Gospodarstvo

Poudarki

  • Po izvajanju hudih pritiskov nad zaposlenimi zdaj manjkajoče sodelavce nadomeščajo z najemanjem še enkrat dražjih pogodbenih delavcev.
Adria Tehnika
Družbo Adria Tehnika je po hudih pritiskih nekdanjega direktorja zapustila tretjina licenciranih letalskih tehnikov. Foto: BoBo
Adria Tehnika
Po odhodu direktorja se je odnos med zaposlenimi in vodstvom nekoliko izboljšal. Foto: BoBo

Dodaj v

V družbi Adria Tehnika po mačehovskem odnosu do zaposlenih zdaj plačujejo drage pogodbene sodelavce

Odnos med zaposlenimi in vodstvom se je po odhodu direktorja nekoliko izboljšal
29. junij 2018 ob 07:07
Kranj - MMC RTV SLO

Po napetostih med vodstvom in zaposlenimi v podjetju Adria Tehnika se razmere v družbi po odhodu izvršnega direktorja umirjajo. Mačehovski odnos do zaposlenih pa družbo zdaj sili v sklepanje dragih in z zakonom neskladnih pogodb z zunanjimi sodelavci.

Drakonski hišni red, ki ga je uvedel zdaj že nekdanji izvršni direktor podjetja Adria Tehnika Maksimiljan Pele, je dodobra načel odnose med vodstvom in zaposlenimi v podjetju Adria Tehnika. Med drugim so v družbi v poldrugem letu kar 29 zaposlenim izdali pisna opozorila pred odpovedjo, tudi zaradi dve minuti prezgodnjega prihoda na delo. V družbi so takrat priznali, da je bil ta ukrep nesorazmeren.

Da so odnosi med delavci in Peletom zelo slabi, so pričali tudi številni odhodi licenciranih tehnikov. Kot smo že pred časom poročali, je tako družbo, odkar jo je SDH leta 2015 prodal poljskemu Linetech Holdingu, zapustilo več kot tretjina zaposlenih licenciranih letalskih tehnikov. To je še toliko večja težava, saj gre za težko nadomestljive ljudi, ki se morajo izobraževati več let, da pridobijo ustrezna znanja.

Direktor po zaostritvi odnosov odstopil
Zaradi zaostrenih odnosov so preostali zaposleni, ki so v podjetju vztrajali, sprožili tudi peticijo za odstavitev direktorja Maksimiljana Peleta. Aprila letos pa je Pele sam odstopil z mesta glavnega izvršnega direktorja družbe. Razlogov za njegov odstop v družbi ne komentirajo, tako so nam odgovorili le, da ima družba novo poslovodstvo in da sta zagotovljeni popolno nemoteno delovanje in vodenje podjetja.

A kadrovske posledice odhoda licenciranih tehnikov podjetje vendarle občuti, zato se mora za izpolnjevanje pogodb zanašati na pogodbene delavce oziroma, kot so zapisali v družbi, se "tako kot mnoge druge gospodarske družbe, poslužujemo različnih oblik sodelovanja s sodelavci. Med drugim tudi zunanjih pogodbenih agencij." V družbi sicer podrobnosti tega sodelovanja ne komentirajo, so pa v sindikatu že pred časom opozorili, da letalska zakonodaja zahteva, da mora imeti družba najmanj 50 odstotkov lastnih zaposlenih tehnikov, kar je meja, ki se ji v Adrii Tehniki zlasti v vrhuncu sezone nevarno približuje oziroma jo je po podatkih sindikata že presegla.

Nezakonito najemanje delavcev?
Druga težava, na katero so opozarjali pri sindikatu, pa je, da ima od šestih družb, pri katerih v Adrii Tehniki najemajo pogodbene sodelavce, le ena ustrezno licenco za zagotavljanje delavcev uporabniku, medtem ko pet tujih družb agencijske dejavnosti v Sloveniji ne sme opravljati. Zaradi tega je Adrio Tehniko pred časom obiskal tudi inšpektor za delo, ki pa še ni izdal odločbe, a so inšpektorji že v okviru nadzora opozorili, da posredovanje dela podjetij, ki za to dejavnost niso registrirane, pomeni prekršek. Po naših informacijah pa prihaja tudi do kršitev zaradi čezmernega delovnega časa, ki ga opravljajo pogodbeni delavci.

Gre za podoben poslovni model, kot model t. i. izvajalcev pristaniških storitev (IPS) v Luki Koper, kjer delo opravljajo delavci, zaposleni pri podjetjih, ki pa niso registrirana kot agencije za posredovanje dela. Inšpektorat je zato Luki Koper izdal odločbo, upravno sodišče pa je pritrdilo, da taka praksa ni skladna z zakonom.

Zaposleni cenejši od pogodbenika
A medtem ko je poslovni model IPS za Luko Koper cenejši od neposredne zaposlitve, pa Adria Tehnika pogodbene delavce plačuje po bistveno višji tarifi, kot jo stanejo lastni licencirani tehniki. V družbi sicer konkretnih številk ne želijo komentirati, a po informacijah naših virov Adria Tehnika tujim kontraktorjem ponuja 300 evrov na dan, poleg tega pa jim zagotovi tudi povračilo za stroške prevoza in nastanitve.

V praksi to pomeni, da po podatkih, s katerimi razpolagamo v uredništvu, prejme pogodbeni delavec okoli 30 evrov bruto na uro, medtem ko letalski tehnik, ki je v družbi zaposlen in opravlja podobno delo, prejme na mesec 2.300 evrov bruto plače z vsemi dodatki, kar pomeni približno 13 evrov bruto na eno uro dela. Pri podatkih je treba upoštevati, da dodatki med posameznimi tehniki znatno variirajo in so odvisni od tipa dela in tipa licenc, ki jih ima posamezni tehnik. Po drugi strani pa po naših informacijah pogodbeni delavci dnevno opravijo več kot osem ur dela.

Sindikat: Po odhodu direktorja pogajanja lažja
Podatek je še toliko zanimivejši, če upoštevamo, da so v družbi, takoj ko je potekel pogoj SDH-ja, po katerem je morala biti kolektivna pogodba v veljavi najmanj eno leto po prodaji, kolektivno pogodbo odpovedali in v novem predlogu zaposlenim predlagali znižanje nekaterih dodatkov. Sekretar Območne organizacije ZSSS Gorenjska Matej Jemec ob tem poudarja, da so sicer odnosi s poslovodstvom po odhodu Peleta boljši in tudi pri pogajanjih se jim je uspelo uskladiti glede tarifnega dela kolektivne pogodbe.

So pa v sindikatu zaskrbljeni nad kadrovsko politiko podjetja, saj Jemec opozarja, da so v podjetju sicer napovedali, da bodo vlagali v razvoj lastnih kadrov, a novih sodelavcev, ki bi nadomestili nekdanje zaposlene in razbremenili tiste, ki so v družbi ostali, še ni. Prav tako pa se odhodi licenciranih tehnikov nadaljujejo, a v manjšem obsegu. Tako sta po podatkih sindikata družbo v preteklih dveh mesecih zapustila še dva licencirana tehnika.

Luka Lukič
Prijavi napako
Komentarji
Hijena
# 29.06.2018 ob 08:05
Niso edini, kjer je odnos do zaposlenih katastrofalen, samo o drugih se redko piše
severnik
# 29.06.2018 ob 07:37
Da so odnosi med delavci in Peletom zelo slabi, so pričali tudi številni odhodi licenciranih tehnikov. Kot smo že pred časom poročali, je tako družbo, odkar jo je SDH leta 2015 prodal poljskemu Linetech Holdingu, zapustilo več kot tretjina zaposlenih licenciranih letalskih tehnikov. To je še toliko večja težava, saj gre za težko nadomestljive ljudi, ki se morajo izobraževati več let, da pridobijo ustrezna znanja.

Tukaj gre za načrtno uničevanje podjetja. Noben ni tako nor za takšna početja.
pero5
# 29.06.2018 ob 08:19
Zaradi tega je Adrio Tehniko pred časom obiskal tudi inšpektor za delo, ki pa še ni izdal odločbe, a so inšpektorji že v okviru nadzora opozorili, da posredovanje dela podjetij, ki za to dejavnost niso registrirane, pomeni prekršek.

Pred časom? Lansko leto? Vsem je jasno, da se krši zakon, ampak vse je uredu? Kje je policija, kje je sodišče? A so zakoni pisani samo za kmete in kurje tatove? Ne razumem...
TrashCan
# 29.06.2018 ob 07:17
Skor tko ko bomo kmalu začel v naše zdravstvu hehe
jure-kacicnik
# 29.06.2018 ob 08:42
ma bolj zanimivo je to, da tale Pale spravi v rit firmo, jo popiha in nič se mu ne zgodi, manjka sam še zgodba kam je šel sedaj za direktorja in katero firmo bo sedaj zaje...al - a ni mogoče, da bi se takšnemu človeku prepovedalo delat za državo, če je tako očitno nesposoben, da niti komunicirati s svojmi zaposlenimi ne zna......
bunta
# 29.06.2018 ob 08:16
SDH je glavni krivec za situacijo. Ce bi delavcem pustili da odkupijo firmo bi bila situacija drugacna. Rajsi so prodali poljakom za piclih 100k eur vec.
xes
# 29.06.2018 ob 08:39
Prepovedat bi bilo potrebno vse te agencije za posredovanje delavcev! Kjerkoli se pojavijo, so same težave, kršitve zakonodaje, pravic delavcev ipd ... Adria, Luka Koper, Revoz, Krka, ... skos eno in isto.
bajojoba
# 29.06.2018 ob 08:53
Zdaj gre Pele lahko v drzavno podjetje za kaksnega generalnega direktorja.
zabavljac
# 29.06.2018 ob 08:00
@Klipan

Sej ce bi drzava imela sposobne ljudi, ki bi znali imeti nadzor nad tem kaj in kako se dela v drzavnih podjetjih, ne bi blo panike. Tko so pa drzavna podjetja poligon za "menedzerje" ki imajo tako ali drugace prijatelje v politiki, o sposobnosti pa ne duha ne sluha. Zraven pa ce drzavno podjetje dela slabo mi pokrijemo minus in zato ta podjetka lahk "poslujejo" naprej, menedzerji pa dobijo nagrade. Pa ne govorim da so vsi taki ampak bolj govorim, da razumem logiko glede privatizacije. Bolj je zalostno, da moramo privatizirat da se znebi pijavk, namesto da bi dejansko imeli vzpostavljen pameten sistem za vodenje drzavnih podjetij, ker od prodaje drzavnega podjetja na dolgi rok direktno nimamo nic (pustimo davke ipd). Da o EU in njihovih neumnih predstavah ne govorimo.
KLIPAN
# 29.06.2018 ob 07:45
@Slovan65
"To podjetje sta prodala Alenka Bratušek in Miro Cerar.
Toliko, da se ve, kdo ima "zasluge" za današnje stanje."

To je sicer res.
Ampak, katera opcija pa pritiska, da je potrebno vse sprivatizirati, da ne sme nič ostati v državnih rokah itd.??? Leva mogoče?
Kdo je pritiskal, da se proda Mercator, kdo pritiska, da se proda NLB?

Sicer pa mi ni jasno, kako se lahko tako težke nepravilnosti dogajajo v sprivatiziranih zasebnih družbah, kjer bi se naj po pisanju naših desnih prijateljev cedila med in mleko.
bunta
# 29.06.2018 ob 09:16
@kapljač

Niso problem tujci. Problem je nasa drzava ker selektivno izbira najslabse mozne kandidate samo da zasluzijo nekaj drobiza namesto da bi prodali nekomu sposobnemu ki bi vodil firmo tako kot se zagre in bi posledicno preko davkov zasluzili veliko vec. Najvecji sovraznik slovencev je slovenec ne pa tujec.
urle
# 29.06.2018 ob 07:57
Ja, prodajmo vse kar imamo...
Seneca
# 29.06.2018 ob 08:28
To podjetje sta prodala Alenka Bratušek in Miro Cerar.

Sta bila kdaj istočasno predsednika vlade? S prodajo Adrie ni nič narobe, potrebna je le zakonska regulativa, ki bo ščitila delavce pred izkoriščanjem!
hepan
# 29.06.2018 ob 08:12
Neokapitlizem v vsem svojem sijaju
bunta
# 29.06.2018 ob 09:10
@fritaja

Ne pametuj ker ne poznas situacije. Lahko bi delavci dali 100k eur vec ampak niso dobili niti moznosti da izenacijo ponudbo kar je tudi sporno z zakonom. SDH je na vsak nacin hotel prodat poljakom ker so zelo verjetno pod mizo dobili provizijo. In SDH bi moral gledati tudi kaj je najboljsa opcija (v tem primeru prodaja delavcem) ne pa samo dobicek. V stvari je to kriminalno dejanje.
fritaja
# 29.06.2018 ob 09:01
Slovan65
# 29.06.2018 ob 07:18
To podjetje sta prodala Alenka Bratušek in Miro Cerar.
Toliko, da se ve, kdo ima "zasluge" za današnje stanje.


V tem primeru so navednice odveč. Če ne bi prodali, bi bilo stanje isto, le da bi izgube morali plačevati davkoplačevalci.
bunta
# 29.06.2018 ob 11:06
@copcop

Sploh ne razumes. Ko bo ves kader odsel in bo treba firmo zapret bos pa spet krivil levico, tujce in ne vem se koga. Te fantje in dekleta si zasluzijo prekleto vec kot dobijo ne glede na to ali je javni ali zasebni sektor. Tudi v zasebnem sektorju se izkorisca sploh ce se gre za firme z vec sto zaposlenimi. Za sp-jevca ki dela sam zase so stvari seveda drugacne ampak javni in zasebni sektor nista tako samoumevna kot ljudje radi govorijo ko primerjajo gasilce z uradniki v UP ali pa zasebnike ki so samozaposleni s firmami z veliko zaposlenimi.
Bivši uporabnik
# 29.06.2018 ob 10:06
Torej kapitalizem deluje? Slab odnos do delavcev je povzročil odhod kadra in zdaj gre podjetju na slabše. Kaj je tu slabega?
bunta
# 29.06.2018 ob 10:41
@Copcop

Kako omejeno razmisljanje. Sploh ne bom debatiral teh levo-desnih neumnosti ker vsak ki premore malo inteligence ve da so nas tako iz leve kot iz desne dobro nategnili. Kar mene jezi je to da ljudje ne dobijo to kar si zasluzijo. Na drugi strani pa neki SDHjovci vlecejo bolane zneske za pateticno slabo opravljeno delo in nic odgovornosti.
bunta
# 29.06.2018 ob 10:17
@copcop

2400eur bruto dobi mebanik z vsemi licencami in z vso odgovornostjo. Ne govori da vsak dobi toliko kot je sposoben. Ne morejo it vsi v tujino zaradi osebnih razlogov. Jaz recimo sem sel in imam neto placo dvakratnik njihove bruto place + sluzben avto + stanovanje + karte da se vracam domov. Me pa jezi ker bi z veseljem delal doma pa pod takimi pogoji pac ne bom. Sploh ti pa ni jasno koliko let usposabljanja potrebujemo mi da pridemo do licenc in kaj vse moramo mi trpet da letala varno letijo. Je veliko lazje in ceneje postati pilot. Adrija ima ves potencial da postane konkurencna ampak s tako davcno politiko in takim odnosom do kadra ki ga primankuje po celi evropi ne bodo dalec prisli.
bunta
# 29.06.2018 ob 09:48
@copcop

Dobro placujejo koga? 2400eur bruto je sramota za letalske mehanike po evropi.
smita
# 29.06.2018 ob 07:34
kislo jabolko...
profi odnos zaposlenih do servisiranja letal, vendar je to zelo težko v kolektivu ki je skregan sam s sabo
ThePianoGuy
# 29.06.2018 ob 10:51
prejme pogodbeni delavec okoli 30 evrov bruto na uro, medtem ko letalski tehnik, ki je v družbi zaposlen ... pomeni približno 13 evrov bruto na eno uro dela

Obe cifri se mi zdita prenizki. 30 evrov bruto bi še nekako šlo, če krijejo tudi prevoz in nastanitev. Ampak 13 evrov bruto za letalskega inženirja.. halo? Saj imajo avtomehaniki tako tarifo, če ne višjo.
GORILA
# 29.06.2018 ob 11:04
@copcop
Zaposleni v zasebnem sektorju dobijo točno to, kar si zaslužijo.

...in kaj potem skoz jamraš, če dobiš točno to, kar zaslužiš???
amigo
# 29.06.2018 ob 18:00
&copcop

Ti očitno verjameš da se kapitalizem sam regulira. To je bolj pravljica za naivneže. Zakaj pa potem Trump uvaja carine? Lepo bi pustil da ameriške tovarne propadejo, Amerikanci pa grejo delat na Kitajsko.
Root
# 29.06.2018 ob 11:30
V katerem kapitalizmu to? V novem že ne. Že nekaj časa direktorji izražajo mnenje, da je potrebno odpreti meje tujcem, ker v Sloveniji ni primernega kadra.
Bivši uporabnik
# 29.06.2018 ob 09:52
Tujci se okoriščajo z našim trudom in potom, samo zato da si lahko peščica lokalnih kolaboratorjev polni žepe s profiti. Kje je država? Zakaj to dovoli?

Če bi imeli pametno državo bi imeli to področje ustrezno urejeno, tako pa imamo kot imamo - neoliberalizem in izkoriščanje.
Sheppard22
# 29.06.2018 ob 09:20
drzava gre v k folk pa se vedno voli ene in iste face xd kje to jaz zivim jao :)
cgn
# 29.06.2018 ob 08:20
Prav je da se podjetja prodajajo in za dobljeni denar ustanavlja druga boljša delovna mesta toda država mora tudi nadzirat privat podjetja in ne dopustit da se krši razne predpise in sankcionirat kršitelje. Toda pri naši zbirokratizirani državi to nič ne deluja, imamo zanič sodstvo in v drugih službah ker bi morali kontrolirat in ukrepat postavljajo njihove ljudi ne pa sposobnih pa tudi podležejo lobijem da se nič ne spremeni zato je kot je.
boro007
# 29.06.2018 ob 20:22
@Copcop

Ko bomo vsi razumeli da narodovo bogastvo ni v denarju, in da so včasih dobro vedeli zakaj mora bit šolstvo dostopno vsem... Takrat bo delavec oz. še bolje strokovnjak (pa tudi če je to strokovnjak ker že 20 let dela v proizvodnji) plačan pošteno... Nismo še tam, čeprav se za nekatere zaželjene poklice to že spreminja.

Se pa seveda še vedno najde "manager" ki vse gleda skozi bilanco in ne razume kaj je osnovna dejavnost podjetja... Osnovna dejavnost podjetja Adria Tehnika je da strankam vrača varna in dobro vzdrževana letala, nabiranje kapitala je drugotnega pomena. Ko bodo stranke cenile njihove usluge in ko bodo delavci cenjeni se pa začne govorit o dobičkih/delnicah/nagradah...
bunta
# 29.06.2018 ob 17:52
@copcop

Koliko letalskih firm pa je v sloveniji? To da grejo stran pomeni spokat kovcke in oditi ne v novo mesto, ne v maribor ampak nekam dalec stran. Ali imas doma otroke? Lahko njim razlozis zakaj morajo pustiti prijatelje in sorodnike da gredo nekam kjer ne poznajo nikogar, kjer se bo treba nauciti novega jezika in bit navadni prislek med novimi sosolci? Zato ker si ne morejo izboriti boljsih pogojev pac odhajajo proti svoji volji in to ni dobro za drzavo. Zvenis kot Maks Pele ki noce in noce razumeti kje je problem in misli da tak kader raste na drevesu. Ce ma Lufthansa probleme s pridobivanjem kadra potem ves da so nasi globoko v dre..ku in ni sprejemljivo da dopuscajo odhode iz firme.
runcajz
# 29.06.2018 ob 17:45
@slovan65
Adrio Tehnika so prodali lastniki Adria Airways let 2015 , torej potem, ko Alenka Bratovšek ni bila več predsednica vlade.
Zanimivo, kako je vedno kriva vlada, če kaj ne gre dobro. Pa ja vsi, ki navijate za svobodni trg, trdite, da bo trg sam uredil vse ! Sedaj so v privatni lasti pa takšni problemi! Kdo bi si mislil?

"Zasluge" imajo kljukci, ki jih nastavljajo polpismeni politiki na vodilne položaje. Kdo je že bil direktor AA ? Kako je prišel na tisto mesto ? In kje je sedaj, ta menedžerski genij ?
Kaj pa člani nadzornega odbora AA. Ti so hodili pa samo po honorarje !?
bm1950
# 29.06.2018 ob 14:45

copcop
# 29.06.2018 ob 09:59
Prijavi neprimerno vsebino
bunta

V zasebnem sektorju vsak dobi toliko, kot je sposoben. Če posameznik meni, da je vreden več, so mu vrata v Evropo odprta na stežaj. In kot pravijo v članku:
...


Saj zato pa odhajajo.
Racionalist
# 29.06.2018 ob 11:23
Počasi bodo tudi naši direktorji dojeli, da se svet pomika od neoliberalizma (delavec je nujen strošek) v obdobje talentizma (usposobljen delavec je vreden več od kapitala).
Slovan65
# 29.06.2018 ob 10:39
Slovenci prodajajo tujcem vse kar leze in gre.
Nekateri bi tujcem prodali še lastne otroke.
A vam tako paše tuj bič na vašem hrbtu ?
el CARTEL
# 29.06.2018 ob 10:23
prvič v zgodovini slovenije, da je direktor odstopil
neterk
# 29.06.2018 ob 10:03
Slovan56, prodaja je predvsem zato, ker slovenska država (očitno) ni zmožna ravnati tako gospodarna, kot kakšna druga, videno v zgodovini.
boro007
# 29.06.2018 ob 20:12
@Racionalist

Počasi bodo tudi naši direktorji dojeli, da se svet pomika od neoliberalizma (delavec je nujen strošek) v obdobje talentizma (usposobljen delavec je vreden več od kapitala).

No dojemajo zelooo počasi, upam pa da do tega pride... Če nas prej ne prehiti nova kriza, takrat bomo vse te standarde spet znižali.
torcida_ce
# 29.06.2018 ob 19:45
Smisel ima prodati državno firmo, ki dela izgube. Npr. Adrio Airways je imelo smisel prodati.
Adria Tehnika je bila zdrav del AA. Delali so s profitom, imeli pogodbo in certifikate za servisiranje CRJ, dobre stranke itd. To je tako kot s stanovanjem. Lahko ga prodaš in takoj dobiš veliko denarja, ali pa ga obdržiš, oddaš in s tem služiš denar. V primeru podjetja je tvoja najemnina dobiček. S tem dolgorčno pokrivaš svoje potrebe. Meni se zdi ta varianta boljša. Glavni problem pri nas pa je, da se pri privatizaciji podjetja prodajajo tujcem, ki vodijo manjše in manj pomembno podjetje kot je naše. To se zgodilo pri tehniki. Ti potem uporabijo naše podjetje za razvoj svoje domače dejavnosti, namesto, da bi s svojim kapitalom razvijali hčerinsko družbo.
Ko pa prodaš podjetje, ki ima dobiček in poleg tega še strateško važnost kot npr. Telekom pa je to izdaja
m72
# 29.06.2018 ob 15:17
Dejstvo je, da so nekateri peleti zanič.
amigo
# 29.06.2018 ob 13:17
To podjetje smo prodali, da so nekateri dobili provizije. Drugo pa je, da država Slovenija dopušča takšno kavbojsko delovanje podjetja. Če, ne daj Bog pride do nesreče kašnega tu popravljenega letala, bodo mednarodni preiskovalci prišli tudi na Brnik. Ti se ne bodo dali podkupiti in sramota za Slovenijo bo velika.
GORILA
# 29.06.2018 ob 11:18
Osebno imam raje nastavljanje politično povezanih nesposobnežev v vodstvo in kritje minusa iz proračuna.

...kdaj pa je Adria Tehniki proračun kril minus???
aktivist
# 29.06.2018 ob 10:42
copcop

Davcna politika ni v domeni Levice, ker do zdaj ni dolocala davkov. Hkrati pa je Slovenija v povprecju EU-ja po davcni stopnji. S tem govorim, da nimamo visokih davkov v primerjavi z drugimi drzavami v EU ampak precej nizje.
blef
# 29.06.2018 ob 09:58
Pa to ni servisna delavnica za bicikle, ko bo kakšen spodrslaj, pa bo vse drugo krivo, kot ponavadi.
mali_M
# 29.06.2018 ob 14:14
Delavci, ki so odšli, so verjetno odšli k tistemu ki nudi boljše pogoje. Slab kapitalist bo lahko izgubil precej velik vložek, ki ga je porabil za nakup podjetja. Drug kapitalist, ki je dobil nove delavce, pa bo vesel, ker je dobil nove dobre delavce. V kapitalizmu tako stvari potekajo.
Adrio Tehniko pa bodo lahko kmalu kupili tisti, ki jo prej, zaradi mahinacij niso mogli kupiti. Za precej nižjo ceno.
Rockos
# 29.06.2018 ob 11:19
zabavljac: Bolj je zalostno, da moramo privatizirat da se znebi pijavk, namesto da bi dejansko imeli vzpostavljen pameten sistem za vodenje drzavnih podjetij, ker od prodaje drzavnega podjetja na dolgi rok direktno nimamo nic (pustimo davke ipd). Da o EU in njihovih neumnih predstavah ne govorimo.

Vse kar si napisal načeloma drži in se strinja, vendarle pa bi bilo zaradi političnih vplivov pravilno edinole, da je država lastnica natančno 0,0% podjetij. Kjerkoli se sicer vplete, rata sranje, ne glede na trenutno vlado, nikoli ne veš kakšna bo naslednja. To se dogaja po celem svetu, ne samo pri nas. Res pa je, da tudi tam, kjer je vse privatizirano, so vplivi (lobiranja, podkupovanja, prijateljstva, politični dolgovi po volitvah,...) vedno znova prisotni.

Drugače pa ima država lahko zelo veliko od prodaje nekega podjetja. V Sloveniji je lep primer Lek, kjer je bilo od prodaje v blagajno države preko prispevkov, davkov in ostalih transakcij vplačanih že več kot 1.5 milijarde evrov. Če pogledaš na drugi strani Krko, se denar spelje vsepovsod, na koncu pa objavi skromen dobiček, ki gre kao v proračun. V resnici si ga delijo managerji in delničarji, država pa ima od tega bore malo. Še najmanj pa davkoplačevalci, ki zaradi domače Krke plačujejo nekatera zdravila kar 3x dražje, kot bi jih sicer oz. kot jih lahko v sosednjih državah. Nacionalni interes? Ne pa ne :) Samo redko posamezniki, ki izvajajo kvazi outsourcing, si v žepe zbašejo mastne denarje. Enako Telekom, da ne govorimo o tem kako je bilo pri Mercatorju, itd... od tod logika prodaje.
Bivši uporabnik
# 29.06.2018 ob 10:55
@povzetek
Zakaj naj bi bilo slabo, da gre podjetju s slabim vodstvom slabo?
Radoveden
# 29.06.2018 ob 10:29
"To podjetje sta prodala Alenka Bratušek in Miro Cerar.
Toliko, da se ve, kdo ima "zasluge" za današnje stanje."

Aja? A sta onedva dirigirala način vodenja?

Kolikor jih ne maram, nista za to popolnoma nič kriva.
and13
# 29.06.2018 ob 10:26
Prodaja je čisto v redu. Samo v tem primeru je bila prodaja na način, da imajo tisti, ki so prej vodili firmo v imenu države, še vedno prste zraven. Ker je tukaj veliko denarnega toka - to je pač zelo donosen posel - se še vedno mastijo isti. Saj pokraden denar naših bivših partijskih "kapitalistov" se tako in drugače obrača in se z njim krade naprej.

Glede najetih delavcev pa je zadeva čisto rpeprosta - če bi imeli normalno zakonodajo, ki bi omogočila normalno variranje kadrovanja glede na potrebe, ne bi potrebovali nobenih posrednikov.
kapljač
# 29.06.2018 ob 09:09
Da se nam Slovencem zgodovina ponnovi , se ne bi končalo nič drugače ,vključno z povojni dogodki, kot se je. Že zato, ker se iz zgodovine nismo nič naučili.
Oglasno sporočilo
link
Kakšno je vaše finančno zdravje?
15. november 2018 ob 08:41 Finančno zdravje je odličen pokazatelj stanja osebnih financ, a kaj ko ga je »na oko« težko oceniti.
Več novic ...
Kazalo