Mlečna industrija v Evropi se spopada z zasičenostjo na trgu in posledično nizkimi cenami surovine. Foto: BoBo
Mlečna industrija v Evropi se spopada z zasičenostjo na trgu in posledično nizkimi cenami surovine. Foto: BoBo

Slovenske mlekarne si zaradi ruskega embarga in ukinitve mlečnih kvot že dalj časa prizadevajo najti nove trge. Z dokončnim dovoljenjem kitajskih uradnih organov, da se registrirajo za izvoz mlečnih izdelkov na Kitajsko, se slovenskim mlekarnam odpira nov velik trg.

Predstavniki Slovenije in Kitajske so že lani avgusta parafirali protokol glede veterinarskih in zdravstvenih zahtev za mlečne izdelke, kar je bil eden od ključnih pogojev za odobritev slovenskega izvoza mleka in mlečnih izdelkov na Kitajsko. Takrat je kmetijski minister Dejan Židan pojasnil, da bi Ljubljanske mlekarne rade izvažale sterilizirano mleko, Mlekarna Celeia pa sirne namaze. Na Kitajskem je zelo iskano tudi mleko v prahu.

Slovenske mlekarne se spopadajo tudi z veliko krizo mlečne industrije v Evropi, kjer je trg zasičen, posledično pa cene te surovine padajo. Evropski ministri bodo o tej temi ponovno razpravljali ob koncu junija, a mnenja držav so zelo različna. Konkurenca na svetovnem trgu je vse ostrejša. Po nekaterih napovedih bo mleko v prihodnosti belo zlato, saj se bo povpraševanje po njem precej povečalo.