen čas?
Pa v javni upravi, bolnišnicah, sodiščih, policiji...
rotschild
# 12.10.2017 ob 06:32
Kako socialno je drzavno podjetje Luka. Za bruhat.
Geres*
# 12.10.2017 ob 07:13
Meni je sel na bruhanje ze odziv priviligiranih v Luki Koper ko se je govorilo o morebitni prodaji. Sli so na vse okope, zlorabljali besed Ustala Primorska itd. Gre pa za priviligirance, ki so, govorimo o tistih po pisarnah, brez izjem priski do sluzb in mastnih plac preko povezav. Za agencijske delavce se jim je in se jim gladko hebe. Da pa se to dopusca v drzavnem podjetju je se dodaten kriminal.

Sploh pa, ce bi bilo protiustavno, da se jih zaposli. Zakaj ne gredo potem vsi, vkljucno s predsednikom uprave in piarovci delat prek agencije? Za iste pare kot ti revezi? Luka Koper je sinonim za bedo agencijskih delavcev in blisc ter aroganco unih pri koritu.
paver
# 12.10.2017 ob 06:59
Cilj delodajalca je da bodo delavci delali za pest riža.
sas
# 12.10.2017 ob 06:53
V Sloveniji je prelaganje odgovornosti nacionalni šport ...
veza
# 12.10.2017 ob 06:50
Tu se vidi zlaganost sindikatov, ne skrbijo za pogoje dela vseh zaposlenih, pogoji dela bi morali biti ustavno določeni.
Sindikati bi se morali tudi globalno povezat, brez tega ne bo nič.
krawica
# 12.10.2017 ob 07:08
Evo, in mi bebci bomo taki firmi zgradili še drugi tir. Hvala, sodržavljani!
veza
# 12.10.2017 ob 06:58
new_fire
# 12.10.2017 ob 06:36

Kdo so ti "gazde"? Imena in priimke.

bolj pomembno je, kdo v Luki Koper je uvedel IPSe in kdo jim še vedno daje delo.
Lahko razumemo, da je problem, ko moraš ladjo čimprej raztovorit in nimaš enakomernih delovnih obremenitev, imaš špice in imaš luknje, a vseeno, lahko bi sama Luka organizirala in imela lastne pogodbene delavce, a potem ne bi nič padlo v žepe tistim, ki IPS najemajo, ne bodimo naivni, "gazda" tudi mora nekaj dati, da ima njegov IPS delo.
aanton
# 12.10.2017 ob 06:46
Banana republjik......na več nivojih......
mihče
# 12.10.2017 ob 07:54
Malo si oglase za zaposlovanje oglejte na kakšnem portalu. Drugega kot zaposlovalnih agencij skoraj ni. Delajo pa vsi po enakem principu. Zaposlijo te za minimalca, po 2 letih ko ti poteče zakonska pogodba, te pa kot sužnja prodajo drugi agenciji. Če ti kaj ni prav si odpuščen in je malo verjetno da dobiš delo, vsaj pri drugi agenciji ne, ker so vsi povezani. Lastniki agencij imajo pa avte za 100.000 evrov na podjetja, pa barke, dopuste, nagrade konec leta, se. Vse z delom novodobnih sužnjev v Sloveniji. Država se je spravila na študentske servise, tu se pa ne upajo...
bernardv
# 12.10.2017 ob 07:31
Ko hočejo iz Ljubljane zamenjati kakega gospodiča ali gospodično v nadzornem svetu, je takoj stavka in cela histerija na obali. Ko gre pa za te reveže, je pa vse tiho. Očitno so tile 'gazde' prijeteljčki župana in še koga tam doli in so nedotakljivi. Glavno da niso iz Ljubljane, a ne :)

Itak je iz poslovnega vidika tako dolgoletno nategovanje ljudi prek podizvajalcev čisti nesmisel, ker gre za državno firmo. Če bi jih vse do zadnjega zaposlili redno, bi imela luka verjetno nekaj manj dobička, bi pa plačevala več prispevkov in davkov. V končni fazi gre pa itak vse v državno malho (dobiček ali davki in prispevki) - skratka matranje ljudi brez smisla in potrebe.
RJSlo
# 12.10.2017 ob 06:38
No ja. Odkrivate toplo vodo. Sistem je utečen. Na takšen sistem so naleteli tudi prvi gastarbajterji v Nemčiji. Kasneje se je prenesel k nam. Ker je bila politika podkupljena je kar nekaj desetletij delovalo vse v redu. Milijarde pa so šle mimo proračuna. V Nemčiji deluje še danes.
Untamle
# 12.10.2017 ob 07:14
Delavci znova od "gazde" do "gazde."

A res ne najde manj neumnega termina?
veza
# 12.10.2017 ob 07:03
Zakaj Luka Koper sama ne organizira skupino pogodbenih delavcev, če jih res tako potrebuje, kako je to urejeno na gnilem zahodu, recimo v Trstu, Genovi, Hamburgu?
Springbok
# 12.10.2017 ob 08:29
Kje je inšpekcija za delo?
Ali se praskajo po jajcih?
mmeeddoo
# 12.10.2017 ob 07:41
Tako sprenevedanje in skrivanje za zakoni, ko pa je popolnoma jasno, da so delavci premalo plačani in premalo zaščiteni, gazde in vodstva pa veliko preveč.

Delavec ne ve če in kdaj bo jutri delal. S tem niti ne ve ali bo lahko piložnice plačal.
Po drugi strani se Luka vsako leto hvali z dobički. Ko pa želi nekdo nekaj ljudi zamenjati v vodstvu, pa pri tem brez težav nastane večmilijonska škoda.
biberkopf
# 12.10.2017 ob 10:09
kje so sedaj rdeče zastave in zvezde in primorska vstala in podobno,ko se gre za suženjsko izkoriščanje delavcev?
veza
# 12.10.2017 ob 07:43
In še najbolj hudo je dejstvo, da je moral en suženj umreti, da se je nekaj sprožilo, še dobro, da ga niso kar v morje zabetonirali, da se ne bi nič izvedelo.
veza
# 12.10.2017 ob 07:41
bernardv
# 12.10.2017 ob 07:31

ja, res je, če bi vse zaposlili za nedoločen čas, bi največ izgubili tisti iz Luke, ki podpisujejo pogodbe z gazdami in gazde sami, to je vsa znanost.
veza
# 12.10.2017 ob 07:23
Untamle
# 12.10.2017 ob 07:14

Delavci znova od "gazde" do "gazde."

A res ne najde manj neumnega termina?


tak se dejansko uporablja, lahko rečeš prostitutki tudi maserka ali plesalka, a v bistvu je še vedno prostitutka.
piarija
# 12.10.2017 ob 10:40
zakaj uporabljate besedo gazda?
DAbears
# 12.10.2017 ob 10:13
Imam obcutek kot ta je eden od theh gazd kar popo sam
viper81
# 12.10.2017 ob 07:11
To zaposlovanje preko gazd je samo rezultat toge delovne zakonodaje. Če bi bila fleksibilna, bi gazde takoj odpadle.
Pinko Palinko
# 12.10.2017 ob 10:50
Bravo! Pravna država deluje, pa četudi od tega državljani nimajo nobene koristi. ampak važno, da deluje.

Sicer pa me ta štorija spominja na tiste iz arabskih držav, ko posiljeno žensko še obsodijo na zapor ali bičanje zaradi zunajzakonskih spolnih odnosov.
Bolek
# 12.10.2017 ob 09:52
Nikec3, # 12.10.2017 ob 08:17
Cilj delodajalca je da bodo delavci delali za pest riža.

A zato je povprečna plača v Luki Koper krepko nad Slovenskim povprečjem?
+++
Ti pa res bolj malo kapiraš.
V izračunu povprečne plače niso vključene plače delavcev, ki so zaposleni v Luki preko gazd. Če bi vključili v izračun tudi te delavce, bi bila slika popolnoma drugačna in povprečna plača bi bila veliko nižja.

Luka kuje dobičke na plečih teh ubogih delavcev - sužnjev!
Gazde pa ta sistem izkoriščajo in lagodno živijo.
Matej037
# 12.10.2017 ob 09:51
A Luka Lukič je psevdonim, ali resnično ime novinarja, ki piše o Luki?
Geres*
# 12.10.2017 ob 08:43
veza

Geres*
# 12.10.2017 ob 07:13

Sploh pa, ce bi bilo protiustavno, da se jih zaposli.

kje si pa to staknil, gotovo se jih lahko zaposli


Nuboloze iz članka: "Neposredna zaposlitev delavcev, ki so zaposleni pri IPS-ih, bi bila diskriminatorna do drugih, kar je v nasprotju z ustavo in zakonodajo. Luka Koper izvaja postopke zaposlitve po predpisanih zakonskih postopkih, skladno z zahtevanimi pogoji za določeno delovno mesto."

Sprenevedanje, da večjega ni. Če bi bila zaposlitev teh delavcev diskriminatorna do drugih, kako so potem nediskriminatorne zaposlitve za redni čas in mastno plačo napram tem zaposlitvam?
veza
# 12.10.2017 ob 07:30
Geres*
# 12.10.2017 ob 07:13

Sploh pa, ce bi bilo protiustavno, da se jih zaposli.

kje si pa to staknil, gotovo se jih lahko zaposli, samo potem bi se dobiček znižal, zakaj sama Luka ne organizira pogodbenih delavcev, se pravi skupino, ki jih pokliče, ko je špica.
Marsikje obstajajo zunanji sodelavci, ki izvajajo določene storitve po pogodbi in za določeno obdobje oziroma določen čas.
Tudi sezonski delavci so nekaj podobnega.
igor-za
# 12.10.2017 ob 07:08
Kdo od ministrov bo tukaj neredil red in zahteval, da se v državnih podjetjih posluje pošteno, z etičnimi menedžerji, ne pa takimi, ki jim je delo v pomembnem državnem podjetju stopnička v karieri do političnih botrov.
JJstyle
# 12.10.2017 ob 12:22
"Luka Koper: Zaposlitev IPS-ov bi bila diskriminatorna"

V Butalah se še vedno išče izgubljena pamet. Opustite vsako upanje, vi, ki vstopate! (Božanska komedija, Pekel, III, Dante Alighieri)
marcus_aurelius
# 12.10.2017 ob 11:53
Luko se želi razkosat, prodat in zaslužit. To je vsa žalostna zgodba, ki se skriva za problemom IPS-ov. Luka koper je zaposlila že kar nekaj bivših IPS-ov, pa se o tem nič ne govori. Če predstaviš problem tako kot ga predstavljajo mediji, je posledica popolnoma razumljiv, buren čustven odziv ljudi. To je odličen vzvod, za ustvarjanje pogojev in izgovorov, da se zamenja uprava in postavi tista "ta prava". Če nebi poznal stvari v Luki od znotraj, bi odreagiral popolnoma enako kot večina ljudi na tem portalu. Podjetje bi mi šlo na bruhanje! Vendar stvari niso take kot se jih predstavlja po medijih.
Ne trdim, da težav ni, vendar je ustvarjena percepcija težav popolnoma drugačna od realnosti.
Kot primer vzemimo podjetje IPS-ov, ki je pravkar izgubilo posel v luki kot posledica medijskega linča! Lastnik (ne vem zakaj se uporablja izraz "gazda" v sloveniji??) podjetja je bil znan kot najbolj pošten v Luki Koper in je tudi dajal najvišje plače med IPS-i! Kar nekaj njegovih zaposlenih je Luka koper kasneje zaposlila po svoje okrilje (kar se nikjer ne omenja)! Ta človek je tudi sam leta in leta delal kot IPS ista dela kot njegovi zaposleni. Vendar če bi danes vprašal povprečnega bralca novic o Luki Koper bi si mislil, da je ta človek najmanj kriminalec!

Žal je preko medijev postalo vse preveč enostavno popačiti resnico in ustvarjati napačne percepcije, katere lahko izkoristiš v svoj prid! Kjer so čustva ni razuma in tega se nekateri dobro zavedajo.
kolibri123
# 12.10.2017 ob 11:23
Gazde so bivši priučeni polpismeni delovodje na različnih delovnih področjih po Luki Koper, ki jim je v času razgradnje socialne države padla sekira v med. Ne verjamem, da znajo prebrat in razumet varnostne in druge predpise in odgovornost, ki je s tem povezana v zagotavljaju varnosti dela v Luki in zaščito delavcev. Prej so se vozili s fičkoti, zdaj gredo domov v Bosno s črnimi merčoti po poceni delovno silo, ki jo stisnejo do konca.
QUENDI
# 12.10.2017 ob 10:23
.....riba pri glavi smrdi.....
elGoyc
# 12.10.2017 ob 09:37
Tukaj je prst uperjen v popolnoma napačno smer, namesto v zakonodajalca v Luko Koper in to glede večih vprašanj.
Najprej je izjemno škodljivo, če se lastnik, kdorkoli že je, vmešava v poslovanje podjetja. Še Cerkev je v primeru T2 in pornografskih kanalov, ter recimo uredniške politike Mladinske Knjige, stvari pustila popolnoma v rokah nastavljenih uprav in izven svojega ideološkega diktata. Tukaj se pričakuje, da bi država diktirala Luki glede takšnega mikromanagementa kot so kadrovska vprašanja na najnižjem nivoju. Nobeno podjetje ni in ne sme biti socialna služba, ker so tovrstne storitve v domeni države.
Ne da se strinjam z izkoriščanjem delavcev, ampak stvari je potrebno zakonsko urediti, prepovedati takšne prakse, zaposliti inšpektorje in nato izvajati nadzor in pisati kazni, ki bodo dovolj velike, da se delodajalcem ne bo izplačalo kršiti zakonodaje. S tem se ne bo odpravilo le izkoriščanje luških delavcev, ampak nasploh vseh, ki delajo na takšen način.
Nasploh je naša delavnopravna zakonodaja izjemno slaba, ker je zaposlitev za nedoločen čas za delodajalca izjemno nestimulativna, po drugi strani imamo izjemno ugodno zakonodajao za prekarno delo ter domala nikakršnega nadzora. Sprememb seveda ne bo, ker sindikati ščitijo okostenel sistem redne zaposlitve, a s tem porivajo delavce na sp-je in v roke agencij, po drugi strani pa imamo serijo neodločnih vlad in referendumski sistem ter mentaliteto pod vplivom socializma in balkana, ki lahko zminira še tako nujne reforme.
adamus
# 12.10.2017 ob 09:09
Luka TRST ima to že dolgo urejeno (država skrbi za to)
ne pa tako kot pri nas (balkansko).
veza
# 12.10.2017 ob 07:46
mmeeddoo
# 12.10.2017 ob 07:41

Tako sprenevedanje in skrivanje za zakoni, ko pa je popolnoma jasno, da so delavci premalo plačani in premalo zaščiteni, gazde in vodstva pa veliko preveč.

Delavec ne ve če in kdaj bo jutri delal. S tem niti ne ve ali bo lahko piložnice plačal.


na žalost, ti delavci prihajao največ iz držav, kjer živijo še mnogo slabše, kot mi in so še srečni, če kaj zaslužijo in pošljejo domov.
veza
# 12.10.2017 ob 21:01
vojnaslo91
# 12.10.2017 ob 18:50

"Ponudba vključuje 12-urni delovnik, pri čemer so nadure enako plačane kot običajne ure."
------------------------------
Sam 12 urni delavnik, ne sme biti sporen. Ker to pač dovoljuje zakonodaja.


12 urni delovnik bi moral pomeniti tudi 24 urni počitek, vsaj tako je nekoč bilo.
veza
# 12.10.2017 ob 20:58
elGoyc
# 12.10.2017 ob 09:37

Najprej je izjemno škodljivo, če se lastnik, kdorkoli že je, vmešava v poslovanje podjetja.

no, sedaj smo pa tam, lastnik naj bi moral gledati stran, ko mu nekdo vodi podjetje, tu se vidi, kako zmedene pojme imajo mnogi.
Lastnik mora upravljati podjetje, če postavi upravitelje, pa mora skrbno kontrolirati, kako mu ta vodi podjetje, lahko mu pusti določeno prosto izbiro pri kadrovanju, a mora biti vse v skladu z zakoni in s pričakovanimi donosi.
Če neko državno podjetje slabo posluje, kdo jih bo slišal, ja, vlada, vsi bomo rekli, zakaj je to dopustila!
Homer.
# 12.10.2017 ob 15:35
Spet se zamegljujejo stvari.
Za spoštovanje zakonodaje so odgovorni tisti, ki so zaposlili delavce. Torej IPS!
Če je 12 delovni urnik sporen naj preganjajo delodajalca (IPS).
Pa pravzaprav ne vem kaj je tu spornega. Jaz sem skoraj celo delovno dobo delal 12 delovni urnik (in to "petke in svetke"), pa je to bilo vse po predpisih in OK
oniks111
# 12.10.2017 ob 13:23
Vse,prav vse je kriva uprava luke in inspektorji,ki v interesu(koga se ve)ne delujejo kot bi morali.Na čigavi strani pa je korist,pa je itak znano.
kralj matjaž
# 12.10.2017 ob 12:15
ti-ne
Za pravo plačilo?
Ampak dokler lahko uvažaš delavce iz juga, a bo Luka dala pravi plačilo.
Zato je desnica tudi proti migraciji, ker migranti nižajo plačo, domačim delavcem.
ZKL
# 12.10.2017 ob 11:41
Kje pa so sindikati?
Aja, ščitijo samo svoje ljudi. Če plačuješ članarino ok, če pa ne pa od...bi nazaj do gazde!
gesan
# 12.10.2017 ob 11:37
vnk
# 12.10.2017 ob 11:30
Zakaj je sporno vprasati koliko stalnih zaposlitev bi to prineslo Slovencem in koliko Bosancem?
.................................
TOčno tako se sprašujejo tudi v Nemčiji in Avstriji!
Kaj misliš kdo?
Predvsem taki, ki nikoli niso marali resnično delat in so samo gonili, da so gonilio u tri krasne!
gesan
# 12.10.2017 ob 11:20
Delavci znova od "gazde" do "gazde." V Luki Koper zadržani do neposrednega zaposlovanja.
.................................
ma kakšni delavci neki?!
Sužnji, je bolj pravilno!
Sužnji, ki so navidezno "svobodni"!

Edino svobodo, ki jim je puščena pa je ta, da si čimprej najdejo gazdo, ki jih bo imel za sužnje!
Če imajo srečo seveda!
janezvalva
# 12.10.2017 ob 10:58
haha, Luko Koper so izgradili z nemškim reparacijskim denarjemj. sedaj pa je molzna krava, za vedno ožji krog ljudi.
cabbage
# 12.10.2017 ob 10:44
Ampak za resnost in kredibilnost članka bi pa res lahko nehal uporabljati izraz "gazda".
Joker
# 12.10.2017 ob 09:42
Kapitalizem, pravna država in demokracija v eni zgodbi.
Podjetje v kapitalizmu zanima samo čim večji dobiček. Doseže ga z neusmiljenim izkoriščanjem delavcev.
Pravna država poskrbi, da nezakonito početje ni sankcionirano, demokratično izvoljena oblast poskrbi za primerne popravke zakonodaje, za kakšno drugo ukrepanje pa se razglasi, da ni pristojna.
Gepard007
# 12.10.2017 ob 07:21
Spet noben ne bo nič kriv?
spleenter
# 14.10.2017 ob 10:44
Jaz ne razumem kako daš 0,30€ na uro za delo v spici.
Oglasno sporočilo
link
Kakšno je vaše finančno zdravje?
15. november 2018 ob 08:41 Finančno zdravje je odličen pokazatelj stanja osebnih financ, a kaj ko ga je »na oko« težko oceniti.
Več novic ...
Kazalo