Šušteršič pravi, da pripravljajo nov zakon, ki bo uvedel drugačen koncept upravljanja z državnimi naložbami. Tudi o tem so ves čas v stiku z OECD-jem.
Šušteršič pravi, da pripravljajo nov zakon, ki bo uvedel drugačen koncept upravljanja z državnimi naložbami. Tudi o tem so ves čas v stiku z OECD-jem. "Zaenkrat so bili tam odzivi pozitivni; da gremo v pravo smer," dodaja. Foto: BoBo
Denar
Vlada namerava v letu 2013 primanjkljaj zmanjšati predvsem z ukrepi za zmanjšanje javnofinančnih odhodkov, v letih 2014 in 2015 pa bodo dali rezultate tudi ukrepi pri prihodkih, ki jih bodo povečali z učinkovitejšim davčnim sistemom in pobiranjem davkov, pravi minister. Foto: BoBo

Vlada vztraja pri načrtu, da pri zahtevani dokapitalizaciji Nove Ljubljanske banke tokrat ne bo sodelovala. "Pogovori tečejo, že poteka tudi skrbni pregled banke," je dejal finančni minister Šušteršič, ki pričakuje, da bodo pogovori uspešni.

"Ko bodo ti dogovori sprejeti, bo to zagotovo pozitivno vplivalo na bonitete naših bank," je prepričan. Prav danes je namreč agencija Moody's znižala bonitetne ocene za tri slovenske banke. "Rezultati zadnjega lanskega četrtletja in prvega letos v gospodarstvu so slabi. To se seveda odraža tudi v poslabšanju kakovosti bančnih portfeljev, tako da je bilo takšno znižanje ratinga do neke mere tudi pričakovano," je dodal.

Skrajni rok za dokapitalizacijo NLB-ja v okviru usklajene evropske operacije za kapitalsko krepitev bank je 30. junij. Po oceni uprave NLB-ja bi se morala banka dokapitalizirati za 400 milijonov evrov, da bi zadostila zahtevam Evropskega organa za bančni nadzor.

"Nismo edini, ki smo obveščali OECD"
Šušteršič se je odzval tudi na zapise v medijih, da Organizacija za ekonomsko sodelovanje in razvoj (OECD) zadržano sprejema vladne posege v pristojnosti agencije za upravljanje kapitalskih naložb države. "Nismo bili edini, ki smo OECD o tem obveščali. In različna stališča, ki so v slovenski javnosti in politiki glede tega bila, so se očitno prenesla tudi v OECD, ki pa se odziva diplomatsko," je povedal.

OECD sicer meni, da je vrnitev vpliva ministrstev pri imenovanju članov nadzornih svetov družb v državni lasti in pri glasovanjih na skupščinah odmik od dobrih načinov ravnanja. Medtem pa je ministrstvo za finance konec marca sporočilo, da OECD "pozdravlja" spremembe zakona o upravljanju kapitalskih naložb države.

Pličanič dobil enega sekretarja
Minister za pravosodje in javno upravo Senko Pličanič je po dveh mesecih in pol le dobil državnega sekretarja, a le za področje pravosodja. Vlada je sklenila, da to postane Helmut Hartman. Hartman je do zdaj opravljal naloge sekretarja v službi za mednarodno sodelovanje na ministrstvu za pravosodje.

Vlada sprejela pakt stabilnosti
Vlada je v Bruselj poslala program stabilnosti, ki so ga potrdili na današnji seji. Z njim poroča evropskim kolegom, kakšni so načrti Slovenije na področju fiskalne politike, kakšni so rezultati in kako izpolnjujemo priporočila. Med glavnimi cilji programa so znižanje primanjkljaja, strukturno uravnovešenje javnih financ in ukrepi na področju finančnega sektorja. Skladno z zavezami Slovenije v okviru mednarodne fiskalne pogodbe poteka tudi postopek vključitve zlatega fiskalnega pravila v ustavo, a za zdaj za to še ni potrebnega soglasja.