Podjetju Radeče Papir grozi stečaj, če ne dobi likvidnostnega posojila. Foto: BoBo
Podjetju Radeče Papir grozi stečaj, če ne dobi likvidnostnega posojila. Foto: BoBo
Radovan Žerjav
Radovan Žerjav meni, da je v Radečah dobil spodbudne informacije. Foto: BoBo
Reševanje Radeč

"Prišel sem po informacije in te so spodbudne. Pozivam banke upnice, da glede na to, da gre za program, ki ima dodano vrednost, z vso resnostjo preučijo poslovne načrte in se odločijo, kako naprej. Jaz v to podjetje verjamem," je ob obisku papirnice dejal gospodarski minister.

Dodal je, da je podjetje na kolena spravila naložba, zato ne razume, zakaj bi morali zdaj, ko ta naložba obstaja, podjetje pahniti v stečaj. O državni pomoči še ni govoril, po njegovem mnenju pa ne gre za velik denar, temveč za obratna sredstva, poročajo spletne Finance.

Zdaj je potrebnih že 5,5 milijona evrov
Radeška papirnica, ki je v prisilni poravnavi, je sicer danes sporočila, da bi za obstoj potrebovala od 5,5 milijona do šest milijonov evrov sredstev. Lastnik tovarne Peter Tevž je na novinarski konferenci v Radečah povedal, da jim trimilijonsko odobreno, vendar nerealizirano posojilo ne zadošča več, saj je zaradi ustavitve proizvodnje prišlo do 2,1 milijona evrov izpada prihodka.

Najprej za, zdaj se obotavljajo
Trimilijonsko posojilo bi tovarno rešilo, če bi bilo nakazano že lansko poletje, ko so stekli pogovori z bankami, ocenjujejo radeški papirničarji. Poudaril je, da so se ocene izvedenca skladale s podatki, ki jih je bankam predložila papirnica.

"Kljub temu pa so banke začele znova preučevati zadevo okrog nakazila posojila. NLB nas namreč sili v protizakonito dejanje," pravi Tevž. NLB zahteva zastavo Tevževega 100-odstotnega deleža v papirnici in v njegovem podjetju G-M&M ter prodajo G-M&M za en evro, je pojasnil.

Poudarja tudi, da je prvotni načrt predvideval, da bodo tri slovenske banke prispevale vsaka po milijon evrov za posojilo papirnici, NLB pa je zdaj zaradi unovčenja nekaterih garancij svoj delež znižal na 780.000 evrov.

Bankam so ponudili tudi 90-odstotno oz. 100-odstotno konverzijo terjatev v lastniške deleže, na podani predlog o dokapitalizaciji družbe s pomočjo morebitnega strateškega partnerja pa se banke - čeprav so same podale ta predlog - negativno odzivajo, pravijo v družbi.

Še upajo na posojilo
Vodstvo papirnice ob tem ocenjuje, da jim zmanjkuje časa in da je izpolnitev načrta finančnega prestrukturiranja ogrožena. "Nismo še vrgli puške v koruzo. V naslednjih dneh moramo dobiti odgovor bank, upniški odbor pa bo v ponedeljek, ko poteče rok za vložitev ugovora proti vodenju postopka prisilne poravnave, podal svoje mnenje. Realno še lahko računamo na bančno posojilo," meni Tevž.
Postregel je tudi s podatkom, da ima radeška papirnica 30 milijonov evrov dolgov, podjetje G-M&M pa 3,4 milijona evrov.

Reševanje Radeč