Gospodarstvo
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 14 glasov Ocenite to novico!
Zastave Mercatorja
Sindikat delavcev trgovine Slovenije zahteva razjasnitev okoliščin prodaje Mercatorja Agrokorju. Foto: BoBo
Začasni svet upnikov hrvaškega koncerna Agrokor je danes soglašal, da izredna uprava Agrokorja najame novih 480 milijonov evrov posojil. Od tega se bodo s približno 150 milijoni evrov poplačali stari dolgovi do dobaviteljev, s približno 160 milijoni evrov se bodo zapolnile zaloge, 80 milijonov evrov pa bo ostalo na ločenem računu za rezervo. V znesek 480 milijonov evrov je že vštetih 80 milijonov evrov posojil, ki so jih Agrokorju aprila odobrile hrvaške banke. Poleg tega je svet upnikov odobril tudi blagovno posojilo dobaviteljem v vrednosti 50 milijonov evrov.
Sberbank
Največji upnik Agrokorja, ruski Sberbank, na sodišču zahteva prepoved posojil roll up za Agrokor. Foto: Reuters
VIDEO
Agrokor dobil pol milijar...

Dodaj v

Sindikat poziva tožilstvo in policijo, naj raziščeta prodajo Mercatorja Agrokorju

Sberbank zahteva prepoved posojil "roll up" za Agrokor
8. junij 2017 ob 14:35,
zadnji poseg: 8. junij 2017 ob 18:25
Ljubljana, Zagreb - MMC RTV SLO, STA

Sindikat delavcev trgovine Slovenije je pozval slovensko tožilstvo in policijo, naj se raziščejo okoliščine prodaje Mercatorja Agrokorju. Medtem je največji upnik Agrokorja Sberbank zahteval prepoved posojil roll up.

Sindikat zahteva, "naj se končno razišče nečednosti okoli prodaje Mercatorja Agrokorju". Zanje je prodaja Mercatorja Agrokorju slovenska strateška napaka brez primere, zaradi Agrokorjevih finančnih težav pa pričakuje novo prodajo Mercatorja.

Kot so navedli v javnem pozivu tožilstvu in policiji, se je letos izkazalo, da Agrokor Mercatorja ni kupil z denarjem, temveč z dodatnim zadolževanjem z obveznicami PIK. "Zaradi nezmožnosti vračanja dolgov do bank je Agrokor tik pred stečajem in Mercator bo znova pred, tokrat deseto, prodajo," so poudarili. "Kaj to pomeni za zaposlene v Mercatorju, še ne vemo, slovenska vlada pa z instantukrepi, kot je zakon o Mercatorju, skuša rešiti, kar se da."

"V Sindikatu delavcev trgovine Slovenije in Zvezi svobodnih sindikatov Slovenije smo že v času postopkov prodaje opozarjali, da prodaja največjega slovenskega trgovca z dominantnim tržnim deležem finančno šibkemu in strateško neustreznemu kupcu pomeni nepopravljivo škodo ne samo za slovensko trgovino, temveč tudi za slovensko živilsko-predelovalno industrijo in slovenskega kmeta," so poudarili.

Prevzem Mercatorja kot reševanje posojilodajalcev
Ob tem so spomnili na svoja opozorila, da Agrokorjev prevzem Mercatorja poleg reševanja Agrokorja in hrvaške živilske industrije pomeni predvsem reševanje tujih posojilodajalcev Agrokorja, in sicer tako, da bi teža velike večine 'sinergij' skupnega podjetja padla na ramena slovenskega delavca, slovenske industrije, slovenskega kmeta in navsezadnje slovenskega bančnega sistema.

"Prepričani smo bili, da prevzem pomeni odpuščanje slovenskih delavcev v trgovini, izrivanje slovenskih proizvajalcev na račun hrvaških in zapiranje prodajnih poti za slovenskega kmeta kakor tudi udarec za slovenske banke zaradi poslabšanja kreditne sposobnosti slovenske živilske industrije, ki presegajo obseg kupnine za Mercator," so izpostavili v izjavi.

Od tožilstva in policije zahtevajo, da se preiskava o okoliščinah prodaje nadaljuje. Ob tem so navedli, da je "slovenska politika na čelu z NLB-jem v času devete prodaje Mercatorju nerazumno zvišala obrestne mere za kredite na 12 odstotkov".

Tako visoke obrestne mere pa so bile po mnenju sindikata povod takratni politiki, da je prodajo potrdila ne glede na to, da je Mercator redno poravnaval obveznosti.

Sindikat: Nacionalni preiskovalni urad naj nadaljuje preiskavo
"Govorilo se je tudi o visokih provizijah "razumnikom", ki so podpirali prodajo. Vse to je raziskoval tudi Nacionalni preiskovalni urad in upamo, da ni zaradi visokih provizij, o katerih se govori, ali celo pritiska politike preiskave prekinil," so zapisali v pozivu.

Sindikat pričakuje, da bo preiskava ugotovila, kaj se je takrat dogajalo. "Ne le zaradi velike škode, ki jo je prodaja povzročila slovenskim davkoplačevalcem, temveč tudi, da končno postanemo pravna država," so še navedli v javnem pozivu.

Agrokor je večinski delež v Mercatorju kupil leta 2014. Zaradi visokih dolgov je zašel v velike težave z likvidnostjo in se znašel pod hudim pritiskom upnikov. Hrvaška vlada je prek posebnega zakona aprila v koncern imenovala posebno izredno upravo, ki bo vodila prestrukturiranje, vodi pa jo Ante Ramljak.

Tudi slovenska vlada je sprejela zakon o pogojih imenovanja izrednega člana uprave v družbah sistemskega pomena za državo, s katerim želi zaščiti Mercator. V Mercator je tako poslala izrednega člana uprave, Gregorja Planteua, čigar ključna naloga je, da prepreči negativno vplivanje Agrokorja na Mercator.

Sberbank na sodišču zahteva prepoved posojil roll up za Agrokor
Največja upnica hrvaškega koncerna Agrokor, ruska banka Sberbank, je potrdila, da je v sredo na zagrebško sodišče, ki obravnava gospodarske zadeve, vložila zahtevo za prepoved podpisovanja novih pogodb o financiranju največje hrvaške družbe s posojili "roll up", ki izboljšujejo položaj upnikov pri poplačilu starih posojil.

Sberbank od sodišča zahteva, naj izrednemu pooblaščencu hrvaške vlade za Agrokor Anteju Ramljaku in upravi koncerna prepove podpisovanje pogodb o financiranju s posojili, ki bi upnikom omogočale priznavanje prednostnega izplačila tudi za terjatve, ki izhajajo iz obdobja pred uvedbo izredne uprave v Agrokorju 10. aprila, so zapisali v sporočilu največje ruske banke.

Model posojil "roll up" sicer predvideva, da se za vsak evro novega posojila upnikom omogoči prednostno poplačilo približno enakega zneska starega posojila.

"Posojila roll up niso v skladu z lex Agrokor"

V ruski banki menijo, da tovrstni model financiranja ni v skladu s t. i. lex Agrokorjem, ki je podlaga za aktivnosti izredne uprave v koncernu. Kot so pojasnili, so v skladu z zakonom prednostna poplačila predvidena za nova posojila, ki so namenjena krepitvi likvidnosti družbe, ne pa za obveznosti pred 10. aprilom.

Ocenili so, da bo izvajanje modela "roll up" ogrozilo premoženje koncerna v škodo tistih upnikov in akterjev, ki imajo takšne stare terjatve, ne bodo pa prišli v prednostni razred poplačil.

V Sberbanku so za zdaj zavrnili možnost, da bi odobrili nova posojila hrvaškem koncernu, saj izredna uprava ni sprejela njihove zahteve, da bi se med prednostne terjatve uvrstilo tudi posojilo v znesku 100 milijonov evrov, s katerim so marca po navedbah ruskih bankirjev tako rekoč rešili Agrokor pred stečajem. Sberbank od koncerna sicer terja približno 1,2 milijarde evrov.

Upniški odbor Agrokorja naj bi na današnji seji obravnaval odobritev novih posojil. Hrvaški mediji omenjajo, da gre za 400 milijonov evrov.

J. R., A. Č.
Prijavi napako
Komentarji
veza
# 08.06.2017 ob 15:44
Ko ga je Janša prodal Bavčarju in Šrotu leta 2005, takrat so bili pa tiho!
compadre
# 08.06.2017 ob 14:50
Kukr da šele zdej veste da so bile nečednosti pri prodaji... ccc...??
Fuk-U
# 08.06.2017 ob 15:11
Hitro ste se to spomnili
odzajcatč
# 08.06.2017 ob 14:59
...po domače...ivica todorić je nategnil nas, slovence!!!...kdo pa je prodal štacuno njemu, je pa dokumentirano, tako da ne bo problem dotičneže poiskat in jih namakat v Ljubljanico.....
veza
# 08.06.2017 ob 15:41
Vse svetovno gospodarstvo in bančništvo temelji na fiktivnem denarju in finančnem balonu, ki se še vedno napihuje, ko bo pa enkrat počil zares, takrat bomo jedli travo!
darkwader
# 08.06.2017 ob 14:55
A je to isti sindikat ki se je prodal in navkljub referendumu kjer je bilo izglasovano da bodo trgovine v nedeljo zaprte izpogajal da bodo delali tudi v nedeljah?

Ali drugače too little too late. Ta poziv bi morali iz sebe iztisniti ko je Mercator pod mizo prodal Twitko.
visoki
# 08.06.2017 ob 15:09
kaj je pa ta sindikat naredil za trgovke
povratnik12
# 08.06.2017 ob 14:46
kar nekaj vplivnih z od Medje do Alenke Bratovšek, bi znalo biti vpletenih
nonparel
# 08.06.2017 ob 15:46
Pozni refleksi ali po toči zvoniti je prepozno.
Avanture
# 08.06.2017 ob 14:50
Jama brez dna!
veza
# 08.06.2017 ob 16:03
24. junij – Na sestanku pri premierki Bratuškovi so Medja, prvi nadzornik NLB Gorazd Podbevšek in prvi mož SDH Matej Pirc predsednici vlade predstavili določene podrobnosti posla. Bratuškova je zatrdila, da je dobila določena zagotovila, med njimi je po njenih besedah ključna pogodbena zaveza, da se število zaposlenih v Mercatorju ne bo dodatno znižalo. V državnem zboru je medtem odbor za delo, družino in socialne zadeve v primeru prodaje Mercatorja pozval k reviziji poslovanja NLB in NKBM.

26. junij – Potem ko je Mercator z bankami upnicami dosegel še dogovor o prestrukturiranju dolgov v primeru prevzema s strani Agrokorja, so iz konzorcija prodajalcev sporočili, da sta strani za dokončno sklenitev transakcije, torej nakazilo denarja, določili 27. junij.


in ravno AB je danes tako glasna, vse ve in vse zna, je pa tik pred volitvami dovolila prodajo MERC, pa dobro, če so nakazali denar, kaj je zdaj tu narobe, da se govori o nekiih obveznicah in ja, spet je Cerar za vse kriv!
galoper
# 09.06.2017 ob 08:05
Sprenevedanje: "naj se raziščejo". Sindikat naj napiše in pošlje ovadbo..
mile952
# 09.06.2017 ob 00:15
Ne samo pri Mercatorju, še višje obrestne mere so bile pri PL in zato izguba. Očitno so tule bile povezane mafije, ki so pričakovale in tudi pokasirale provizije od kupcev teh tarč, prodajo so pa izsilili izključno zaradi prikazanih izgub, ki so bile namerno sproducirane. Sindikat ima prav. Kaj pomeni 12% OM pri pol milijarde kreditov verjetno ni potrebno posebej obrazložiti. 60 milijonov EUR-ov letno! To je bil master plan uničenja Slovenije. Ker ni bila napaka, to je bila sabotaža, Da so isti modeli kršili mednarodni embargo Irana in oprali milijardo dolarjev ni zgolj slučaj. Isto je bilo kasneje pri dokapitalizaciji bank. Zaradi napačno postavljenih predpostavk, namerno postavljenih, smo izgubili milijarde EUR-ov. Cilj je pa bil uničenje bančnega sistema. Zato je pobuda Sindikata, če seveda misli resno, popolnoma na mestu.
Marko32
# 08.06.2017 ob 23:16
Me resno zanima, koliko od vas tule dejansko kupuje v Mercatorju.

Sicer pa vsaka vam čast, da plačujete isto robo dražje.
felipesko
# 08.06.2017 ob 21:59
Pogrešam analize vrlih zagovornikov prodaje premoženja in privatizacije....
Agrokor je Todoričev,Mercator je Agrokorjev in kaj imajo s tem vlade Hrvaške in Slovenije......
HOR
# 13.06.2017 ob 22:48
Agrokor je v vrtincu grabežljivcev, Mercator pa v nevarnosti...
LINK ali copy-paste v iskalnik:
https://rs-lat.sputniknews.com/analize/201706131111
535971-agrokor-srbija-rusi1/
Grešnica
# 10.06.2017 ob 12:59
Sicer bi pa Mercator člani sindikata odkupili .... ali spet jaz s povišanimi davki?
izo
# 09.06.2017 ob 10:41
Ko ga je Janša prodal Bavčarju in Šrotu leta 2005, takrat so bili pa tiho!

sem ravni mislil omenit, da bi treba preiskat predvsem prvo prodajo, takrat kje že bila dogovrjena pot,kot smo je gledali pozneje. enao se je zgodilo z laškem in vsemi podobnimi firmami, ki so bile zanalašč nafilane s slabimi krediti ipd, da so pozem imeli izgovore za prodajo, finančno luknjo so pa sevede naredili komunajzerji..
Kazalo