Finančni minister v odhodu Janez Šušteršič zagotavlja, da delo do izbire njegovega naslednika ne bo stalo. Foto: STA
Finančni minister v odhodu Janez Šušteršič zagotavlja, da delo do izbire njegovega naslednika ne bo stalo. Foto: STA

Menjava ministrov v EU-ju je normalna za demokracije in v EU-ju gre za normalen pojav, in ne katastrofo.

Janez Šušteršič, finančni minister v odstopu
Šušteršič se je poslovil z bilanco

Pričakuje, da se bo državni zbor v ponedeljek seznanil z njegovo odstopno izjavo, ko se začne iskanje novega finančnega ministra. "V vmesnem času se bomo trudili, da delo ne bo stalo," napoveduje Šušteršič.

Primanjkljaj zmanjšan za od 1,5 do 2 odstotka BDP-ja
"Likvidnost proračuna je zagotovljena do junija, ko zapade večji obrok starega posojila in je treba iskati možnosti za zagotavljanje proračunskih prihodkov," je na poslovilni tiskovni konferenci dejal Šušteršič. Pohvalil se je z oceno, da je v letu, ko ministrstvo vodil on, primanjkljaj zmanjšal za od 1,5 do dve odstotni točki bruto domačega proizvoda.
(BDP). Upočasnjevanje trenda zadolževanja šteje med uspehe svojega mandata, kot tudi obilico zakonskih sprememb, ki so v vladni proceduri in za katere upa, da bodo šle naprej.

V povezavi s slabo banko verjame, da bo vlada nadaljevala postopke imenovanja štirih neizvršnih direktorjev, ki pa morajo na javnem mednarodnem razpisu pridobiti tri mednarodne strokovnjake - izvršne direktorje.

Obveznice bodo, a ne vemo, kdaj
Ni se hotel izreči, kdaj bodo izdane nove obveznice. Dejal je, da je izdaja obveznic mogoča in jih je najprej treba ponuditi obstoječim tujim vlagateljem. "Ali bo to čez tri mesece ali zdaj, pa je treba sproti ocenjevati, saj bo dogajanje živahno," je dejal Šušteršič. "Zdaj smo postopke zamrznili zaradi dogajanja v politiki, je pa res, da so se prej obveznice vedno izdajale januarja, ker je to priporočeno," je dodal.

Nadzorniki SDH-ja niso najboljša izbira
Sestava nadzornikov Slovenskega državnega holdinga (SDH) po besedah Šušteršiča ni najboljša izbira, saj imajo nekateri primerne reference, drugi pa slabše, izbira je posledica razpotij in delitev po strankarskem ključu.

Holding bo učinkovitejši od AUKN-ja
Očitke sindikatov, da v nadzornem svetu (NS) ni predstavnika zaposlenih, je zavrnil z besedami, da je to "vsebinsko neupravičeno, saj NS nadzira upravljavca holdinga". Na očitke SD-ja, da naj bi se s holdingom delalo pod mizo, pa je odvrnil, da bo holding učinkovitejši od AUKN-ja, saj se bo postopek odprodaje državnega premoženja vodil izključno po klasifikaciji. Ne zdržijo niti kritike, da prihodki od privatizacije ne bodo prišli v proračun, saj je slednje mogoče prek dividend, je prepričan Šušteršič, ki meni, da ustavno sodišče ne more zadržati izvajanja tega zakona.

Ljudje razumejo nujnost varčevanja
Šušteršič se je strinjal, da je morda ujezil ljudi z napovedmi ukrepov, od katerih je pozneje odstopil, a je dejal, da so ljudje sicer bili jezni, da pa so hkrati razumeli nujnost varčevalnih ukrepov. Njegovi evropski kolegi so izrazili obžalovanje ob novici, da zapušča položaj. "Menjava ministrov v EU-ju je normalna za demokracije in v EU-ju gre za normalen pojav, in ne katastrofo," je še dejal Šušteršič.

Omenil je, da je pripravljen delati še naprej, a ne za vsako ceno. "V politiki ni viteštva. Minister brez podpore stranke in parlamenta ne more nič narediti," je pojasnil svojo odločitev, da le zapusti vlado. Med vrsticami je le priznal, da je bil glede odločitve o odhodu iz vlade v DL-ju v manjšini. Zahvalil se je vsem sodelavcem, tako tistim, ki jih je pripeljal, kot tistim, ki so bili "šokirani nad tem, da je bilo treba delati vse dneve".

To, da v njegovem mandatu ni izpeljana nobena pomembna privatizacija, pa je pojasnil z lastnim naivnim pričakovanjem, da se bo dalo normalno sodelovati z obstoječimi kadri iz Kada in Soda. "Zdaj vidim, da bi bilo bolje, če bi jih zamenjali," meni Šušteršič.

Menjava ministrov v EU-ju je normalna za demokracije in v EU-ju gre za normalen pojav, in ne katastrofo.

Janez Šušteršič, finančni minister v odstopu
Šušteršič se je poslovil z bilanco